Buka menu utama

Senarai lagu yang dirakamkan oleh Chrisye

rencana senarai Wikimedia

Sepanjang kerjaya 40 tahun beliau, penyanyi pop Indonesia Chrisye (1949-2007) [1] merakamkan lebih daripada 200 lagu sebagai vokalis, menulis banyak daripada mereka sendiri atau dengan kerjasama dengan orang lain. Pada tahun 2009 Rolling Stone Indonesia memilih empat daripadanya, ("Lilin-Lilin Kecil" pada nombor 13, "Merpati Putih" pada nombor 43, "Anak Jalanan" di nombor 72, dan "Merepih Alam" pada nombor 90) sebagai antara lagu Indonesia yang terbaik sepanjang zaman.[2]

Selepas memulakan kerjaya muzik profesionalnya sebagai pemain gitar bes dengan band Sabda Nada (kemudian dinamakan semula Gipsy) pada 1960-an, Chrisye merakamkan vokal pertamanya pada tahun 1976 pada album Guruh Gipsy, kerjasama antara Gipsy dan Guruh Sukarnoputra.[1] Pada ahun berikutnya, beliau merakamkan "Lilin-Lilin Kecil" untuk Lomba Cipta Lagu Remaja Prambors, atau LCLR;[3] lagu yang ditulis oleh James F. Sundah, menjadi lagu tandatangannya.[1] Bermula dengan Badai Pasti Berlalu (1977), Chrisye menulis beberapa lagu-lagu beliau sendiri; kredit penulisan lagu pertamanya adalah "Merepih Alam".[2]

Selepas bertukar rakan usaha sama beberapa kali sejak album solo awal, bermula dengan Sabda Alam (1978),[1] pada tahun 1983 Chrisye merakamkan album trilogi yang mana Jockie Soerjoprajogo dan Eros Djarot - yang beliau bekerja pada Badai Pasti Berlalu - menulis atau menulis secara bersama kebanyakan lagu-lagu.[4] Selepas ketiga-tiga mereka dibubarkan pada tahun 1984, Chrisye menghasilkan tiga lagi album dengan penulis lagu muda Adjie Soetomo.[5] Kerjasama ini diikuti dengan dua album digubah oleh Younky Suwarno, pada tahun 1988 dan 1989.[6] Dalam tempoh dua belas tahun akhir kerjayanya, Chrisye bekerja dengan beberapa artis muda, dengan perkiraan umumnya dikendalikan oleh Erwin Gutawa.[2]

Kebanyakan lagu-lagu Chrisye itu adalah asli, dan beberapa, yang ditulis oleh orang yang berlainan, mempunyai tajuk yang sama; tajuk dengan yang paling lelaran adalah "Cinta Kita", yang mempunyai tiga trek yang berbeza yang melekat padanya. Kebanyakannya dalam bahasa Indonesia, walaupun beliau merakamkan empat lagu dalam bahasa Inggeris dan dua di Bali. Chrisye juga merakamkan semula beberapa kerja-kerja oleh penulis-penulis lain, yang paling menonjol pada album 2002nya - satu-satunya album yang dibuat - Dekade, di mana beliau merakamkan semula lapan lagu Indonesia bertarikh dari 1940-an hingga 1990-an.[7] Dalam kes lain, lagu hits lama beliau telah diberikan gubahan baru; Erwin Gutawa, yang bekerjasama dengan Chrisye untuk satu dekad pada tahun 1990, berbuat demikian untuk beberapa lagu Chrisye di AkustiChrisye (1996) dan versi baru Badai Pasti Berlalu (1999).[8][9] Chrisye dituduh plagiat dua kali: pertama pada tahun 1985 dengan "Hip Hip Hura" (dikatakan memplagiat kepada lagu Kenny Loggins 1984 "Footloose"), maka pada tahun 1988 dengan "Jumpa Pertama" (dikatakan memplagiat lagu Sheena Easton 1988 "9 5 ").[10]

Lagu yang dikeluarkanSunting

Isi kandungan
A · B · C · D · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · R · S · T · U · W · Z
Kunci
  Menunjukkan keluaran single
 
Salah satu rakaman terawal Chrisye sebagai vokalis ialah "Chopin Larung", berdasarkan daripada Fantaisie-Impromptu karya Frédéric Chopin, pada 1976.[11]
 
Fariz RM menulis beberapa lagu terawal Chrisye.
 
Erwin Gutawa menghabiskan lebih sedekad untuk mengarang lagu untuk Chrisye, termasuk gubahan baru Badai Pasti Berlalu dan beberapa lagu terawal.
 
