Senarai album paling laris

rencana senarai Wikimedia

Ini ialah senarai album-album terlaris di dunia sepanjang zaman.

Album Michael Jackson, Thriller merupakan album terlaris sepanjang zaman, dan dijangka telah dijual sebanyak 51 ke 65 juta salinan di seluruh dunia.[1][2][3] Walaupun ada jangkaan bahawa jualan Thriller telah mencapai 100 juta salinan, namun jangkaan ini tidak boleh dipakai.[4] Michael Jackson buat masa ini mempunyai jumlah album terbanyak dalam senarai ini dengan lima buah album, manakala The Beatles, Madonna dan Whitney Houston masing-masing ada tiga.

PetunjukSunting

colors
Album studio
Lagu-lagu terbaik dan kompilasi
Runut bunyi

Kumpulan adalah berdasarkan tanda aras jualan berlainan, yang tertinggi ialah untuk dakwaan sekurang-kurangnya 40 juta salinan, dan yang terendah ialah untuk dakwaan 20-29 juta salinan. Album-album disenaraikan mengikut turutan jumlah salinan dijual dan kemudian mengikut nama pertama artisnya.

40 juta atau lebih salinanSunting

  • Urutan pasaran dalam jadual di bawah adalah berdasarkan jumlah cakera padat terjual dalam setiap pasaran, pasaran terbesar di atas sekali manakala terkecil di bawah sekali.[5]
artis album keluaran genre jumlah salinan bersijil
dari pasaran-pasaran yang ada (juta)
dakwaan jualan (juta)
Michael Jackson Thriller 1982 Pop, rock, R&B
42.4
* US: 29 jutajuta[6]
* JPN: 100,000[7]
* UK: 3.3 juta[8]
* GER: 1.5 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 1.12 juta[12]
* MEX: 1.6 juta[13]
* NLD: 800,000[14]
* ITA: 100,000[15]
* SWE: 400,000[16]
* ARG: 500,000[17]
* SWI: 300,000[18]
* AUT: 400,000[19]
* FIN: 119,061[20]
* NZ: 180,000[21][22]
* IFPI HKG: 15,000[23]
51-65[1][2][3]
Pink Floyd The Dark Side of the Moon 1973 Progressive rock
22.7
* US: 15 juta[6]
* UK: 2.7 juta[8]
* GER: 1 juta[9]
* FRA: 400,000[10]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 980,000[12]
* ITA: 100,000[15]
* ARG: 120,000[24]
* POL: 70,000[25]
* AUT: 100,000[19]
* NZ: 240,000[26]
45[27][28]
Eagles Their Greatest Hits (1971–1975) 1976 Country rock, folk rock
32.2
* US: 29 juta[6]
* UK: 600,000[8]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 560,000[12]
* IFPI HKG: 15,000[23]
42[29][30]
AC/DC Back in Black 1980 Hard rock, heavy metal
25.9
* US: 22 juta[6]
* UK: 100,000[8]
* GER: 1 juta[9]
* FRA: 600,000[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 840,000[12]
* ITA: 50,000[15]
* ARG: 160,000[24]
* SWI: 100,000[18]
* AUT: 50,000[19]
40[31][32]
Bee Gees / Various artists Saturday Night Fever 1977 Disko
18.9
* US: 15 juta[6]
* UK: 500,000[8]
* GER: 1.5 juta[9]
* FRA: 100,000[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 770,000[33]
* HKG: 15,000[23]
40[34][35]
Fleetwood Mac Rumours 1977 Soft rock
26.8
* US: 19 juta[6]
* UK: 3.3 juta[8]
* GER: 1.25 juta[9]
* FRA: 300,000[36]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 910,000[12]
* NZ: 150,000[37]
* HKG: 15,000[23]
40[38][39]
Whitney Houston / Pelbagai artis The Bodyguard 1992 R&B, soul, pop
27.4
* US: 17 juta[6]
* JPN: 2 juta[40]
* UK: 2.1 juta[8]
* GER: 1.5 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 1 million[11]
* AUS: 350,000[12]
* BRA: 750,000[41]
* NLD: 100,000[14]
* SWE 100,000[16]
* SPA: 500,000[42]
* ARG: 240,000[24]
* SWI: 250,000[18]
* AUT: 200,000[19]
* NOR: 200,000[43]
* FIN: 92,500[20]
40[44][45]

30–39 juta salinanSunting

artis album keluaran genre jumlah salinan bersijil
dari pasaran-pasaran yang ada (juta)
dakwaan jualan (juta)
Shania Twain Come On Over 1997 Country, pop
29.6
* US: 20 juta[6]
* JPN: 100,000 [7]
* UK: 3.3 juta[8]
* GER: 750,000[9]
* FRA: 300,000[36]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 1.05 juta[12]
* BRA: 100,000[41]
* MEX: 100,000[13]
* NLD: 400,000[14]
* ITA: 50,000[15]
* SWE 180,000[16]
* SPA: 100,000[42]
