Senarai raja British

(Dilencongkan dari Senarai raja Britain)

Terdapat 13 raja British sejak kesatuan politik Kerajaan England dan Kerajaan Scotland pada 1 Mei 1707. England dan Scotland telah berada dalam kesatuan peribadi sejak 24 Mac 1603. Pada 1 Januari 1801, Kerajaan Great Britain dan Kerajaan Ireland bergabung, yang menghasilkan penciptaan United Kingdom Great Britain dan Ireland, yang menjadi United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara pada pemisahan Ireland selatan pada tahun 1920-an.

United Kingdom
Great Britain dan Ireland Utara
Lambang Diraja
Jata diraja (versi umum di sebelah kiri; versi Scotland di sebelah kanan)[a]

SenaraiSunting

Ratu Anne telah memerintah Kerajaan England, Kerajaan Scotland, dan Kerajaan Ireland sejak 8 Mac 1702. Baginda menjadi raja Kerajaan Great Britain selepas kesatuan politik England dan Scotland pada 1 Mei 1707. Baginda memerintah untuk tempoh selama 12 tahun dan 147 hari.

Semasa pemerintahan Ratu Anne, Parlimen telah menyelesaikan peraturan penggantian dalam Akta Penyelesaian 1701, mentakrifkan Sophia dari Hanover (cucu James VI dan I) dan keturunannya yang bukan Katolik sebagai pewaris diraja masa depan. Takhta diserahkan daripada Ratu Anne kepada anak Sophia, Raja George I, kerana Sophia telah pun mangkat. Ratu Anne dan Raja George I adalah sepupu kedua, kerana kedua-duanya adalah cicit James I dan VI.

Semua raja British yang menggantikan Ratu Anne telah mewarisi Takhta melalui primogeniture, istilah bahasa Inggeris yang bermaksud hak eksklusif warisan kepunyaan anak lelaki sulung.

Nama Potret Lambang Keputeraan Perkahwinan Kemangkatan Hak Rujukan
Kerabat Stuart
Anne
1 Mei 1707 O.S.

1 Ogos 1714 O.S.
(7 tahun, 93 hari)
(Queen of England and Scotland from
8 Mac 1702)[b]
(12 tahun, 147 hari)
    6 Februari 1665 O.S.
St James's Palace
Anakanda perempuan kepada James II
and Anne Hyde
George of Denmark
St James's Palace
28 Julai 1683 O.S.
5 anakanda
1 Ogos 1714 O.S.
Kensington Palace
Umur 49
Anakanda perempuan kepada James II
Bill of Rights 1689
[2]
House of Hanover
George I
George Louis
1 Ogos 1714 O.S.

11 Jun 1727 O.S.
(12 tahun, 315 hari)
    28 Mei 1660 O.S.
Leineschloss
Anakanda lelaki kepada Ernest Ogosus of Brunswick-Lüneburg
and Sophia of Hanover
Sophia Dorothea of Brunswick-Lüneburg-Celle
21 November 1682 O.S.
2 anakanda
11 Jun 1727 O.S.
Osnabrück
Umur 67
Great-grandAnakanda lelaki kepada James VI and I
Act of Settlement 1701
[3]
George II
George Ogosus
11 Jun 1727 O.S.[c]

25 Oktober 1760
(33 tahun, 126 hari)
    30 Oktober 1683 O.S.
Herrenhausen Palace
Anakanda lelaki kepada George I
and Sophia Dorothea of Brunswick-Lüneburg-Celle
Caroline of Brandenburg-Ansbach
Herrenhausen Gardens
22 Ogos 1705 O.S.
8 anakanda
25 Oktober 1760
Kensington Palace
Umur 76
Anakanda lelaki kepada George I [4]
George III
George William Frederick
25 Oktober 1760

29 Januari 1820
(59 tahun, 97 hari)
   
[d]
 
[e]
 
[f]
24 Mei 1738 O.S.
Norfolk House
Anakanda lelaki kepada Putera Frederick
and Ogosa of Saxe-Gotha
Charlotte of Mecklenburg-Strelitz
St James's Palace
8 September 1761
15 anakanda
29 Januari 1820
Istana Windsor
Umur 81
GrandAnakanda lelaki kepada George II [5]
George IV
George Ogosus Frederick
29 Januari 1820

26 Jun 1830
(10 tahun, 149 hari)
    12 Ogos 1762
St James's Palace
Anakanda lelaki kepada George III
and Charlotte of Mecklenburg-Strelitz
Caroline of Brunswick-Wolfenbüttel
St James's Palace
8 April 1795
1 daughter
26 Jun 1830
Istana Windsor
Umur 67
Anakanda lelaki kepada George III [6]


William IV
William Henry
26 Jun 1830

20 Jun 1837
(6 tahun, 360 hari)
    21 Ogos 1765
Istana Buckingham
Anakanda lelaki kepada George III
and Charlotte of Mecklenburg-Strelitz
Adelaide of Saxe-Meiningen
Kew Palace
13 Julai 1818
2 daughters
20 Jun 1837
Istana Windsor
Umur 71
Anakanda lelaki kepada George III [7]
Victoria
Alexandrina Victoria
20 Jun 1837

