Esther Applunius Chin

Esther Applunius adalah merupakan penyanyi kelahiran asal Kota Kinabalu, Sabah yang bergiat aktif bernyanyi sejak beliau berusia 11 tahun. Beliau juga merupakan alumni dan pemenang naib juara didalam program realiti One in a Million di musim ketiga pada tahun 2009.

Esther Applunius
Nama lahirElizabeth Applunius Chin
Kelahiran (1987-04-12) 12 April 1987 (umur 36)
Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Berasal dariMalaysia Malaysia
PekerjaanPenyanyi
Tahun aktif1998-kini
Pengkarya berkait
Tomok, Aweera

One in a Million 3 sunting

Beliau merupakan salah seorang finalis Top 12 One in a Million musim ketiga kali ini dan merupakan satu-satunya wakil dari Sabah dan juga satu-satunya peserta beragama Kristian.

Konsert Lagu (penyanyi) Ked.
Top 20 "Superwoman"
(Katryn White)
Terpilih
Top 12 "Better In Time"
(Leona Lewis)
Imuniti
Top 11 "Mengenangmu" (Kerispatih) Selamat
Top 10 "I Try" (Macy Gray) Selamat
Top 9 "Dialah Di Hati"
(Dato' Sri Siti Nurhaliza)
Selamat
Top 8 "Won't Go Home Without You" (Maroon 5) Imuniti
Top 7 "I Don't Love You" (My Chemical Romance) Selamat
Top 6 "Sweet About Me" (Gabriella Cilmi) Selamat
Top 5 "Lagenda"
(Datuk Sheila Majid)
Selamat
Top 4 "One Night Only" (Jennifer Hudson) / "Semua Jadi Satu" (3 Diva) / "Keep Gettin' Better" (Christina Aguilera) Selamat
Semifinal "Better In Time"
(Leona Lewis)
Selamat
"Won't Go Home Without You" (Maroon 5)
Grand Finale "Menggapai Mimpi" (Esther)
Lagu: Sharon Paul
Lirik: Lew Mable
Naib Juara
"Don't Stop The Music" (Rihanna)


Trivia
  • Pada konsert akhir, beliau dinobatkan sebagai naib juara OIAM3.
  • Esther berjaya meraih Imuniti sebanyak dua kali iaitu pada konsert Top 12 dan pada konsert Top 8.

Diskografi sunting

Album studio sunting

  • Esther Applunius (2005)
  • Selalu (2010)

Single sunting

  • "Menggapai Mimpi" (2009)
  • "Selalu" (2010)
  • "Lamazo Do Kaamatan" (2010)
  • "Miss You Very Strong" (2010)
  • "Zhou Chien" (2011)
  • "Aku" (2013)
  • Sipi-Sipi" (2013)
  • "If Only You Knew" (2017)
  • "Alfian" (2020)
  • "Au Koi Naku Muhi Iziau" (2021)
  • "Id Ginavo Tokou Oh Sisimba" (2022)

Filemografi sunting

Tahun Tajuk Peranan Saluran TV Catatan
2009 One in a Million (musim 3) Peserta 8tv Naib juara

Anugerah & Pencapaian sunting

2005

  • Sugandoi Kaamatan Sabah
    • Juara

2009

Pautan luar sunting