Fadel Chaker

Penyanyi dan pelakon lelaki Lubnan

Fadel Abdul Rahman Shamander Chaker (Arab: فضل عبر الرحمن شمندر شاكر) atau lebih dikenali sebagai Fadel Chaker, Fadl Chaker, Fadel Shaker, atau Fadl Shaker (Arab: فضل شاكر; lahir di Sidon, Lubnan, 1 April 1969; umur 54 tahun) merupakan seorang penyanyi dan pelakon lelaki Lubnan.[1]

Fadel Chaker
فضل شاكر
فضل شاكر
Kelahiran
Fadel Abdul Rahman Shamander Chaker
فضل عبر الرحمن شمندر شاكر

(1969-04-01) 1 April 1969 (umur 54)
Warganegara
Nama lainFadel Chaker
Pekerjaan
Tahun aktif1996–kini
Kerjaya muzik
GenreMuzik Arab
Syarikat rakaman

Diskografi sunting

Album sunting

  • 1998: Walah Zaman [Al Khouyoul Records]
  • 1999: Baya' El Oolob [Al Khouyoul Records]
  • 2000: El Hob El Adeem [Al Khouyoul Records]
  • 2000: Sahrat Tarab [Master Melody]
  • 2001: Hobak Khayal [Al Khouyoul Records]
  • 2003: Layali Beirut Rotana Records
  • 2003: Sa'at Tarab maa Fadl Shaker Rotana Records
  • 2003: Sidi Rouhi Rotana Records
  • 2004: Saharni El Shok Rotana Records
  • 2006: Allah Aalam Rotana Records
  • 2009: Baada Aal Bal Rotana Records

Rujukan sunting

  1. ^ Stephan, Laure (20 Ogos 2013). "How Fadel Shaker went from Lebanese torch singer to firebrand Salafist". The Guardian. Dicapai pada 29 Jun 2022.

Pautan luar sunting