* BEL: 100,000[46][47]
* ARG: 120,000[24]
* SWI: 150,000[18]
* AUT: 25,000[19]
* NOR: 300,000[43]
* DEN: 100,000[48]
* FIN: 38,958[20]
* NZ: 315,000[22]
39[49][50]
Led Zeppelin Led Zeppelin IV 1971 Hard rock, heavy metal
29.0
* US: 23 juta[6]
* UK: 1.8 juta[8]
* GER: 750,000[9]
* FRA: 600,000[36]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 560,000[12]
* BRA: 100,000[41]
* NLD: 100,000[14]
* ARG: 60,000[24]
* SWI: 50,000[18]
37[51]
Meat Loaf Bat Out of Hell 1977 Hard rock, progressive rock
20.5
* US: 14 juta[6]
* UK: 2.1 juta[8]
* GER: 500,000[9]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 1.68 juta[12]
* NZ: 255,000[26]
34[52]
Alanis Morissette Jagged Little Pill 1995 Rock alternatif
24.8
* US: 16 juta[6]
* UK: 3 juta[8]
* GER: 1 juta[9]
* FRA: 300,000[36]
* CAN: 2 juta[11]
* AUS: 980,000[12]
* BRA: 500,000[41]
* NLD: 400,000[14]
* SWE 200,000[16]
* ARG: 60,000[24]
* POL: 50,000[25]
* SWI: 50,000[18]
* NOR: 50,000[43]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 65,860[20]
33[53]
The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 1967 Rock
13.1
* US: 11 juta[6]
* GER: 500,000[9]
* CAN: 800,000[11]
* AUS: 280,000[12]
* BRA: 100,000[41]
* ARG: 300,000[24]
* NZ: 90,000[22]
32[54]
Eagles Hotel California 1976 Country rock / Hard rock
21.5
* US: 16 juta[6]
* UK: 1.8 juta[8]
* GER: 500,000[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 560,000[12]
* SPA: 400,000[42]
* SWI: 100,000[18]
* AUT: 25,000[19]
* FIN: 30,933[20]
* NZ: 135,000[21]
* HKG: 15,000[23]
32[55][56]
Mariah Carey Music Box 1993 Pop / R&B / Rock
16.4
* US: 10 juta[6]
* JPN: 1 juta[7]
* UK: 1.5 juta[8]
* GER: 1 juta[9]
* FRA: 1 juta[36]
* CAN: 700,000[11]
* BRA: 100,000[41]
* NLD: 600,000[14]
* SWE 100,000[16]
* SWI: 200,000[18]
* NOR: 50,000[43]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 47,382[20]
32[57][58][59][60][61][62]
Pelbagai artis Dirty Dancing 1987 Pop, rock, R&B
17.9
* US: 11 juta[6]
* UK: 1.5 juta[8]
* GER: 2 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 770,000[12]
* BRA: 100,000[41]
* NLD: 100,000[14]
* SWE 100,000[16]
* POL: 50,000[25]
* SWI: 250,000[18]
* HKG: 7,500[23]
32[63]
The Beatles 1 2000 Rock
21.6
* US: 11 juta[6]
* JPN: 2 juta[7]
* UK: 2.4 juta[8]
* GER: 1.65 juta[9]
* FRA: 600,000[36]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 700,000[12]
* BRA: 250,000[41]
* ITA: 50,000[15]
* SWE 160,000[16]
* SPA: 500,000[42]
* ARG: 120,000[24]
* POL: 100,000[25]
* SWI: 150,000[18]
* NOR: 150,000[43]
* AUT: 150,000[19]
* DEN: 200,000[64]
* POR: 120,000[65]
* FIN: 77,466[20]
* NZ: 225,000[21]
31[66]
The Beatles Abbey Road 1969 Rock
14.3
* US: 12 juta[6]
* GER: 500,000[9]
* FRA: 100,000[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 210,000[12]
* ARG: 500,000[17]
* NZ: 75,000[22]
30[67]
Bruce Springsteen Born in the U.S.A. 1984 Rock
19.6
* US: 15 juta[6]
* UK: 900,000[8]
* GER: 1 juta[9]
* FRA: 400,000[36]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 910,000[12]
* FIN: 108,913[20]
* NZ: 240,000[21]
30[68]
Celine Dion Falling into You 1996 Pop / Soft rock
20.0
* US: 11 juta[6]
* JPN: 800,000[7]
* UK: 2.1 juta[8]
* GER: 1.25 juta[9]
* FRA: 1 juta[36]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 910,000[12]
* BRA: 100,000[41]
* NLD: 600,000[14]
* SWE 80,000[16]
* SPA: 200,000[42]
* BEL: 200,000[46]
* ARG: 60,000[24]
* POL: 100,000[25]
* SWI: 150,000[18]
* NOR: 150,000[43]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 51,952[20]
* NZ: 180,000[21]
30[69]
Celine Dion Let's Talk About Love 1997 Pop / Soft rock
19.2
* US: 10 juta[6]
* JPN: 1 juta[7]
* UK: 1.8 juta[8]
* GER: 1.5 juta[9]
* FRA: 1 juta[36]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 420,000[12]
* NLD: 500,000[14]
* SWE 240,000[16]
* SPA: 400,000[42]
* BEL: 200,000[46]
* ARG: 120,000[24]
