Senarai pemenang Pertandingan Lagu Eurovision

rencana senarai Wikimedia
Kiri: Lys Assia, juara pertama Eurovision (1956), dan Dima Bilan, juara 2008. Tengah: Johnny Logan, artis pemenang 1980, artis dan komposer pemenang tahun 1987 dan kompoer pemenang tahun 1992. Kanan: Ell & Nikki meraikan kemenangan Pertandingan Lagu Eurovision 2011 di Düsseldorf.

Enam puluh enam lagu telah memenangi Pertandingan Lagu Eurovision, sebuah pertandingan tahunan yang diadakan oleh negara-negara anggota Kesatuan Penyiaran Eropah. Pertandingan ini, yang telah dianjurkan setiap tahun sejak pertama kali diadakan pada 1956, ialah salah satu rancangan televisyen terpanjang di dunia. Pemenang pertandingan telah ditentukan dengan menggunakan pelbagai teknik pemungutan suara sepanjang sejarahnya; menumpukan pemberian mata untuk negara oleh juri atau pemungutan suara elektronik atau yang biasa disebut teleundian. Negara yang diberikan mata terbanyak akan dinobatkan sebagai pemenang.[1] Pertandingan Lagu Eurovision pertama tidak dimenangi berdasarkan mata, namun berdasarkan suara (dua mengikut negara), dan hanya pemenang diumumkan pada saat itu.[2]

Terdapat 63 kali pertandingan, dengan satu pemenang setiap tahun kecuali pertandingan tahun 1969, yang memiliki empat. Dua puluh lima negara yang berbeza telah memenangi pertandingan. Switzerland memenangi pertandingan pertamanya yang juga merupakan peserta pertamanya, pada tahun 1956. Negara dengan jumlah kemenangan tertinggi ialah Ireland, dengan jumlah tujuh kali. Portugal ialah negara dengan sejarah terpanjang dalam pertandingan tanpa kemenangan sehingga pertandinyan ke-42nya dalam Pertandingan Lagu Eurovision 2009. Satu-satunya peserta yang memenangi lebih dari sekali sebagai penghibur ialah Johnny Logan dari Ireland, yang menampilkan lagu "What's Another Year" pada tahun 1980 dan "Hold Me Now" pada tahun 1987. Logan juga ialah salah seorang daripada lima penulis lagu yang telah menulis lebih dari satu penyertaan yang menang, "Hold Me Now" 1987 dan "Why Me?" pada 1992, dinyanyikan oleh Linda Martin).[3] Perbedzan yang unik menjadikan Logan ialah satu-satunya individu yang memiliki gelaran Eurovision dengan tiga kemenangan untuk kreditnya, baik sebagai penyanyi, pencipta lagu atau kedua-duanya sekali.

Memenangi Pertandingan Lagu Eurovision memberi peluang yang unik untuk artis pemenang untuk memanfaatkan kejayaan mereka dan publisiti sekitarnya dengan melancarkan atau meneruskan kerjaya antarabangsa mereka. Namun, sepanjang sejarah pertandingan, sedikit relatif yang menjadi bintang antarabangsa yang besar. Kemenangan yang paling menonjol oleh bekas peserta Eurovision yang kerjayanya yang paling berjaya ialah ABBA, yang memenangi pertandingan ini, mewakili Sweden pada tahun 1974 dengan lagu mereka "Waterloo". ABBA terus menjadi salah satu kugiran paling laris pada zaman kegemilangan mereka. Terutama pemenang lain yang kemudian mencapai kejayaan antarabangsa ialah Céline Dion, yang memenangi pertandingan (mewakili Switzerland) pada tahun 1988 dengan lagu "Ne partez pas sans moi", meskipun kerjaya muzik antarabangsanya melonjak beberapa tahun kemudian dan umumnya secara tidak langsung berkaitan dengan pertandingan yang dimenanginya.

Pada tahun 2017, Portugal memenangi pertandingan ini untuk pertama kalinya sekaligus mengakhiri rekod sebagai negara peserta yang paling lama tidak memenangi pertandingan ini, iaitu selama 53 tahun.

