Kanye West

Kanye Omari West (lahir pada 8 Jun 1977) ialah seorang penyanyi hip-hop, penerbit rakaman dan penulis lagu yang berasal dari Amerika. Beliau memiliki syarikat rakaman sendiri iaitu GOOD Music.

Kanye West
Kanye West at the 2009 Tribeca Film Festival-2 (cropped).jpg
Latar belakang
Nama lahirKanye Omari West
Kelahiran (1977-06-08) 8 Jun 1977 (umur 44)
Atlanta, Georgia, AS
GenreHip-hop
PekerjaanRapper, Penyanyi, Penulis lagu, Penerbit rakaman
InstrumenVokal, Keyboard, Piano
Tahun aktif1996 - sekarang
Syarikat rakaman
GOOD Music
Roc-A-Fella
Def Jam
Pengkarya berkait
Child Rebel Soldier, Common, Consequence, Mike Dean
Laman sesawang
kanyeuniversecity.com

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • The College Dropout (2004)
  • Late Registration (2005)
  • Graduation (2007)
  • 808s & Heartbreak (2008)
  • My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)
  • Watch the Throne (2011)
  • Yeezus (2013)
  • The Life of Pablo (2016)
  • Turbo Grafx 16 (2016)

FilemografiSunting

FilemSunting

Kerjaya politikSunting

Kempen presiden Amerika 2020Sunting

Kanye pada 4 Julai 2020 mengumumkan dalam laman Twitternya bahawa beliau akan menjadi calon presiden Amerika Syarikat sempena pilihan raya pada tahun itu.[1][2] Pada 7 Julai, beliau mengumumkan paderi dari Wyoming, Michelle Tidball sebagai calon temannya dan bertanding sebagai calon bebas di bawah nama Birthday Party ("Parti Hari Jadi"), dengan wajaran beliau tentang pemilihan nama itu adalah kemenangan beliau akan menjadi "hari jadi" semua rakyat.[3] Pelbagai pelapor politik membuat andaian bahawa penyertaan beliau sebagai calon presiden ialah satu taktik pemasaran untuk mempromosikan muzik beliau yang akan datang.[4] Prinsip-prinsip beliau sepanjang menjadi calon termasuk unsur-unsur demokrasi Kristian, sokongan terhadap bidang kesenian, peningkatan mutu pertahanan negara dan prinsip mendahulukan rakyat Amerika.[5] Meskipun begitu, Kanye dikatakan jahil dalah hal-ehwal percukaian dan dasar luar negeri.[3]

RujukanSunting

  1. ^ Seipel, Brooke (4 Julai 2020). "Kanye tweets he's running for president". The Hill (dalam bahasa Inggeris).
  2. ^ Drury, Sharareh (4 Julai 2020). "Kanye West Announces 2020 Presidential Run". The Hollywood Reporter (dalam bahasa Inggeris).
  3. ^ a b Lane, Randall (7 Julai 2020). "Kanye West Says He's Done With Trump—Opens Up About White House Bid, Damaging Biden And Everything In Between". Forbes. Dicapai pada 8 Julai 2020.
  4. ^ Rolli, Bryan. "Kanye West's 2020 Presidential Run Is Just His Latest Outrageous Promotional Stunt". Forbes (dalam bahasa Inggeris) (5 Julai 2020).
  5. ^ Kornhaber, Spencer (14 Ogos 2020). "Kanye West, Political Pawn" (dalam bahasa Inggeris). The Atlantic.

Pautan luarSunting