Senarai episod Siri Pokémon Diamond & Pearl

Ini adalah senarai episod untuk Pokémon Diamond and Pearl, disiarkan di Jepun dan Malaysia sebagai Pocket Monsters Diamond & Pearl (ポケットモンスター ダイヤモンド&パール, Poketto Monsutā Daiyamondo & Pāru), musim ke-10 siri anime Pokémon. Ia asalnya disiarkan di Jepun dari 28 September 2006 hingga 25 Oktober 2007 di TV Tokyo dan di Amerika Syarikat dari 27 April 2007 hingga 1 Februari 2008 di Cartoon Network. Di Malaysia, siri ini dialihsuarakan ke Bahasa Melayu dari versi Jepun dan disiarkan di TV9 bermula 2 Februari 2011. Meliputi pengembaraan berterusan protagonis siri ini Satoshi (disuarakan dalam Bahasa Jepun oleh Rika Matsumoto dan dalam Bahasa Inggeris oleh Sarah Natochenny) dan kawan baiknya Takeshi (disuarakan dalam Bahasa Jepun oleh Yūji Ueda dan dalam Bahasa Inggeris oleh Bill Rogers), mereka berdua bertemu seorang koordinator baru bernama Hikari (disuarakan dalam Bahasa Jepun oleh Megumi Toyoguchi dan dalam Bahasa Inggeris oleh Emily Jenness), yang mengembara dengan mereka melalui Sinnoh dan memasuki Pokemon Contests.

Pokémon Diamond & Pearl
Musim 10
Negara asalJepun
Bil. episod52 (Versi Jepun & Melayu)
51 (Versi Inggeris)
Keluaran
Rangkaian asalTV Tokyo (2006-2007) Jepun
Cartoon Network (2007-2008) Amerika Syarikat
TV9 (2011-2012) Malaysia
Keluaran asal28 September 2006 (2006-09-28) –
25 Oktober 2007 (2007-10-25)
Kronologi
← Sebelumnya
Battle Frontier
Selanjutnya →
Battle Dimension

Lagu tema pembuka Bahasa Jepun ialah "Together" oleh Fumie Akiyoshi bermula dari episod 4 ketika siaran asal, dan bermula dari episod 2 di DVD. Lagu tema penutup Bahasa Jepun ialah "By Your Side ~Hikari's Theme~" (君のそばで 〜ヒカリのテーマ〜,Kimi no Soba de ~Hikari no Tēma~) oleh Grin. Lagu tema pembuka Bahasa Inggeris ialah "Diamond and Pearl" oleh "Breeze" Barczynski.