Ahmad Dhani menulis beberapa lagu yang Chrisye nyanyikan; kedua-dua mereka juga menyanyikan lagu duet bersama-sama.
 
Taufiq Ismail membantu Chrisye menulis "Ketika Tangan dan Kaki Berkata".
 
Untuk Senyawa, Chrisye melaklukan duet bersama Ariel dari Peterpan, bertajuk "Menunggumu"
 
"Tears Never Dry" oleh Stephen Simmonds diadaptasi untuk "Jika Surga dan Neraka Tak Pernah Ada"; Simmonds menerima kredit penulisan lagu.[12]
 
Krisdayanti ialah salah seorang artis yang merakamkan "Asalkan Pilih Jalan Damai" bersama Chrisye untuk Pilihanraya umum presiden Indonesia 2004.[13]
Lagu Artis lain Penulis Album Tahun Rujukan
"Ada Cinta"  – Chrisye
Deddy Dhukun
Jumpa Pertama 1988 [14]
"Adakah"  – Christ
Tommy
Sabda Alam 1978 [15]
"Aku Cinta Dia"   – Adjie Soetama Aku Cinta Dia 1985 [16][17]
"Aku Cinta Padamu"  – Chrisye
Adjie Soetama
Nona Lisa 1986 [18]
"Aku dan Dia"  – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [19]
"Aku Suka"  – Cecep AS
Sam Bobo
AkustiChrisye 1996 [20]
"Anak Jalanan"  – Guruh Sukarnoputra Sabda Alam 1978 [21]
"Anak Jalanan"[a]  – Guruh Sukarnoputra AkustiChrisye 1996 [22]
"Anak Manusia"  – Chrisye
Eros Djarot
Resesi 1983 [23]
"Anak Sekolah"   – Oddie Agam Nona Lisa 1986 [24][25]
"Andai Aku Bisa"   – Bebi Romeo
Ahmad Dhani
Konser Tur 2001 2001 [26][27]
"Anggrek Bulan" Sophia Latjuba A. Riyanto Dekade 2002 [28]
"Angin Malam"  – Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Angin Malam"[a]  – Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Angkuh"   – Jockie Soerjoprajogo
Tamy Lesapura
Percik Pesona 1979 [31][32]
"Asalkan Pilih Jalan Damai"  Krisdayanti, Aning Katamsi,
Sherina Munaf, Oppie Andaresta,
Cindy Claudia, dan Acie Harahap
Aryono Huboyo Djati Single sahaja 2004 [13]
"Badai Pasti Berlalu"   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [8][30]
"Baju Pengantin"  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Baju Pengantin"[a]  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Beku" Ricky FM Ricky FM
Lusman
Senyawa 2004 [12]
"Berita Ironi"   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Nona 1984 [33][34]
"Biarkan Ku Sejenak"  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Nona 1984 [33]
"Bulan Namanya"  – Adjie Soetama Hip Hip Hura 1985 [35]
"Bunda Tercinta"  – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Bur-Kat"  Project Pop Yosi Senyawa 2004 [12][37]
"Cakrawala"  – Agus B. Percik Pesona 1979 [31]
"Cemburu"  – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [38]
"Chopin Larung"[b]   – Guruh Sukarnoputra
Frédéric Chopin
Guruh Gipsy 1976 [11]
"Chopin Larung"[a][b]   – Guruh Sukarnoputra
Frédéric Chopin
Guruh Gipsy 2003 [39]
"Cinta Kita"  – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Cinta Kita"  – Doty
Dame
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Cinta Kita"  – Chrisye
Rina RD
Sendiri Lagi 1993 [41]
"Cinta Yang Lain"  Pasha Enda
Ungu
Senyawa 2004 [12][37]
"Cintaku"  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29][42]
"Cintaku"[a]   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Cintamu T'lah Berlalu" 
("Cintamu Telah Berlalu")
 – Tonny Koeswoyo Single sahaja 1992 [43]
"Cita Secinta"
("Menaruh Cinta")
 – Junaedi Salat
Jockie Soerjoprajogo
Chrisye
Sabda Alam 1978 [21]
"Cita-Cita"
("Impian")
 – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Citra Hitam"  – Junaedi Salat
