Ikke Nurjanah

Pelakon dan penyanyi wanita Indonesia

Hartini Erpi Nurjanah atau lebih dikenal sebagai Ikke Nurjanah (lahir di Jakarta, 18 Mei 1974; umur 46 tahun) ialah seorang penyanyi dangdut dan pelakon Indonesia yang berketurunan Sunda.

Ikke Nurjanah
Kelahiran
Hartini Erpi Nurjanah

(1974-05-18) 18 Mei 1974 (umur 46)
Pusat pendidikanUniversitas Jayabaya
Pekerjaanpenyanyi, pelakon
Tahun aktif1987-kini
AnakSiti Adira Kania
Ibu bapaAbdul Pihar Tanjung
Junaerti
Kerjaya muzik
GenreDangdut
Syarikat rakaman
Universal Music
Music Plus
Musica Studio's
Suria Records

PendidikanSunting

Sedari kecil Ikke telah menyanyi. Namun dirinya menyedari bahawa pendidikan juga sangat penting. Selepas dari SMAN 40 Jakarta, Ikke mengambil atur cara D3 Akademi Pengurusan Syarikat Universitas Jayabaya. Ia pun selesaikannya dengan melanjutkan ke tangga cendekiawan. Ikke menyelesaikan cendekiawan ekonomi pengurusannya tahun 1998.

Sebagai mahasiswa, walau sibuk menyanyi, Ikke juga mengikuti kegiatan kampus. Walaupun ia pernah menjadi bendahara Senat Mahasiswa Akademi Pengurusan Syarikat tahun 1994-1995. Dari kegiatan kampus pulalah, Ikke bertemu Aldi.

DiskografiSunting

  1. Gelimang Duka (1987)
  2. Semangkok Bersama Sesendok Berdua (duet dengan Mus Mulyadi) (1987)
  3. Gerbang Sengsara (1988)
  4. Ojo Lali (1989)
  5. Ojo Suwe-Suwe (1989)
  6. Iki Loh Mas (1990)
  7. Bibir Bermadu (1990)
  8. Saat Jumpa Pertama (1991)
  9. Cobaan Asmara (1992)
  10. Biru Putih Cintaku (1992)
  11. Aib (1992)
  12. Ati Nelongso (1993)
  13. Terhina (1993)
  14. Bagai Disambar Petir (1994)
  15. Sun Sing Suwe (1994)
  16. Cambuk Derita (1994)
  17. Nomor Satu (1995)
  18. Birunya Rindu (1995)
  19. Merpati Putih (1996)
  20. Gelang Alit (1996)
  21. Cinta Dan Dilema (1997)
  22. Padang Rembulan (1997)
  23. Memandangmu (1998)
  24. Padang Bulan (1998)
  25. Senyum Dan Hatimu (1999)
  26. Best Of The Best (1999)
  27. Selalu Milikmu (2001)
  28. Lebaran Bersama Ikke Nurjanah (2003)
  29. Munafik (repackage album Lebaran Bersama Ikke Nurjanah) (2003)
  30. Dua dalam Satu (2004)
  31. I Love Dut Kustik (2015)

FilemografiSunting

  • Berbagi Suami (2006)
  • Berlian Si Etty (2012)
  • Catatan Dodol Calon Dokter (2016)

IklanSunting

  • Simas Margarin (1997)
  • Tepung Segitiga Biru (2000)
  • Kompor Gas Hitachi (2000-2001)
  • Okky Jelly Drink (2002)
  • Betadine Sachet (1995-1996)
  • Emeron (1997-1998)
  • Matrix Parabola (2009)
  • Sarimi (2003)
  • Anget Sari (2014-2016)
  • Nutrafor White Beauty (2017)

Pautan luarSunting