Senarai Jalan Persekutuan di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Senarai Jalan Persekutuan di Malaysia

Semenanjung MalaysiaSunting

Jalan Persekutuan UtamaSunting

153||Jalan Persekutuan 153||Jalan Batu Belah Batu Bertangkup
Jalan Chanderakura-Jalan Kedawang||153
Pulau Langkawi||5.4
Highway
shield
Name[1] Nama Lebuhraya/ Jalan Raya Lebuhraya Panjang (km)
  Jalan Persekutuan 1 Utara Selatan
Johor Bahru-Bukit Kayu Hitam
    Lebuhraya Utara-Selatan Jajaran Utara(Jitra Utara-Bukit Kayu Hitam)
 Leburaya Darul Aman
 Lebuhraya Sultan Abdul Halim
   Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth(Perai-Butterworth)
 Lebuhraya Butterworth-Juru
 Lebuhraya Tanjung Malim-Slim River
 Lebuhraya Kuala Lumpur-Rawang
 Jalan Lingkaran Dalam Kuala Lumpur
 Jalan Cheras
   Lebuhraya Cheras-Kajang(Kajang-Hulu Langat-Cheras)
 Lebuhraya Skudai
992.6 km
  Jalan Persekutuan 2 Timur Barat
Perlabuhan Klang-Perlabuhan Kuantan
 Persiaran Raja Musa
 Jalan Jambatan Kota
 Lebuhraya Persekutuan
 Jalan Syed Putra
 Lebuhraya Genting Klang-Pahang
   Leburaya Duta-Ulu Klang(Jalan Pahang-Sri Gombak)
 Jalan Lingkaran Tengah 2(Sri Gombak-Gombak)
    Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak(Gombak-Karak)
 Jalan Pintasan Temerloh-Mentakab
 Lebuhraya Gambang-Kuantan
321.9
  Jalan Persekutuan 3 Pantai Timur
Johor Bahru-Rantau Panjang
  Jalan Pintasan Kuantan
 Jalan Pintasan Kota Tinggi
 Lebuhraya Johor Bahru-Kota Tinggi
739.06
  Jalan Persekutuan 4 Timur Barat
Butterwoth-Pasir Puteh
   Lebuhraya Butterworth-Kulim(Bulatan Seberang Jaya-Titi Karangan)
 Lebuhraya Titi Karangan-Gerik
 Lebuhraya Timur-Barat(Gerik-Jeli)
307
  Jalan Persekutuan 5 Pantai Barat
Skudai-Jelapang
 Lebuhraya Ipoh-Lumut
   Lebuhraya Pantai Barat(Lekir-Tlk. Intan) dan (Hutan Melintang-Tg. Karang)
 Lebuhraya Banting-Klang
 Jalan Pintasan Port Dickson
  Lebhraya AMJ(Melaka) 
Lebuhraya Skudai-Pontian
655.8
  Jalan Persekutuan 6 Pulau Pinang
Georgetown-Balik Pulau-Gelugpr
 Lebuhraya Gelugor 62.3
  Jalan Persekutuan 7 Alor Setar-Padang Besar   81.8
  Jalan Persekutuan 8 Lebuhraya Merapoh
(Bentong-Kota Bharu
  402.7
  Jalan Persekutuan 9 Karak-Tampin   138.10}
  Jalan Persekutuan 10 Temerloh-Gemas   122.2
  Jalan Persekutuan 11 Lebuhraya Bera