PemenangSunting

Tahun Pemenang Lagu Penyanyi Mata Margin Juara kedua Tarikh Bandar hos
1956   Switzerland "Refrain" Lys Assia
Tidak diumumkan
24 Mei 1956   Lugano
1957   Belanda "Net als toen" Corry Brokken &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014   Perancis 3 Mac 1957   Frankfurt am Main
1958   Perancis "Dors, mon amour" André Claveau &&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03   Switzerland 12 Mac 1958   Hilversum
1959   Belanda "Een beetje" Teddy Scholten &&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05   United Kingdom 11 Mac 1959   Cannes
1960   Perancis "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07   United Kingdom 29 Mac 1960   London
1961   Luxembourg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   United Kingdom 18 Mac 1961   Cannes
1962   Perancis "Un premier amour" Isabelle Aubret &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026 &&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013   Monaco 18 Mac 1962   Luxembourg
1963   Denmark "Dansevise" Grethe dan Jørgen Ingmann &&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02   Switzerland 23 Mac 1963   London
1964   Itali "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti &&&&&&&&&&&&&049.&&&&&049 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032   United Kingdom 21 Mac 1964   Copenhagen
1965   Luxembourg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   United Kingdom 20 Mac 1965   Napoli
1966   Austria "Merci Chérie" Udo Jürgens &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015   Sweden 5 Mac 1966   Luxembourg
1967   United Kingdom "Puppet on a String" Sandie Shaw &&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025   Ireland 8 April 1967   Wina
1968   Sepanyol "La, la, la" Massiel &&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01   United Kingdom 6 April 1968   London
1969   Sepanyol "Vivo cantando" Salomé &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018
Tidak diumumkan
29 Mac 1969   Madrid
  United Kingdom "Boom Bang-a-Bang" Lulu
  Belanda "De troubadour" Lennie Kuhr
  Perancis "Un jour, un enfant" Frida Boccara
1970   Ireland "All Kinds of Everything" Dana &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   United Kingdom 21 Mac 1970   Amsterdam
1971   Monaco "Un banc, un arbre, une rue" Séverine 128 &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012   Sepanyol 3 April 1971   Dublin
1972   Luxembourg "Après toi" Vicky Leandros 128 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014   United Kingdom 25 Mac 1972   Edinburgh
1973   Luxembourg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David 129 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04   Sepanyol 7 April 1973   Luxembourg
1974   Sweden "Waterloo" ABBA &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   Itali 6 April 1974   Brighton
1975   Belanda "Ding-A-Dong" Teach-In 152 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014   United Kingdom 22 Mac 1975   Stockholm
1976   United Kingdom "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man 164 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017   Perancis 3 April 1976   Den Haag
1977   Perancis "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam 136 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015   United Kingdom 7 Mei 1977   London
1978   Israel "A-Ba-Ni-Bi" Izhar Cohen dan Alphabeta 157 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032   Belgium 22 April 1978   Paris
1979   Israel "Hallelujah" Gali Atari dan Milk and Honey 125 &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09   Sepanyol 31 Mac 1979   Jerusalem
1980   Ireland "What's Another Year?" Johnny Logan 143 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015   Jerman 19 April 1980   Den Haag
1981   United Kingdom "Making Your Mind Up" Bucks Fizz 136 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04   Jerman 4 April 1981   Dublin
1982   Jerman "Ein bißchen Frieden" Nicole 161 &&&&&&&&&&&&&061.&&&&&061   Israel 24 April 1982   Harrogate
1983   Luxembourg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès 142 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   Israel 23 April 1983   Munich
1984   Sweden "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys 145 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08   Ireland 5 Mei 1984   Luxembourg
1985   Norway "La det swinge" Bobbysocks 123 &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018   Jerman 4 Mei 1985   Gothenburg