Jockie Soerjoprajogo
Chrisye
Sabda Alam 1978 [21]
"Damai Bersamamu"   – Johny Sahilatua AkustiChrisye 1996 [20][44]
"Damba di Dada"  – Chrisye
Junaedi Salat
Percik Pesona 1979 [31]
"Dara Manisku"   – Tonny Koeswoyo Dekade 2002 [7][45]
"Datanglah"  – Adjie Soetama Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Dekadensi"
("Perdekadan")
 – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [38]
"Dendam"  – Jockie Soerjoprajogo Jurang Pemisah 1977 [46]
"Desah Kalbu"
("Keluhan Jiwa")
 – Jockie Soerjoprajogo Pantulan Cita 1981 [47]
"Dewi Khayal" 
("Dewi Khayalan")
 – Jockie Soerjoprajogo
Fariz RM
Percik Pesona 1979 [31][32]
"Dewi Mayang"  – Chrisye Seindah Rembulan 1980 [48]
"Di Batas Akhir Senja"  – Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49]
"Di Bawah Sinar Bulan Purnama”  – Maladi Dekade 2002 [45]
"Di Mana"  – Chrisye
Lulu Gutawa
AkustiChrisye 1996 [20]
"Dia"  – Jockie Soerjoprajogo
Theodore KS
Jurang Pemisah 1977 [46]
"Dirimu dan Diriku"  – Agus B. Percik Pesona 1979 [31]
"Doa Anak Negeri"  – Donny Hardono
Prass
Lomba Cipta Lagu Pembangunan 1987 [50]
"Duka Sang Bahaduri"  – Junaedi Salat
Jockie Soerjoprajogo
Sabda Alam 1978 [21]
"Gadis Manja" Hetty Koes Endang Eros Djarot Nona 1984 [33]
"Galih dan Ratna"   – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51][52]
"Gelap kan Sirna"
("Kegelapan Yang Hilang")
 – Tohpati
Elena Zachnas
Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Gita Cinta" 
("Lagu Cinta")
 – Eddy S. Iskandar
Guruh Sukarnoputra
Puspa Indah 1980 [51][52]
"Goodbye My Love"[c]  – Dadang S Manaf
Imam RN
Tya
Listen to Hits 1985 [54][55]
"Hari Bahagia"  – Chrisye
Dadang S. Munaf
Jumpa Pertama 1988 [14]
"Hari-Hariku"  – Chrisye
Pamungkas Narashima Murti
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Haruskah"  – Dian Pramana Poetra Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Hatimu & Hatiku"  – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [38]
"Hening"  – Jockie Soerjoprajogo Pantulan Cita 1981 [47]
"Hening"   – Chrisye
Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49][56]
"Hening" Rafika Duri and Trio Libels Chrisye
[Jockie Soerjoprajogo]]
Eros Djarot
Single sahaja 1990 [57]
"Hidupku Untuk Cinta"  –  – From Us to U 2005 [58]
"Hilangnya Sebuah Pribadi"
("Kehilangan Sebuah Peribadi")
 – Eros Djarot Nona 1984 [33]
"Hip Hip Hura" 
("Hip Hip Hurey")
 – Adjie Soetama Hip Hip Hura 1985 [25][35]
"Huru Hara"  – Chrisye
Adjie Soetama
Nona Lisa 1986 [24]
"Hura Hura"  – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Hura Hura II"  – Chrisye
Adjie Soetama
Hip Hip Hura 1985 [35]
"I Love Her"[d]  – Adjie Soetama
Tya
Listen to Hits 1985 [54][55]
"Indahnya Alam"  – Agus B. Percik Pesona 1979 [31]
"Interlude – Kenang-Kenangan"  – Jockie Soerjoprajogo
Guruh Sukarnoputra
Puspa Indah 1980 [51]
"Januari Yang Indah"  – Ryan Kyoto Sendiri Lagi 1993 [41]
"Jeritan Seberang"   – James F. Sundah Jurang Pemisah 1977 [46][59]
"Jika Surga dan Neraka Tak Pernah Ada" 
("Jika Syurga dan Neraka Tidak Pernah Wujud")
Ahmad Dhani Stephen Simmonds
Ahmad Dhani
Senyawa 2004 [12][37]
"Juli"[e]  – Dian Pramana Poetra
Deddy Dhukun
Hip Hip Hura 1985 [35]
"Jumpa Pertama"  – Andi Mapajalos Jumpa Pertama 1988 [14]
"Jurang Pemisah"   – Jockie Soerjoprajogo
James F. Sundah
Jurang Pemisah 1977 [46][59]
"Juwita" 
("Cantik")
 – Junaedi Salat
