Senarai Paus

rencana senarai Wikimedia

Senarai Paus yang diberikan ini ialah sepadan dengan yang termaktub dalam Annuario Pontificio bawah menuju "I Sommi Pontefici Romani" (Pontif-Pontif Agung Roma), tidak termasuk orang-orang itu jelas dinyatakan sebagai antipaus. Terbitan tahunan Kuria Roma ini tidak mengenakan nombor pemerintahan kepada paus-paus dengan alasan bahawa mustahil untuk memutuskan pihak mana yang menjadi pewaris sah berturut-turut, khususnya mengenai Paus Leo VIII, Paus Benedictus V dan beberapa tokoh Paus yang lain pada pertengahan abad ke-11.[1] Terbitan Annuario Pontificio edisi tahun 2001 memperkenalkan "hampir 200 pembetulan untuk biografi sedia ada bermula dari St. Petrus kepada Ioannes Paulus II", di mana ia melibatkan tarikh pemerintahan, terutamanya dalam dua abad pertama, tempat lahir serta nama keluarga nama seorang paus dalam satu kasus tertentu.[2]

Mengikut kronologiSunting

Nota hal penamaan: Nama Barat yang dipakai kebanyakan Paus-Paus ini seringkali mempunyai bentuk yang berbeza-beza mengikut bahasa dituturi penduduk setempat. Nama "John" (dalam bahasa Inggeris) misalnya boleh disebut menjadi:

...dan sebagainya. Oleh itu, nama pemerintah rasmi yang diberikan di sini akan mengikut bahasa Latin (yakni: "Ioannes") iaitu bahasa rasmi digunakan pihak Gereja Katolik (sepertimana bahasa Arab menjadi bahasa agama penting dalam agama Islam) untuk tujuan keseragaman.

Alaf pertamaSunting

Abad pertamaSunting

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
1 30/33 –

64/68

  Petrus Šimon Kêpâ 1 TM

Bethsaida, Galilea, Empayar Rom[birth 1]

2 64/68 – 76/79   Linus Linus 10 M
Volterrae, Italia, Empayar Rom[birth 2]
3 76/79 – 88/91   Anacletus Anáklētos / Klḗtos 25 M
Athenae, Achaea, Empayar Rom[birth 3]
4 26 April 88 -

23 November 99

(11 tahun, 211 hari)

(4228)

  Clemens I Clemens c. 35 M
Roma, Itali, Empayar Rom[birth 4]
5 23 November 99 –

27 Oktober 105

(5 tahun, 338 hari)

(2164)

  Evaristus Euáristus c. 30 M
Bethleem, Iudaea, Empayar Rom[birth 5]

Abad ke-2Sunting

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
6 27 October 105 –

3 Mei 115

(9 tahun, 188 hari)

(3475)

  Alexander I Alexander c. 75 TM
Rom, Italia, Empayar Rom[birth 4]
7 3 Mei 115 –

3 April 125

(9 tahun, 335 hari)

(3623)

  Sixtus I Xustós

(atau Síxtos)

42 TM
Rom, Italia, Empayar Rom[birth 4]
8 3 April 125 –

5 Januari 136

(10 tahun, 277 hari)

(3929)

  Telesphorus Telesphóros c. 67 TM
Terra Nova, Italia, Empayar Rom
9 5 Januari 136 –

11 Januari 140

(4 tahun, 6 hari)

(1467)

  Hyginus Hugînos c. 74 TM
Athens, Achaea, Empayar Rom[birth 3]
10 11 Januari 140 –

11 Julai 155

(15 tahun, 181 hari)

(5660)

  Pius I Pius c. 81 TM
Aquileia, Italia, Empayar Rom[birth 6]
11 11 Julai 155 –

20 April 166

(10 tahun, 283 hari)

(3936)

  Anicetus Aníkētos c. 92 TM
Emesa, Syria, Empayar Rom[birth 7]
12 20 April 166 –

22 April 174

(8 tahun, 2 hari)

(2924)

  Soterius Sōtḗr

(atau Sōtḗros)

c. 119 TM
Fundi, Aquileia, Empayar Rom[birth 6]
13 22 April 174 –

26 Mei 189

(15 tahun, 34 hari)

(5513)

  Eleutherius Eleútheros

(atau Eleuthérios)

c. 130 TM
Nikopolis, Epirus, Empayar Rom[birth 8]
14 26 Mei 189 –

28 Julai 199

(10 tahun, 63 hari)

(3715)

  Victor I Victor c. 155 TM
Africa, Empayar Rom[birth 9]

Abad ke-3Sunting

Abad ke-4Sunting

Abad ke-5Sunting

Abad ke-6Sunting

Abad ke-7Sunting

Abad ke-8Sunting

Abad ke-9Sunting

Abad ke-10Sunting

Alaf ke-2Sunting

Abad ke-11Sunting

Abad ke-12Sunting

Abad ke-13Sunting

Abad ke-14Sunting

Abad ke-15Sunting

Abad ke-16Sunting

Abad ke-17Sunting

Abad ke-18Sunting

Abad ke-19Sunting

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
251 14 Mac 1800

20 Ogos 1823

(23 tahun, 159 hari)

(8559)

  S.D. Pius VII Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti, O.S.B. 14 Ogos 1742 Cesena, Emilia-Romagna, Negeri-Negeri Paus
252 28 September 1823

10 Februari 1829

(5 tahun, 135 hari)

(1962)

