Azmi Askandar

Azmi Askandar[1] (lahir di Probolinggo, Jawa Timur, 23 April 2004; umur 18 tahun) merupakan seorang pelakon lelaki dan penyanyi Indonesia.[2]

Azmi Askandar
عزمي أسكندر
Kelahiran
Muhammad Ulul Azmi Askandar al Abshor
محمد أولو العزم أسكندر الأبصار

(2004-04-23) 23 April 2004 (umur 18)
Indonesia Probolinggo, Jawa Timur, Indonesia
Warganegara Indonesia
Nama lain
  • Azmi Askandar
  • Gus Azmi
Pusat pendidikanPondok Pesantren Nurul Qodim
Pekerjaan
Tahun aktif2017—kini
Ibu bapa
  • Ahmad Ulil Abshor Ishomudin (bapa)
  • Laila Syadzili (ibu)
Keluarga
  • Naufal Abshor (adik)
  • Rara Syadzili Abshor (adik)
  • Ahmad Abshor (adik)
Kerjaya muzik
InstrumenVokal
Syarikat rakaman

FilemografiSunting

FilemSunting

Tahun Tajuk Watak Terbitan
2019 The Santri N/A N/A
Keterangan
  • N/A :Not Available

DiskografiSunting

SingleSunting

  • Jangan Bilang I Love You (2018)
  • Ayo Move On (2019)
  • Cinta Dalam Istikharah (2019)
  • Sang Pelita (2020)
  • Wajah Yang Cantik (2020)
  • Ibu Malaikatku
  • Santri Ngapa Yak

CoverSunting

  • Ya Asyiqal Musthofa
  • Annabi Shollu Alaih (2021)
  • Ya Asyiqol Musthofa
  • Ya Thoybah
  • Man Ana Laulakum

Anugerah dan pencalonanSunting

Tahun Anugerah Karya tercalon Kategori Keputusan
2021 Anugerah Syiar Ramadan 2021 Penyanyi Muda Pria Inspiratif Menang

RujukanSunting

  1. ^ "Mengenal Gus Azmi Remaja Yang Aktif Berdakwah Melalui Dai Muda dan Karyanya di Musik". Dicapai pada 30 Oktober 2021.
  2. ^ "Shalawat Gus Azmi Hangatkan Purbalingga di Malam Hari Santri". Dicapai pada 30 Oktober 2021.

Pautan luarSunting