1986   Belgium "J'aime la vie" Sandra Kim 176 &&&&&&&&&&&&&036.&&&&&036   Switzerland 3 Mei 1986   Bergen
1987   Ireland "Hold Me Now" Johnny Logan 172 &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031   Jerman 9 Mei 1987   Brussels
1988   Switzerland "Ne partez pas sans moi" Céline Dion 137 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01   United Kingdom 30 April 1988   Dublin
1989   Yugoslavia "Rock Me" Riva 137 &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07   United Kingdom 6 Mei 1989   Lausanne
1990   Itali "Insieme: 1992" Toto Cutugno 149 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017   Ireland,   Perancis 5 Mei 1990   Zagreb
1991   Sweden "Fångad av en stormvind" Carola 146 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00   Perancis 4 Mei 1991   Rom
1992   Ireland "Why Me" Linda Martin 155 &&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016   United Kingdom 9 Mei 1992   Malmö
1993   Ireland "In Your Eyes" Niamh Kavanagh 187 &&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023   United Kingdom 15 Mei 1993   Millstreet
1994   Ireland "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington dan Charlie McGettigan 226 &&&&&&&&&&&&&060.&&&&&060   Poland 30 April 1994   Dublin
1995   Norway "Nocturne" Secret Garden 148 &&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029   Sepanyol 13 Mei 1995   Dublin
1996   Ireland "The Voice" Eimear Quinn 162 &&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048   Norway 18 Mei 1996   Oslo
1997   United Kingdom "Love Shine a Light" Katrina and the Waves 227 &&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070   Ireland 3 Mei 1997   Dublin
1998   Israel "Diva" Dana International 172 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06   United Kingdom 9 Mei 1998   Birmingham
1999   Sweden "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson 163 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017   Iceland 29 Mei 1999   Jerusalem
2000   Denmark "Fly on the Wings of Love" Olsen Bersaudara 195 &&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040   Rusia 13 Mei 2000   Stockholm
2001   Estonia "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton dan 2XL 198 &&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021   Denmark 12 Mei 2001   Copenhagen
2002   Latvia "I Wanna" Marie N 176 &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012   Malta 25 Mei 2002   Tallinn
2003   Turki "Everyway That I Can" Sertab Erener 167 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02   Belgium 24 Mei 2003   Riga
2004[N 1]   Ukraine "Wild Dances" Ruslana 280 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017   Serbia dan Montenegro 15 Mei 2004   Istanbul
2005   Greece "My Number One" Helena Paparizou 230 &&&&&&&&&&&&&038.&&&&&038   Malta 21 Mei 2005   Kiev
2006   Finland "Hard Rock Hallelujah" Lordi 292 &&&&&&&&&&&&&044.&&&&&044   Rusia 20 Mei 2006   Athens
2007   Serbia "Molitva" Marija Šerifović 268 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033   Ukraine 12 Mei 2007   Helsinki
2008[N 2]   Rusia "Believe" Dima Bilan 272 &&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042   Ukraine 24 Mei 2008   Belgrade
2009   Norway Fairytale Alexander Rybak 387 &&&&&&&&&&&&0169.&&&&&0169   Iceland 16 Mei 2009   Moscow
2010   Jerman Satellite Lena Meyer-Landrut 246 &&&&&&&&&&&&&076.&&&&&076   Turki 29 Mei 2010   Oslo
2011   Azerbaijan Running Scared Ell & Nikki 221 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032   Itali 14 Mei 2011   Düsseldorf
2012   Sweden Euphoria Loreen 372 &&&&&&&&&&&&0123.&&&&&0123   Rusia 26 Mei 2012   Baku
2013   Denmark Only Teardrops Emmelie de Forest 281 &&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047   Azerbaijan 18 Mei 2013   Malmo
2014   Austria Rise Like A Phoenix Conchita Wurst 290 &&&&&&&&&&&&&052.&&&&&052   Belanda 10 Mei 2014   Copenhagen
2015   Sweden Heroes Måns Zelmerlöw 365 &&&&&&&&&&&&&062.&&&&&062   Rusia 23 Mei 2015   Wina
2016   Ukraine 1944 Jamala 534 &&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023   Australia 14 Mei 2016   Stockholm
2017   Portugal "Amar pelos dois" Salvador Sobral &&&&&&&&&&&&0758.&&&&&0758 &&&&&&&&&&&&0143.&&&&&0143   Bulgaria 13 Mei 2017   Kiev
2018   Israel "Toy" Netta &&&&&&&&&&&&0529.&&&&&0529 &&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093   Cyprus 12 Mei 2018   Lisbon
2019   Belanda "Arcade" Duncan Laurence &&&&&&&&&&&&0498.&&&&&0498 &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026   Itali 18 Mei 2019   Tel Aviv

