Esther Applunius Chin

Esther Applunius adalah merupakan penyanyi kelahiran asal Kota Kinabalu, Sabah yang bergiat aktif bernyanyi sejak beliau berusia 11 tahun. Beliau juga merupakan alumni dan pemenang naib juara didalam program realiti One in a Million di musim ketiga pada tahun 2009.

Esther Applunius
Nama lahirElizabeth Applunius Chin
Kelahiran (1987-04-12) 12 April 1987 (umur 35)
Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Berasal dariMalaysia Malaysia
PekerjaanPenyanyi
Tahun aktif1998-kini
Pengkarya berkait
Tomok, Aweera

One in a Million 3Sunting

Beliau merupakan salah seorang finalis Top 12 One in a Million musim ketiga kali ini dan merupakan satu-satunya wakil dari Sabah dan juga satu-satunya peserta beragama Kristian.


Trivia
  • Pada konsert akhir, beliau dinobatkan sebagai naib juara OIAM3.
  • Esther berjaya meraih Imuniti sebanyak dua kali iaitu pada konsert Top 12 dan pada konsert Top 8.

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Esther Applunius (2005)
  • Selalu (2010)

SingleSunting

  • "Menggapai Mimpi" (2009)
  • "Selalu" (2010)
  • "Lamazo Do Kaamatan" (2010)
  • "Miss You Very Strong" (2010)
  • "Zhou Chien" (2011)
  • "Aku" (2013)
  • Sipi-Sipi" (2013)
  • "If Only You Knew" (2017)
  • "Alfian" (2020)
  • "Au Koi Naku Muhi Iziau" (2021)
  • "Id Ginavo Tokou Oh Sisimba" (2022)

FilemografiSunting

Tahun Tajuk Peranan Saluran TV Catatan
2009 One in a Million (musim 3) Peserta 8tv Naib juara

Anugerah & PencapaianSunting

2005

  • Sugandoi Kaamatan Sabah
    • Juara

2009

Pautan luarSunting