* POL: 200,000[25]
* SWI: 300,000[18]
* NOR: 200,000[43]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 97,744[20]
* NZ: 135,000[70]
* HKG: 40,000[23]
30[71]
Dire Straits Brothers in Arms 1985 Rock
17.4
* US: 9 juta[6]
* UK: 3.9 juta[8]
* GER: 500,000[9]
* FRA: 1 juta[36]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 1.19 juta[12]
* ARG: 30,000[24]
* SWI: 300,000[18]
* FIN: 116,784[20]
* NZ: 360,000[26]
* HKG: 15,000[23]
30[72][73]
James Horner Titanic: Music from the Motion Picture 1997 Soundtrack
18.2
* US: 11 juta[6]
* JPN: 1 juta[74]
* UK: 900,000[8]
* GER: 1.25 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 350,000[12]
* NLD: 175,000[14]
* SWE 160,000[16]
* SPA: 400,000[42]
* BEL: 150,000[46]
* POL: 140,000[25]
* ARG: 60,000[24]
* SWI: 200,000[18]
* AUT: 100,000[19]
* NOR: 200,000[43]
* FIN: 73,509[20]
* NZ: 60,000[75]
* HKG: 20,000[23]
30[76]
Madonna The Immaculate Collection 1990 Pop / Dance
20.1
* US: 10 juta[6]
* JPN: 800,000[7]
* UK: 3.6 juta[8]
* GER: 750,000[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 700,000[11]
* AUS: 840,000[77]
* MEX: 750,000[13]
* BRA: 500,000[41]
* NLD: 300,000[14]
* SWE 50,000[16]
* SPA: 300,000[42]
* ARG: 180,000[24]
* SWI: 50,000[18]
* AUT: 50,000[19]
* DEN: 50,000[78]
* FIN: 92,500[20]
* NZ: 105,000[21]
30[79]
Metallica Metallica 1991 Heavy metal, thrash metal
19.9
* US: 16 juta[6]
* UK: 300,000[8]
* GER: 500,000[9]
* FRA: 300,000[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 560,000[12]
* MEX: 600,000[13]
* NLD: 200,000[14]
* ITA: 50,000[15]
* SWE 100,000[16]
* ARG: 300,000[24]
* POL: 50,000[25]
* SWI: 100,000[18]
* NOR: 50,000[43]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 112,856[20]
* NZ: 150,000[22]
30[80]
Michael Jackson Bad 1987 Pop, funk, rock
18.4
* US: 9 juta[6]
* JPN: 100,000[7]
* UK: 3.9 juta[8]
* GER: 2 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 700,000[11]
* AUS: 420,000[12]
* MEX: 350,000[13]
* SWE 200,000[16]
* SPA: 300,000[42]
* AUT: 200,000[19]
* FIN: 51,287[20]
* NZ: 120,000[22]
* IFPI HKG: 15,000[23]
30[81][82]
Michael Jackson Dangerous 1991 Rock / Funk / Pop
16.3
* US: 7 juta[6]
* JPN: 400,000[7]
* UK: 1.8 juta[8]
* GER: 2 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 600,000[11]
* AUS: 700,000[12]
* BRA: 100,000[41]
* MEX: 600,000[13]
* NLD: 300,000[14]
* SWE 300,000[16]
* SPA: 600,000[42]
* SWI: 250,000[18]
* AUT: 200,000[19]
* FIN: 61,896[20]
* NZ: 90,000[22]
* CHI: 125,000[83]
* MAL: 175,000[84]
30[85]
Pink Floyd The Wall 1979 Progressive rock
17.1
* US: 11.5 juta[6]
* UK: 300,000[8]
* GER: 2 juta[9]
* FRA: 1 juta[10]
* CAN: 1 juta[11]
* AUS: 770,000[12]
* ITA: 100,000[15]
* ARG: 60,000[24]
* POL: 70,000[25]
* SWI: 100,000[18]
* NZ: 210,000[21]
* HKG: 15,000[23]
30[86]
Santana Supernatural 1999 Rock
20.5
* US: 15 juta[6]
* JPN: 200,000 [7]
* UK: 600,000[8]
* GER: 1 million[9]
* FRA: 600,000[36]
* CAN: 1 million[11]
* AUS: 280,000[12]
* BRA: 250,000[41]
* MEX: 300,000[13]
* NLD: 200,000[14]
* SWE 80,000[16]
* SPA: 300,000[42]
* BEL: 100,000[46]
* ARG: 120,000[24]
* POL: 100,000[25]
* SWI: 200,000[18]
* AUT: 100,000[19]
* FIN: 50,291[20]
* NZ: 60,000[21]
30[87]

20–29 juta salinanSunting

artis album keluaran genre jualan (juta) sumber
Eminem The Marshall Mathers LP 2000 Rap, hip-hop 29 [88]
ABBA ABBA Gold: Greatest Hits 1992 Pop 28 [89]
Adele 21 2011 Pop, soul 28 [90]
Bon Jovi Slippery When Wet 1986 Hard rock 28 [91]
Guns N' Roses Appetite for Destruction 1987 Heavy metal / hard rock 28 [92]
Spice Girls Spice 1996 Pop 28 [93]
Various artists Grease 1978 Soundtrack 28 [94]
Britney Spears ...Baby One More Time 1999 Pop 26 [95]
Nirvana Nevermind 1991 Grunge / Rock alternatif 26 [96]
Bob Marley & The Wailers Legend: The Best of Bob Marley & The Wailers 1984 Reggae 25 [97]
Carole King Tapestry 1971 Pop 25 [98]
