Senarai keberangkatan negara Sultan Hassanal Bolkiah

Semenjak menaiki takhta pada tahun 1967, Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah telah berkenan mengadakan keberangkatan negara di pelbagai negara.

Sebagai Pengiran Muda MahkotaSunting

Tarikh Negara Bandar Tuan rumah
Jun 1956   Tanah Melayu Singapura[1]


Sebagai Sultan dan Yang Di-PertuanSunting

Tarikh Negara Bandar Tuan rumah
18–25 October 1971   Turki Ankara, Istanbul[2] Presiden Abdullah Gul
April 1984   Jepun[3]
7 April 1984   Korea Selatan Presiden Chun Doo-hwan
22 Oktober 1984   Indonesia Presiden Soeharto[4]
17 Disember 1984   Mesir Presiden Mohamed Hosni Mubarak
19 Disember 1984   Jordan
6–7 Februari 1994   Kuwait Sheikh Saad Al-Abdullah Al-Sabah[5]
1989   Jepun
1990   Jepun
13–15 April 2009   Kuwait
2009   Jordan
15–17 Oktober 2012   Kuwait
4–7 Aprik 2013   China[6] Presiden Xi Jinping
3–4 June 2014   Indonesia Jakarta[7]
18–19 Mei 2015   Kuwait[8]
5–6 Julai 2017   Singapura[9] Presiden Dr. Tony Tan Keng Yam
27–28 April 2017   Filipina Manila[10]
12–14 September 2017   Republik Rakyat China Naning, Beijing[11] Presiden Xi Jinping
2 Mei 2018   Indonesia Jakarta
25–26 Januari 2018   India New Delhi[12]
3–4 Oktober 2018   Jordan[13] Amman[14] Raja Abdullah II ibn Al Hussein

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ "DYMM Sultan Kembali ka-Brunei Dari Malaya" (PDF). Pelita Brunei. 1 Julai 1956.
  2. ^ Dk. Hajah Saidah Pg. Haji Omaralli (11 April 2012). "Keberangkatan Negara ke Turki kukuhkan kerjasama kedua negara" (PDF). Pelita Brunei. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  3. ^ "Japan and Brunei" (PDF). Kedutaan Jepun di Brunei Darussalam. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  4. ^ Dk. Hajah Saidah Pg. Haji Omaralli. "Kumpulan Titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam Tahun 1984, 1985, 1986 dan 1987" (PDF). Jabatan Penerangan. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  5. ^ Dk. Siti Redzaimi Pg. Haji Ahmad (20 Mei 2015). "Brunei - Kuwait teroka peluang kerjasama". Pelita Brunei. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  6. ^ "JOINT STATEMENT BETWEEN THE PEOPLE'S REPUBLIC OF CHINA AND BRUNEI DARUSSALAM". The South China Sea Issue. 6 April 2013.https://www.fmprc.gov.cn/nanhai/eng/zcfg_1/t1029400.htm
  7. ^ "Berangkat tiba di Jakarta bagi Keberangkatan Negara". Pelita Brunei. 5 Mei 2018.
  8. ^ Hajah Siti Zuraihah Haji Awang Sulaiman (18 Mei 2018). "Keberangkatan Negara Kebawah DYMM ke Kuwait". Pelita Brunei. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  9. ^ [1]
  10. ^ Khartini Hamir (26 April 2017). "Keberangkatan Negara Kebawah DYMM ke Republik Filipina". Pelita Brunei. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  11. ^ Khartini Hamir (12 September 2017). "Berangkat ke Beijing bagi Keberangkatan Negara". Pelita Brunei. Dicapai pada 16 Oktober 2018.
  12. ^ "Berangkat tiba di New Delhi". Pelita Brunei. 24 Januari 2018.
  13. ^ "Berkenan berangkat tiba di Jordan". Media Permata. 3 Oktober 2018.
  14. ^ "Berangkat tiba di Amman, Jordan". Pelita Brunei. 3 Oktober 2018.