(Serting-Bandar Tun Abdul Razak
  61.3
  Jalan Persekutuan 12 Lebuhraya Tun Abdul Razak
Gambang-Segamat
  146.8
  Jalan Persekutuan 13 Juasseh-Bahau   13.6
  Jalan Persekutuan 14 Jalan Jabor-Jerangau
Kuantan-Kuala Terengganu
  179.6
  Jalan Persekutuan 15 Subang Jaya-Sungai Buloh  Labuhraya Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah
 Hubungan Kelana Jaya-Subang
20.1
  Jalan Persekutuan 16 Lebuhraya Lapangan Terbang Senai   4.8
  Jalan Persekutuan 17 Lebuhraya Pasir Gudang
(Pasir Gudang-Masai-Tanjung Langsaat)
  30.8
  Jalan Persekutuan 18 Lumut-Sitiawan   11.5
  [[Jalan Persekutuan 19 Lebuhraya AMJ
Ulu Kendong-Melaka-Muar
 Lebuh AMJ 34.4
  Jalan Persekutuan 20 Jalan Pintasan Selat Klang Utara
(Klang-Perlabuhan Barat)
   Lebuhraya Baru Pintasan Selat Klang Utara 15.1
  Jalan Persekutuan 23 Muar-Tangkak-Segamat   76.2
  Jalan Persekutuan 24 Muar-Yong Peng   65.3
  Jalan Persekutuan 26 'Lebuhraya KLIA   11.0
  Jalan Persekutuan 21 Lebuhraya Lingkaran Luar KLIA   20.0
  Jalan Persekutuan 28 Jalan Lingkaran Tengah II
(Sri Damansara-Ampang-Sungai Besi
 MRR 2 65.0
  Jalan Persekutuan 29 Lebuhraya Putrajaya-Cyberjaya   21.2
  Jalan Persekutuan 30 Lebuharaya Lingkaran Putrajaya   3.2
  Jalan Persekutuan 31 Banting-Semenyih   45.8
  Jalan Persekutuan 32 Jalan Labohan Dagang-Nilai
(Nilai-KLIA-Labohan Dagang
  26.0
  Jalan Persekutuan 33 Lebuh SPA
(Sg. Udang-Paya Rumput-Ayer Keroh)
  4
  Jalan Persekutuan 34
(Kota Bharu-Spg. Pelangai)
Lebuhraya Utama Tengah (CSR)  Central Spine Road(Kuala Krai-Simpang Pelangai
 Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai
395.0
  Jalan Persekutuan 35 Lebuhraya Pantai Timur Johor Bahru
(Johor Bahru-Pasir Gudang)
  3.0
36 Jalan Persekutuan 36 Jalan Raya Timur Barat Kedua
(Bahagian 2:Chiku-Aring-Telemong)
36
 Jalan Spg. Pulai-Gua Musang-Kuala Berang
128.6
  Jalan Persekutuan 37 Jalan Pintasan Rawang
(Taman Rimba Templer-Sungai Choh)
 Jalan Pintasan Rawang 09
  Jalan Persekutuan 50 Kluang-Batu Pahat-Jemaluang   140
  Jalan Persekutuan 51 Seremban-Kuala Pilah   24
  Jalan Persekutuan 52 Nusajaya-Johor Bahru  Jalan Nusajaya - Johor Bahru
 Jalan Persisisran Pantai Iskandar
22
  Jalan Persekutuan 53 Seremban-Port Dickson   33.4
  Jalan Persekutuan 54 Jalan Kepong-Kuala Selangor