Jockie Soerjoprajogo
Chrisye
Sabda Alam 1978 [21][60]
"Juwita"
("Cantik")
 – Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49]
"Kala Cinta Menggoda"   – Guruh Sukarnoputra Kala Cinta Menggoda 1997 [53][61]
"Kala Mega Kian Mendung"
("Bila Langit Menjadi Mendung")
 – Harry Sabar Pantulan Cita 1981 [47]
"Kala Sang Surya Tenggelam"
("Bila Matahari Terbenam")
 – Guruh Sukarnoputra Sabda Alam 1978 [21]
"Kala Sang Surya Tenggelam"[a]
("Bila Matahari Terbenam")
 – Guruh Sukarnoputra AkustiChrisye 1996 [20]
"Kalimantan"[f]  – Guruh Sukarnoputra Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Kan Berlalu"  – Base Jam Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Kangen"  Sophia Latjuba Ahmad Dhani Dekade 2002 [7][45]
"Kau dan Aku"  – Chrisye Hip Hip Hura 1985 [35]
"Kau Ternyata"  – Chrisye
Deddy Dhukun
Jumpa Pertama 1988 [14]
"Kehadiran"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Kehidupanku"  – Fariz RM
Junaedi Salat
Percik Pesona 1979 [31]
"Kembalilah"  – Tito Soemarsono Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Kembang Goyang"
("Bunga Melantun")
 – Guruh Sukarnoputra Nona Lisa 1986 [24]
"Kemesraan"  Iwan Fals, Rafika Duri,
and Bertharia Sonata
Franky S.
Johnny S.
Single only 1988 [63]
"Kenang-Kenangan"  – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Kenangan Biru"  – Jockie Soerjoprajogo
Guruh Sukarnoputra
Percik Pesona 1979 [31]
"Kenangan Remaja"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Kencana"
("Emas")
 – Jockie Soerjoprajogo Pantulan Cita 1981 [47]
"Kesan di Matamu"  – Chossy Pratama AkustiChrisye 1996 [20]
"Ketika Tangan dan Kaki Berkata"   – Taufiq Ismail
Chrisye
Kala Cinta Menggoda 1997 [53][61]
"Khayalku"
("Imaginasi Ku")
Berlian Hutauruk Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Khayalku"[a]
("Imaginasi Ku")
Nicky Astria Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Kidung" 
("Balada")
Rafika Duri and Trio Libels Chris Manusama Single sahaja 1990 [63]
"Kisah Cintaku"  Atiek CB Tito Soemarsono Jumpa Pertama 1988 [6][14]
"Kisah Insani" 
("Kisah Manusia")
 – Eros Djarot
Iman Rn.
Chrisye
Sendiri 1984 [38][64]
"Kisah Kasih di Sekolah"   – Obbie Messakh Dekade 2002 [7][45]
"Kr. Pasar Gambir dan Stambul Anak Jampang"  – Ismail Marzuki Dekade 2002 [45]
"Kutahu"  – Tito Soemarsono Jumpa Pertama 1988 [14]
"Lagi Lagi"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Lagu Putih"  – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Lagu Untukmu"  – Eros Djarot Nona 1984 [33]
"Lakon Manusia"  – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Lenny"[e]   – Chrisye
Eros Djarot
Resesi 1983 [49][65]
"Lenny"[e]  – Chrisye
Adjie Soetama
Nona Lisa 1986 [24]
"Lestariku"   – Junaedi Salat Percik Pesona 1979 [31][32]
"Lestariku"  Vina Panduwinata Junaedi Salat
Chrisye
Sendiri 1984 [38][64]
"Lilin-Lilin Kecil"   – James F. Sundah Lomba Cipta Lagu Remaja 1977 1977 [66]
"Lirih" 
("Suara Lembut")
 – Aryono Huboyo Djati Single sahaja 2008[g] [67]
"Luna Kelam"
("Bulan Gelap")
 – Eross Chandra
Andi Rianto
Senyawa 2004 [12]
"Maafkan"  – Wacha H. Nona Lisa 1986 [24]
"Maafkanlah"  – Chrisye
Adjie Soetama
Hip Hip Hura 1985 [35]
"Maafkanlah"  – Tito Soemarsono
Yuke NS.
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Malam Pertama"   – Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49][56]
