Meggy Z

Pelakon lelaki Indonesia

Meggy Zakaria (lahir di Jakarta, 24 Ogos 1945 – meninggal di Depok, Jawa Barat, 21 Oktober 2009 pada umur 64 tahun) ialah penyanyi dangdut dan pelakon Indonesia. Ia sangat dikenali awam sebagai penyanyi dangdut, selain itu juga dikenali sebagai pelakon dalam sinetron serta filem skrin lebar.

Meggy Z
Kelahiran
Meggy Zakaria

(1945-08-24)24 Ogos 1945
Meninggal dunia21 Oktober 2009(2009-10-21) (umur 64)
Pekerjaanpelakon, penyanyi
Tahun aktif1958 - 2009
PasanganSlivia Ulfa
Anak-anak2

Diskografi Sunting

Album Solo Sunting

  • 1988: Kau Hina Diriku
  • 1989:Terlanjur Basah
  • 1994: Ingat Waktu Susah
  • 1995: Rindu
  • 1996: Senyum Membawa Luka
  • 1997: Benang Biru
  • 1997: Berakhir Pula
  • 1997: Ganjal Batu
  • 1997: Masih Punya Cinta
  • 1998: Mata Air Cinta
  • 1998: Usah dikejar Lagi
  • 2000: Mahal
  • 2001: Permisi
  • 2002: You
  • Sri Kapan Kau Kembali
  • 2005: Edisi Khusus Dangdut Koplo Sakau (Sakit Karena Engkau)
  • 2006: Hutang Cinta

Filemografi Sunting

Filem Sunting


Drama lipur lara Sunting

  • Bulan Berkaca
  • Jadi Pocong (2002)
  • Jadi Pocong 2
  • BaBe
  • Duk Duk Mong
  • Kampung Dangdut (2006)
  • Legenda (2006)

Pautan luar Sunting