Shakira Isabel Mebarak Ripoll (Arab: شاكيرا إيزابيل مبارك ريبول, lahir 2 Februari 1977)[3][4] atau Shakira ialah seorang penyanyi dan penulis lagu dari Colombia.[5]

Shakira
شاكيرا
Shakira diwawancara Vogue tahun 2021
Kelahiran
Shakira Isabel Mebarak Ripoll

(1977-02-02) 2 Februari 1977 (umur 46)
Barranquilla, Colombia
Pekerjaan
  • Penyanyi
  • penulis lagu
  • penerbit rakaman
  • penari
  • pelakon
Tahun aktif1990–present
OrganisasiBarefoot Foundation
Karya
Rakan kongsi domestik
Anak-anak2
Anugerah
Kerjaya muzik
Genre
Syarikat rakaman
Laman web rasmishakira.com

Beliau mendedahkan banyak bakatnya di sekolah sebagai penghibur secara langsung, menunjukkan kemahiran vokal dengan rock and roll berpengaruh Latin dan Timur Tengah dengan tarian perutnya yang asli. Beliau dijolok sebagai "Ratu Muzik Latin"[6] yang handal kemahiran muziknya[7] sehingga menarik perhatian banyak pendengar sedunia bukan penutur bahasa Sepanyol luar Amerika Latin kepada muzik Latino;[8] lagi-lagi dengan album Laundry Service tahun 2001 yang terjual lebih 13 juta salinan seluruh dunia.

Awal hayat dan pendidikan sunting

Shakira Isabel lahir pada 2 Februari 1977 in Barranquilla, pantai utara Colombia. Beliau anak tunggal kepada William Mebarak Chadid, seorang keturunan Arab Lubnan asal Bandar Raya New York[9][10][11][12] dan Nidia Ripoll Torrado, seorang keturunan keluarga berbangsa Catalonia yang berhijrah ke Colombia abad ke-19;[13][10] beliau mempunyai enam kakak abang tiri hasil perkahwinan ayahnya.[14] Beliau dibesarkan dalam anutan Gereja Katolik malah mendapat pendidikan dalam sekolah diuruskan pihak gereja tersebut[15]

Beliau mula minat menulis pada usia empat tahun.[16] Beliau tertarik dengan mesin taip yang digunakan ayahnya mengarang cerita sehingga mahukan benda sama sebagai hadiah hari Natal; beliau dapat mesin taip baru ketika berusia 7 tahun[16] yang digunakan untuk mengarang banyak sajak yang menjadi lagu. Pada waktu sama juga beliau menaruh minat menjadi seorang penghibur apabila berada di sebuah restoran Arab bersama ayahnya dan mula menari gelek sedengar irama gendang darbukah yang dimainkan di sana.[17]

Beliau sering menunjukkan kemahiran tarian geleknya kepada rakan-rakan sekelasnya setiap minggu[17] yang menyemarakkan cita-citanya sebagai seorang seniwati.[18][14] Beliau pernah mencuba nasib memasuki grup paduan suara sekolahnya tetapi ditolak guru muziknya yang tidak senang vibrato nya "seperti [bunyi] seekor kambing".[17][19]

Kerjaya muzik sunting

1995-2000: Permulaan dalam dunia muzik bahasa Sepanyol sunting

Sejak 2001: Memasuki dunia muzik bahasa Inggeris sunting

Diskografi sunting

Studio album sunting

  • Magia (1991)[20]
  • Peligro (1993)[21]
  • Pies Descalzos (1995)[22]
  • Dónde Están los Ladrones? (1998)[23]
  • Laundry Service (2001)[24]
  • Fijación Oral, Vol. 1 (2005)[25]
  • Oral Fixation, Vol. 2 (2005)[26]
  • She Wolf (2009)[27]
  • Sale el Sol (2010)[28]
  • Shakira (2014)[29]
  • El Dorado (2017)

Rujukan sunting

  1. ^ Huey, Steve. "Shakira". AllMusic. Diarkibkan daripada yang asal pada 8 March 2021. Dicapai pada 6 April 2019.
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan backgroundtitlebillboard tidak disediakan
  3. ^ "Shakira proud of Arab background". BBC. 2005-04-11.
  4. ^ "Shakira: Singer (1977–)". Biography. A&E Networks. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 March 2013. Dicapai pada 28 March 2013.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
  5. ^ Shakira – Shakira | Credits, AllMusic, dicapai pada 1 June 2020
  6. ^ Multiple sources:
  7. ^ Multiple sources:
  8. ^ "Shakira". BMI. 30 April 2000. Dicapai pada June 23, 2021.
  9. ^ Multiple sources:
  10. ^ a b "Shakira". Biography.com. Dicapai pada 17 August 2021.
  11. ^ "Shakira – MTV Unplugged (detrás de cámaras) Behind the Scenes Pt.3 HD". YouTube. Diarkibkan daripada yang asal pada 2021-12-19. Dicapai pada 17 August 2021.
  12. ^ "Shakira leaves her mark in hometown of Tannourine". An-Nahar. 13 July 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 December 2018. Dicapai pada 20 May 2019.
  13. ^ Multiple sources:
  14. ^ a b Turner, Amy (1 March 2009). "Shakira: Every little thing she does is magic". The Times. UK. Dicapai pada 28 February 2009. (subscription required)
  15. ^ "Holy Cross: Celebrities Who Are Catholic". BET.com. 17 April 2014.
  16. ^ a b "Shakira: Resistance Is Futile". Rolling Stone. 11 April 2002. Dicapai pada 20 May 2019.
  17. ^ a b c Wright, Evan (11 April 2002). "Cover Story: Shakira". Rolling Stone. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 April 2009. Dicapai pada 24 April 2007.
  18. ^ Katz, Gregory. "Shakira it up with Shakira". USA Weekend. December 11, 2005.
  19. ^ "Shakira: 'I don't hate Britney'". BBC. Dicapai pada 28 September 2014.
  20. ^ Magia (back cover). Shakira. Sony Music Colombia. 1991. 14464663.CS1 maint: others (link)
  21. ^ Peligro (back cover). Shakira. Sony Columbia. 1993. 51473102.CS1 maint: others (link)
  22. ^ Diego, Ximena (10 January 2002). Shakira: Woman Full of Grace. Simon & Schuster. ISBN 9780743216685.
  23. ^ Henderson, Alex. "Dónde Están los Ladrones? – Shakira". AllMusic. Dicapai pada 7 July 2014.
  24. ^ Laundry Service (back cover). Shakira. Epic. 2001.CS1 maint: others (link)
  25. ^ Fijación Oral, Vol. 1 (back cover). Shakira. Epic. 2005.CS1 maint: others (link)
  26. ^ Oral Fixation, Vol. 2 (back cover). Shakira. Epic. 2005.CS1 maint: others (link)
  27. ^ Ben-Yehuda, Ayala (21 October 2009). "Shakira's "She Wolf" Gets Nov. 23 U.S. Release Date". Billboard. Dicapai pada 7 July 2014.
  28. ^ "Sale El Sol out today!". Shakira.com (Archive). 19 October 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 October 2013. Dicapai pada 7 July 2014.
  29. ^ "Shakira. von Shakira" (dalam bahasa German). iTunes Store (Germany). Apple Inc. 21 March 2014. Dicapai pada 7 July 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)

Pautan luar sunting