"Malu"  – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [38]
"Marilah Kemari" Iwan Fals, Kahitna, Naif, Peterpan, Project Pop, Rossa, Seurieus Band, dan Ungu  – From Us to U 2005 [58]
"Marlina"  – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Masa Kecil"  – Chrisye
Rina RD
Sendiri Lagi 1993 [41]
"Masa Remaja"  – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Matahari"  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Mawar Merah"  – Budi Bidhun Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Memori Kita"  – Dadang S. Manaf Sendiri Lagi 1993 [41]
"Menunggumu"  Ariel Ariel
Peterpan
Senyawa 2004 [12][37]
"Merdeka Menari"  – Guruh Sukarnoputra Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Merepih Alam" 
("Kerapuhan Alam")
 – Eros Djarot
Chrisye
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29][68]
"Merepih Alam"[a]
("Kerapuhan Alam")
 – Eros Djarot
Chrisye
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Merpati Putih"   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29][68]
"Merpati Putih"[a]  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Mesin Kota"  – Jockie Soerjoprajogo
James F. Sundah
Jurang Pemisah 1977 [46]
"Metropolitan"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Money"  – Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49]
"Mungkinkah"  – Chrisye
Tito Soemarsono
Jumpa Pertama 1988 [14]
"Nada Asmara"  – Jockie Soerjoprajogo
Junaedi Salat
Sabda Alam 1978 [21]
"Natalie"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Negeriku"  – Chrisye
Rina RD
Yanti Noer
Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Night Out"[h]  – Adjie Soetama
Tya
Listen to Hits 1985 [54][55]
"Nona"   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Nona 1984 [33][34]
"Nona Lisa"   – Tito Soemarsono
Deddy Dhukun
Chrisye
Nona Lisa 1986 [24][25]
"Nostalgia Cinta"  – Chrisye
Rina RD
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Nyanyian Rindu"  – Chrisye Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Oh Cintaku"  – Tito Soemarsono Sendiri Lagi 1993 [41]
"Pagi"  – Chrisye
Adjie Soetomo
AkustiChrisye 1996 [20]
"Panah Asmarah"
("Panahan Asmara")
 – Tohpati Senyawa 2004 [12]
"Pantulan Cita"
 – Harry Sabar
Chrisye
Pantulan Cita 1981 [47]
"Pelangi"
 – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Pelangi"[a]   – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [8][30]
"Pemuda"  – Chrisye Hip Hip Hura 1985 [35]
"Pengakuan"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Pengalaman Pertama"   – A. Rafiq Dekade 2002 [45][42]
"Percik Pesona"  – Jockie Soerjoprajogo
Fariz RM
Percik Pesona 1979 [31]
"Pergilah Kasih"   – Tito Soemarsono Pergilah Kasih 1989 [6][40]
"Pergilah Kasih"[i]  – Tito Soemarsono Pergilah Kasih 1989 [40]
"Pergilah Kekasih"  – Yudis
Ntl
Sendiri Lagi 1993 [41]
"Perkasa Manusia"
("Kekuatan Manusia")
 – Jockie Soerjoprajogo Pantulan Cita 1981 [47]
"Polusi Udara"
("Pencemaran Udara")
 – Jockie Soerjoprajogo Resesi 1983 [49]
"Puspa Indah"  – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Putri"
("Puteri")
 – Chrisye
B.J. Rianto
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Putri Ayu"
("Gadis Cantik")
 – Jockie Soerjoprajogo Pantulan Cita 1981 [47]
"Problema"
("Masalah")
 – Chrisye
Rina RD
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Putri Malam"  – Jockie Soerjoprajogo
Temmy Lesanpura
