Aman Shah

Penyanyi dan pelakon Malaysia (1954-2022)

Aman Shah Abu Kassim (26 April 1954 – 14 September 2022) merupakan seorang penyanyi dan pelakon lelaki Malaysia. Beliau mula dikenali dalam bidang seni suara tanah air sejak tahun 1979, Aman Shah dikenali ramai sebagai penyanyi yang popular dengan lagu-lagu berkonsepkan muzik pop.

Aman Shah
CDIMGMP0A2004ASTBOAT.jpg
Kelahiran
Aman Shah bin Abu Kassim

26 April 1954
Meninggal dunia14 September 2022(2022-09-14) (umur 68)
Sebab kematianSakit Jantung
DikebumikanTanah Perkuburan Islam Alam Damai, Cheras, Kuala Lumpur
Anak-anak6
Kerjaya muzik
GenrePop
PekerjaanPenyanyi, pelakon
Tahun aktif1979–2022
Syarikat rakaman
EMI

Aman Shah kemudiannya mengikat kontrak dengan syarikat rakaman EMI mulai tahun 1980 hingga 1987.[1]

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • Bungaku (1979)
  • Cinta Tak Seindah Diucap (1980)
  • Dunia Orang Muda (1980)
  • Ku Mengerti Erti Sepi (1981)
  • Aman Shah 5 (1982)
  • Enam (1983)
  • Kisah Gadis Keriangan (1984)
  • Terasing Dalam Sepi (1988)

Lagu-laguSunting

  • Bungaku
  • Cinta Tak Seindah Yang Diucap
  • Insan Permata
  • Jasa Ayah Dan Ibu
  • Kepulangan Yang Dinanti
  • Mencari
  • Musim Cinta
  • Kepulangan Yang Di Nanti


ASMARA TERKENANG: THE BEST OF AMAN SHAH (EMI, 2004)

  • Pedihnya Cinta
  • Musim Cinta
  • Ku Mengerti Erti Sepi
  • Adikku Pandai Menari
  • Cinta Tak Seindah Yang Diucap
  • Bungaku
  • Asmara Terkenang
  • Insan Permata
  • Mencari
  • Mimpi Seorang Ibu
  • Bunga Bukan Sekuntum Kumbang Bukan Seekor
  • Dunia Orang Muda
  • Tanda Soal Di Wajahmu
  • Nada Merindu
  • Malam Pasar Minggu
  • Kepulangan Yang Dinanti

FilemografiSunting

FilemSunting

Tahun Tajuk Watak Catatan
1983 Darah Satria Leftenan Ariff Filem pertama
1988 Sayang Ibu
2011 Bini-Biniku Gangster Ayahanda Razali
2012 Azura Penampilan khas
2018 Mahaguru
2020 Aku Bukan Gila Bapa Andra Penampilan khas
2022 Dato' Ai La Beau Pengarah Filem terakhir

DramaSunting

Tahun Tajuk Watak Saluran TV Catatan
2007 Jelatang TV3
2009 Kecuali Cintamu Efendi Astro Prima
Suraya Tengku Aziz TV3
2010 Gerak Khas (Musim 12) TV2 Episod: "Cabaran"
2012 Ameera Bapa Marisa TV3 Penampilan khas
2015 Nasuha Dato' Mokhtar
Eksperimen Cinta Tan Sri Ahmad
2016 Mr. Boss Miss Stalker Encik Hamzah

TelefilemSunting

Tahun Tajuk Watak Saluran TV Catatan
2003 Neon Pelanggan Kedai Kopi Satu II VCD Penampilan khas
2017 Cinta Gred A Dr. Arman TV3

RujukanSunting

Pautan luarSunting