Madonna True Blue 1986 Pop 25 [99]
Mariah Carey Daydream 1995 Pop, R&B 25 [100]
Norah Jones Come Away with Me 2002 Jazz 25 [101]
Queen Greatest Hits 1981 Rock 25 [102]
Simon & Garfunkel Bridge over Troubled Water 1970 Folk rock 25 [103]
U2 The Joshua Tree 1987 Rock 25 [104]
Whitney Houston Whitney Houston 1985 Pop, R&B 25 [105]
Whitney Houston Whitney 1987 Pop, R&B 25 [106]
Backstreet Boys Backstreet's Back / Backstreet Boys 1997 Pop 24 [107]
Backstreet Boys Millennium 1999 Pop 24 [107]
Linkin Park Hybrid Theory 2000 Nu metal, rap metal, alternative rock 24 [108]
Ace of Base Happy Nation/The Sign 1993 Pop 23 [109]
TLC CrazySexyCool 1994 R&B, hip hop 23 [110]
Oasis (What's the Story) Morning Glory? 1995 Britpop, rock 22 [111]
Bon Jovi Cross Road 1994 Hard rock 21 [112]
Dido No Angel 1999 Pop, Soft Rock, Trip hop 21 [113]
Madonna Like a Virgin 1984 Pop, dance 21 [114]
Barbra Streisand Guilty 1980 Pop 20 [115]
Boston Boston 1976 Hard rock 20 [116]
Britney Spears Oops!... I Did It Again 2000 Pop 20 [117]
Def Leppard Hysteria 1987 Hard rock 20 [118]
George Michael Faith 1987 Pop / R&B 20 [119]
Eric Clapton Unplugged 1992 Acoustic blues, folk rock 20 [120]
Lionel Richie Can't Slow Down 1983 Pop, R&B, soul 20 [121]
Michael Jackson HIStory: Past, Present and Future, Book I 1995 Pop, rock, R&B 20 [122]
Michael Jackson Off the Wall 1979 Soul, disco, R&B 20 [123]
Phil Collins No Jacket Required 1985 Pop, Rock 20 [124]
Prince & The Revolution Purple Rain 1984 Pop, rock, R&B 20 [125]
Shania Twain The Woman in Me 1995 Country, pop 20 [126]
Supertramp Breakfast in America 1979 Progressive rock, art rock 20 [127]
Tina Turner Private Dancer 1984 Rock 20 [128]
Usher Confessions 2004 R&B 20 [129]

RujukanSunting

  1. ^ a b Craig Glenday (penyunting). "Biggest-selling Album Ever". Guinness World Records. Diarkib daripada yang asal pada 2006-05-17. Dicapai pada 2012-12-03.
  2. ^ a b Leopold, Todd (2012-06-25). "Michael Jackson, pop music legend, dead at 50". CNN. Dicapai pada 2012-12-03.
  3. ^ a b Gitlin, Martin (2011-03-01). The Baby Boomer Encyclopedia. ABC-CLIO. m/s. 196. ISBN 9780313382185. Dicapai pada 2012-03-15. Parameter |artis+sold%22#v= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  4. ^ Wyman, Bill (2013-01-04). "Did Michael Jackson's Thriller Really Sell a Hundred Million Copies?". The New Yorker. Dicapai pada 2013-05-26.
  5. ^ "31. Global Sales of Recorded Music by Country in 2010 (page 24)" (PDF). RIAJ. 2012. Dicapai pada 2012-04-28.
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "RIAA: Searchable Database". Recording Industry Association of America. Dicapai pada 2011-09-23.
  7. ^ a b c d e f g h i j "Publications > The Record". Recording Industry Association of Japan (dalam bahasa Japanese). Dicapai pada 2013-07-16.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z "Certified Awards Search". British Phonographic Industry. Dicapai pada 2009-09-15.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa UNSUPPORTED OR EMPTY REGION: Germany.
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n "InfoDisc: Les Certifications depuis 1973". Syndicat National de l'Édition Phonographique (dalam bahasa French). InfoDisc.fr. Dicapai pada 2009-09-15. Parameter |trans_title= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan); Tanda italik atau tebal tidak dibenarkan dalam: |work= (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "Music Canada: Gold & Platinum search". Music Canada. Dicapai pada 2011-11-22.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y "ARIA Charts – Accreditations". Australian Recording Industry Association. Dicapai pada 2013. Periksa date values in: |accessdate= (bantuan)
  13. ^ a b c d e f g "AMPROFON: Certificaciones". AMPROFON. Dicapai pada 2011-11-22.