Jinjang,Kuala Lumpur-Sungai Buloh-Assam Jawa,Kuala Selangor
||   ||65

  Jalan Persekutuan 55 Jalan Kuala Kubu Bharu-Raub
Kuala Kubu Bharu-Gap,Bukit Fraser-Teranum,Raub
  53.2
  Jalan Persekutuan 56 Jalan Gap-Bukit Fraser
The Gap-Bukit Fraser
 Jalan Bukit Fraser 1 5.7
  Jalan Persekutuan 57 Kota Bharu-Pengkalan Chepa  Jalan Long Yunus
 Jalan Pengkalan Chepa
9.7
  Jalan Persekutuan 58 Jalan Bidor-Teluk Intan   50
  Jalan Persekutuan 59 Jalan Tapah-Cameron Highlands
Tapah-Tanah Rata-Blue Valley
 FT059 89.8
  Jalan Persekutuan 60 Damar Laut-Changkat Jering   87.1
  Jalan Persekutuan 61 Alor Gajah-Tampin   14
  Jalan Persekutuan 62 Jalan Bandar Pusat Jengka
Kampung Teriang-Bandar Tun Abdul Razak Jengka
  97.8
  Jalan Persekutuan 63 Bukit Ibam-Rompin   78.8
  Jalan Persekutuan 64 Jalan Maran-Jerantut
Maran-Jerantut-Benta
  147.5
  Jalan Persekutuan 65 Lapangan Terbang Sultan Mahmud-Bukit Besi  Jambatan Sultan Mahmud
 Jalan Tengku Mizan
19
  Jalan Persekutuan 66 Gua Musang-Dabong-Jeli   116.6
  Jalan Persekutuan 67 Sungai Petani-Baling   56
  Jalan Persekutuan 68 Jalan Gombak Lama
Gombak-Ketari,Bentong
  59.8
  Jalan Persekutuan 69 Simpang Empat-Bagan Datoh   20
  Jalan Persekutuan 70 Kampar-Simpang Changkat Jong   36.6
  Jalan Persekutuan 71 Ayer Tawar-Beruas   18.9
  Jalan Persekutuan 72 Bota Kiri-Tanjung Belanja   20.7
  Jalan Persekutuan 73 Seputeh-Kampung Batu Hampar   47.7
  Jalan Persekutuan 74 Taiping-Kuala Sepetang   17.1
  Jalan Persekutuan 75 Bagan Serai-Kuala Kurau   12.8
  Jalan Persekutuan 76 Jalan Kuala Kangsar-Gerik
Kuala Kangsar-Gerik-Baling
A76
 Jalan Lama Kuala Kangsar-Gerik
163.7
  Jalan Persekutuan 77 Pengkalan Hulu-Kompleks Imegeresen Pengkalan Hulu   6.1
  Jalan Persekutuan 78 Jalan Kuala Kedah
Alor Setar-Kuala Kedah
  8.7
  Jalan Persekutuan 79 Ulu Pauh-Padang Besar   3
  Jalan Persekutuan 80 Kuala Sanglang--Kampung Kepala Batas Pauh   4.9
  Jalan Persekutuan 81 Simpang Empat Kuala Perlis-Kuala Perlis   5.6
  Jalan Persekutuan 82 Paloh Hinai - Pekan   46.2
  Jalan Persekutuan 83 Chenor - Bandar Pusat Jengka   49.6
  Jalan Persekutuan 84 Jalan Kampung Raja
Jerteh-Kampung Raja,Besut
  15.4
  Jalan Persekutuan 85 Jalan Parit Yusuf
Parit Tengah-Parit Yusuf
  15.1
  Jalan Persekutuan 86 Jalan Seremban - Kuala Klawang
Seremban - Serting
  58.8
  Jalan Persekutuan 87 Mentakab-Temerloh   15.1
  Jalan Persekutuan 88  Jalan Mentakab-Mentakab- Jalan Pintasan Temerloh   5.6
  Jalan Persekutuan 89 Jalan Sebana
Tanjung belungkor-Lebam
  16.3
  Jalan Persekutuan 90 Jalan Desaru
Penawar-Desaru
Desaru-Sungai Rengit
  9.2
  Jalan Persekutuan 91 Kluang-Kota Tinggi   81.6
  Jalan Persekutuan 92 Lebuhraya Pengerang
Kota Tinggi-Sungai Rengit
  66.8
  Jalan Persekutuan 93 Jalan Bandar Tenggara
Bandar Tenggara-Bukit Besar
  14.3
  Jalan Persekutuan 94 Kulai-Kota Tinggi   36.0
  Jalan Persekutuan 95 Pontian-Kukup   19.8
  Jalan Persekutuan 96 Simpang Renggam-Benut   19.5
  Jalan Persekutuan 97 Senawang-Paroi   4.5
  Jalan Persekutuan 98 Temerloh-Jerantut   56.2
  Jalan Persekutuan 99 Bandar Mas-Sedili   39.6
  Jalan Persekutuan 100 Jalan Pitasan Lumut
A186
 Simpang Empat Teluk Batik- Sitiawan Timur
  10.0
  Jalan Persekutuan 101 Jalan Pintasan Gebeng
 Persimpangan Jabor-Beserah
   Lebuhraya Pantai Timur 15.0
  Jalan Persekutuan 102 Ringet-Sungai Koyan   79.1
  Jalan Persekutuan 103 Jalan Perlabuhan Utara
Perlabuhan Klang-Perlabuhan Utara
  4.4
  Jalan Persekutuan 104 Jalan Teluk Ewa
Teluk Ewa-Teluk Yu
 