EpisodSunting

J# & M# I# Tajuk Bahasa Inggeris
Tajuk Bahasa Jepun
Tarikh siaran asal Tarikh siaran Bahasa Melayu
469465"Following a Maiden's Voyage!" (Setting Off! From Futaba Town to Masago Town!!)
Transkripsi: "Tabidachi! Futaba Taun Kara Masago Taun e!!" (Bahasa Jepun: *旅立ち!フタバタウンからマサゴタウンへ!!)
28 September 2006 (2006-09-28)2 Februari 2011 (2011-02-02)
470466"Two Degrees of Separation!" (Find Pikachu! Route 202!)
Transkripsi: "Pikachū o Sagase! 202-ban Dōro!" (Bahasa Jepun: *ピカチュウをさがせ!202番道路!)
28 September 2006 (2006-09-28)
471467"When Pokémon Worlds Collide!" (Rival Battle! Three On Three!!)
Transkripsi: "Raibaru Batoru! San Tai San!!" (Bahasa Jepun: *ライバルバトル!三対三!!)
28 September 2006 (2006-09-28)
472468"Dawn of a New Era!" (Pochama Against Subomie! Hikari's First Battle!!)
Transkripsi: "Potchama Tai Subomī! Hikari Hatsu Batoru!!" (Bahasa Jepun: *ポッチャマ対スボミー!ヒカリ初バトル!!)
5 Oktober 2006 (2006-10-05)
473469"Gettin' Twiggy with It!" (Naetle! I Got It!)
Transkripsi: "Naetoru! Getto da ze!" (Bahasa Jepun: *ナエトル!ゲットだぜ!)
19 Oktober 2006 (2006-10-19)
474470"Different Strokes for Different Blokes!" (Bewilder Forest! Shinji Returns!!)
Transkripsi: "Mayoi no Mori! Shinji Futatabi!!" (Bahasa Jepun: *迷いの森!シンジふたたび!!)
26 Oktober 2006 (2006-10-26)
475471"Like it or Lup It!" (Do Your Best, Pochama!!)
Transkripsi: "Potchama Ganbaru!!" (Bahasa Jepun: *ポッチャマがんばる!!)
2 November 2006 (2006-11-02)
476472"Gymbaliar!" (Gureggru of the Mysterious Gym!)
Transkripsi: "Nazo no Jimu no Guregguru!" (Bahasa Jepun: *なぞのジムのグレッグル!)
9 November 2006 (2006-11-09)
477473"Setting the World on its Buneary!" (Let's Play with Mimirol!?)
Transkripsi: "Mimiroru to Asobō!?" (Bahasa Jepun: *ミミロルとあそぼう!?)
16 November 2006 (2006-11-16)
478474"Not on My Watch Ya Don't!" (Can't Get the Pokétch!?)
Transkripsi: "Poketchi Nyūshu Konnan!?" (Bahasa Jepun: *ポケッチ入手困難!?)
30 November 2006 (2006-11-30)
479475"Mounting a Coordinator Assault!" (Hikari! Contest Debut!!)
Transkripsi: "Hikari! Kontesuto Debyū!!" (Bahasa Jepun: *ヒカリ!コンテストデビュー!!)
7 Disember 2006 (2006-12-07)
480476"Arrival of a Rival!" (Contest Battle! Rival Showdown!!)
Transkripsi: "Kontesuto Batoru! Raibaru Taiketsu!!" (Bahasa Jepun: *コンテストバトル!ライバル対決!!)
14 Disember 2006 (2006-12-14)
481477"A Staravia Is Born!" (Do Your Best, Mukkuru!)
Transkripsi: "Mukkuru Ganbaru!" (Bahasa Jepun: *ムックルがんばる!)
21 Disember 2006 (2006-12-21)[a]
482478"Leave it to Brocko!" (Leave it to Takeshi!)
Transkripsi: "Takeshi ni Omakase!" (Bahasa Jepun: *タケシにおまかせ!)
21 Disember 2006 (2006-12-21)[a]
483479"Shapes of Things to Come!" (Kurogane Gym! Hyouta vs. Shinji!!)
Transkripsi: "Kurogane Jimu! Hyōta Tai Shinji!!" (Bahasa Jepun: *クロガネジム!ヒョウタVSシンジ!!)
11 Januari 2007 (2007-01-11)
484480"A Gruff Act to Follow!" (Zugaidos vs. Pikachu!)
Transkripsi: "Zugaidosu Tai Pikachū!" (Bahasa Jepun: *ズガイドスVSピカチュウ!)
18 Januari 2007 (2007-01-18)
485481"Wild in the Streets!" (Big Charge of Ancient Pokémon!!)
Transkripsi: "Kodai Pokemon Daishingeki!!" (Bahasa Jepun: *古代ポケモン大進撃!!)
25 Januari 2007 (2007-01-25)
486482"O'er the Rampardos We Watched!" (Return to Kurogane Gym! Decisive Battle with Rampard!!)