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n "Dutch Certifications" (dalam bahasa Dutch). NVPI. Dicapai pada 2011-12-07.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  15. ^ a b c d e f g "F.I.M.I: Federazione Industria Musicale Italiana". Federation of the Italian Music Industry (dalam bahasa Italian). Federation of the Italian Music Industry. Dicapai pada 2011-11-24.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  16. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Guld & Platina IFPI" (dalam bahasa Swedish). International Federation of the Phonographic Industry – Sweden. Dicapai pada 2009-09-15. Parameter |trans_title= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  17. ^ a b "Premio Diamante: Los premiados" (dalam bahasa Spanish). CAPIF. Diarkib daripada yang asal pada 2005-03-18. Dicapai pada 2012-09-16.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Hitparade.ch: Edelmetall". Schweizer Hitparade. Hung Medien. Dicapai pada 2011-11-22.
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "IFPI Austria : Gold & Platin" (dalam bahasa German). [[International Federation of the Phonographic Industry | International Federation of the Phonographic Industry – Austria]]. Dicapai pada 2009-09-15. line feed character dalam |publisher= pada kedudukan 56 (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  20. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "Tilastot: Kulta- ja platinalevyt". Musiikkituottajat – IFPI Finland. Dicapai pada 2011-10-03.
  21. ^ a b c d e f g h "RIANZ: The Official New Zealand Music Chart". RIANZ. Dicapai pada 2011-12-18.
  22. ^ a b c d e f g "Gold / Platinum Albums". Recording Industry Association of New Zealand. Diarkib daripada yang asal pada 2011-06-24. Dicapai pada 2012-07-30.
  23. ^ a b c d e f g h i j k "IFPIHKG Awards". IFPI. Dicapai pada 2013-01-16.
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p "Discos de oro y platino" (dalam bahasa Spanish). Cámara Argentina de Productores de Fonogramas y Videogramas. Diarkib daripada yang asal pada 6 July 2011. Dicapai pada 2012-09-16.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  25. ^ a b c d e f g h i j "Polish certification awards 1995–present" (dalam bahasa Polish). ZPAV. Dicapai pada 2011-09-13.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  26. ^ a b c Scapolo, Dean (2007). The Complete New Zealand Music Charts 1966-2006. Recording Industry Association of New Zealand. ISBN 978-1-877443-00-8.
  27. ^ "Pink Floyd, 'The Dark Side of the Moon' At 40: Classic Track-By-Track Review". Billboard (magazine). 2013-03-16. Dicapai pada 2013-06-28. |first= kehilangan |last= (bantuan)
  28. ^ Booth, Robert (2010-03-11). "Pink Floyd score victory for the concept album in court battle over ringtones". The Guardian. Dicapai pada 2013-03-05.
  29. ^ Morrison, Pat (2012-05-07). "Eagles founder Glenn Frey releases an album of classic, jazzy songs". Southern California Public Radio. Dicapai pada 2012-12-03.
  30. ^ HoustonsEagle.com (2012-02-16). "Houston's Eagle Celebrates Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975)". Cox Media Group. Dicapai pada 2012-12-03.
  31. ^ Foster, Patrick (2008-10-25). "Echo of Eighties as AC/DC turn up the amps again". The Times. Diarkib daripada yang asal pada 2011-06-16. Dicapai pada 2012-12-20. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  32. ^ Cashmere, Paul (2010-07-15). "AC/DC Back In Black Turns 30". undercover.fm. GoConnect. Dicapai pada 2013-06-21.
  33. ^ BigKev (2012-12-14). "Top 200 Highest Selling Albums in Australia". Australian Recording Industry Association. Hung Medien. Dicapai pada 2013-06-22.
  34. ^ Byrne, Katie (2012-05-20). "Bee Gees' Robin Gibb Dead At 62". MTV. Dicapai pada 2013-03-05.
  35. ^ The Associated, Press (2013-01-12). "Maurice Gibb, 53, of disco's Bee Gees: 'Saturday Night Fever' album defined era". The Seattle Times. Dicapai pada 2013-03-05.
  36. ^ a b c d e f g h i j k "Les disques d'or". Syndicat National de l'Édition Phonographique (dalam bahasa French). Disque en France. Dicapai pada 2013-09-24. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  37. ^ "New Zealand album certifications – Rumours". Recording Industry Association of New Zealand. Dicapai pada 2013-09-24.
  38. ^ McLaughlin, Katie (2012-06-27). "Fleetwood Mac's 'Rumours' at 35: Still the 'perfect album'". CNN. Dicapai pada 2012-12-13.
  39. ^ Arnold, Don (2012-12-12). "Fleetwood Mac Expanding 'Rumours' for 35th Anniversary". Rolling Stone. Dicapai pada 2013-03-05.