Untuk maklumat lanjut mengenai pemenang dari para penulis lagu setiap tahun, lihat Senarai penulis lagu pemenang Pertandingan Lagu Eurovision

Sebelas pemenang Eurovision (bersama dengan tiga bukan pemenang) tampil di konsert Congratulations pada 2005, di mana "Waterloo" karya ABBA terpilih menjadi lagu paling popular dari lima puluh tahun pertama pertandingan ini.[4]

Ireland memenanginya sebanyak tujuh kali, lebih daripada mana-mana negara lain, Ireland juga memenangi pertandingan selama tiga tahun berturut-turut (1992, 1993, 1994), tahun yang lebih berturut-turut daripada mana-mana negara lain. Tiga negara yang menang dua kali berturut-turut, Sepanyol (1968 dan 1969), Luxembourg (1972 dan 1973) dan Israel (1978 dan 1979). Bersama dengan kemenangan Switzerland dalam pertandingan pertama, Serbia ialah satu-satunya negara yang menang dengan penyertaan sulungnya (pada 2007), walaupun Serbia sebelum ini bersaing sebagai sebahagian daripada Yugoslavia dan Serbia dan Montenegro. Di bawah sistem pengundian yang digunakan antara 1975 dan 2015, pemenang pertandingan ditentukan oleh undi terakhir negara sebanyak sebelas kali.[N 3]

Perubahan kepada sistem pengundian, termasuk pertumbuhan yang pesat dalam bilangan negara yang mengambil bahagian/mengundi, menunjukkan bahawa mata yang dicapai tidak setanding sepanjang dekad. Salvador Sobral dari Portugal memegang rekod untuk jumlah mata tertinggi dalam sejarah pertandingan, mencapai 758 dengan lagu "Amar pelos dois". Alexander Rybak dari Norway memegang kemenangan gabungan terbesar dalam mata mutlak, 169 mata berbanding tempat kedua pada 2009. Gigliola Cinquetti dari Itali memegang rekod untuk kemenangan terbesar dengan peratusan, mencatatkan hampir tiga kali peringkat kedua (49 mata berbanding 17 dari pemenang tempat pertama) dalam pertandingan 1964. Di bawah sistem pengundian yang digunakan dari tahun 1975 hingga 2015, skor kemenangan terendah ialah Bobbysocks! dari Norway dengan 123 mata (dari 1044 mata yang terdapat dari 18 negara lainnya) sewaktu memenangi Eurovision 1985, sementara jumlah kemenangan terendah yang pernah ada ialah 18 mata (dari 160 jumlah pengundian dari 16 negara) yang diberikan oleh setiap empat negara pemenang pada 1969.

Di bawah sistem pengundian yang digunakan dari tahun 1975 hingga 2015, di mana setiap negara memberikan mata maksimum pada pilihan tempatnya yang pertama, Loreen dari Sweden memenangi Eurovision 2012 dengan undian paling banyak memenangi tempat pertama, memenangi tempat pertama dari 18 dari 41 negara (kecuali diri sendiri). Wakil United Kingdom pada tahun 1976, Brotherhood of Man dengan lagu "Save Your Kisses For Me" memegang rekod untuk skor purata tertinggi setiap negara peserta, dengan purata 9.65 mata menang setiap negara. Pemenang 2011 dari Azerbaijan, Eldar & Nigar, memegang skor purata terendah untuk lagu yang menang di bawah sistem, memperoleh 5.14 mata setiap negara.

United Kingdom telah memenangi sebanyak lima belas kali di Eurovision (paling baru pada tahun 1998), lebih daripada negara lain. Negara yang paling berjaya yang tidak pernah memenangi Pertandingan ini ialah Malta, yang memenangi tempat kedua pada tahun 2002 dan 2005 dan ketiga pada tahun 1992 dan 1998. negara pulau lain Iceland juga memenangi tempat kedua sebanyak dua kali, pada tahun 1999 dan 2009.

Tiada pemenang tempat pertama rasmi untuk kedua-dua pertandingan itu - 1956 dan 1969. Pada tahun 1956, satu-satunya pemenang, Switzerland, diumumkan, sementara terdapat laporan spekulasi bahawa Jerman memenangi tempat kedua dengan lagu "Im Wartesaal zum großen Glück" oleh Walter Andreas Schwarz, dengan catatan bahawa Jerman dipilih menjadi tuan rumah pada tahun 1957. Pada tahun 1969, empat lagu berkongsi pentas pertama kerana mereka memenangi jumlah mata yang sama, dan tempat kedua dimenangi oleh Switzerland, yang tidak dianggap sebagai pemenang tempat pertama rasmi, kerana banyak negara yang mengisi tempat pertama.

