Henley Hii

Penyanyi, penulis lagu dan pelakon Malaysia

Henley Hii (lahir 27 Februari 1985) merupakan seorang penyanyi, penulis lagu dan pelakon lelaki di bawah PMP Malaysia. Beliau menyertai pertandingan Astro Talent Quest pada tahun 2004. Pada tahun 2007, beliau memenangi sebagai juara versi Malaysia Project Superstar musim kedua di 8TV[1].

Henley Hii
Diambil pada Konsert Amal Membeli Aiskrim untuk Anda 2012
Kelahiran (1985-02-27) 27 Februari 1985 (umur 39)
WarganegaraMalaysia
PekerjaanPenyanyi, Pelakon, Penulis lagu
Tahun aktif2005–kini
PasanganPauline Tan (k. 2022)
Kerjaya muzik
GenrePop
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
PMP Artist Management

Kehidupan peribadi

sunting

Henley terlibat dalam satu kemalangan jalan raya pada 6 Jun 2015. Menurut Hii, beliau memandu di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan apabila beliau melihat dari cermin belakangnya, dua kenderaan yang berkelajuan tinggi, dipercayai berlumba-lumba dan cuba mengalahkan satu sama lain. Hii sedang dalam perjalanan ke Batu Pahat untuk persembahan di acara Honda Family Road Trip.[2]

Kerjaya

sunting

Beliau memulakan kerjaya dalam muzik dengan aktif selepas pertandingan itu. Hii mendapat pengiktirafan meluas menerusi watak Joshua lakonannya dalam filem aksi ketenteraan PASKAL (2018) arahan Adrian Teh yang juga rakan karibnya.[3][4]

Pada tahun 2016, beliau dan Soo Wincci dilantik sebagai duta dan jurucakap Tonton.[5]

Filemografi

sunting

Televisyen

sunting
Tahun Tajuk Peranan Saluran TV
2004 Astro Talent Quest Astro Wah Lai Toi
2007 Project Superstar 8TV
2008 Step of Dance Fang Yuze 8TV
2009 Roseate-Love Lin Nuo 8TV
2010 Glowing Embers Fei Long ntv7
2011 Cuti-Cuti 1Malaysia
2011 A Time to Embrace Qiu Qizong 8TV
2011 The Adjusters 2 Jiang Haowei 8TV
2012 The Beat Fan Xiwen 8TV
2014 3.15am Luo Zhiqiang (Unit 2: "Ancient Well") 8TV
2014 Teen Edge Zhang Hekai 8TV
2014 On The Brink Zhang Ke ntv7
2016 Punch & Jude Jude Dai Guoming 8TV
2017 The Memoir of Ma Jie Coolie Head / Qi Jingang ntv7
2019 Sweet Delicacy Zhang Xianyang 8TV
2019 Singing In The Spring 2019

(TV Movie)

God of Song (Yaya) 8TV
2021 Hello, My Little Fortune Dream Angel Meng Chenzhen 8TV
2021 A Promise To Love Ryan 8TV
2023 Login To My Life Bao Chuanjun 8TV
Tahun Tajuk Watak Catatan
2011 23:59 Jeremy Filem pertama
2012 Kepong Gangster Ah Zhong
2014 The Great Lion Kun Seng Keng Cheng Yi Feng
2014 The Cage Xu Han Shen
2015 Kepong Gangster 2[6] Ah Shin (Ah Zhong)
2018 PASKAL[7] Joshua
2019 Singing in the Spring
2019 Red Storm
2019 Wira Boon Hua
2020 Pasal Kau! Josh
2021 Ada Hantu Peter
2022 The Assistant Sam
2022 Ada Hantu 2 Peter
2022 Deleted: Akan Ku Jejak! Fan Ming Kang
2024 Rain Town Melvin
2024 Legasi Wira Merah Jordan Pos-produksi
2024 Wolf Game Pos-produksi

Diskografi

sunting
  • 2007 "Berlepas"《起飞》
  • 2010 Crazy
  • 2013 "Penggodam Cinta"《起飞》
  • 2015 Take Me Home
  • 2022 Cinta Kau & Aku

Majlis Anugerah Video Emas

sunting
  • 2012 Lagu Tema Siri TV Terbaik "Mengejar Bayang dan Membina Impian"《追影·筑梦》"Cahaya dan Bayangan" 光影

(Tajuk lagu sepatutnya [Cahaya dan Bayangan]. Komposer: Ng Ka Fai & Penulis Lirik: Li Xinyi. Memenangi "Anugerah Televisyen Emas Ke-2" untuk Anugerah Lagu Tema Siri TV Terbaik.)

Rujukan

sunting
  1. ^ Seto Kit Yan (4 April 2016). "Malaysian singer Henley Hii wants to take you home". The Star Online. Dicapai pada 30 November 2016.
  2. ^ Loong Wai Ting (9 Jun 2015). "A narrow escape for Henley Hii". New Straits Times. Dicapai pada 11 Disember 2015.
  3. ^ Kamaruddin Razal (14 September 2018). "PASKAL The Movie Percubaan Pertama Henley Hii Terjah Pasaran Melayu". Astro Gempak. Dicapai pada 30 November 2018.
  4. ^ Dennis Chua (11 Januari 2019). "#Showbiz: Action hero Hii, someday". New Straits Times. Dicapai pada 30 November 2019.
  5. ^ Dennis Chua (18 Ogos 2016). "What's that behind you?". New Straits Times. Dicapai pada 30 November 2016.
  6. ^ Seto Kit Yan (11 Mac 2015). The rise and rise of 'Kepong Gangster 2' star Henley Hii The Star Online. Dicapai pada 30 November 2015.
  7. ^ Kamaruddin Razal (5 Oktober 2018). "Bayar Tiket & Enjoy... Sangat Berbaloi" - Henley Hii Astro Gempak. Dicapai pada 11 Disember 2018.

Pautan luar

sunting

Pautan luar

sunting