  40. ^ "Recording Industry Association of Japan - The History of music recordings industry during the 1990s" (dalam bahasa Japanese). Recording Industry Association of Japan. Dicapai pada 2012-08-27.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  41. ^ a b c d e f g h i j k l "ABPD: Certificados" (dalam bahasa Portuguese). Associação Brasileira dos Produtores de Discos. Dicapai pada 2013-04-10.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  42. ^ a b c d e f g h i j k "Spanish Certifications" (dalam bahasa Spanish). Productores de Música de España. Dicapai pada 2011-12-07.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  43. ^ a b c d e f g h i "Norway album certifications" (dalam bahasa Bahasa Norway). IFPI Norway. Dicapai pada 2012-07-30.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  44. ^ Varga, George (2012-12-30). "FOND FAREWELLS". U-T San Diego. Dicapai pada 2013-06-21.
  45. ^ Mike, Ragogna (2012-04-25). "This Weekend's Kindiefest Plus Conversations With Curtis Stigers and Trans-Siberian Orchestra's Paul O'Neill". The Huffington Post. Dicapai pada 2013-06-21.
  46. ^ a b c d e "Awards 1997–2003". Ultratop. Dicapai pada 2011-02-04.
  47. ^ "Ultratop: Goud En Platina". Ultratop. Dicapai pada 2011-02-04.
  48. ^ "Denmark album certifications – Come On Over". IFPI Denmark.
  49. ^ Harris, Bill (2005-11-07). "Biopic looks at Twain's early years". Jam!. Canadian Online Explorer. Dicapai pada 2013-06-21.
  50. ^ Corner, Lewis (2011-04-11). "Lady GaGa works with AC/DC producer". Digital Spy. Dicapai pada 2013-06-21.
  51. ^ Gill, Andy (2007-12-07). "Led Zeppelin: The music". Irish Independent. Dicapai pada 2012-12-19.
  52. ^ Camia, Catalina (2012-10-26). "Rocker-reality TV star Meat Loaf backs Romney". USA Today. Dicapai pada 2013-08-12.
  53. ^ Montgomery, James (2010-02-01). "'You Oughta Know': The Story Behind Beyonce's Grammy Cover". MTV News. Dicapai pada 2013-06-18.
  54. ^ "Back in the Day: Sgt. Pepper taught the band to play". Euronews. 2011-06-01. Dicapai pada 2012-12-18.
  55. ^ Sauro, Tony (2011-09-29). "'Back to basics' with Don Henley". Recordnet.com. Dicapai pada 2013-03-31.
  56. ^ Davis, Ryan (2011-05-02). "Rock Hall Anniversary: The Eagles' Hotel California". Examiner.com. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  57. ^ Afanasieff, Walter (2013-06-25). "Mariah Carey - Music Box". Walter Afanasieff Productions. Dicapai pada 2013-08-21.
  58. ^ Williams, Chris (2013-06-25). "Mariah Carey Revisited with Co - Writer Walter Afanasieff to Return to Classics". Soulculture.co.uk. Dicapai pada 2013-08-21.
  59. ^ "The Evolution of Mariah Carey Over 2 Decades". Black Entertainment Television. 2013-06-25. Dicapai pada 2013-08-21.
  60. ^ "Mariah Carey Music Box - 32 juta seller - List of Best Selling Albums". Whitney Houston We Love You Forever. Amazon.com. 2012-07-30. Dicapai pada 2013-09-17.
  61. ^ "Rocking Like a Bat out of Hell for 35 Years". Billboard magazine October - December 2011 (issue). Billboard. 2012-07-30. Dicapai pada 2013-09-17.
  62. ^ Cashmere, Paul (2008-04-24). "Mariah Carey has the Right Energy in E=MC2". Undercover.com.au. Undercover.fm. Dicapai pada 2013-06-20.
  63. ^ Lee, Chris (2009-05-10). "'Dirty Dancing,' the mega-hit musical". Los Angeles Times. Dicapai pada 2012-12-01.
  64. ^ "Denmark album certifications – One". IFPI Denmark.
  65. ^ "Artistas & Espectáculos: Top Oficial AFP" (dalam bahasa Portuguese). Associação Fonográfica Portuguesa. Diarkib daripada yang asal pada 2010-09-18. Dicapai pada 2012-08-27.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  66. ^ Lewis, Randy (8 April 2009). "Beatles' catalog will be reissued September 9 in remastered versions". Los Angeles Times. Dicapai pada 2009-05-02.
  67. ^ "Back in the Day: Abbey Road hits the shelves". Euronews. 2011-09-26. Dicapai pada 2012-08-20.
  68. ^ Forde, Ian (2012-07-13). "Bruce Springsteen still shows who's boss". Irish Examiner. Dicapai pada 2012-09-21.
  69. ^ Gentile, Petrina (2013-06-13). "Famous dads and their cars". MSN. Dicapai pada 2013-08-01.
  70. ^ Scapolo, Dean (2007). The Complete New Zealand Music Charts 1966-2006. Maurienne House. ISBN 978-1-877443-00-8.