Transkripsi: "Kurogane Jimu Futatabi! Kessen Ramuparudo!!" (Bahasa Jepun: *クロガネジムふたたび!決戦ラムパルド!!)
1 Februari 2007 (2007-02-01)
487483"Twice Smitten, Once Shy!" (Get Pachirisu... No Need to Worry!?)
Transkripsi: "Pachirisu Getto de...Daijōbu!?" (Bahasa Jepun: *パチリスゲットで…大丈夫!?)
8 Februari 2007 (2007-02-08)
488484"Mutiny in the Bounty!" (Pokémon Hunter J!)
Transkripsi: "Pokémon Hantā Jē!" (Bahasa Jepun: *ポケモンハンターJ!)
22 Februari 2007 (2007-02-22)
489485"Ya See We Want an Evolution!" (The Strongest Koiking and the Most Beautiful Hinbass!)
Transkripsi: "Saikyō no Koikingu to Mottomo Utsukushī Hinbasu!" (Bahasa Jepun: *最強のコイキングと最も美しいヒンバス!)
1 Mac 2007 (2007-03-01)
490486"Borrowing on Bad Faith!" (Pachirisu vs. Eipom! Contest Battle!! )
Transkripsi: "Pachirisu Tai Eipamu! Kontesuto Batoru!!" (Bahasa Jepun: *パチリスVSエイパム!コンテストバトル!!)
8 Mac 2007 (2007-03-08)
491487"Faced with Steelix Determination!" (Roaring Haganeil! Protect the Bipper Village!!)
Transkripsi: "Bakusō Haganēru! Bippa no Mura o Mamore!!" (Bahasa Jepun: *爆走ハガネール!ビッパの村を守れ!!)
15 Mac 2007 (2007-03-15)
492488"Cooking Up a Sweet Story!" (Showdown! Satoshi Against Pikachu!?)
Transkripsi: "Taiketsu! Satoshi Tai Pikachū!?" (Bahasa Jepun: *対決!サトシ対ピカチュウ!?)
29 Mac 2007 (2007-03-29)
493489"Oh Do You Know the Poffin Plan!" (The Gifted Roserade and the Flower Legend!)
Transkripsi: "Kaiketsu Rozureido to Hana Densetsu!" (Bahasa Jepun: *怪傑ロズレイドと花伝説!)
29 Mac 2007 (2007-03-29)
494490"Getting the Pre-Contest Titters!" (Pokémon Contest! Sonoo Tournament!!)
Transkripsi: "Pokemon Kontesuto! Sonō Taikai!!" (Bahasa Jepun: *ポケモンコンテスト!ソノオ大会!!)
5 April 2007 (2007-04-05)
495491"Settling a Not-So-Old Score!" (Decisive Battle! Pochama vs. Pottaishi!!)
Transkripsi: "Kessen! Potchama Tai Pottaishi!!" (Bahasa Jepun: *決戦!ポッチャマVSポッタイシ!!)
5 April 2007 (2007-04-05)
496492"Drifloon on the Wind!" (Fuwante and the North Wind Messenger!)
Transkripsi: "Fuwante to Kitakaze no Tsukai!" (Bahasa Jepun: *フワンテと北風の使い!)
12 April 2007 (2007-04-12)
497493"The Champ Twins!" (Satoshi and Hikari! No Need to Worry in a Tag Battle!?)
Transkripsi: "Satoshi to Hikari! Taggu Batoru de Daijōbu!?" (Bahasa Jepun: *サトシとヒカリ!タッグバトルで大丈夫!?)
12 April 2007 (2007-04-12)
498494"Some Enchanted Sweetening!" (Hakutai Forest! Minomutchi Evolution Strategy!!)
Transkripsi: "Hakutai no Mori! Minomutchi Shinka Sakusen!!" (Bahasa Jepun: *ハクタイの森!ミノムッチ進化作戦!!)
19 April 2007 (2007-04-19)
499495"The Grass-Type is Always Greener!" (Naetle Against Naetle! Speed Showdown!!)
Transkripsi: "Naetoru Tai Naetoru! Supīdo Taiketsu!!" (Bahasa Jepun: *ナエトル対ナエトル!スピード対決!!)
26 April 2007 (2007-04-26)
500496"An Angry Combeenation!" (Beequeen of the Amber Castle!)
Transkripsi: "Kohaku no Shiro no Bīkuin!" (Bahasa Jepun: *琥珀の城のビークイン!)
3 Mei 2007 (2007-05-03)
501497"All Dressed Up with Somewhere to Go!" (It's Love! Pokémon Transformation Tournament!!)
Transkripsi: "Suki Desu! Pokemon Narikiri Taikai!!" (Bahasa Jepun: *スキです!ポケモンなりきり大会!!)
10 Mei 2007 (2007-05-10)
502498"Buizel Your Way Out of This!"17 Mei 2007 (2007-05-17)