  Leo XII Annibale Francesco Clemente Melchiore Girolamo Nicola Sermattei della Genga 22 Ogos 1760
Genga, Marche, Negeri-Negeri Paus
253 31 Mac 1829

30 November 1830

(1 tahun, 244 hari)

(609)

  Pius VIII Francesco Saverio Castiglioni 20 November 1761
Cingoli, Marche, Negeri-Negeri Paus
254 2 Februari 1831

1 Jun 1846

(15 tahun, 119 hari)

(5598)

  Gregorius XVI Bartolomeo Alberto Cappellari, O.S.B. Cam. 18 September 1765
Belluno, Veneto, Republik Venezia
255 16 Jun 1846

7 Februari 1878

(31 tahun, 236 hari)

(11559)

  Pius IX Giovanni Maria Mastai-Ferretti, O.F.S. 13 Mei 1792
Senigallia, Marche, Negeri-Negeri Paus
256 20 Februari 1878

20 Julai 1903

(25 tahun, 150 hari)

(9280)

  Leo XIII Gioacchino Vincenzo Raffaele Luigi Pecci, O.F.S. 2 Mac 1810
Carpineto Romano, Lazio, Empayar Perancis Pertama

Abad ke-20Sunting

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
257 4 Ogos 1903 –

20 Ogos 1914

(11 tahun, 16 hari)

(4034)

  Pius X Giuseppe Melchiorre Sarto, O.F.S. 2 Jun 1835

Riese, Treviso, Kerajaan Lombardy–Venetia

258 3 September 1914 –

22 Jan 1922

(7 tahun, 141 hari)

(2698)

  Benedictus XV Giacomo Paolo Giovanni Battista Della Chiesa, O.F.S. 21 November 1854

Pegli, Genoa, Kerajaan Sardinia

259 6 Februari 1922 –

10 Feb 1939

(17 tahun, 4 hari)

(6213)

  Pius XI Achille Ambrogio Damiano Ratti, O.F.S 31 Mei 1857 Desio, Milan,

Kerajaan Lombardy–Venetia

260 2 Mac 1939 –

9 Oct 1958

(19 tahun, 221 hari)

(7161)

  Pius XII Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, O.F.S 2 Mac 1876

Rom, Itali

261 28 Oktober 1958 –

3 Jun 1963

(4 tahun, 218 hari)

(1679)

  Ioannes XXIII Angelo Giuseppe Roncalli, O.F.S 25 November 1881

Sotto il Monte, Bergamo, Itali

262 21 Jun 1963 –

6 Ogos 1978

(15 tahun, 46 hari)

(5525)

  Paulus VI Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini 26 September 1897

Concesio, Brescia, Itali

263 26 Ogos 1978 –

28 Sep 1978

(33 hari)

(33)

  Ioannes Paulus I Albino Luciani 17 October 1912

Forno di Canale, Belluno, Itali

264 16 Oktober 1978 –

2 April 2005

(26 tahun, 168 hari)

(9665)

  Ioannes Paulus II Karol Józef Wojtyła 20 Mei 1920

Wadowice, Poland

Alaf ke-3Sunting

Abad ke-21Sunting

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
265 19 April 2005 –

28 Feb 2013

(7 tahun, 315 hari)

(2872)

  Benedictus XVI Joseph Aloisius Ratzinger (1927-04-16) 16 April 1927 (umur 93)

Marktl am Inn, Bavaria, Jerman

266 13 Mac 2013 –

kini

(7 tahun, 113 hari)

(2670)

  Franciscus Jorge Mario Bergoglio, S.J. (1936-12-17) 17 Disember 1936 (umur 83)

Flores, Buenos Aires, Argentina

NotaSunting

  1. ^ Now Bethsaida, Galilee, Israel.
  2. ^ Now Volterra, Italy.
  3. ^ a b Now Athens, Greece.
  4. ^ a b c Now Rome, Italy.
  5. ^ Now Bethlehem, Israel.
  6. ^ a b Now Aquileia, Italy.
  7. ^ Now Homs, Syria.
  8. ^ Nicopolis is now a Roman ruin near the city of Preveza, Greece.
  9. ^ It is not clear when Pope Victor I was born, and where he was born, although some[3] suggest he was born in Leptis Magna, now a part of Libya.

RujukanSunting

KhususSunting

  1. ^ Annuario Pontificio 2012 (Libreria Editrice Vaticana 2012
  2. ^ "Corrections Made to Official List of Popes". ZENIT. 5 June 2001. Diarkib daripada yang asal pada 19 January 2009. Dicapai pada 21 October 2008.
  3. ^ Fisher, Max (13 March 2013). "WorldViews Sorry, Jorge Mario Bergoglio is not the first non-European pope". The Washington Post. Dicapai pada 24 November 2017.

UmumSunting

  • The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451, Adrian Fortescue, Ignatius Press, 2008.
  • The Oxford Dictionary of Popes, John N.D. Kelly, Oxford University Press, 1986.
  • Catholicism, Henri de Lubac, Ignatius Press, 1988.
  • Rome and the Eastern Churches, Aidan Nichols, Ignatius Press, 2010.
  • I Papi. Venti secoli di storia, Pontificia Amministrazione della Patriarcale Basilica di San Paolo, Libreria Editrice Vaticana, 2002.
  • Rome Sweet Home, Scott Hahn, Ignatius Press, 1993.
  • Enciclopedia dei Papi, AA.VV., Istituto dell'Enciclopedia italiana, 2000.

Pautan luarSunting