Wilayah di Itali

(Dilencongkan dari Senarai wilayah di Itali)

Di Itali, sebuah provinsi (Itali: provincia) adalah bahagian pemerintahan bahagian menengah antara kawasan perbandaran atau "komun" (Itali: comune) dan wilayah (Itali: regione).

Laman ini mungkin lebih sesuai dipindahkan ke Provinsi di Itali
Peta Wilayah-Wilayah di Itali
Peta Provinsi-Provinsi di Itali
 
Provinsi di wilayah Abruzzo.
Provinsi Kod Komun
Chieti (CH) 104
L'Aquila (AQ) 108
Pescara (PE) 46
Teramo (TE) 47
 
Provinsi di wilayah Basilicata.
Provinsi Kod Komun
Matera (MT) 31
Potenza (PZ) 100
 
Provinsi di wilayah Calabria.
Provinsi Kod Komun
Catanzaro (CZ) 80
Cosenza (CS) 155
Crotone (KR) 27
Reggio Calabria (RC) 97
Vibo Valentia (VV) 50
 
Provinsi di wilayah Campania.
Provinsi Kod Komun
Avellino (AV) 119
Benevento (BN) 78
Caserta (CE) 104
Napoli (NA) 92
Salerno (SA) 158
 
Provinsi di wilayah Emilia-Romagna.
Provinsi Kod Komun
Bologna (BO) 60
Ferrara (FE) 26
Forlì-Cesena (FC) 30
Modena (MO) 47
Parma (PR) 47
Piacenza (PC) 48
Ravenna (RA) 18
Reggio Emilia (RE) 45
Rimini (RN) 20
 
Provinsi di wilayah Friuli-Venezia Giulia.
Provinsi Kod Komun
Gorizia (GO) 25
Pordenone (PN) 51
Trieste (TS) 6
Udine (UD) 137
 
Provinsi di wilayah Lazio.
Provinsi Kod Komun
Frosinone (FR) 91
Latina (LT) 33
Rieti (RI) 73
Roma (RM) 121
Viterbo (VT) 60
 
Provinsi di wilayah Liguria.
Provinsi Kod Komun
Genova (GE) 67
Imperia (IM) 67
La Spezia (SP) 32
Savona (SV) 69
 
Provinsi di wilayah Lombardia.
Provinsi Kod Komun
Bergamo (BG) 244
Brescia (BS) 206
Como (CO) 162
Cremona (CR) 115
Lecco (LC) 90
Lodi (LO) 61
Mantova (MN) 70
Milan (MI) 134
Monza dan Brianza (MB) 55
Pavia (PV) 190
Sondrio (SO) 78
Varese (VA) 141
 
Provinsi di wilayah Marche.
Provinsi Kod Komun
Ancona (AN) 49
Ascoli Piceno (AP) 33
Fermo (FM) 40
Macerata (MC) 57
Pesaro dan Urbino (PU) 67
 
Provinsi di wilayah Molise.
Provinsi Kod Komun
Campobasso (CB) 84
Isernia (IS) 52
 
Provinsi di wilayah Piemonte.
Provinsi Kod Komun
Alessandria (AL) 190
Asti (AT) 118
Biella (BI) 82
Cuneo (CN) 250
Novara (NO) 88
Torino (TO) 315
Verbano-Cusio-Ossola (VB) 77
Vercelli (VC) 86
 
Provinsi di wilayah Apulia.
Provinsi Kod Komun
Bari (BA) 48
Barletta-Andria-Trani (BT) 10
Brindisi (BR) 20
Foggia (FG) 64
Lecce (LE) 97
Taranto (TA) 29
 
Provinsi di pulau Sardinia.
Provinsi Kod Komun
Cagliari (CA) 71
Carbonia-Iglesias (CI) 23
Medio Campidano (VS) 28
Nuoro (NU) 52
Ogliastra (OG) 23
Olbia-Tempio (OT) 26
Oristano (OR) 88
Sassari (SS) 66
 
Provinsi di pulau Sicilia.
Provinsi Kod Komun
Agrigento (AG) 43
Caltanissetta (CL) 22
Catania (CT) 58
Enna (EN) 20
Messina (ME) 108
Palermo (PA) 82
Ragusa (RG) 12
Siracusa (SR) 21
Trapani (TP) 24
 
Provinsi di wilayah Trentino-Alto Adige/Südtirol.
Provinsi Kod Komun
Bolzano-Bozen (BX) 116
Trento (TN) 223
 
Provinsi di wilayah Toscana.
Provinsi Kod Komun
Arezzo (AR) 39
Firenze (FI) 44
Grosseto (GR) 28
Livorno (LI) 20
Lucca (LU) 35
Massa-Carrara (MS) 17
Pisa (PI) 39
Pistoia (PT) 22
Prato (PO) 7
Siena (SI) 36
 
Provinsi di wilayah Umbria.
Provinsi Kod Komun
Perugia (PG) 59
Terni (TR) 33
 
Provinsi di wilayah Veneto.
Provinsi Kod Komun
Belluno (BL) 69
Padova (PD) 104
Rovigo (RO) 50
Treviso (RV) 95
Venezia (VE) 44
Verona (VR) 98
Vicenza (VI) 121

Lihat juga

sunting