Buka menu utama

Kanye Omari West (lahir pada 8 Jun 1977) ialah seorang penyanyi hip-hop, penerbit rakaman dan penulis lagu yang berasal dari Amerika.

Kanye West
Kanyewest.jpg
Latar belakang
Nama lahirKanye Omari West
Kelahiran (1977-06-08) 8 Jun 1977 (umurĀ 42)
Atlanta, Georgia, AS
GenreHip-hop
PekerjaanRapper, Penyanyi, Penulis lagu, Penerbit rakaman
InstrumenVokal, Keyboard, Piano
Tahun aktif1996 - sekarang
Syarikat rakaman
GOOD Music
Roc-A-Fella
Def Jam
Kegiatan berkaitan
Child Rebel Soldier, Common, Consequence, Mike Dean
Laman sesawang
kanyeuniversecity.com

Beliau memiliki syarikat rakaman sendiri iaitu GOOD Music.

BiografiSunting

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • The College Dropout (2004)
  • Late Registration (2005)
  • Graduation (2007)
  • 808s & Heartbreak (2008)
  • My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)
  • Watch the Throne (2011)
  • Yeezus (2013)
  • The Life of Pablo (2016)
  • Turbo Grafx 16 (2016)

FilemografiSunting

Anugerah diraihSunting

RujukanSunting

Pautan luarSunting