Ine Sinthya

Ine Sinthya Anggriana atau lebih dikenali sebagai Ine Sinthya (lahir di Cianjur, Jawa Barat, 15 Ogos 1971; umur 50 tahun) adalah seorang penyanyi dan pelakon Indonesia.

Ine Sinthya
Latar belakang
Nama lahir Ine Sinthya Anggriana
Nama lain Ine Sinthya
Lahir (1971-08-15) 15 Ogos 1971 (umur 50)
Indonesia Cianjur, Jawa Barat, Indonesia
Jenis Muzik Dangdut
Pekerjaan penyanyi, pelakon
Instrumen vokal
Tahun aktif 1990 – kini
Syarikat rakaman HP Records
Musica Studio's
Anak Agi Syah Rain
Sherin Syahnaz Syahrani

DiskografiSunting

Album TrioSunting

  • 1986: Angka Merah - Trio Campernik (Ine Sinthya, Tia Monika, Nia Kania)
  • 2010: Kau Tetap Kusayang - D'Mawar (Ine Sinthya, Evie Tamala, Iis Dahlia)

Album soloSunting

  • 1988: Ada Udang Dibalik Batu
  • 1989: Bagimu Cukup Aku
  • 1991: Gairah Cinta
  • 1992: Cinta Bukan Sayur Asem
  • 1993: 5 Menit Lagi
  • 1994: Gaun Merah Jambu
  • 1995: Ach Yang Bener
  • 1996: Prasangka
  • 1997: Disimpang Jalan
  • 1998: The Best Disco Remix (Promo Song: Kacang Lupa Kulitnya)
  • 1999: Mimpi
  • 1999: Jangan Hanya Sandiwara
  • 2001: Nafas Cinta
  • 2002: Sesal (Best Cut: Jam 5)
  • 2004: Soundtrack Sinetron Cinta Bukan Sayur Asem (Single: Cinta Bukan Sayur Asem versi Disco Remix)
  • 2005: 10 Dangdut Karya Cipta Emas Herman Anggita (Single: Secangkir Kopi Beracun, Bayang Asmara)
  • 2005: Ikhlas
  • 2006: Siji Wae Loyo (Best Cut: Nelongsone Atiku)
  • 2007: 16 The Best & New Ine Sinthya (Single: Oh Anakku, Sengsara Hatiku)
  • 2009: Cinta Terindah (Best Cut: Biarkan Hati Terbagi Dua, Cinta Terindah)
  • 2010: 8 Duta Dangdut Indonesia (Single: Bila Kau Pacarku)

Drama lipur laraSunting

  • 1997: Prasangka
  • 2003: Cinta Bukan Sayur Asem
  • 2006: Kampung Dangdut

RujukanSunting

Pautan luarSunting