Senarai ahli politik Malaysia

(Dilencongkan dari Senarai Ahli Politik Negara)

Ini ialah senarai pemegang jawatan wakil awam di Malaysia. Senarai ini memasukkan jawatan dari Persekutuan Tanah Melayu.

Sebelum KemerdekaanSunting

Kemerdekaan Persekutuan Tanah MelayuSunting

Pembetukan Persekutuan MalaysiaSunting

Zaman Tunku Abdul Rahman Putra Al HajSunting

Zaman Tun Abdul Razak Bin HusinSunting

Zaman Tun Hussein Bin OnnSunting

Zaman Tun Dr.Mahathir Bin MohamadSunting

Zaman Tun Abdullah Bin Ahmad BadawiSunting

Selepas peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri Malaysia. Timbalannya Tun Abdullah Badawi diangkat menjadi Perdana Menteri Malaysia kelima. Beliau melantik Dato' Seri Mohd.Najib Razak sebagai timbalannya. Terdapat dua pilihan raya yang berlaku semasa pemerintahannya iaitu PRU 11 (2004) dan PRU 12 (2008). Semasa PRU 11 kerajaan negeri Terengganu telah dikalahkan oleh gabungan pembangkang Pakatan Rakyat dan negeri Kelantan kekal pemerintahan Pakatan Rakyat di bawah Parti Islam Se-Malaysia. Pada PRU 12 pula, negeri Terengganu kembali semula kepada pemerintahan Barisan Nasional namun terdapat empat negeri telah jatuh ke tangan pembangkang iaitu negeri Selangor di bawah Parti Keadilan Rakyat,Pulau Pinang di bawah Democratic Action Party manakala negeri Perak,Kedah dan juga Kelantan berada di bawah pemerintahan Parti Islam Se-Malaysia. Ini menyebabkan ramai pemimpin Barisan Nasional mendesak Tun Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan. Akhirnya beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri setahun selepas PRU 12 iaitu pada tahun 2009.

Zaman Dato' Seri Mohd Najib Bin Abdul RazakSunting

Selepas perletakan jawatan Perdana Menteri ke lima Malaysia iaitu Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Mohd Najib iatu timbalannya dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke Enam menggantikannya.


KerajaanSunting

2013-2016Sunting

2016-2018Sunting

Ramai Ahli UMNO keluar Parti

PembangkangSunting

(2013-2015)Sunting

2015-2018Sunting

Zaman Malaysia BaharuSunting

Pada tanggal 9 Mei 2018. Suruhanjaya Pilihan Raya mengisytiharkan kemenangan Pakatan Harapan. Dato' Seri Mohd.Najib Razak meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam. Mahathir Mohamad dan Wan Azizah menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk memberikan pengampunan kepada Anwar Ibrahim sekaligus memberikannya kebebasan daripada menjadi banduan di penjara. Selepas itu, Mahathir Mohamad,Wan Azizah,Muhyiddin Yassin,Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk membincangkan pelantikan Perdana Menteri Malaysia yang baharu. Keempat-empat presiden parti itu bersetuju untuk meletakkan Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh.

KerajaanSunting

Nama Jawatan Jawatan Parti
Tun Dr.Mahathir Mohamad Perdana Menteri dan Pemangku Menteri Pendidikan Pengerusi PH dan BERSATU
Dato' Seri Wan Azizah Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat Presiden PH dan Ketua Penasihat PKR
Mohamad Sabu Menteri Pertahanan Timb Presiden PH dan Presiden AMANAH
Lim Guan Eng Menteri Kewangan Timb Presiden PH dan Setiausaha Agung DAP
Tan Sri Muhyiddin Yassin Menteri Dalam Negeri Timb Presiden PH dan Presiden BERSATU
Dato' Seri Azmin Ali Menteri Hal Ehwal Ekonomi Timb Presiden PH, Timb Presiden PKR dan Ketua PH Selangor
Dato' Seri Mukhriz Mahathir Menteri Besar Kedah Naib Presiden dan Timb Presiden BERSATU
Datuk Seri Salahuddin Ayub Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Naib Presiden PH dan Timb Presiden AMANAH
Dato' Seri Amirudin Shari Menteri Besar Selangor Ahli MPT dan Ketua PKR Selangor
Dato' Seri Aminuddin Harun MB Negeri Sembilan Ketua PKR Negeri Sembilan
Adly Zahari KM Melaka Ketua AMANAH Melaka
Chow Kon Yeow KM Pulau Pinang DAP
Dato’ Sri Fauzi Abdul Rahman Pengerusi Pakatan Harapan Pahang Pengerusi Parti Keadilan Rakyat Pahang
Datuk Seri Shafie Apdal KM Sabah Presiden WARISAN
Dato' Seri Ahmad Faizal Azumu MB Perak Ketua BERSATU Perak
Dato' Osman Sapian MB JOHOR 1

PembangkangSunting

Lihat jugaSunting

RujukanSunting