Jurang Pemisah 1977 [46]
"Resesi"   – Chrisye
Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Resesi 1983 [49][65]
"Rindu"  – Chrisye
Adjie Soetama
Hip Hip Hura 1985 [35]
"Romeo & Julia 83"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Saat Yang Indah"  – Dadang S. Manaf Nona Lisa 1986 [24]
"Sabda Alam"   – Junaedi Salat
Chrisye
Sabda Alam 1978 [21][60]
"Sahabat"  – Chrisye
Rina RD
Kala Cinta Menggoda 1997 [53]
"Sakura Dalam Pelukan"  – Fariz RM Dekade 2002 [7][45]
"Salam Hangat"  – Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Nona 1984 [33]
"Sana Sini"  – Chrisye
Adjie Soetama
Hip Hip Hura 1985 [35]
"Sarjana Kaki Lima"   – Eros Djarot Nona 1984 [33][34]
"Satu Cinta"  – Oddie Agam Nona Lisa 1986 [24]
"Sayang"  Hetty Koes Endang Eros Djarot
Jockie Soerjoprajogo
Nona 1984 [33][34]
"Seindah Rembulan" Iis Sugianto Rinto Harahap Seindah Rembulan 1980 [48]
"Selamat Bahagia Kasih"  – Dadang S. Munaf Jumpa Pertama 1988 [14]
"Selamat Datang Anakku"  – Eros Djarot Nona 1984 [33]
"Selamat Jalan Kekasih"   – Eros Djarot Metropolitan 1983 [34][62]
"Selamat Tinggal Sayang"  – Dadang S Manaf
Imam RN
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Semua Sudah Lain"  – Billy B.
Acha Haiz
Sendiri Lagi 1993 [41]
"Semusim" Berlian Hutauruk Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Semusim"[a] Waljinah Keenan Nasution
Debby Nasution
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Sendiri"   – Guruh Sukarnoputra Sendiri 1984 [38][64]
"Sendiri Lagi"   – Ryan Kyoto Sendiri Lagi 1993 [41][69]
"Sentuhan Cinta"  – Jockie Soerjoprajogo
Eros Djarot
Resesi 1983 [49]
"Sentuhanmu"  – Jerry
Jockie Soerjoprajogo
Harry Sabar
Pantulan Cita 1981 [47]
"Seperti Dulu"  – Mira Lesmana Sendiri Lagi 1993 [41]
"Seperti Yang Kau Minta"   – Pongky Dekade 2002 [45][42]
"Serasa"  – Eros Djarot
Chrisye
Badai Pasti Berlalu (1977) 1977 [29]
"Serasa"[a]  – Eros Djarot
Chrisye
Badai Pasti Berlalu (1999) 1999 [30]
"Setia"   – Guruh Sukarnoputra Konser Tur 2001 2001 [26][27]
"Sirna"
("Hilang")
 – Jockie Soerjoprajogo Jurang Pemisah 1977 [46]
"Sirna"
("Hilang")
 – Guruh Sukarnoputra Puspa Indah 1980 [51]
"Smaradhana"  – Guruh Sukarnoputra Guruh Gipsy 1976 [70]
"Smaradhana"  – Guruh Sukarnoputra Sabda Alam 1978 [21]
"Smaradhana"[a]  – Guruh Sukarnoputra AkustiChrisye 1996 [20]
"Suatu Persembahan Cinta" Ferdy T and Lucky Ferdy T
El Em Ent
Senyawa 2004 [12]
"Suratmu"  – Eros Djarot Metropolitan 1983 [62]
"Swara Hati"  – Chrisye
Tommy Mario
Pergilah Kasih 1989 [40]
"Terima Kasih"  – Adjie Soetama Hip Hip Hura 1985 [35]
"Terpendam"  – Bagoes Aa Nona Lisa 1986 [24]
"Terus Berlari"  – Dadang S. Munaf Jumpa Pertama 1988 [14]
"Tiada Lagi Duka"  – Chrisye
Adjie Soetama
Aku Cinta Dia 1985 [36]
"Tjah Ayoe"
("Wajah Indah")
David Pepeng
David
Jarwo
Emil
Naif
Senyawa 2004 [12]
"To My Friends on Legian Beach"[j]  – Sitor Situmorang
Guruh Sukarnoputra
Puspa Indah 1980 [51]
"Tobat"
("Taubat")
 – Dodo Zakaria Hip Hip Hura 1985 [35]
"Tragedi"  – Jerry
Jockie Soerjoprajogo
Pantulan Cita 1981 [47]
"Tragedi Badai"  – Jerry
Jockie Soerjoprajogo
Pantulan Cita 1981 [47]
"Untukku"   – Yovie Widianto Kala Cinta Menggoda 1997 [53][61]
"Wanita"  – Eros Djarot
Chrisye
Sendiri 1984 [38]
"Windy"[e]  – Eros Djarot
Razi Noor
Sendiri 1984 [38]
"Zamrud Khatulistiwa"  – Guruh Sukarnoputra AkustiChrisye 1996 [20]

