Michael Steven Bublé (AFA: /bˈbl/ boo-BLAY; lahir 9 September 1975)[2] ialah penyanyi, penulis lagu, pelakon dan penerbit rakaman Kanada-Itali.[3][4] Album pertamanya mencapai sepuluh teratas di Kanada dan UK. Beliau mendapat perhatian seluruh dunia dengan album 2005, It's Time serta album 2007 Call Me Irresponsible 2007 yang mencapai nombor satu di Carta Album Kanada, Carta Album UK, Billboard 200 AS, Carta Album ARIA Australia dan beberapa carta Eropah. Album Bublé 2009 Crazy Love menduduki nombor satu di Billboard AS 200 selepas tiga hari jualan, dan kekal di sana selama dua minggu. Ia juga ialah album nombor satu beliau yang keempat di carta Album Jazz Billboard. Album percutian beliau, Christmas (2011), berada di tempat pertama di Billboard 200 untuk empat minggu terakhir pada 2011 dan minggu pertama tahun 2012, selama lima minggu di atas carta, ia juga menduduki 5 teratas di United Kingdom. Dengan ini, Christmas menjadi album nombor satu berturut-turut dalam carta. To Be Loved dikeluarkan pada April 2013. Bublé telah menjual lebih dari 75 juta rekod di seluruh dunia, dan memenangi pelbagai anugerah, termasuk empat Anugerah Grammy[5][6] dan beberapa Anugerah Juno.

Michael Bublé
MichaelBubleSmileeb2011.jpg
Bublé pada Februari 2011
Kelahiran
Michael Steven Bublé

(1975-09-09) 9 September 1975 (umur 45)
KerakyatanKanada
Itali
Pekerjaan
  • Penyanyi
  • penulis lagu
  • penerbit rakaman
Tahun aktif1995–kini
Kampung asalBurnaby, British Columbia, Kanada
Vancouver, British Columbia, Kanada
PasanganLuisana Lopilato (k. 2011)
Anak3
Kerjaya muzik
Genre
Instrumen
  • Vokal
  • Piano
Syarikat rakaman
Pengkarya berkait
  • Naturally 7
  • Leon Jackson
Laman sesawang
michaelbuble.com

DiskografiSunting

  • BaBalu (2001)
  • Dream (2002)
  • Michael Bublé (2003)
  • It's Time (2005)
  • Call Me Irresponsible (2007)
  • Crazy Love (2009)
  • Christmas (2011)
  • To Be Loved (2013)
  • Nobody but Me (2016)
  • Love (2018)

Konsert jelajahSunting

FilemografiSunting

Penampilan televisyenSunting

RujukanSunting

  1. ^ "Michael Bublé". Forbes. 2015. Dicapai pada April 28, 2016.
  2. ^ Latham, Aaron. "Michael Bublé Biography". AllMusic.com. Dicapai pada November 6, 2016.
  3. ^ "Italian Citizenship for Michael Bublé". Italian Almanac.org. November 26, 2005. Diarkib daripada yang asal pada July 20, 2011. Dicapai pada February 13, 2010.
  4. ^ "Singer Bublé Tours Italy as New Citizen". The Florentine. December 1, 2005. Dicapai pada June 6, 2009.
  5. ^ "Winehouse, West big winners at Grammys as Feist shut out". CBC News. June 6, 2009. Diarkib daripada yang asal pada June 5, 2008. Dicapai pada June 20, 2008.
  6. ^ "Neil Young and Michael Bublé among Grammy winners". CTV News. The Canadian Press. January 31, 2010. Dicapai pada November 5, 2017.

Pautan luarSunting