Marija Naumova

Marija Naumova (lahir 23 Jun 1973) ialah seorang penyanyi wanita Latvia. Dengan nama pents Marie N, beliau menyanyikan sejumlah besar muzik pop hingga muzik teater dan jazz, dan merakam beberapa album, dengan lagu dalam bahasa-bahasa Latvia, Perancis, Inggeris, Rusia dan Portugis. Pada tahun 2002, beliau memenangi Pertandingan Lagu Eurovision mewakili Latvia dengan lagu "I Wanna".

Marie N
Maria Naumova 2.JPG
Latar belakang
Nama lahirMarija Naumova
Juga dikenali sebagai
Marie N
Kelahiran (1973-06-23) 23 Jun 1973 (umur 48)
Berasal dariRiga, Latvia
Genrepop, jazz
Pekerjaanpenyanyi, penulis lagu
Tahun aktif1995 –kini
Laman sesawang
www.marijanaumova.lv

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • 1998: До светлых слёз
  • 2000: Ieskaties acīs
  • 2001: Ma Voix, Ma Voie (LV:sertifikasi Emas[1])
  • 2002: On A Journey
  • 2002: Noslēpumi
  • 2004: Nesauciet sev līdzi
  • 2005: Another Dream
  • 2010: Lullabies
  • 2016: Uz Ilūziju Tilta

RujukanSunting

  1. ^ "Marijai Naumovai Zelta disks".

Pautan luarSunting

Anugerah dan pencapaian
Didahului oleh
  Tanel Padar, Dave Benton dan 2XL
dengan "Everybody"
Pemenang Pertandingan Lagu Eurovision
2002
Diikuti oleh:
  Sertab Erener
dengan"Everyway That I Can"
Didahului oleh
Arnis Mednis
dengan "Too Much"
Latvia di Pertandingan Lagu Eurovision
2002
Diikuti oleh:
F.L.Y.
dengan "Hello From Mars"
Didahului oleh
  Annely Peebo dan Marko Matvere
Pemyampai Pertandingan Lagu Eurovision
(dengan Renārs Kaupers)
2003
Diikuti oleh:
  Korhan Abay dan Meltem Cumbul