CatatanSunting

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Name
  2. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan B tidak disediakan
  3. ^ Diterjemah untuk "Selamat Tinggal Sayang" bagi Program Bahasa Inggeris di TVRI
  4. ^ Diterjemahkan daripada "Aku Cinta Dia" untuk Program Bahasa Inggeris di TVRI
  5. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan C tidak disediakan
  6. ^ Bahagian Indonesia bagi Borneo
  7. ^ Dikeluarkan selepas kematiannya
  8. ^ Diterjemahkan daripada "Hura Hura" untuk Program Bahasa Inggerisdi TVRI
  9. ^ Versi tambahan, menampilkan instrumental tambahan selama seminit
  10. ^ Dalam bahasa Inggeris

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

Nota kaki
  1. ^ a b c d Antara 2007, Chrisye Meninggal Dunia.
  2. ^ a b c Rolling Stone Indonesia 2009, 150 Lagu Indonesia.
  3. ^ Endah 2007, m/s. 118–119.
  4. ^ Endah 2007, m/s. 226–229.
  5. ^ Endah 2007, m/s. 241–244.
  6. ^ a b c Endah 2007, m/s. 257.
  7. ^ a b c d e Endah 2007, m/s. 313.
  8. ^ a b c Endah 2007, m/s. 309.
  9. ^ Endah 2007, m/s. 300–301.
  10. ^ Tempo 1989, Lagu Jiplakan.
  11. ^ a b Endah 2007, m/s. 109.
  12. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Senyawa.
  13. ^ a b Gatra 2004, Artis: Boleh Beda.
  14. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Jumpa Pertama.
  15. ^ Catatan pelapik untuk Sabda Alam.
  16. ^ Catatan pelapik untuk Aku Cinta Dia.
  17. ^ Endah 2007, m/s. 245.
  18. ^ Catatan pelapik untuk Nona Lisa.
  19. ^ Catatan pelapik untuk Sendiri.
  20. ^ a b c d e f g h Liner notes for AkustiChrisye.
  21. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Sabda Alam.
  22. ^ Catatan pelapik untuk AkustiChrisye.
  23. ^ Catatan pelapik untuk Resesi.
  24. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Nona Lisa.
  25. ^ a b c Endah 2007, m/s. 247.
  26. ^ a b Liner notes for Konser Tur 2001.
  27. ^ a b Gatra 2001, Video Clip Chrisye.
  28. ^ Catatan pelapik untuk Dekade.
  29. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Badai Pasti Berlalu 1977.
  30. ^ a b c d e f g h i j k Liner notes for Badai Pasti Berlalu 1999.
  31. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Percik Pesona.
  32. ^ a b c Endah 2007, m/s. 147.
  33. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Nona.
  34. ^ a b c d e Endah 2007, m/s. 229.
  35. ^ a b c d e f g h i j k Liner notes for Hip Hip Hura.
  36. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Aku Cinta Dia.
  37. ^ a b c d Endah 2007, m/s. 319.
  38. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Sendiri.
  39. ^ Liner notes for Chrisye Karya Guruh Sukarnoputra.
  40. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Pergilah Kasih.
  41. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Sendiri Lagi.
  42. ^ a b c Kompas 2004, Musik Pop dan Film.
  43. ^ Kompas 1993, Chrisye: Menjadi Penyanyi.
  44. ^ Endah 2007, m/s. 304.
  45. ^ a b c d e f g h Liner notes for Dekade.
  46. ^ a b c d e f g Liner notes for Jurang Pemisah.
  47. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Pantulan Cita.
  48. ^ a b Sakrie 2008, Seindah Rembulan.
  49. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Resesi.
  50. ^ Hardono 2012, m/s. 69.
  51. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Puspa Indah.
  52. ^ a b Endah 2007, m/s. 151.
  53. ^ a b c d e f g h i j Liner notes for Kala Cinta Menggoda.
  54. ^ a b c Linse 2012, m/s. 83.
  55. ^ a b c Rahmayanti 2012, m/s. 125.
  56. ^ a b Endah 2007, m/s. 228.
  57. ^ Liner notes for Hening.
  58. ^ a b Yusman and Tjitradjaja 2005, Hidupkan Papiko.
  59. ^ a b Endah 2007, m/s. 128.
  60. ^ a b Sakrie 2008, Sabda Alam.
  61. ^ a b c Endah 2007, m/s. 308.
  62. ^ a b c d e f g h i Liner notes for Metropolitan.
  63. ^ a b Liner notes for Chrisye Duets by Request.
  64. ^ a b c Endah 2007, m/s. 235.
  65. ^ a b Endah 2007, m/s. 227.
  66. ^ Endah 2007, m/s. 119.
  67. ^ Gatra 2008, Lagu Rahasia Chrisye.
  68. ^ a b Endah 2007, m/s. 133.