Pemenang mengikut negaraSunting

 
Peta yang menunjukkan gelaran juara mengikut negara masing-masing[N 4]
Kunci meja
  •      Bekas negara yang telah dibubarkan.
  • Menang (kali) Negara Tahun
    7 Ireland 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
    6 Sweden 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
    5 Perancis 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
    Luxembourg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
    United Kingdom 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
    4 Belanda 1957, 1959, 1969, 1975
    Israel 1978, 1979, 1998, 2018
    3 Norway 1985, 1995, 2009
    Denmark 1963, 2000, 2013
    2 Sepanyol 1968, 1969
    Switzerland 1956, 1988
    Itali 1964, 1990
    Jerman [N 4] 1982, 2010
    Austria 1966, 2014
    Ukraine 2004, 2016
    1 Monaco 1971
    Belgium 1986
    Yugoslavia 1989
    Estonia 2001
    Latvia 2002
    Turki 2003
    Greece 2005
    Finland 2006
    Serbia 2007
    Rusia 2008
    Azerbaijan 2011
    Portugal 2017

    Tahun yang bertanda condong menunjukkan bahawa pada tahun tersebut terdapat juara bersama.

    Berdasarkan bahasaSunting

     
  •      Inggeris (46.26%)
  •      Perancis (20.89%)
  •      Ibrani (5.79%)
  •      Belanda (4.48%)
  •      Jerman (2.99%)
  •      Norway (2.99%)
  •      Sweden (2.99%)
  •      Itali (2.99%)
  •      Sepanyol (2.99%)
  •      Denmark (1.49%)
  •      Ukraine (1.49%)
  •      Croatia (1.49%)
  •      Serbia (1.49%)
  •      Tatar Crimea (1.49%)
  •      Portugal (1.49%)
  • Antara 1966 dan 1973, dan lagi antara 1977 dan 1998, negara hanya diizinkan untuk menampilkan lagunya dalam bahasa mereka sendiri.

    Menang (kali) Bahasa Tahun Negara
    32 Inggeris 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004[N 5], 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016[N 6], 2018[N 7] United Kingdom, Ireland, Sweden, Belanda, Denmark, Estonia, Latvia, Turki, Ukraine[N 5][N 6], Greece, Finland, Rusia, Norway, Jerman, Azerbaijan
    14 Perancis 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Switzerland, Perancis, Luxembourg, Monaco, Belgium
    4 Ibrani 1978, 1979, 1998, 2018[N 7] Israel
    3 Belanda 1957, 1959, 1969 Belanda
    2 Norway 1985, 1995 Norway
    Sweden 1984, 1991 Sweden
    Itali 1964, 1990 Itali
    Jerman 1966, 1982 Austria, Jerman
    Sepanyol 1968, 1969 Sepanyol
    1 Denmark 1963 Denmark
    Croatia [N 8] 1989 Yugoslavia
    Ukraine 2004 [N 5] Ukraine[N 5]
    Serbia[N 8] 2007 Serbia
    Tatar Crimea 2016[N 6] Ukraine[N 6]
    Portugis 2017 Portugal

    Galeri fotoSunting

    Catatan dan rujukanSunting

    CatatanSunting

    1. ^ Sejak 2004, pertandingan ini termasuk pusingan separuh-akhir yang disiarkan di televisyen::— Pada tahun 2004 diadakan pada hari Rabu sebelum pusingan akhir:— Antara 2005 dan 2007 diadakan pada Khamis "Minggu Eurovision"
    2. ^ Sejak 2008, pertandingan ini termssuk dua pusingan separuh-akhir, yang diadakan pada hari Selasa dan Khamis sebelum pusingan akhir.
    3. ^ 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 dan 2003.
    4. ^ a b Republik Persekutuan Jerman meraih dua kemenangan, satu sebelum, satu selepas penyatuan semula Jerman. Peta ini menjelaskan Jerman pada dua kemenangannya.
    5. ^ a b c d Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Ukraine.
    6. ^ a b c d Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Tatar Crimea.
    7. ^ a b Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Ibrani.
    8. ^ a b Croatia (bahasa lagu pemenang tahun 1989) dan Serbia (bahasa lagu pemenang tahun 2007) sepenuhnya saling bertindih dan sering kali dianggap berseragam dari bahasa tunggal, Serbo-Croatia. Namun, mereka secara terpisah didaftarkan dalam statistik Eurovision.

    RujukanSunting

    1. ^ Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest. Eurovision.tv. Retrieved on 22 August 2007.
    2. ^ Eurovision 1956. Eurovision.tv. Retrieved on 24 May 2008.
    3. ^ O'Connor, John Kennedy. The Eurovision Song Contest – The Official History. Carlton Books, UK. 2007 ISBN 978-1-84442-994-3
    4. ^ ABBA win 'Eurovision 50th' vote. BBC News (23 October 2005). Retrieved on 22 August 2007.

    Bacaan lanjutSunting