Adinda Permata Suci Nababan (lahir 27 April 1992), lebih dikenali sebagai Dinda Permata, ialah penyanyi dan pemuzik Indonesia. Beliau terkenal di Malaysia sebagai salah seorang peserta Big Stage musim kedua di Astro Ria.[1]

Dinda Permata
Nama lahirAdinda Permata Suci Nababan
Kelahiran (1992-04-27) 27 April 1992 (umur 27)
Medan, Indonesia
Genre
Pekerjaan
  • Penyanyi
  • pemuzik
Instrumen
Tahun aktif2015–kini
Syarikat rakaman
Nagaswara

Big Stage Musim 2Sunting

Dinda Permata mewakili Indonesia dalam Big Stage Musim ke-2 yang bersiaran Astro Ria.[2] Beliau diumumkan sebagai peserta kedua yang akan tersingkir pada minggu ketiga. Bagaimanapun, wakil Brunei Aziz Harun menarik diri daripada Big Stage untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dan terselamat dan terus mara untuk minggu berikutnya.[3]

Persembahan
Minggu Tema Lagu Penyanyi asal Keputusan
Minggu 1 N/A "Tak Sanggup Lagi" Dirinya sendiri SELAMAT
Minggu 2 Hype Beat "Temberang" Ayda Jebat SELAMAT
Minggu 3 Glocal Hits "Terlalu Memuja" Wany Hasrita SELAMAT
Minggu 4 Duominasi "Kamu Yang Ku Tunggu" (bersama Ayie Floor 88) Afgan Syahreza & Rossa SELAMAT
Minggu 5 Cannot Brain "Dhoom Machale" Sunidhi Chauhan SELAMAT
Minggu 6 Lagu Pilihan Siti Nurhaliza "Anta Permana" Siti Nurhaliza SELAMAT
Battle Round "Lagu Untukmu" (bersama Santesh) Meet Uncle Hussain SELAMAT
Minggu 7 Road To Final "Secangkir Madu Merah" Amelina & Sheeda SELAMAT
Duet "I Will Always Love You" (bersama Idayu) Whitney Houston SELAMAT
Minggu 8 Finale "Ku Tak Bisa" Dirinya sendiri SELAMAT

DiskografiSunting

SingleSunting

  • "Ga Segitunya Keleus" (2016)
  • "Tak Sanggup Lagi" (2018)
  • "Seseorang Dihatimu" (2018)
  • "Ku Tak Bisa" (2019)
  • "Takdir" (2019)
  • "Syarat Bahagia" (2019)
  • "Cewek Matic" (2019)

FilemografiSunting

Tahun Tajuk Peranan Catatan
2019 Big Stage 2 Dirinya sendiri Rancangan TV realiti Malaysia

RujukanSunting

  1. ^ Dhimas Nugraha (14 August 2019). "Dinda Permata mewakili Indonesia sebagai penyanyi pendatang baru Se-Asia di Malaysia". KapanLagi.com (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 13 January 2020.
  2. ^ "Big Stage buka gelanggang untuk peserta serantau, termasuk BBNU Korea Selatan". Astro Awani. 7 August 2019. Dicapai pada 26 November 2019.
  3. ^ "Big Stage 2019: Gagal kawal emosi, Dinda Permata hampir tersingkir". Astro Awani. 2 September 2019. Dicapai pada 26 November 2019.

Pautan luarSunting