Buka menu utama

Sir Elton Hercules John CBE (lahir Reginald Kenneth Dwight, 25 Mac 1947)[1] ialah seorang penyanyi, penggubah lagu, penulis senikata dan pemain piano dari England.

Elton John
CBE
Elton John 2011 Shankbone 2.JPG
KelahiranReginald Kenneth Dwight
(1947-03-25) 25 Mac 1947 (umur 72)
Pinner, Middlesex, England
Pekerjaan
  • Singer
  • songwriter
  • pianist
  • composer
Tahun aktif1962–present
PasanganRenate Blauel
(k. 1984; c. 1988)

David Furnish
(k. 2014)
Anak2
Kerjaya muzik
Genre
Instrumen
  • Vokal
  • piano
  • keyboard
  • gitar
Syarikat rakaman
Kegiatan berkaitan
Laman sesawang
eltonjohn.com

Beliau telah menjual sebanyak 300 juta rekod lalu menjadi antara pemuzik terlaris di dunia.[2][3] He has

Isi kandungan

BiografiSunting

Awal hidupSunting

Reginald Kenneth Dwight lahir pada 25 Mac 1947 di Pinner, Middlesex, Beliau merupakan anak sulung Stanley Dwight (1925–1991) dan anak tunggal Sheila Eileen (naam keluarga asal - Harris; 1925–2017),[4][5][6] Dia idbersarkan oleh datuk nenek sebelah ibunya di Pinner.

Kerjaya muzikSunting

Dwight mengambil nama "Elton John" sempena nama dua anggota dalam Bluesology: Elton Dean yang memain saksofon dan Long John Baldry yang menyumbang suara vokal.[7] Beliau menukar namanya secara rasmi kepada Elton Hercules John pada 7 Januari 1972.[8]

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Empty Sky (1969)
  • Elton John (1970)
  • Tumbleweed Connection (1970)
  • Madman Across the Water (1971)
  • Honky Château (1972)
  • Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player (1973)
  • Goodbye Yellow Brick Road (1973)
  • Caribou (1974)
  • Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975)
  • Rock of the Westies (1975)

  • Blue Moves (1976)
  • A Single Man (1978)
  • Victim of Love (1979)
  • 21 at 33 (1980)
  • The Fox (1981)
  • Jump Up! (1982)
  • Too Low for Zero (1983)
  • [[Breaking Hearts (1984)
  • Ice on Fire (1985)
  • Leather Jackets (1986)


Album runut bunyiSunting

RujukanSunting

  1. ^ Erlewine, Stephen Thomas. "Artist Biography [Elton John]". AllMusic. Dicapai 31 Mac 2014. 
  2. ^ Gundersen, Edna (23 September 2013). "Elton still standing for gay rights, home, Tammy Faye". USA Today. Dicapai 1 October 2013. 
  3. ^ Gundersen, Edna (3 Oktober 2013). "Russian Imam against Elton John Concert". The Hollywood Reporter. Dicapai 4 Oktober 2013. 
  4. ^ Barratt, Nick (22 November 2006). "Family Detective: Elton John". The Daily Telegraph. London. Dicapai 26 Mac 2015. 
  5. ^ "Sir Elton John 'in shock' after his mother dies aged 92". BBC News. 4 December 2017. Dicapai 12 November 2018. 
  6. ^ "Sir Elton John's father didn't approve of his career path". NZ Herald. Dicapai 12 November 2018. 
  7. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Costello interview tidak disediakan
  8. ^ "Change of Name" (PDF). London Gazette. Dicapai 28 October 2018. 

Pautan luarSunting