Senarai Raja Saba'

rencana senarai Wikimedia

Kerajaan Saba' (Bahasa Ge'ez: ሳባ, Saba, Bahasa Arab: سبأ, Sabaʾ, Bahasa Ibrani: שבא, Šəḇā) adalah kerajaan lama yang berada di negara Yaman pada zaman Nabi Sulaiman a.s.ke zaman Empayar Rom.Terdapat dua tempoh masa Kerajaan Saba' iaitu Kerajaan Saba' Lama (kawasan kerajaan meliputi Yaman, Eritrea dan Habsyah) dan Kerajaan Saba' Baru yang meliputi hanya di kawasan negara Yaman.

Kerajaan Saba' pada abad ke-3 Masihi.

Sejarah Ringkas سجاره ريڠکسSunting

Secara tradisional, Kaum Saba' dipimpin oleh Mukarib (Imam Besar), Mukarib adalah panggilan nama ketua pada zaman kuno Yaman.

Kerajaan Saba' Baru bertahan sehingga abad ke-1 Masihi selepas ditawan oleh Kerajaan Himyar dimana sebahagian besar kawasan Kerajaan Saba' ditakluk oleh Kerajaan Himyar. Selepas kekalahan besar dengan Kerajaan Himyar, Kerajaan Saba' terbahagi kepada 2 Kerajaan Baru iaitu Kerajaan Gurat dan Kerajaan Marib. Kedua-dua kerajaan ini adalah pengganti Kerajaan Saba' dan bertahan sehingga abad ke-3 Masihi akibat ditakluki oleh Kerajaan Himyar yang semakin kuat.

Senarai ini berdasarkan oleh buku "The Arab nations before Islam" hasil karya Dr. Javad Ali.[1] yang membina semula salasilah Kerajaan Saba' dan Himyar berdasarkan inskripsi dan bukti historiografi lain. Dalam Al-Quran pula, gelaran ''Tubba" digunakan untuk merujuk kepada raja-raja ini.[2]

Raja Saba ' (Kerajaan Lama) راج ساب' (کراجاءن لاما)Sunting

Kerajaan Saba' Lama atau Negeri at-Tababi'a (Bahasa Arab: الدولة الطاببيع, ad-Daulat at-Tababi'a) merupakan Kerajaan Lama pada zaman Nabi Sulaiman a.s yang bertahan sehingga ditakluk oleh Kerajaan Himyar. Pemerintah Kerajaan Saba' Kuno yang terkenal adalah Puteri Ratu Balqis. Kerajaan Saba' Lama berasal daripada Kaum Qahtan (Kaum Arab sejati).

Senarai Raja Negeri at-Tababi'a
Bilangan Raja Pemerintahan
1 al-Harith ar-Raish 1230-1105 SM
2 Abrahah Dhul Manar 1105-922 SM
3 Afrikis bin Abrahah 922-758 SM
4 al-'Abd Dhu al-Adh'ar 758-733 SM
5 al-Hedhed bin Sharahil 733-658 SM
6 Balqis binti al-Hedhed 658-638 SM
7 Nashir an-Ni'am 638-553 SM
8 Shammar Yar'ish 553-516 SM
9 Abu Malik 516-461 SM
10 Tubba' bin al-Akran 461-408 SM
11 Dhu Jaikhan 408-338 SM
12 al-Akran bin Abu Malik 338-175 SM
13 Kalikarib 175-140 SM
14 Ass'ad Abu Karib 140-20 SM
15 Hassan bin Tubba' 20 SM - 50 M
16 'Amr bin Tubba' 50-113 M
17 'Abid Kilel 113-187 M
18 Tubba' bin Hassan 187-265 M
19 Marthid bin 'Abid 265-306 M
20 Wali'a bin Marthid 306-343 M
21 Abrahah bin as-Sabbah 343-416 M
22 Sahban bin Muhrath 416-431 M
23 Hassan ibn 'Amr ibn Tubba' 431-488 M
24 Dhu Shanatir 488-515 M
Ke Kerajaan Himyar

Raja Saba' (Kerajaan Baru) راج ساب' (کراجاءن بارو)Sunting

Terdapat 2 versi salasilah Kerajaan Saba' yang berbeza manakala persamaan diantara dua versi ini adalah raja terakhir Kerajaan Saba" ialah Ilasharah Yahdub.[3]

Versi 1 ۏرسي ١Sunting

Senarai Raja Saba'
Bilangan Raja Pemerintahan
1 Samahu 'Ali 750 SM
2 Yada'-il Dharih
3 Yathi'-amar Watar I
4 Yada'-il Bayin I
5 Yathi'-amar Watar II
6 Kariba-il Bayin
7 Dhamar 'Ali Watar
8 Samahu 'Ali Yanif I
9 Yathi'-amar Bayin I
10 Kariba-il Watar I 450 SM
11 Samahu 'Ali Darih
12 Kariba-il Watar II
13 Il-Sharah I
14 Yada
15 Yakrib
16 Yathi'
17 Karib-il
18 Samah
19 Il-Sharah II
20 Dhamar
21 Yada'
22 Dhamar
23 Karib-il Watar IV
24 Il-Karib Yuhan'im
25 Karib-il Watar V
26 Wahb-il
27 Anmar Yuhan'im
28 Dhamar 'Ali Darih
29 Nash'a-Karib Yuhamin
30 Nasir Yuhan'im
31 Wahb-il Yahuz
32 Karib-il Watar Yuhan'im
33 Yarim Ayman I 80-60 SM
34 'Alhan Nahfans Selepas 60 SM
35 Far'um Yanhab
36 Yarim Ayman II 35-25 SM
37 Sha'irum Awtar Selepas 25 SM
38 Yazil Bayin Selepas 25 SM
39 Ilasharah Yahdub Selepas 25 SM
Ke Kerajaan Himyar

