Buka menu utama

Senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Amerika Selatan

rencana senarai Wikimedia
South America (orthographic projection).svg

Berikut ini adalah 'senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Amerika Selatan' a, termasuk ibu negeri mereka, bahasa rasmi, mata wang, penduduk, kawasan, dan KDNK tiap kapita di PKP.

Amerika Selatan bersempadan di sebelah barat oleh Lautan Pasifik dan di sebelah utara dan timur oleh Lautan Atlantik. Amerika Utara dan Laut Caribbean terletak di barat laut. Amerika Selatan mempunyai daerah sekitar 17,840,000 kilometer persegi (6,890,000 sq mi), atau hampir 3.5% daripada permukaan Bumi. Pada tahun 2008, penduduk nya lebih dari 380 juta, menurut anggaran penduduk di The World Factbook . Amerika Selatan keempat kedudukan antara semua benua di daerah (setelah Asia, Afrika, dan Amerika Utara) dan [Benua [# Luas dan penduduk | kelima dalam] penduduk ] (selepas Asia, Afrika, Eropah, dan Amerika Utara).[1]

Pembahagian antara Amerika Utara dan Selatan tidak jelas, terletak di suatu tempat di Tanah Genting Panama, bagaimanapun, Panama dianggap sebahagian dari Amerika Utara.

Isi kandungan

Berdaulat negara bahagian dan wilayah lainSunting

  •      Jabatan atau tanggungan luar negeri
  • Bendera Nama Nama rasmi Bentuk kerajaan Ibu negara Bahasa rasmi Catatan
      Argentina Republik Argentina Republik presiden persekutuan Buenos Aires Sepanyol   [2][3]
      ArubaI (Belanda) Aruba Negara Belanda Oranjestad Belanda
    Papiamentu
     
      Bolivia Negara Plurinasional Bolivia Republik La Paz & Sucre [B] Sepanyol, Quechua, Aymara   [4]
      BonaireI (Belanda) Bonaire Majlis perbandaran Belanda Kralendijk Belanda
    Papiamentu
    Inggeris
     
      Brazil Republik Persekutuan Brazil Republik presiden persekutuan Brasília Portugis   [5]
      ChileJ Republik Chile Republik Santiago[C] Sepanyol   [6]
      Colombia Republik Colombia Republik berpresiden Bogotá Sepanyol   [7]
      CuraçaoI (Netherlands) Curaçao Negara Belanda Willemstad Belanda
    Papiamentu
     
      Ecuador Republik Ecuador Republik Presiden Quito Sepanyol   [8]
      Kepulauan Falkland (UK) Kepulauan Falkland Wilayah United Kingdom Stanley Inggeris   [9]
      Guiana Perancis (Perancis)[D] Republik Perancis (Guyane) Republik presiden Cayenne (Paris)[10] Perancis   [11][12]
      Guyana Republik Kerjasama Guyana Republik separuh presiden Georgetown Inggeris 40px [13][14]
      Paraguay Republik Paraguay Republik presiden berpelembagaan Asunción Sepanyol, Guaraní   [15][16]
      Peru Republik Peru Republik presiden Lima Sepanyol, Quechua[G]   [17][18]
      Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan [19] (UK) Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan Wilayah United Kingdom King Edward Point Inggeris  
      Suriname Republik Suriname Demokrasi berpelembagaan Paramaribo Belanda   [20]
      Trinidad dan TobagoI Republik Trinidad dan Tobago Republik parlimen Port of Spain Inggeris  
      Uruguay Republik Timur Uruguay Republik berpelembagaan Montevideo Sepanyol   [21]
      Venezuela Republik Bolivaria Venezuela Republik presiden persekutuan Caracas Sepanyol[H]   [22]

    Demografi dan geografiSunting

  •      Jabatan atau tanggungan luar negeri
  • Nama Kawasan Penduduk
    (anggaran Julai 2008)
    Peta Catatan
    Argentina 2,766,890 sq mi (7,166,212 km²) &&&&&&&040677348.&&&&&040,677,348   [2]
    Aruba (Belanda)
    Bolivia 1,098,580 sq mi (2,845,309 km²) &&&&&&&&09247816.&&&&&09,247,816   [4]
    Bonaire (Belanda)
    Brazil 8,511,965 sq mi (22,045,888 km²) &&&&&&0191908598.&&&&&0191,908,598   [5]
    ChileJ 756,950 sq mi (1,960,492 km²) &&&&&&&016454143.&&&&&016,454,143   [6]
    Colombia 1,138,910 sq mi (2,949,763 km²) &&&&&&&045013674.&&&&&045,013,674   [7]
    Curaçao (Belanda)
    Ecuador 283,560 sq mi (734,417 km²) &&&&&&&013927650.&&&&&013,927,650   [8]
    Kepulauan Falkland (UK) 12,173 sq mi (31,528 km²) &&&&&&&&&&&03140.&&&&&03,140   [9]
    Guiana Perancis (Perancis)[D] 91,000 sq mi (235,689 km²)[E] &&&&&&&&&0209000.&&&&&0209,000
    (anggaran Jan. 2007)
      [11][12]
    Guyana 214,999 sq mi (556,845 km²) &&&&&&&&01165673.&&&&&01,165,673   [13]
    Paraguay 406,750 sq mi (1,053,478 km²) &&&&&&&&06831306.&&&&&06,831,306   [15]
    Peru 1,285,220 sq mi (3,328,705 km²) &&&&&&&029180899.&&&&&029,180,899   [17]
    Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan (UK)
    Suriname 163,270 sq mi (422,867 km²) &&&&&&&&&0475996.&&&&&0475,996   [20]
    Trinidad dan Tobago
    Uruguay 176,220 sq mi (456,408 km²) &&&&&&&&03477778.&&&&&03,477,778   [21]
    Venezuela 912,050 sq mi (2,362,199 km²) &&&&&&&026414815.&&&&&026,414,815   [22]

