Nourul Depp

(Dilencongkan dari Nurul Wahab)

Noorulhuda binti Abdul Wahab (lahir 27 Julai 1977 di George Town, Pulau Pinang) atau juga dikenali sebagai Nurul Wahab atau Nurul Depp merupakan seorang penyanyi, pengacara dan pelakon wanita Malaysia.

Nurul
KelahiranNoorulhuda binti Abdul Wahab
(1977-07-27) 27 Julai 1977 (umur 43)
George Town, Pulau Pinang, Malaysia
KediamanPusat Bandaraya Kuala Lumpur,  Kuala Lumpur
Nama lainNurul Wahab, Nourul Depp, Nurul
Pekerjaan
Tahun aktif1995–kini
Kampung asal Kuala Lumpur
PasanganEric Daniel Depp (k. 2012)
AnakAyu Nazirah
Zachary
Raphael
Isabella
Kerjaya muzik
GenrePop
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Sony Music Malaysia (1995-1997)
Universal Music Malaysia (1998-2000)
Warner Music Malaysia (2001-2006)
Alibi Music (2009-2011)
NHW Productions Sdn Bhd (2012-kini)

Latar belakangSunting

Nurul berasal dari Pulau Pinang dan merupakan anak ketujuh dari 15 orang adik-beradik. Salah seorang kakaknya, Noorhayati Abdul Wahab telah terlebih dahulu menceburi bidang seni suara sekitar awal dekad 90-an dengan menggunakan nama pentas Syaliaty.

Kerjaya nyanyianSunting

Nurul menghasilkan album pertamanya sewaktu berusia 17 tahun. Lagu hitnya Kerana Terluka dan Cinta Azali membawa tuah dan meletakkan namanya sebaris dengan penyanyi wanita popular ketika itu. Menerusi album tersebut, Nurul meraih trofi Artis Baru Wanita Terbaik di Anugerah Industri Muzik 1996.

PerkahwinanSunting

Nurul pernah mendirikan rumahtangga bersama komposer terkenal yang juga bekas pemain keyboard kumpulan Exists, Ajai atau nama sebenarnya Mohd Faizal Maas dan dikurniakan seorang cahayamata perempuan bernama Ayu Nazirah (lahir pada 1998). Walau bagaimanapun jodoh mereka tidak panjang dan akhirnya bercerai pada hujung tahun 2006 selepas 10 tahun bersama.

Nurul mendirikan rumahtangga kali kedua pada Khamis, 7 Jun 2012 bersama lelaki dari Paris bernama Eric Daniel Depp dengan mengusung tema "Aura Paris" dikutipan Harian Metro Edisi Kuala Lumpur pada Jumaat, 8 Jun 2012[1]. Mereka telah dikurniakan dua cahayamata lelaki bernama Zachary (lahir pada 3 Oktober 2013) dan Raphael (lahir pada 15 Januari 2015).[2]

DiskografiSunting

Album studio soloSunting

  1. Nurul (1995)
  2. Ikhlasnya Cintaku (1996)
  3. Kini dan Selamanya (1998)
  4. Cita dan Cinta (2000) [Kompilasi]
  5. Tika Cinta (2009)
  6. Nurul (2010)
  7. Mari (2012)

Album duet bersama AjaiSunting

  1. Sehati Sejiwa (2001)
  2. Ajai & Nurul (2002)
  3. Seiring & Sejalan (2004)
  4. Serasi Bersama (2006) [Kompilasi]

Lihat jugaSunting

Ajai & Nurul

RujukanSunting

Pautan luarSunting