  71. ^ Staff, CTVNews.ca (2013-07-26). "Celine Dion and husband honoured at Order of Canada ceremony". CTV News. Dicapai pada 2013-08-01.
  72. ^ "Mark Knopfler hurt in crash". BBC News. 2003-03-18. Dicapai pada 2012-11-24.
  73. ^ "Mark Knopfler | Europe in Concert". Deutsche Welle. 2012. Dicapai pada 2013-06-18.
  74. ^ "List of the albums certified "Million" by the Recording Industry Association of Japan (1989-2011)". 2011-09-12. Dicapai pada 2011-10-24.
  75. ^ Scapolo, Dean (2007). The Complete New Zealand Music Charts 1966-2006. Maurienne House. ISBN 978-1-877443-00-8.
  76. ^ Ellwood, Gregory (2009-11-16). "Leona Lewis follows in Celine Dion's 'Titanic' shadow for 'Avatar'". HitFix. Dicapai pada 2012-11-29.
  77. ^ "ARIA Catalogue Albums Chart – 06/08/2012". Australian Recording Industry Association. August 2012. Dicapai pada 2013-04-27.
  78. ^ "Denmark album certifications – The Immaculate Collection". IFPI Denmark.
  79. ^ Lea, Tony Clayton (2012-03-23). "Girl gone wild: is it time for Madonna to grow up?". The Irish Times. Dicapai pada 2012-09-21.
  80. ^ Vaziri, Aidin (2012-10-10). "Kirk Hammett: Some kind of monster fan". San Francisco Chronicle. Dicapai pada 2012-12-10.
  81. ^ Kaufman, Gil (2010-11-05). "Michael Jackson's New Album Cover Decoded Painting is packed with iconic MJ images". MTV. Dicapai pada 2012-05-25.
  82. ^ Roberts, Randall (2012-09-18). "Michael Jackson's 'Bad 25' box: Is it worth your time and money?". Los Angeles Times. Dicapai pada 2013-06-18.
  83. ^ "Récord de Ana Gabriel" (dalam bahasa Spanish). El Tiempo. Dicapai pada 27 March 2012.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  84. ^ "Michael Jackson award". Sony Music Entertainment. LiveAuctioneers. Dicapai pada 2012-05-12.
  85. ^ "Michael Jackson's Life as Prodigy, Superstar and Jacko". Time. Dicapai pada 2013-02-28.
  86. ^ Borrelli, Christopher (2010-09-22). "How The Wall gets built in the first place". Chicago Tribune. Dicapai pada 2013-06-18.
  87. ^ Premkumar, Joel (2012-11-18). "Viva Santana!". Deccan Herald. Dicapai pada 2012-11-25.
  88. ^ John Borgmeyer, Holly Lang (January 1, 2006). Dr. Dre: A Biography. Greenwood Publishing Group. m/s. 120. ISBN 0-313-33826-4.
  89. ^ Democrat, Hunterdon County (2011-07-17). "Experience Abba The Concert at annual balloon festival in Readington". The Star-Ledger. Dicapai pada 2012-11-24.
  90. ^ "New Metrics And Tools Like Ultimate Chart Reveal Music Industry's Secret Strengths". Forbes. 2013-08-29. m/s. 11. Dicapai pada 2013-09-15.
  91. ^ Greenburg, Zack O'Malley (2011-05-24). "Jon Bon Jovi's Star Wars Secret". Forbes. Dicapai pada 2012-12-14.
  92. ^ Smith, Sara (2012-11-18). "'American Masters' highlights David Geffen's influence but only hints at a dark side". The Kansas City Star. Dicapai pada 2012-11-25. |
  93. ^ "Spice Girls musical gets critical drubbing". Euronews. 2012-12-13. Dicapai pada 2012-12-14.
  94. ^ NZ Staff, MSN (2012-01-22). "Grease stars making new music". MSN. Dicapai pada 2012-11-29.
  95. ^ Petridis, Alexis (2008-11-28). "Britney Spears: Circus". The Guardian. Dicapai pada 2013-05-29.
  96. ^ Crosbie, Lynn (2011-09-27). "Twenty years after Nevermind, Cobain's candle still burns". The Globe and Mail. Dicapai pada 2013-05-29.
  97. ^ Holden, Stephen (2012-04-19). "Reggae's Mellow King, Defined by a Legacy He Couldn't Outrun". The New York Times. Dicapai pada 2012-12-15.
  98. ^ Rosen, James (2012-04-19). "In her new memoir, "A Natural Woman," singer-songwriter Carole King writes that she served as a "conduit for the great music that came out of her". The Boston Globe. Dicapai pada 2012-11-24.
  99. ^ Kaufman, Gil (2012-03-29). "Madonna And Lionel Richie To Reunite On Billboard Charts?". MTV (MTV Networks). Dicapai pada 2012-04-07.
  100. ^ Cane, Clay (2010-11-06). "Mariah Celebrates Twenty Years". Black Entertainment Television. Dicapai pada 2013-01-08.
