Senarai baka ayam

rencana senarai Wikimedia
Tiga puluh jenis baka ayam yang diketahui

Terdapat beratus-ratus baka ayam yang wujud pada hari ini.[1] Ia telah diternak sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Ciri-ciri fizikal digunakan bagi membezakan baka-baka ayam iaitu saiz, warna bulu, jenis balung, warna kulit, warna telur dan tempat asalnya.[1] Ia juga dibahagikan mengikut kegunaan utamanya sama ada untuk telur, daging atau tujuan hiasan. Beberapa jenis baka memiliki kegunaan lebih daripada satu.[1]


Kandungan

Mengikut asal usul: AustraliaAustriaBelgiumBrazilBulgariaKanadaChileChinaCroatiaCubaCzechiaMesirFinlandPerancisJermanGreeceIcelandIndiaIndonesiaIranItaliJepunKoreaKosovoMalaysiaBelandaNew ZealandNorwayPakistanFilipinaPortugalRomaniaRusiaSerbiaSlovakiaAfrika SelatanSepanyolSwitzerlandTurkiUkraineUnited KingdomAmerika SyarikatVietnam

Mengikut kegunaan utama: TelurDagingDual kegunaanPameran

Lain-lain: BantamHibrid

Lihat juga   •    Nota kaki   •    Rujukan

Mengikut tempat asalSunting

AustraliaSunting

AustriaSunting

BelgiumSunting

 
Ayam jantan d'Everberg ini merupakan salah satu daripada baka ayam Bantan biasan dari Belgium

BrazilSunting

BulgariaSunting

 
Ayam Shumen Hitam

KanadaSunting

ChileSunting

ChinaSunting

 
Silkie terkenal kerana bulunya yang lembut seperti sutera

CroatiaSunting

CubaSunting

CzechiaSunting

MesirSunting

FinlandSunting

PerancisSunting

 
Faverolles

JermanSunting

GreeceSunting

Sumber [2]

IndiaSunting

IcelandSunting

IndonesiaSunting

 
Ayam jantan Sumatra

IranSunting

ItaliSunting

 
Leghorn

JepunSunting

KoreaSunting

KosovoSunting

MalaysiaSunting

MarianasSunting

BelandaSunting

 
Tiga ekor Barnevelder

New ZealandSunting

NorwaySunting

PakistanSunting

FilipinaSunting

PolandSunting

PortugalSunting

RomaniaSunting

 
Leher Botak

RusiaSunting

SerbiaSunting

SlovakiaSunting

Afrika SelatanSunting

SepanyolSunting

 
Seekor ayam jantan Minorca

SwitzerlandSunting

TurkiSunting

UkraineSunting

United KingdomSunting

 
Orpington kuning-kekuningan (foto menunjukkan seekor ayam jantan) agak popular bagi kumpulan kecil.

Amerika SyarikatSunting

VietnamSunting

Mengikut kegunaan utamaSunting

Kesemua ayam menghasilkan telur, daging yang boleh dimakan, dan memiliki pewatakan yang unik. Bagaimanapun, baka-baka berbeza terhasil ekoran daripada pembiakkan terpilih untuk menghasilkan ciri-ciri tertentu. Sesuatu baka mungkin secara teknikalnya digunakan untuk kegunaan pertanian umum.

TelurSunting

 
Ayam Araucana yang boleh dikenal pasti melalui kekurangan pada ekornya dan bulu pada telinganya
 
Araucana merupakan satu-satunya baka yang menghasilkan telur berwarna biru atau hijau

Kebanyakan baka-baka dipilih dan digunakan untuk menghasilkan telur. Kebiasaannya adalah ayam-ayam yang mempunyai berat yang ringan dan jarang mengeram.

DagingSunting

Beberapa baka ayam dibiakan bagi tujuan mendapatkan dagingnya, meskipun pasaran ayam daging dimonopoli oleh baka Cornish-Rock (satu baka ayam campuran Cornish dan Plymouth Rock). Kebanyakan ladang kecil dan rumah ladang menggunakan baka dual-guna untuk tujuan pengeluaran daging.

Dual kegunaanSunting

 
Barred Plymouth Rock adalah antara baka dua-guna yang sangat popular

Secara umumnya baka-baka yang dipelihara di rumah di seluruh dunia sesuai bagi tujuan pengeluaran daging dan telur. Walaupun begitu, beberapa baka mungkin lebih condong ke arah salah satu dari kegunaan ini. Baka-baka dengan ciri sebegini biasanya dikenali sebagai baka "dua kegunaan"

HiasanSunting

Sejak kurun ke-19, unggas hias, pembiakkan dan pertandingan kompetitif unggas sebagai hobi, telah meningkat dan mempunyai pengaruh besar ke atas baka-baka ayam. Banyak baka-baka yang dibiak bagi tujuan hiasan, manakala yang lain telah berubah dari kegunaan asalnya menjadi unggas untuk dipertandingkan, meskipun beberapa darinya mewarisi ciri-ciri utiliti. Sejak sukan laga ayam diharamkan di negara-negara membangun, kebanyakan baka-baka yang dibiakan bagi tujuan ini, yang dikenali dengan nama ayam laga, kini boleh dilihat di bon-bon pertunjukan berbanding di arena laga.

Key

U menunjukan baka dibiakan bagi tujuan pertandingan, tetapi masih digunakan untuk tujuan utiliti.

G menunjukan baka daging.

 
Modern Game dibiakan bagi tujuan pertandingan

BantamSunting

 
Sebright, seperti baka Sebright Emas adalah salah satu ayam Bantam yang popular

Kebanyakan baka ayam yang bersaiz besar mempunyai pasangan yang bersaiz miniatur yang dikenali sebagai katik atau bantam. Baka Bantam ini bersaiz satu per lima atau satu per empat dari baka aslinya, dengan ciri-ciri dan penampilan yang serupa dengan baka aslinya. Walaubagaimanapun Bantam asli tidak memiliki pasangan yang bersaiz besar. Baka bantam asli termasuk:

Baka kacukanSunting

Banyak keturunan ayam kacukan wujud, tetapi tiada baka asli atau baka yang diakui oleh standard baka unggas. Oleh itu, walaupun ia biasa didapati dalam kumpulan pengeluaran besar, baka kacukan secara teknikalnya tidak memenuhi definasi sebuah baka.

Lihat jugaSunting

Nota kakiSunting

  1. ^ a b c (Ekarius 2007, p. 23)
  2. ^ Rare Breeds and Varieties of Greece - Atlas 2010
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Ekarius 2007 tidak disediakan
  4. ^ (Percy 2006, p. 17)
  5. ^ Svrljig chicken
  6. ^ [1]
  7. ^ [2]
  8. ^ [3]

RujukanSunting

  • American Standard of Perfection. American Poultry Association.
  • Ekarius, Carol (2007). Storey's Illustrated Guide to Poultry Breeds. 210 MAS MoCA Way, North Adams MA 01247: Storey Publishing. ISBN 978-1-58017-667-5.Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  • Graham, Chris (2006). Choosing and Keeping Chickens. 2–4 Heron Quays London E14 4JP: Octopus Publishing. ISBN 9780793806010.Selenggaraan CS1: lokasi (link)
  • Heinrichs, Christine (2007). How To Raise Chickens. Voyageur Press. ISBN 9780793806010.
  • Percy, Pam (2006). The Field Guide to Chickens. Suite 200, 380 Jackson St, St Paul MN 55101: Voyageur Press. ISBN 0760324735.Selenggaraan CS1: lokasi (link)

Pautan luarSunting