Pulau Langkawi
8.8
  Jalan Persekutuan 105 Jalan Lapangan Terbang Langkawi 1
Padang Matsirat-Lapangan Terbang Antrabangsa Langkawi (LISRAM)
 
Pulau Langkawi
2.3
  Jalan Persekutuan 106 Ajil-Kuala Berang   5.0
  Jalan Persekutuan 107 Jalan Lencongan Bukit Malut  
Pulau Langkawi
6.923
  Jalan Persekutuan 108 Jalan Simpang Sungai Batu-Ampangan Malut  
Pulau Langkawi
7.320
  Jalan Persekutuan 109 Parit-Teluk Intan   53.1
  Jalan Persekutuan 110 Persiaran Putera  
Pulau Langkawi
2.5
  Jalan Persekutuan 111 Jalan Tanjung Rhu
Tanjung Rhu-Air Hangat
 
Pulau Langkawi
1.7
  Jalan Persekutuan 112 Jalan Lingkaran Langkawi
Kuah-Pdg. Matsirat-Ayer Hangat-Kuah
 
Pulau Langkawi
46.0
  Jalan Persekutuan 113 Jalan Teluk Yu
Pantai Kok-Ayer Hangat
 
Pulau Langkawi
16.5
  Jalan Persekutuan 114 Teluk Burau-Padang Matsirat  Jalan Teluk Burau
 Jalan Kuala Teriang

Pulau Langkawi
12.3
  Jalan Persekutuan 115 Jalan Pantai Cenang
Kuala Periang-Pantai Tengah
 
Pulau Langkawi
9.2
  Jalan Persekutuan 116 Jalan Temoyong
Temoyong- 
 
Pulau Langkawi
6.5
  Jalan Persekutuan 117 Jalan Pantai Tengah
Pantai Tengah- 
 
Pulau Langkawi
1.3
  Jalan Persekutuan 118 Jalan Mata Ayer
Simpang Kenyum-Kampung Mata Ayer
  5.0
  Jalan Persekutuan 119 Jalan Simpang Kenyum
Ulu Melaka-Kampung Perana
 
