Buka menu utama

Senarai istilah Kristian dalam bahasa Arab

rencana senarai Wikimedia

Berikutnya adalah senarai istilah Kristian dalam bahasa Arab yang terdiri dari konsep yang berasal dari tradisi Arab dan Kristian dan diluahkan sebagai kata-kata dan frasa dalam bahasa Arab. Istilah-istilah ini termasuk transliterasi, sering ditemani oleh ortografi huruf Arab asal. Walaupun Islam adalah agama yang dominan di kalangan bangsa Arab, terdapat juga banyak Arab Kristian di rantau yang dulunya Kristian, seperti kebanyakan bekas jajahan Empayar Byzantine di Timur Tengah. Dianggarkan 20 juta umat Arab Kristian (penganut teramai adalah di Mesir, Lubnan, Brazil, Mexico, Jordan, Syria, Sudan, Iraq, AS, Kanada, UK dan Australia) menetap di seluruh dunia. Agama Kristian sudah wujud di dunia Arab sejak (abad pertama). Para pembaca harus menyatakan bahawa bahasa Arab ditulis dengan abjad Arab, dan bahawa berlainan individu dan kumpulan-kumpulan Kristian boleh mentransliterasi sesetengah kata-kata Arab ke dalam huruf Latin dalam pelbagai cara.


Isi kandungan
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ASunting

al-Āb (الآب) 
Tuhan Bapa
Allāh (الله)

secara harfiah "Tuhan"; juga digunakan sebagai sebuah istilah agama oleh umat Islam Arab dan Yahudi Arab.

Katolik Rom di Malta menggelar Tuhan Alla dalam bahasa Malta. Nama Allah juga digunakan oleh umat Kristian dalam negara-negara Islam dan negara-negara di mana kedua-dua agama Islam dan Kristian seringkali bersampingan seperti di Indonesia, Malaysia, Palestin, Lubnan, Turki, Syria, Mesir, Iraq dan Nigeria.

BSunting

Bābā Nuwayl (بابا نويل) 
Santa Claus (dipercayai berasal dari Perancis "Père Noël")
Bismi l-Ābi wa l-Ibni wa r-Rūḥi l-Qudus (باسم الآب والابن والروح القدس, also spelled بسم الاب والابن والروح القدس)
"Dengan nama Bapa, Anak dan Roh Kudus" (lihat juga: Rumus tritunggal, Basmalah). Kadangkala diikuti oleh الإله الواحد al-Ilāhu l-Wāḥid "Tuhan yang Esa", untuk mengemfasiskan monoteisme.
Brūtistāntī (بروتستانتي) 
Protestan (ejaan lain Prōtistāntī)

ISunting

‘Īd Kulli l-Qiddīsīn (عيد كل القديسين) 
Hari Para Orang Kudus
‘Īdu l-‘Anṣarah (عيد العنصرة) 
Pentekosta
‘Īdu l-Fiṣḥ (عيد الفصح) or ‘Īdu l-Qiyāmah (عيد القيامة)
Paskah atau Hari Raya Kebangkitan Yesus
‘Īdu l-Jasad (عيد الجسد) 
Hari Raya Tubuh Kristus (perayaan agama Katolik)
‘Īdu l-Mīlād (عيد الميلاد) 
"Hari Kelahiran (Isa)" Krismas.
‘Īdu ṣ-Ṣu‘ūdi (lil-Masīḥ) (عيد الصعود) 
Hari Raya Kenaikan Yesus ke Syurga
‘Īdu l-Mawtā (عيد الموتى) 
Hari Peringatan Semua yang Telah Meninggal
Injīl (إنجيل) 
Salah satu dari empat injil (dari bahasa Greek Ευαγγελιον "Khabar Baik"); umat Islam menggunanya untuk merujuk pada keseluruhan Perjanjian Baru, atau injil "tidak diubah" Isa.
Iqūna (إيقونة) 
Ikon

JSunting

Jaras (جرس) 
loceng gereja

KSunting

Kanīsa (كنيسة) 
Gereja, berkaitan dengan bahasa Ibrani Knesset "Perhimpunan". Lihat Alcañiz untuk sebuah cognate bahasa Sepanyol melalui bahasa Mozarab.
Kathūlīkī (كاثوليكي) 
Katolik
Kātidrā'iyyah كاتدرائية) 
Katedral

MSunting

al-Masīiyyah (المسيحية)
Agama Kristian (secara harfiah "Messianiti")
Masīī (مسيحي)
Kristian (secara harfiah bermaksud "berkaitan dengan Al-Masih")
Mubaššir (مبشر)
Mubaligh Kristian

NSunting

Narānī (نصراني)
Istilah tradisi Islam bagi penganut agama Kristian (secara harfiah "Nazarene"). Kristian Arab tidak menggunakan istilah ini untuk merujuk diri mereka sendiri. Istilah ini mengandungi konotasi negatif dalam sesetengah konteks.
irī (ناصري)
Orang dari Nazareth (juga pengikut Gamal Abdel Nasser)

OSunting

Orthodoxī (أرثوذكسي)
Ortodoks[disambiguation needed]

QSunting

Qibti, Qubti (قبطي) 
Qibti, Koptik

RSunting

ar-Rūu l-Qudus (الروح القدس)
Roh Kudus

SSunting

Ṣalīb (صليب)
Salib
Sim‘ānu l-Ghayūr (سِمْعَانُ الْغَيُور)
Simon Orang Zelot

TSunting

Tabšīr (تبشير) 
secara harfiah "Penyebaran Khabar Baik" - kerja mubaligh Kristian
Tajassud (تجسد) 
Penjelmaan Firman (Tuhan menjadi manusia)
ath-Thālūth (الثالوث) 
Tritunggal

YSunting

Yasū‘ (يسوع) 
Versi Arab Kristian pada nama Jesus (bertentangan dengan istilah Arab Islam Isa عيسى)
Yawmu l-Jum‘ati l-azīna (الجمعة الحزينة)
Jumaat Agung

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting