Prilly Latuconsina

Prilly Mahatei Latuconsina (lahir 15 Oktober 1996) ialah seorang pelakon dan penyanyi, dan pengacara Indonesia yang berketurunan Pakistan dan Ambon, Sunda.[1] Beliau terkenal dengan sinetron lakonannya termasuk Hanya Kamu, Monyet Cantik 2, dan Ganteng Ganteng Serigala. Beliau juga terkenal dengan filem lakonannya termasuk Surat Untukmu (2016), Hangout (2016), Danur: I Can See Ghosts (2017), Danur 2: Maddah (2018), Honeymoon (2013) dan La tahzan (2013).[2]

Prilly Latuconsina
Prilly Latuconsina - RISE 2019.jpg
Kelahiran
Prilly Mahatei Latuconsina

(1996-10-15) 15 Oktober 1996 (umur 26)
Pekerjaan
Tahun aktif2009-kini
Ibu bapaRizal Latuconsina (bapa)
Ully Djulita (ibu)
Tandatangan
Prilly Latuconsina (signature).svg

Kehidupan awalSunting

Prilly Latuconsina dilahirkan pada 15 Oktober 1996, di Tangerang, Banten. Bapanya ialah Muslim Maluku, berbangsa Pelauw di Pulau Haruku dari Wilayah Maluku,[3] sementara ibunya berketurunan Pandeglang dan Sunda

DiskografiSunting

  • Sahabat Hidup (2016)

SingleSunting

  • "Fall In Love" (2015)
  • "Rasa Ini" (2016)
  • "Sahabat Hidup" (2016)
  • "Hidup Hanya Sekali" (2016)
  • "Katakan Cinta" OST. Bawang Merah Bawang Putih (2017)
  • "Kembali Lagi" (2017)
  • "To My Little Friends" OST Danur 2: Maddah (2018)

FilemografiSunting

BukuSunting

  • Prilly Latuconsina (2017). 5 Detik dan Rasa Rindu. Diterbitkan pada Februari 2017 oleh Mizan Publishing.

RujukanSunting

  1. ^ (dalam bahasa Bahasa Indonesia) Prilly Latuconsina' biography Wowkeren retrieved on 1996-10-15
  2. ^ "Prilly Latuconsina. Biography" Retrieved on 11 Jan 2018
  3. ^ "Prilly Latuconsina Bangga Bisa Duduk di Kursi Raja". Bintang Tabloid.

Pautan luarSunting