Pulau Langkawi
2.3
  Jalan Persekutuan 120 Jalan Makam Mahsuri
Ulu Melaka- 
 
Pulau Langkawi
1.6
  Jalan Persekutuan 121 Jalan Sambung Kuala Lumpur/Karak - Bentong  
Templat:68
0.4
  Jalan Persekutuan 122 Paka-Bandar Al Muktafi Billah Shah   28.7
  Jalan Persekutuan 123 Jalan Rasau Kerteh Selatam
Ketengah-Rasau Kerteh
 Jalan Jabor-Jerangau Penghantar 5 7.8
  Jalan Persekutuan 124 Kemasik-Bandar Seri Bandi  Jalan Jabor-Jerangau Penghantar 4 16.0
  Jalan Persekutuan 125 Jalan Rasau Kerteh Utara
Ketengah Jaya-Rasau Kerteh
 Jalan Jabor-Jerangau Penghantar 3 6.8
  Jalan Persekutuan 126 Jalan Bandar Cerul
Cerul-Kamung Cenih
 Jalan Jabor-Jerangau Penghantar 1 9.7
  Jalan Persekutuan 127 Jalan Kuala Dungun
Kuala Dungun- 
  2.7
  Jalan Persekutuan 128 Jalan Pasir Raja
Jongok Batu-14
128 12.3
129 Jalan Persekutuan 129 Pasir Mas-Tanah Merah 129 34.1
130 Jalan Persekutuan 130 Pasir Mas-Wakaf Che Yeh 130 13.8
131 Jalan Persekutuan 131 Kubang Kerian-Pantai Sabak 131 10.9
132 Jalan Persekutuan 132 Dungun-Bukit Besi 132 31.4
Jalan Persekutuan 133
134 Jalan Persekutuan 134 Pengjalan Kubor-Wakaf Baharu 134 21.8
135 Jalan Persekutuan 135 Simpang Padang Lalang,Kuantan-Telok Chempedak 135 5.2
136 Jalan Persekutuan 136 Kuala Ketil-Bandar Baharu 136 84
137 Jalan Persekutuan 137 Jalan Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah 137 1.5
138 Jalan Persekutuan 138 Masjid Tanah-Kuala Sungai Baru-Kuala Linggi 137 16.3
139 Jalan Persekutuan 139 Masjid Tanah-Lendu-Alor Gajah 139 13.1
140 Jalan Persekutuan 140 Tangga Batu-Tanjung Minyak-Cheng 140 13.1
141 Jalan Persekutuan 141 Tanjung Kling-Perlabuhan Beruas 141 12.7
142 Jalan Persekutuan 142 Bandar Melaka-Batu Berendam 142 6.0
143 Jalan Persekutuan 143 Lebuh Ayer Keroh
Ayer Keroh-Batu Berendam
143 11.8
144 Jalan Persekutuan 144 Kandang-Jasin-Chabau Nombor laluan tidak sah 23.6
145 Jalan Persekutuan 145 Jalan Pintasan Kijal
Kijal-Kampung Sungai Kijal
145 8.4
146 Jalan Persekutuan 146 Kawasan Perindustrian Teluk Kalong-Kampung Panchor 146 4.0
147 Jalan Persekutuan 147 Bagan Serai-Selama 147 40
148 Jalan Persekutuan 148 Jalan Bukit Fraser 2
Bukit Fraser-The Gap
148 09.0
149 Jalan Persekutuan 149 Simpang Empat-Batu Kawan 149 2.7
150 Jalan Persekutuan 150 Pa'aboi-Batu Kawan 149 2.4
151 Jalan Persekutuan 151 Jalan Bukit Kemboja-Lubuk Setol 151
Pulau Langkawi
4.1
152 Jalan Persekutuan 152 Jalan Padang Gaong
Padang Gaong-Kampung Bakau
152
Pulau Langkawi
7.5
154 Jalan Persekutuan 154 Pantai Cenang-Jalan Temoyong 154
Pulau Langkawi
2.0
155 Jalan Persekutuan 155 Jalan Wang Tok Rendong
Kampung Wong Tok Rendong-112
155
Pulau Langkawi
1.1
156 Jalan Persekutuan 156 Jalan Penarak

(Penarak-112)
||156
Pulau Langkawi||2.8

157 Jalan Persekutuan 157 Jalan Kampung Yoi
(Jalan Simpang Kenyum-112)
157
Pulau Langkawi
1.0
158 Jalan Persekutuan 158 Jalan Padang Wahid
(Padang Wahid-Jalan Temoyong)
158
Pulau Langkawi
1.9
159 Jalan Persekutuan 159 Jalan Inderaloka
(Jalan Beringin-Jalan Penarak)
159
Pulau Langkawi
1.0
160 Jalan Persekutuan 160 Jalan Beringin
(Persiaran Putra-Pantai Beringin)
160
Pulau Langkawi
1.90
161 Jalan Persekutuan 161 Jalan Datai]]
Kampung Hijrah-Teluk Datai)
161
Pulau Langkawi
12.9
162 Jalan Persekutuan 162 Jalan Sungai Itau
(Kampung Sungai Itau-Air Terjun Durian Perangin)
162
Pulau Langkawi
1.9
163 Jalan Persekutuan 163 Jalan Lencongan Putra 1
(Persiaran Putra-Kampung Kastam)
163
Pulau Langkawi
0.2
164 Jalan Persekutuan 164 Jalan Lencongan Putra 2
(Persiaran Putra-Penarak)
164
Pulau Langkawi
0.5
165 Jalan Persekutuan 165 Jalan Lencongan Putra 3
(Persiaran Putra-Jalan Penarak)
165
Pulau Langkawi
0.7
166 Jalan Persekutuan 166 Lebuhraya LISRAM
Taman Langkawi-Kuah
166
Pulau Langkawi
5.3
167 Jalan Persekutuan 167 Jalan Bukit Malut
(Temoyong-Bukit Malut)
167
Pulau Langkawi
8.3
168 Jalan Persekutuan 168 Jalan Lapangan Terbang Langkawi 2
(Bulatan Padang Matsirat-Jalan Pantai Cenang)
168
Pulau Langkawi
1.5
169 Jalan Persekutuan 169 Kulim-Mahang 169 31.2

//Under Construct//

  1. ^ Ralat Lua: too many expensive function calls.