Versi 2 ۏرسي٢Sunting

Senarai Raja Saba'
Bilangan Raja Pemerintahan
Mukarib (Imam Besar) Kaum Saba'
???
Mukarib Saba'
1 Yada’il Yanif bin Kariba-il 755-740 SM
2 Samahu 'Ali Darih I bin Yada’il Yanuf 740-715 SM
3 Yathi'-amar Bayin I
4 Dhamar 'Ali I
5 Kariba-il Watar I 685-675 SM
Membayar ufti ke Kerajaan Asyur, 685
6 Samahu’Ali I
7 Yada’il Darih I
8 Samahu 'Ali Yanuf I
9 Darih
10 Yathi'-amar Watar
11 Yada'il Bayin I
12 Karib-il Bayin I
13 Dhamar 'Ali Watar
14 Samahu'Ali Yanuf II 545-525 SM
Raja (Malik) Saba'
15 Yathi'-amar Bayin II 525-495 SM
16 Kariba-il I
17 Yada'il I
18 Yathi’-amar I
19 Kariba-il II
20 Samahu’Ali II
21 Yada'il II
22 Yathi’amar II
23 Yada'il Bayin II
24 Samahu'Ali Yanuf III 410-380 SM
25 Yathi’-amar Watar I
26 Yaqrub Malik Darih
27 Samahu’Ali Yanuf IV
28 Yada’il Bayin III
29 Yaqrub Malik Watar I
30 Yathi’-amar Bayin III
31 Karib-il Watar II 320-270 SM
32 Yada’il Bayin IV
33 Yaqrub Malik Watar II
34 Dhamar’Ali Yanuf
35 Yathi’-amar Bayin IV
36 Samahu’Ali Darih II 200-175 SM
37 Karib-il Bayin II
38 Yathi’-amar III
??? 140-116 SM
Ke Kerajaan Himyar 116-55 SM
39 Samahu’Ali Yanuf V 55-30 SM
40 Yada’il Watar I 30-25 SM
41 Dhamar’Ali Bayin I 25-10 SM
42 Yadail Darih II 10 SM - 10 M
43 Yathi’-amar Watar II 10-20 M
44 Yada’il Watar II 20-30 M
45 Dhamar 'Ali Bayin II 30-60 M
46 Karib-il Watar Yuhan'im 60-75 M
47 Dhamar’Ali Darih 75-85 M
48 Ilasharah Yahdub 85-100 M
Ke Kerajaan Himyar dan terbentuknya Kerajaan Gurat dan Marib

Gurat dan Marib ݢورت دان ماريبSunting

Pada tahun 100 Masihi, Kerajaan Saba' berperang dengan Kerajaan Himyar dimana hampir keseluruhan kawasan Kerajaan Saba' ditakluk oleh Kerajaan Himyar, Kerajaan Saba' terbahagi kepada dua iaitu Kerajaan Gurat dan Kerajaan Marib yang bertahan sehingga abad ke-3 Masihi dimana ditakluk oleh Kerajaan Himyar yang semakin kuat.

Senarai Raja Gurat
Bilangan Raja Pemerintahan
1 Nash'a-Karib Yahamin bin Dhamar ’Ali Bayin II 85-100 M
2 Sa'd Shams Asra bin Ilsharah Yahdub 100-130 M
3 Murtaza Yuham'in 130-160 M
4 ??? 160-180 M
5 Farim Yanhub 180-200 M
6 Ilsharah Yahdub II 200-230 M
7 Nash'a-Karib Yamin 230-250 M
Ke Kerajaan Himyar
Senarai Raja Marib
Bilangan Raja Pemerintahan
1 Kurb-Ail Watur ibn Thamar ibn Ali 4 SM
2 Yas'a 4 SM
3 ??? 4 SM - 100 M
4 Bahab’il Yahuz 100-130 M
5 Anmar Yuhamin 130-140 M
6 Kariba-il Watar Yuham’in Selepas 140 M
7 Rabb Shams Nimran Sebelum 190 M
8 Sahr Autar 190-200 M
9 Lahay’atat Yarham Selepas 200 M
10 ??? Sebelum 250 M
Ke Kerajaan Himyar

Lihat Juga ليهت جوڬSunting

Rujukan رجوكنSunting

  1. ^ Buku "The Arab Nations before Islam" oleh Dr. Javad Ali.
  2. ^ Brannon M. Wheeler (2002). Nabi didalam Al-Quran: Pengenalan kepada Al-Quran dan tafsiran Islam Continuum International Publishing Group. p. 166. ISBN 0-8264-4956-5.
  3. ^ Friesian - Islam / Saba

Pautan Luar ڤاوتن لوارSunting