Buka menu utama

Senarai kawasan perbandaran di Sepanyol

rencana senarai Wikimedia
Municipalities of Spain. 2004
Madrid, capital of Spain

Berikut adalah senarai bagi kawasan perbandaran di Sepanyol.

Komuniti berautonomi/wilayah Senarai Nombor kawasan perbandaran[1]
 Andalusia Kawasan perbandaran di Andalusia 772
Almería Kawasan perbandaran di Almería 102
Cádiz Kawasan perbandaran di Cádiz 44
Wilayah Córdoba Kawasan perbandaran di Córdoba 75
Granada Kawasan perbandaran di Granada 169
Huelva Kawasan perbandaran di Huelva 79
Jaén Kawasan perbandaran di Jaén 97
Málaga Kawasan perbandaran di Málaga 101
Seville Kawasan perbandaran di Seville 105
 Aragon Kawasan perbandaran di Aragon 732
Huesca Kawasan perbandaran di Huesca 202
Teruel Kawasan perbandaran di Teruel 236
Zaragoza Kawasan perbandaran di Zaragoza 294
 Asturias* Kawasan perbandaran di Asturias 78
 Balearic Islands* Kawasan perbandaran di Kepulauan Balearic 67
 Negara Basque Kawasan perbandaran di Negara Basque 251
Álava Kawasan perbandaran di Álava 51
Biscay Kawasan perbandaran di Biscay 112
Gipuzkoa Kawasan perbandaran di Gipuzkoa 88
 Canary Islands Kawasan perbandaran di Kepulauan Canary 88
Las Palmas Kawasan perbandaran di Las Palmas 34
Wilayah Santa Cruz de Tenerife Kawasan perbandaran di Santa Cruz de Tenerife 54
 Cantabria* Kawasan perbandaran di Cantabria 102
 Castile dan León Kawasan perbandaran di Castile dan León 2,248
Ávila Kawasan perbandaran di Ávila 248
Burgos Kawasan perbandaran di Burgos 371
León Kawasan perbandaran di León 211
Palencia Kawasan perbandaran di Palencia 191
Salamanca Kawasan perbandaran di Salamanca 362
Segovia Kawasan perbandaran di Segovia 209
Soria Kawasan perbandaran di Soria 183
Valladolid Kawasan perbandaran di Valladolid 225
Zamora Kawasan perbandaran di Zamora 248
 Castile–La Mancha Kawasan perbandaran di Castile–La Mancha 919
Albacete Kawasan perbandaran di Albacete 87
Ciudad Real Kawasan perbandaran di Ciudad Real 102
Cuenca Kawasan perbandaran di Cuenca 238
Guadalajara Kawasan perbandaran di Guadalajara 288
Toledo Kawasan perbandaran di Toledo 204
 Catalonia Kawasan perbandaran di Catalonia 946
Barcelona Kawasan perbandaran di Barcelona 311
Girona Kawasan perbandaran di Girona 221
Lleida Kawasan perbandaran di Lleida 231
Tarragona Kawasan perbandaran di Tarragona 183
 Extremadura Kawasan perbandaran di Extremadura 383
Badajoz Kawasan perbandaran di Badajoz 164
Cáceres Kawasan perbandaran di Cáceres 219
 Galicia Kawasan perbandaran di Galicia 315
A Coruña Kawasan perbandaran di A Coruña 94
Lugo Kawasan perbandaran di Lugo 67
Ourense Kawasan perbandaran di Ourense 92
Pontevedra Kawasan perbandaran din Pontevedra 62
 Madrid* Kawasan perbandaran di Madrid 179
 Murcia* Kawasan perbandaran di Murcia 45
 Navarre* Kawasan perbandaran di Navarre 272
 La Rioja* Kawasan perbandaran di La Rioja 174
 Valencian Community Kawasan perbandaran di Komuniti Valencian 542
Alicante Kawasan perbandaran di Alicante 141
Castellón Kawasan perbandaran di Castellón 135
Valencia province Kawasan perbandaran di Valencia 266
Bandaraya berautonomi Senarai Nombor kawasan perbandaran
 Ceuta 1
 Melilla 1

Notes:
*Single-province autonomous communities.

Isi kandungan

Ranked lists of Spanish municipalitiesSunting

Kawasan perbandaran terbesar mengikut jumlah pendudukSunting

Spain has a population of 46,745,807 inhabitants, distributed to 8,116 municipalities (2012 INE provisional report).

There are only two municipalities that exceeds one million inhabitants: Madrid and Barcelona, 22 cities over 200,000 inhabitants, 33 municipalities between 100,000 and 200,000 inhabitants, and 83 municipalities between 50,000 and 100,000.

# Kawasan perbandaran Komuniti berautonomi Pop. (2009)[2]
1 Madrid   Community of Madrid 3,255,944
2 Barcelona   Catalonia 1,621,537
3 Valencia   Valencian Community 852,208
4 Seville   Andalusia 703,206
5 Zaragoza   Aragon 674,317
6 Málaga   Andalusia 568,305
7 Murcia   Region of Murcia 436,870
8 Palma   Balearic Islands 401,270
9 Las Palmas   Canary Islands 381,847
10 Bilbao   Basque Country 354,860
11 Alicante   Valencian Community 334,757
12 Córdoba   Andalusia 328,428
13 Valladolid   Castile dan León 317,864
14 Vigo   Galicia 297,332
15 Gijón   Asturias 277,554
16 L'Hospitalet de Llobregat   Catalonia 257,038
17 A Coruña   Galicia 246,056
18 Vitoria-Gasteiz   Basque Country 235,661
19 Granada   Andalusia 234,325
20 Elche   Valencian Community 230,112
21 Oviedo   Asturias 224,005
22 Santa Cruz de Tenerife   Canary Islands 222,417
23 Badalona   Catalonia 219,547
24 Cartagena   Region of Murcia 211,996
25 Terrassa   Catalonia 210,941
26 Jerez de la Frontera   Andalusia 207,532
27 Sabadell   Catalonia 206,493
28 Móstoles   Community of Madrid 206,478
29 Alcalá de Henares   Community of Madrid 204,574
30 Pamplona   Navarre 198,491
31 Fuenlabrada   Community of Madrid 197,836
32 Almería   Andalusia 188,810
33 Leganés   Community of Madrid 186,066
34 Donostia-San Sebastián   Basque Country 186,066
35 Santander   Cantabria 182,700
36 Castellón de la Plana   Valencian Community 180,005
37 Burgos   Castile dan León 178,966
38 Albacete   Castile–La Mancha 169,716
39 Alcorcón   Community of Madrid 167,967
40 Getafe   Community of Madrid 167,164
41 Salamanca   Castile dan León 155,619
42 Logroño   La Rioja 152,107
43 San Cristóbal de La Laguna   Canary Islands 150,661
44 Huelva   Andalusia 148,806
45 Badajoz   Extremadura 148,334
46 Tarragona   Catalonia 140,323
47 Lleida   Catalonia 138.416
48 Marbella   Andalusia 134,623
49 León   Castile dan León 134,305
50 Cádiz   Andalusia 126,766

Largest municipalities by areaSunting

# Municipality Autonomous community Area (Km2)[3]
1 Cáceres   Extremadura 1,751.20
2 Lorca   Region of Murcia 1,675.20
3 Badajoz   Extremadura 1,474.20
4 Córdoba   Andalusia 1,253.80
5 Almodóvar del Campo   Castile–La Mancha 1,205.50
6 Jerez de la Frontera   Andalusia 1,189.50
7 Albacete   Castile–La Mancha 1,139.20
8 Zaragoza   Aragon 1,063.50
9 Écija   Andalusia 975.70
10 Jumilla   Murcia 969.70
11 Andújar   Andalusia 963.60
12 Cuenca   Castile–La Mancha 959.10
13 Moratalla   Murcia 954
13 Carmona   Andalusia 923
15 Hornachuelos   Andalusia 909.80
16 Murcia   Region of Murcia 885.60
17 Mérida   Extremadura 868.50
18 Villarrobledo   Castile–La Mancha 862.90
19 Almonte   Andalusia 862
20 Caravaca de la Cruz   Region of Murcia 858.20
21 Cangas del Narcea   Asturias 825.40
22 Antequera   Andalusia 815.90
23 Requena   Valencian Community 814.10
24 Hellín   Castile–La Mancha 781
25 Jerez de los Caballeros   Extremadura 739
26 Alburquerque   Extremadura 725.70
27 Trujillo   Extremadura 687.30
28 Utrera   Andalusia 683.70
29 Santiago-Pontones   Andalusia 682.50
30 Los Yébenes   Castile–La Mancha 680
31 Chinchilla de Monte-Aragón   Castile–La Mancha 678.60
32 Alcázar de San Juan   Castile–La Mancha 668
33 Retuerta del Bullaque   Castile–La Mancha 653
34 Mula   Murcia 633.50
35 Ejea de los Caballeros   Aragon 610.80
36 Madrid   Community of Madrid 604.80
37 Níjar   Andalusia 600.10
38 Alía   Extremadura 599.40
39 Valencia de Alcántara   Extremadura 596
40 Osuna   Andalusia 592.70
41 Fuente Obejuna   Andalusia 591.80
42 Montoro   Andalusia 586.40
43 Sabiñánigo   Aragon 586.30
44 Alhambra   Castile–La Mancha 582.20
45 Piedrabuena   Castile–La Mancha 564.20
46 Don Benito   Extremadura 561.90
47 Cartagena   Region of Murcia 559.10
48 Alcántara   Extremadura 553
49 Baza   Andalusia 545.20
50 Tineo   Asturias 539.80


RujukanSunting

  1. ^ Spanish autonomous communities and provinces by number of municipalities. classora.com
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan INE tidak disediakan
  3. ^ Ranking of the largest Spanish municipalities by area. classora.com