503499"An Elite Meet and Greet" (Elite Four Goyō and Dotakun!)
Transkripsi: "Shitennō Goyō to Dōtakun!" (Bahasa Jepun: *四天王ゴヨウとドータクン!)
24 Mei 2007 (2007-05-24)
504500"A Secret Sphere of Influence" (Sinnoh's Space-time Legend!)
Transkripsi: "Shin'ō Jikū Densetsu!" (Bahasa Jepun: *シンオウ時空伝説!)
31 Mei 2007 (2007-05-31)
505501"The Grass Menagerie" (Hakutai Gym! Vs. Natane!!)
Transkripsi: "Hakutai Jimu! Tai Natane!!" (Bahasa Jepun: *ハクタイジム!VSナタネ!!)
7 Jun 2007 (2007-06-07)
506502"One Big Happiny Family" (Explosive Birth! Cycling Road!!)
Transkripsi: "Bakutan! Saikuringu Rōdo!!" (Bahasa Jepun: *爆誕!サイクリングロード!!)
21 Jun 2007 (2007-06-21)
507503"Steamboat Willies" (Pikachu's Caretaking!)
Transkripsi: "Pikachū no Orusuban!" (Bahasa Jepun: *ピカチュウのおるすばん!)
5 Julai 2007 (2007-07-05)
508504"Top-Down Training" (Champion – Shirona Appears!!)
Transkripsi: "Chanpion, Shirona Tōjō!!" (Bahasa Jepun: *チャンピオン・シロナ登場!!)
19 Julai 2007 (2007-07-19)
509505"A Stand Up Sit Down" (Hikari, Nozomi and the Double Performance!!)
Transkripsi: "Hikari to Nozomi to Daburu Pafōmansu!!" (Bahasa Jepun: *ヒカリとノゾミとダブルパフォーマンス!!)
26 Julai 2007 (2007-07-26)
510506"The Electrike Company" (Rakurai Practice Center!!)
Transkripsi: "Rakurai Kunren Sentā!!" (Bahasa Jepun: *ラクライ訓練センター!!)
9 Ogos 2007 (2007-08-09)
511507"Malice in Wonderland!" (Mumage! Escape from the Nightmare!!)
Transkripsi: "Mūmāji! Akumu kara no Dasshutsu!!" (Bahasa Jepun: *ムウマージ!悪夢からの脱出!!)
16 Ogos 2007 (2007-08-16)
512508"Mass Hip-po-sis!" (Save the Stray Hipopotas!)
Transkripsi: "Maigo no Hipopotasu o Tasukero!" (Bahasa Jepun: *迷子のヒポポタスを助けろ!)
23 Ogos 2007 (2007-08-23)
513509"Ill-Will Hunting" (Hunter J Returns! Protect Tatetops!!)
Transkripsi: "Hantā Jē Futatabi! Tatetopusu o Mamore!!" (Bahasa Jepun: *ハンターJ再び!タテトプスを守れ!!)
30 Ogos 2007 (2007-08-30)
514510"A Maze-ing Race!" (Shuffle in the Maze! Everyone Hustle!!)
Transkripsi: "Meiro de Shaffuru! Minna de Hassuru!!" (Bahasa Jepun: *迷路でシャッフル!みんなでハッスル!!)
13 September 2007 (2007-09-13)
515511"Sandshrew's Locker!" (Miru, Casey and, Underwater!)
Transkripsi: "Miru to Kēshī to Mizu no Soko!" (Bahasa Jepun: *ミルとケーシィと水の底!)
27 September 2007 (2007-09-27)
516"Satoshi and Hikari! Head for a New Adventure!!"
Transkripsi: "Satoshi to Hikari! Aratanaru Bōken ni Mukatte!!" (Bahasa Jepun: *サトシとヒカリ!新たなる冒険に向かって!!)
27 September 2007 (2007-09-27)
517512"Dawn's Early Night!" (Pokémon Contest! Yosuga Tournament!!)
Transkripsi: "Pokemon Kontesto! Yosuga Taikai!!" (Bahasa Jepun: *ポケモンコンテスト!ヨスガ大会!!)
4 Oktober 2007 (2007-10-04)
518513"Tag! We're It...!" (Everyone Participate! Tag Battle!!)
Transkripsi: "Zen'in Sanka! Taggu Batoru!!" (Bahasa Jepun: *全員参加!タッグバトル!!)
4 Oktober 2007 (2007-10-04)
519514"Glory Blaze!" (Hikozaru vs. Zangoose! Destined Battle!!)
Transkripsi: "Hikozaru Tai Zangūsu! Unmei no Batoru!!" (Bahasa Jepun: *ヒコザルVSザングース!運命のバトル!!)
18 Oktober 2007 (2007-10-18)
520515"Smells Like Team Spirit!" (Tag Battle! Final!!)
Transkripsi: "Taggu Batoru! Fainaru!!" (Bahasa Jepun: *タッグバトル!ファイナル!!)
25 Oktober 2007 (2007-10-25)

NotaSunting

  1. ^ a b Episod ini disiarkan sebagai episod khas 1 jam.

RujukanSunting