    Statistik ekonomiSunting

    Nama Mata wang KDNK (PKP) per capita[A]
    (anggaran 2008 dalam dolar A.S.)
    Catatan
    Argentina Peso Argentina $&&&&&&&&&&014200.&&&&&014,200 [2]
    Aruba (Kerajaan Belanda) Florin Aruba $&&&&&&&&&&022000.&&&&&022,000
    Bolivia Boliviano $&&&&&&&&&&&04500.&&&&&04,500 [4]
    Bonaire (Belanda) Dolar AS
    Brazil Real Brazil $&&&&&&&&&&010100.&&&&&010,100 [5]
    Chile Peso Chile $&&&&&&&&&&014900.&&&&&014,900 [6]
    Colombia Peso Colombia $&&&&&&&&&&&08900.&&&&&08,900 [7]
    Curaçao (Belanda) Guilder Antillen $&&&&&&&&&&020500.&&&&&020,500
    Ecuador Dolar Amerika Syarikat $&&&&&&&&&&&07500.&&&&&07,500 [8]
    Kepulauan Falkland (UK) Pound Kepulauan Falkland $&&&&&&&&&&035400.&&&&&035,400 (anggaran 2002) [9]
    Guiana Perancis (Perancis) Euro $&&&&&&&&&&&06000.&&&&&06,000 (anggaran 2001)[F] [11][12]
    Guyana Dolar Guyana $&&&&&&&&&&&03900.&&&&&03,900 [13]
    Paraguay Guaraní Paraguay $&&&&&&&&&&&04200.&&&&&04,200 [15]
    Peru Nuevo sol Peru $&&&&&&&&&&&08400.&&&&&08,400 [17]
    Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan (UK)
    Suriname Dolar Suriname $&&&&&&&&&&&08900.&&&&&08,900 [20]
    Trinidad dan Tobago
    Uruguay Peso Uruguay $&&&&&&&&&&012200.&&&&&012,200 [21]
    Venezuela Bolívar Venezuela $&&&&&&&&&&013500.&&&&&013,500 [22]

    Lihat jugaSunting

    CatatanSunting

    RujukanSunting

    1. ^ The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind (edisi 2nd), New York: St. Martin's Press, 2007, m/s. 598, ISBN 0-312-37659-6, OCLC 173243876 
    2. ^ a b c "The World Factbook: Argentina". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    3. ^ Calvert, Peter (2004). A Political and Economic Dictionary of Latin America: an essential guide. New York: Routledge. m/s. 14. ISBN 1857432118. OCLC 57134234. 
    4. ^ a b c "The World Factbook: Bolivia". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    5. ^ a b c "The World Factbook: Brazil". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    6. ^ a b c "The World Factbook: Chile". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    7. ^ a b c "The World Factbook: Colombia". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    8. ^ a b c "The World Factbook: Ecuador". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    9. ^ a b c "The World Factbook: Falkland Islands (Islas Malvinas)". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    10. ^ Cayenne adalah ibu negara jabatan.
    11. ^ a b c Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report (edisi 21st). London: Kogan Page. 2003. m/s. 79. ISBN 0749440643. ISSN 1351-4571. 
    12. ^ a b c (Perancis) "Résultats régionaux des enquêtes de recensement de 2004 à 2007". INSEE. Dicapai 2008-06-12. 
    13. ^ a b c "The World Factbook: Guyana". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    14. ^ Nohlen, Dieter (2005). Elections in the Americas: a data handbook (edisi 21st). Oxford: Oxford University Press. vol. 1, p. 359. ISBN 0-19-928357-5. OCLC 58051010. 
    15. ^ a b c "The World Factbook: Paraguay". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    16. ^ The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind, p. 845.
    17. ^ a b c "The World Factbook: Peru". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    18. ^ Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report, p. 144.
    19. ^ Sometimes grouped with Antarctica rather than South America
    20. ^ a b c "The World Factbook: Suriname". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    21. ^ a b c "The World Factbook: Uruguay". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    22. ^ a b c "The World Factbook: Venezuela". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. Dicapai 2008-06-12. 
    23. ^ Redfield, Peter (2000). Space in the Tropics: From Convicts to Rockets in French Guiana. Berkeley: University of California Press. m/s. 269. ISBN 0-520-21985-6. OCLC 191037539. 
    24. ^ Baker, Colin (1998). Encyclopedia of Bilingualism and Bilingual Education. Clevedon: Multilingual Matters. m/s. 460. ISBN 1-85359-362-1. OCLC 34932753.  Parameter |coauthors= tidak diketahui diabaikan (guna |author=) (bantuan)
    25. ^ Kozloff, Nikolas (2007). Hugo Chavez: Oil, Politics, and the Challenge to the United States. New York: Macmillan Publishers. m/s. 136. ISBN 1-4039-8409-3. OCLC 144596511.