22 Januari 1901
(63 tahun, 217 hari)
    24 Mei 1819
Kensington Palace
Anakanda perempuan kepada Putera Edward, Duke of Kent and Strathearn
and Victoria of Saxe-Coburg-Saalfeld
Albert of Saxe-Coburg and Gotha
St James's Palace
10 Februari 1840
9 anakanda
22 Januari 1901
Osborne House
Umur 81
GrandAnakanda perempuan kepada George III [8]
House of Saxe-Coburg and Gotha
Edward VII
Albert Edward
22 Januari 1901

6 Mei 1910
(9 tahun, 105 hari)
    9 November 1841
Istana Buckingham
Anakanda lelaki kepada Victoria
and Albert of Saxe-Coburg-Gotha
Alexandra of Denmark
St George's Chapel
10 Mac 1863
6 anakanda
6 Mei 1910
Istana Buckingham
Umur 68
Anakanda lelaki kepada Victoria [9]
House of Windsor[g]
George V
George Frederick Ernest Albert
6 Mei 1910

20 Januari 1936
(25 tahun, 260 hari)
    3 Jun 1865
Marlborough House
Anakanda lelaki kepada Edward VII
and Alexandra of Denmark
Mary of Teck
St James's Palace
6 Julai 1893
6 anakanda
20 Januari 1936
Sandringham House
Umur 70
Anakanda lelaki kepada Edward VII [11]
Edward VIII
Edward Albert Christian George Andrew Patrick David
20 Januari 1936

Abdicated 11 Disember 1936
(327 hari)
Fail:King Edward VIII, when Putera of Wales - Cope 1912.jpg   23 Jun 1894
White Lodge
Anakanda lelaki kepada George V
and Mary of Teck
Wallis Simpson
Château de Candé
3 Jun 1937
28 Mei 1972
Neuilly-sur-Seine
Umur 77
Anakanda lelaki kepada George V [12]
George VI
Albert Frederick Arthur George
11 Disember 1936

6 Februari 1952
(15 tahun, 58 hari)
    14 Disember 1895
Sandringham House
Anakanda lelaki kepada George V
and Mary of Teck
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abbey
26 April 1923
2 daughters
6 Februari 1952
Sandringham House
Umur 56
Anakanda lelaki kepada George V [13]
Elizabeth II
Elizabeth Alexandra Mary
6 Februari 1952

8 September 2022[14]
(70 tahun, 215 hari)
    21 April 1926
Meifair
Anakanda perempuan kepada George VI
and Elizabeth Bowes-Lyon
Philip Mountbatten
Westminster Abbey
20 November 1947
4 anakanda
8 September 2022
Balmoral Castle
Umur 96
Anakanda perempuan kepada George VI [15]
 
Charles III
Charles Philip Arthur George
since 8 September 2022[14]
(19 hari)
    14 November 1948
Istana Buckingham
Anakanda lelaki kepada Elizabeth II
and Philip Mountbatten
(1) Diana Spencer (c. 1996)
St Paul's Cathedral
29 Julai 1981
2 sons
(2) Camilla Parker Bowles
Windsor Guildhall
9 April 2005
Living
Age 73
Anakanda lelaki kepada Elizabeth II [16]

RujukanSunting

  1. ^ "Coats of arms". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 March 2009. Dicapai pada 9 May 2011.
  2. ^ "Anne (r. 1702–1714)". royal.gov.uk. 2015-12-30. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 Januari 2018. Dicapai pada 16 Januari 2018.
  3. ^ "George I (r. 1714–1727)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 Mei 2016. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  4. ^ "George II (r. 1727–1760)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 Mei 2016. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  5. ^ "George III (r. 1760–1820)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 Mei 2018. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  6. ^ "King George IV (r. 1820–1830)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Ogos 2017. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  7. ^ "William IV (r. 1830–1837)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 September 2017. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  8. ^ "Victoria ( r. 1837–1901)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 Januari 2018. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  9. ^ "Edward VII (r. 1901–1910)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 Januari 2018. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  10. ^ "No. 30186". The London Gazette. 17 Julai 1917. m/s. 7119.
  11. ^ "George V (r. 1910–1936)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 Januari 2018. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  12. ^ "Edward VIII (Jan–Dec 1936)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 Mei 2016. Dicapai pada 3 Ogos 2010.
  13. ^ "George VI (r. 1936–1952)". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 Disember 2017. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  14. ^ a b "Queen Elizabeth II has died, Istana Buckingham announces". BBC News. 8 September 2022. Dicapai pada 8 September 2022.
  15. ^ "Her Majesty The Queen". royal.gov.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 Ogos 2018. Dicapai pada 12 Januari 2018.
  16. ^ Bridge, London (2022-09-08). "The King". The Royal Family (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2022-09-09.

Pautan luarSunting

Templat:British monarchs Templat:British royal titles
Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "lower-alpha" ada tetapi tag <references group="lower-alpha"/> yang sepadan tidak disertakan