  69. ^ Endah 2007, m/s. 263.
  70. ^ Endah 2007, m/s. 105.
Bibliografi
  • "150 Lagu Indonesia Terbaik Sepanjang Masa". Rolling Stone Indonesia. Jakarta: a&e Media (56): 47, 62, 68, 73, and 80. December 2009. 
  • Aku Cinta Dia. Chrisye. Musica Studios. 1985. 
  • AkustiChrisye. Chrisye. Musica Studios. 1996. 
  • "Artis: Boleh Beda Pendapat, "Asalkan Pilih Jalan Damai"". Gatra. 8 March 2004. Diarkibkan daripada asal pada 30 April 2011. Dicapai 30 April 2011. 
  • Badai Pasti Berlalu. Chrisye. Irama Mas. 1977. 
  • Badai Pasti Berlalu. Chrisye. Musica Studios. 1999. 
  • Chrisye Duets by Request. Chrisye and various artists. Musica Studios. 2007. 
  • Chrisye Karya Guruh Sukarnoputra. Chrisye. Musica Studios. 2003. 
  • "Chrisye: Menjadi Penyanyi Bukan Pilihan". Kompas. 17 October 1993. m/s. 7. 
  • "Chrisye Meninggal Dunia, Dunia Musik Indonesia Berduka". Antara. 30 March 2007. Diarkibkan daripada asal pada 1 December 2011. Dicapai 1 December 2011. 
  • Dekade. Chrisye. Musica Studios. 2002. 
  • Endah, Alberthiene (2007). Chrisye: Sebuah Memoar Musikal. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 978-979-22-2606-5. 
  • Hardono, Donny (2012). "Ia Punya Ciri Khas Vokal Doubling". dalam Baldan, Ferry Mursyidan; Sunny, Nini; Putra, Dudut Suhendra; Mulyadi, Muller. Chrisye: Kesan di Mata Media, Sahabat, dan Fans. Jakarta: Mediakita. m/s. 68–69. ISBN 978-979-794-343-1.  Parameter |trans_chapter= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  • Hening. Various artists. Musica Studios. 1990. 
  • Hip Hip Hura. Chrisye. Musica Studios. 1985. 
  • Jumpa Pertama. Chrisye. Musica Studios. 1988. 
  • Jurang Pemisah. Chrisye and Jockie Soerjoprajogo. Pramaqua Records. 1977. 
  • Kala Cinta Menggoda. Chrisye. Musica Studios. 1997. 
  • Konser Tur 2001. Chrisye. Musica Studios. 2001. 
  • "Lagu Jiplakan". Tempo. 28 January 1989. Diarkibkan daripada asal pada 29 November 2011. Dicapai 29 November 2011. 
  • "Lagu Rahasia Chrisye Dirilis". Gatra. 2 August 2008. Diarkibkan daripada asal pada 15 September 2011. Dicapai 1 December 2011. 
  • Linse, Jose Choa (2012). ""Indah, bak Suara Dewa..."". dalam Baldan, Ferry Mursyidan; Sunny, Nini; Putra, Dudut Suhendra; Mulyadi, Muller. Chrisye: Kesan di Mata Media, Sahabat, dan Fans. Jakarta: Mediakita. m/s. 82–83. ISBN 978-979-794-343-1.  Parameter |trans_chapter= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  • Metropolitan. Chrisye. Musica Studios. 1983. 
  • "Musik Pop dan Film". Kompas. 29 August 2004. m/s. 35. 
  • Nona. Chrisye. Musica Studios. 1984. 
  • Nona Lisa. Chrisye. Musica Studios. 1986. 
  • Pantulan Cita. Chrisye. Musica Studios. 1981. 
  • Percik Pesona. Chrisye. Musica Studios. 1979. 
  • Pergilah Kasih. Chrisye. Musica Studios. 1989. 
  • Puspa Indah. Chrisye. Musica Studios. 1980. 
  • Rahmayanti, Dewi (2012). "Tidak Pernah Memberi Jarak". dalam Baldan, Ferry Mursyidan; Sunny, Nini; Putra, Dudut Suhendra; Mulyadi, Muller. Chrisye: Kesan di Mata Media, Sahabat, dan Fans (dalam bahasa Indonesian). Jakarta: Mediakita. m/s. 124–125. ISBN 978-979-794-343-1.  Parameter |trans_chapter= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  • Resesi. Chrisye. Musica Studios. 1983. 
  • Sabda Alam. Chrisye. Musica Studios. 1978. 
  • Sakrie, Denny (6 October 2008). "Sabda Alam". Denny Sakrie's Music House. Diarkibkan daripada asal pada 30 April 2012. Dicapai 30 April 2012. 
  • Sakrie, Denny (10 October 2008). "Seindah Rembulan". Denny Sakrie's Music House. Diarkibkan daripada asal pada 24 April 2012. Dicapai 24 April 2012. 
  • Sendiri. Chrisye. Musica Studios. 1984. 
  • Sendiri Lagi. Chrisye. Musica Studios. 1993. 
  • Senyawa. Chrisye. Musica Studios. 2004. 
  • "Video Clip Chrisye akan Direvisi". Gatra. 4 July 2001. Diarkibkan daripada asal pada 28 December 2011. Dicapai 28 December 2011. 
  • Yusman F., Edwin; Tjitradjaja, Kurniasih (2005). "Hidupkan Papiko Lewat Video Klip". Tabloid Nova. Diarkibkan daripada asal pada 25 June 2012. Dicapai 25 June 2012.