Sophiatul Liana Mohamed Sobri atau lebih dikenali sebagai Sophia Liana atau Sophia "De Fam" (lahir 6 Oktober 1990) merupakan salah seorang penyanyi daripada ahli kumpulan trio di Malaysia, De Fam.

Sophia Liana
Kelahiran
Sophiatul Liana binti Mohamed Sobri

(1990-10-06) 6 Oktober 1990 (umur 30)
Nama lainSophia De Fam
Pusat pendidikanKDU University College
PekerjaanPenari, penyanyi, pelakon, pengacara
Tahun aktif2015–kini
Laman sesawanginstagram: sophialiana

Beliau merupakan salah seorang penyanyi rap wanita Malaysia pada masa kini. Selain menyanyi, Sophia juga merupakan seorang pelakon dan pernah mengacarakan sebuah program Astro bersama kumpulannya.

BiografiSunting

Sophiatul Liana dilahirkan pada 6 Oktober 1990 di Ipoh, Perak merupakan anak kedua daripada empat orang adik beradik.[1]

KerjayaSunting

De Fam (2015-kini)Sunting

Bidang lakonanSunting

Berbanding dua lagi rakannya Azira dan Manggis, Sophia agak kurang aktif dalam bidang lakonan kerana lebih memberi fokus kepada bidang nyanyian dan perniagaan yang dijalankannnya.[2]

Kemunculan pertamanya di dalam dunia lakonan adalah melalui watak sampingan dalam drama Mr. Donat Karamel di mana watak utama dalam drama tersebut dilakonkan oleh Azira Shafinaz. Menggangap dirinya masih mentah dalam dunia lakonan, Sophia lebih memilih untuk melakonkan watak sampingan di dalam drama bagi menambah pengetahuan dan pengalaman dalam bidang ini. 

DiskografiSunting

  1. #Supergirls (2015) - bersama De Fam
  2. With You (2015) - bersama De Fam
  3. Bila Ada Kamu (2017) - bersama De Fam
  4. Magik (2018) - duet bersama Sakura Band
  5. Terbaik Bossku (2018) - duet bersama Waris dan Zizi Kirana
  6. Panas (2019) - bersama De Fam
  7. HAL (2019) - duet bersama Hullera dan Arabyrd
  8. Jatuh (2020) - duet bersama MC Syze
  9. Ngam (2020) - menampilkan Budak Ngam
  10. Dulu (2020)

FilemografiSunting

Tahun Tajuk Watak Saluran TV Catatan
2016 Mr. Donat Karamel Murni TV3
2018 Vila Ghazara Hani
Program TV
Tahun Tajuk Sebagai Saluran TV Catatan
2017 Jalan Makan Tido Artis Jemputan Astro RIA
Padan Muka Astro Warna
2018 Gara Gara Nurul & Shahril Suria Singapura (bersama Azira Shafinaz)
The Sherry Show & Friends TV3
Pesan Makan NTV7
Selamat Pagi Malaysia TV1 Promosi single terbaru, Magik bersama Sakura Band
Wanita Hari Ini TV3
Feel Good Show NTV7
Hlive Astro RIA
Pop TV NTV7
2020 Dansa dan Sing Peserta Astro Ria JUARA:

Sophia Liana X Budak Ngam.


PencapaianSunting

  1. Vokal Berkumpulan Terbaik di dalam Lagu (Anugerah Industri Muzik ke-22)]
  2. Song of The Year (MET 10 Awards)
  3. Best Breakthrough Artist (MET 10 Awards)
  4. Juara Dansa dan Sing Musim Pertama

RujukanSunting