  101. ^ Talbott, Chris (2012-03-17). "Norah Jones to play entire new album at SXSW". Deseret News. Dicapai pada 2013-06-18.
  102. ^ "Queen retain UK album sales crown". BBC News. 2012-04-09. Dicapai pada 2012-11-24.
  103. ^ Pilgrim, Michael (2011-11-08). "Imagine... Simon & Garfunkel: the Harmony Game, BBC One, My Transsexual Summer, Channel 4, review". The Daily Telegraph. Dicapai pada 2012-12-13.
  104. ^ Cunningham, Simon (2012-03-09). "25th birthday of U2's Joshua Tree album". The Irish News. Dicapai pada 2012-11-27.
  105. ^ Goodwin, Christopher (2012-04-28). "Downfall of a diva". The Australian. Dicapai pada 2012-11-23.
  106. ^ Boshoff, Alison (2012-02-13). "Doomed to self-destruct: No one could save Whitney Houston as she blew £100m and sought oblivion in crack cocaine". Daily Mail. Dicapai pada 2012-09-28.
  107. ^ a b "Backstreet Boys – Biography". Sony BMG. 2006. Diarkib daripada yang asal pada 2007-09-11. Dicapai pada 2013-09-17. The next two BSB albums ("Backstreet's Back" and "Millennium") enjoyed worldwide sales of 24 million copies each.
  108. ^ Kara, Scott (2012-08-23). "Linkin Park: How to survive nu-metal". The New Zealand Herald. Dicapai pada 2012-11-24.
  109. ^ Fletcher, Alex (2007-10-26). "Ace Of Base announce reunion tour". Digital Spy. Dicapai pada 2012-12-07.
  110. ^ Battersby, Matilda (2012-11-15). "TLC plan first album since Lisa 'Left Eye' Lopes' death". The Independent. Dicapai pada 2013-01-08.
  111. ^ Hattenstone, Simon (2008-12-06). "'Who wants to be a drug addict at 41?'". The Guardian. Dicapai pada 2008-08-31.
  112. ^ Reporter, Nine O'Clock (2011-06-14). "Bon Jovi, the most eagerly anticipated concert of the year". Nine O'Clock. Dicapai pada 2012-12-15.
  113. ^ Ingham, Tim (2013-01-22). "Dido:'You should never hold anything back'". Music Week. Dicapai pada 2013-10-24.
  114. ^ Mitchell, John (2011-08-16). "Happy Birthday, Madonna!". MTV News. Dicapai pada 2012-12-15.
  115. ^ Roberts, Steven (2011-01-11). "Kanye West, Jay-Z Watch The Throne Pairing Treads New Ground". MTV News. Dicapai pada 2012-05-03.
  116. ^ Kaufman, Gil (2007-03-27). "Brad Delp, Singer For '70s Rock Icons Boston, Died Virtually Anonymous". MTV. Dicapai pada 2012-11-24.
  117. ^ Roberts, Emma (2011-05-12). "The Evolution of Britney Spears". MSN. Dicapai pada 2012-12-19.
  118. ^ Mansfield, Brian (2012-11-12). "Def Leppard setting off 'Hysteria' with Las Vegas run". USA Today. Dicapai pada 2012-11-24.
  119. ^ "George Michael at HP Pavilion at San Jose". Yahoo Inc. 24 March 2008. Dicapai pada 2012-04-18.
  120. ^ Gambaccini, Paul (2012-10-06). "For One Night Only, Series 7, Eric Clapton Unplugged". BBC Radio 4. Dicapai pada 2012-12-03.
  121. ^ Perkins, Matthew (2008-11-18). "Lionel Richie and You Are". ABC News (Australia). Dicapai pada 2012-12-20.
  122. ^ "Michael Jackson: list of his records". The Daily Telegraph. London: Telegraph Media Group. 2009-06-26. Dicapai pada 2010-03-25.
  123. ^ Fisher, Luchina (2011-11-30). "10 Things About Michael Jackson's 'Thriller' 30 Years After Its Release". ABC News. Dicapai pada 2012-12-13.
  124. ^ Williams, Chris (2011-12-10). "Phil Collins' No Jacket Required album revisited with co-writer Daryl Stuermer". Soul Culture. Dicapai pada 2012-09-18.
  125. ^ Michaels, Sean (2011-09-16). "Stevie Nicks: Prince asked me to write Purple Rain lyrics". The Guardian. Dicapai pada 2012-11-29.
  126. ^ How the Left Lost Teen Spirit-- (and how They're Getting it Back). Akashic Books. May 1, 2005. m/s. 228. ISBN 9780971920682. Dicapai pada 2012-04-13.
  127. ^ Doran, John (2010-10-29). "Supertramp: Breakfast in America review". BBC. Dicapai pada 2012-06-18.
  128. ^ Gannon, Louise (2008-10-19). "Free CD of Tina Turner's Private Dancer in today's Mail on Sunday". Daily Mail. London: Associated Newspapers. Dicapai pada 2010-03-25.
  129. ^ "Usher – Vogue.it". Vogue Italia. 2012-10-25. Dicapai pada 2012-11-23.