Rencana ini memaparkan nama orang Korea; nama keluarganya Park.

Park Jin-young (Hangul: 박진영, Hanja: 朴軫永, lahi 13 Januari 1972) juga dikenali sebagai J.Y. Park (atau JYP sahaja) ialah seorang penyanyi, pencipta lagu, penari, penerbit rakaman dan CEO semasa serta pengasas JYP Entertainment, sebuah label besar rakaman serta pengurusan artis bagi muzik pop Korea. Sepanjang tempoh 11 tahun Jin-young telah menjadi seorang penerbit, komposer, dan artis yang terkenal, menjadi satu-satunya penerbit dari Asia yang berjaya memembusi pasaran AS.[1]

Park Jin-young
박진영
朴軫永
Park Jin-young.jpg
Jin-young di Bangkok, Thailand.
Latar belakang
Nama lahirPark Jin Young
Juga dikenali sebagai
"The Asiansoul"
GenreK-pop, R&B
Pekerjaanpenyanyi, penari, penerbit rakaman
Tahun aktif1994–Kini
Syarikat rakaman
JYP Entertainment
Pengkarya berkait
JYP Nation
Hangul박진영
Hanja朴軫永
Perumian SemakanBak Jin-yeong
McCune–ReischauerPak Chin-yŏng

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • 1994: Blue City
  • 1995: Tantara
  • 1997: Summer Jingle Bell
  • 1998: Even After 10 Years
  • 1998: Kiss Me
  • 2001: Game
  • 2007: Back To Stage

EPSunting

  • 2009: Sad Freedom

RujukanSunting

Pautan luarSunting