Ikke Nurjanah

Pelakon dan penyanyi wanita Indonesia

Hartini Erpi Nurjanah atau lebih dikenal sebagai Ikke Nurjanah (lahir di Jakarta, 18 Mei 1974; umur 50 tahun) ialah seorang penyanyi dangdut dan pelakon Indonesia yang berketurunan Sunda.

Ikke Nurjanah
Kelahiran
Hartini Erpi Nurjanah

(1974-05-18) 18 Mei 1974 (umur 50)
Pusat pendidikanUniversitas Jayabaya
Pekerjaan
Tahun aktif1987–kini
PasanganKarlie Fu (k. 2021)
Anak-anak1
Kerjaya muzik
GenreDangdut
Syarikat rakaman

Pendidikan sunting

Sedari kecil Ikke telah menyanyi. Tetapi dia sedar bahawa pendidikan juga sangat penting. Dia belajar di SMPN 34 Jakarta, selepas itu dia belajar di SMAN 40 Jakarta, Ikke mengambil program D3 Akademi Pengurusan Syarikat Universitas Jayabaya. Beliau juga menamatkannya dengan menyambung ke peringkat sarjana muda. Ikke menamatkan sarjana muda ekonomi pengurusan pada 1998.

Sebagai seorang pelajar, walaupun sibuk menyanyi, Ikke turut mengambil bahagian dalam aktiviti kampus. Malah, beliau adalah bendahari Senat Pelajar Akademi Pengurusan Syarikat pada 19941995. Dari aktiviti kampus jugalah Ikke bertemu dengan Aldi.

Diskografi sunting

  1. Gelimang Duka (1987)
  2. Semangkok Bersama Sesendok Berdua (duet dengan Mus Mulyadi) (1987)
  3. Gerbang Sengsara (1988)
  4. Ojo Lali (1989)
  5. Ojo Suwe-Suwe (1989)
  6. Iki Loh Mas (1990)
  7. Bibir Bermadu (1990)
  8. Saat Jumpa Pertama (1991)
  9. Cobaan Asmara (1992)
  10. Biru Putih Cintaku (1992)
  11. Aib (1992)
  12. Ati Nelongso (1993)
  13. Terhina (1993)
  14. Bagai Disambar Petir (1994)
  15. Sun Sing Suwe (1994)
  16. Cambuk Derita (1994)
  17. Nomor Satu (1995)
  18. Birunya Rindu (1995)
  19. Merpati Putih (1996)
  20. Gelang Alit (1996)
  21. Cinta Dan Dilema (1997)
  22. Padang Rembulan (1997)
  23. Memandangmu (1998)
  24. Padang Bulan (1998)
  25. Senyum Dan Hatimu (1999)
  26. Best Of The Best (1999)
  27. Selalu Milikmu (2001)
  28. Lebaran Bersama Ikke Nurjanah (2003)
  29. Munafik (repackage album Lebaran Bersama Ikke Nurjanah) (2003)
  30. Dua dalam Satu (2004)
  31. I Love Dut Kustik (2015)

Filemografi sunting

  • Berbagi Suami (2006)
  • Berlian Si Etty (2012)
  • Catatan Dodol Calon Dokter (2016)

Iklan sunting

  • Simas Margarin (1997)
  • Tepung Segitiga Biru (2000)
  • Kompor Gas Hitachi (2000-2001)
  • Okky Jelly Drink (2002)
  • Betadine Sachet (1995-1996)
  • Emeron (1997-1998)
  • Matrix Parabola (2009)
  • Sarimi (2003)
  • Anget Sari (2014-2016)
  • Nutrafor White Beauty (2017)

Pautan luar sunting