Ruwaida al-Mahrouqi

Penyanyi dan pelakon wanita Emiriah Arab Bersatu

Ruwaida al-Mahrouqi (Bahasa Arab: رويدا المحروقي; lahir di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu, 8 Jun 1975; umur 47 tahun)[1] merupakan seorang penyanyi dan pelakon wanita yang berasal dari Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu. Beliau menandatangani kontrak dengan Rotana Records.[2]

Ruwaida al-Mahrouqi
رويدا محروقي
رويدا محروقي
Kelahiran
Ruwaida Salim al-Mahrouqi
رويدا سليم المحروقي

(1975-06-08) 8 Jun 1975 (umur 47)
Pekerjaan
Tahun aktif1996–kini
Kerjaya muzik
Genre
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Rotana Records

Kehidupan peribadiSunting

al-Mahrouqi dilahirkan oleh bapa Oman dan ibu Emiriah. Dia belajar di Rosary School di Abu Dhabi. Selepas itu, dia belajar pengarahan televisyen di Universiti Amerika di Lubnan.[3]

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • 2002: Akher Hob (dalam bahasa Arab آخر حب)
  • 2004: Aqolak Shey (dalam bahasa Arab أقولك شي)
  • 2006: Warrini (dalam bahasa Arab وريني)
  • 2008: Mohri Ghali
  • 2011: Ruwaida 2011 (dalam bahasa Arab رويدا 2011)

RujukanSunting

  1. ^ رويدا المحروقي. Layalina (dalam bahasa Arab). Dicapai pada 27 April 2019.
  2. ^ Arabic CNN: رويدا المحروقي: أنا جريئة لكن دون إثارة جارحة ح (dalam bahasa Arab)
  3. ^ رويدا المحروقي رسامة و عازفة و فنانة طربية أصيلة. Farfeshplus (dalam bahasa Arab). 26 Julai 2012.

Pautan luarSunting