Buka menu utama

Menteri Besar Selangor

rencana senarai Wikimedia
(Dilencongkan dari Senarai Menteri Besar Selangor)

Menteri Besar Selangor ialah suatu jawatan ketua pentadbiran di negeri Selangor, Malaysia. Jawatan Menteri Besar merupakan satu jawatan ketua ekskutif di negeri-negeri beraja di Malaysia.

Menteri Besar Selangor
Coat of arms of Selangor.svg
Amirudin Shari.jpg
Penyandang
Amirudin Shari

sejak 19 Jun 2018 (2018-06-19)
Kerajaan Negeri Selangor
GelaranYang Amat Berhormat Dato' Menteri Besar
AnggotaMajlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
Lapor kepadaDewan Undangan Negeri Selangor
KediamanJalan Permata 7/1, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
PejabatTingkat 21, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor
PelantikSultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj
Sultan Selangor
TempohSelagi masih memiliki keyakinan dan kepercayaan majoriti ahli Dewan Undangan Negeri Selangor
Pilihan raya negeri diadakan lima tahun sekali atau lebih awal
Constituting instrumentUndang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959
Pemegang sulungHamzah Abdullah
PembentukanJun 1947; 72 tahun yang lalu (1947-06)
Laman webwww.selangor.gov.my/index.php/pages/view/82

Senarai Menteri BesarSunting

Berikut merupakan senarai Menteri Besar Selangor:[1]

# Menteri Besar Mula berkhidmat Tamat Parti Tempoh
1 Datuk Hamzah Abdullah   Jun 1947 30 Jun 1949 BEBAS 2 Tahun
2 Raja Tun Uda Al-Haj bin Raja Muhammad   1 Julai 1949 Mac 1953 BEBAS 4 Tahun
3 Othman Mohamad   Mac 1953 September 1954 Perikatan (UMNO) 1 Tahun
(2) Raja Tun Uda Al-Haj bin Raja Muhammad   September 1954 Ogos 1955 BEBAS 11 Bulan
4 Abdul Aziz Abdul Majid   Ogos 1955 1956 Perikatan (UMNO) 1 Tahun
5 Muhammad Ismail Abdul Latiff   1956 1958 Perikatan (UMNO) 2 Tahun
6 Abdul Jamil Abdul Rais   1958 Mei 1959 Perikatan (UMNO) 2 Tahun
7 Abu Bakar Baginda   30 Mei 1959 18 Mac 1964 Perikatan (UMNO) 1 Penggal
8 Harun bin Idris   19 Mac 1964 14 Mac 1976 Perikatan (UMNO) 3 Penggal 2 Tahun
9 Hormat Rafei   15 Mac 1976 2 Mei 1982 Barisan Nasional (UMNO) 1 Penggal 2 Tahun
10 Tan Sri Razali Ali   3 Mei 1982 13 Ogos 1986 Barisan Nasional (UMNO) 1 Penggal
11 Tan Sri Muhammad Taib   14 Ogos 1986 14 April 1997 Barisan Nasional (UMNO) 2 Penggal 1 Tahun
12 Tan Sri Abu Hassan Omar   6 Jun 1997 17 Ogos 2000 Barisan Nasional (UMNO) 3 Tahun
13 Dr.Khir Toyo   18 Ogos 2000 12 Mac 2008 Barisan Nasional (UMNO) 1 Penggal 4 Tahun
14 Tan Sri Khalid Ibrahim   13 Mac 2008
10 Ogos 2014
9 Ogos 2014
22 September 2014
Pakatan Rakyat (PKR)
BEBAS
1 Penggal 5 Bulan
15 Dato' Seri Mohamed Azmin Ali   23 September 2014 18 Jun 2018 Pakatan Rakyat(PKR) 4 Tahun
16 Dato' Seri Amirudin Shari   19 Jun 2018 kini Pakatan Harapan (PKR) Masih Menyandang

RujukanSunting

  1. ^ "Mantan Dato' Menteri Besar Selangor". Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan. 2008.