Ibnor Riza

Ibnor Riza (lahir 1961) merupakan seorang penyanyi dari Malaysia yang terbabit dalam bidang seni semenjak 1984 melalui penyertaan pertandingan Bintang RTM dan kemudiannya di lamar menjadi artis rakaman Sony Music Entertainment yang dahulunya dikenali sebagai CBS.

Ibnor Riza
Kelahiran1961 (umur 60–61)
Batu Kikir, Negeri Sembilan Negeri Sembilan
GenrePop
PekerjaanPenyanyi
InstrumenVokal
Tahun aktif1980-an - 1990-an
Syarikat rakaman
Sony Music Entertainment

Beliau merupakan seorang kakitangan kerajaan[1] sebelum mengambil keputusan berhenti kerja pada 1993 bagi menumpukan kepada kerjaya seninya.

Ibnor Riza telah merakamkan 13 buah album sepanjang 23 tahun penglibatannya dalam bidang seni.pernah dan menerima anugerah platinum atas penjualan memberansangkan album "The Best of Ibnor Riza" (terjual sebanyak 25,000 unit).

Ibnor Riza kini menghasilkan album kompilasi lagu lama dengan judul "Kerongsang Jiwa" pada 2007. Ibnor Riza kini menyanyi sepenuh masa dan sering mengadakan persembahan di majlis-majlis tertutup, konsert Diraja dan persembahan TV terutama di RTM. Beliau kini mempunyai seorang anak perempuan berusia 16 tahun, Puteri Norizah, yang merupakan seorang penyanyi negara Brunei Darussalam.[2]

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • Meneka Dalam Kesamaran (1987)
  • Berdiri Seorang Perindu (1988)
  • Rahsia Ukiran Duka (1989)
  • Sudah Terluka Merindu Pula (1990)
  • Mimpi Kita Berbeza (1992)
  • Dangdut (1994)
  • Bahtera Impian (1995)
  • The Best of Ibnor Riza (anugerah platinum - 25,000 unit) (2005)
  • Kerongsang Jiwa (2007)
  • Cinta Beb (2010)
  • The Essential Ibnor Riza (2011)
  • Rindu Selamanya (2020)

Lagu-laguSunting

  • Rindu Selamanya
  • Mimpi Yang Tak Sudah
  • Berdiri Seorang Perindu
  • Meneka Dalam Kesamaran
  • Mengimbau Impian Antara Kita

RujukanSunting

  1. ^ "Ibnor dapat galakan Datuk Bandar KL". Utusan Online. 10 Disember 2011. Dicapai pada 10 Disember 2011‎. Check date values in: |accessdate= (bantuan)
  2. ^ "Ibnor Riza". MVM Production. 23 November 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-04-21. Dicapai pada 23 September 2012.

Pautan luarSunting