Senarai Pantai di Malaysia

Berikut merupakan senarai pantai-pantai di Malaysia mengikut negeri. Senarai ini akan ditambah dari masa ke semasa. Anda dialu-alukan untuk menambah pantai di senarai ini jika ada yang tidak tersenarai. Pulau-pulau kecil tidak termasuk dalam senarai ini (kecuali Pulau Langkawi dan Pulau Pinang

PerlisSunting

Negeri paling utara di Malaysia dan perlis tidak mempunyai pantai yang diwartakan. Pantai di negeri Perlis tidak ada nama. " ada namanya. Namanya ialah pantai miskin " kebanyakan penduduknya ialah nelayan.

Bilangan Nama Pantai Daerah Catatan
- Kuala Sanglang Arau
- Kuala Perlis Arau

KedahSunting

Kedah juga mempunyai garis pantai yang agak panjang, tetapi kebanyakan pantai di Kedah tidak ada nama. Berikut merupakan pantai di Negeri Kedah yang mempunyai nama sahaja. Jika tidak ada dalam senarai sila tambah. Jadual ini bermula dari Selatan (Muara Sg. Muda) hingga Utara(Sempadan negeri Perlis) yang diikuti Pulau Langkawi yang bermula dari Kuah- Teluk Burau-Pantai Cenang-Tanjung Rhu-Kuah.(Pulau-pulau yang kecil dan lain tidak termasuk)

Bilangan Nama Pantai Daerah Catatan
- Kuala Muda Kedah Kuala Muda
1 Pulau Sayak Kuala Muda
2 Pantai Merdeka Kuala Muda Pantai Merdeka adalah pantai yang terkenal di negeri Kedah. Pantai ini juga menjadi tarikan pelancongan terutama pelancong luar.
3 Tanjung Dawai Kuala Muda
4 Tanjung Jaga Yan Kaki Gunung Jerai
5 Pantai Murni Yan
6 Kuala Kedah Kota Setar

Pulau Langkawi(Langkawi mempunyai hanya 1 daerah, iaitu Langkawi). Senarai bermula dari(Kuah(Dataran Helang)-Teluk Burau-Pantai Cenang-Tanjung Rhu-Dataran Helang)

Bilangan Nama Pantai Daerah(Langkawi) Catatan
1 Dataran Lang Terdapat sebuah tugu helang di sini. Dataran Lang juga terkenal sebagai tempat bergambar oleh pelancong-pelancong luar mahupun dalam negara
2 Tanjung Lembung
3 Pantai Berangin
4 Teluk Baru
5 Pantai Tengah
6 Pantai Cenang
7 Pantai Kok
8 Teluk Burau
9 Pantai Teluk Datai
10 Pantai Pasir Tengkorak
11 Teluk Yu
12 Pantai Pasir Hitam
13 Tanjung Rhu


Pulau PinangSunting

Pulau Pinang mempunyai garis pantai yang panjang disebabkan negerinya yang berpulau. Di tanah besar hanya terdapat satu pantai rekreasi. Tetapi tidak digalakkan mandi. Selatan - Utara(Senarai).

Bilangan Nama Pantai Daerah(Seberang Perai) Catatan tambahan
1 Pantai Bersih Seberang Perai Utara Satu-satunya pantai rekreasi di Pulau Pinang bahagian tanah besar. Terdapat satu kawasan rekreasi di kawasan rehat lebuhraya (LLB). Ramai yang beriadah di situ.
- Kuala Muda (Pulau Pinang) Seberang Perai Utara Perkampungan Nelayan

Pulau Pinang(Tanjung/Bahagian Pulau). Senarai ini adalah pantai yang terletak di sebelah pulau bermula Dari Kota Cornwallis-Teluk Bahang-Teluk Kumbar-Kota Cornwallis.

Bilangan Nama Pantai Daerah (Pulau Pinang) Catatan Tambahan
1 Persisiran Pantai Kota Cornwallis Timur Laut Pulau Pinang Berhampiran Padang Kota Lama.
2 Persisiran pantaii Persiaran Gurney Timur Laut Pulau Pinang
3 Tanjung Pinang Timur Laut Pulau Pinang
4 Tanjung Tokong Timur Laut Pulau Pinang Bandar
5 Tanjung Bungah Timur Laut Pulau Pinang Bandar
6 Batu Ferringhi Barat Daya Pulau Pinang Pantai peranginan terkenal di Pulau Pinang. Pelbagai aktiviti riadah dan rekreasi dilakukan di sini. Terdapat juga gerai-gerai di sekitar pantai ini.
7 Teluk Bahang Barat Daya Pulau Pinang Bandar
8 Monkey Beach Barat Daya Pulau Pinang Terletak di dalam kawasan Taman Negara Pulau Pinang
9 Pantai Kerachut Barat Daya Pulau Pinang Terletak di kawasan Taman Negara Pulau Pinang
10 Pantai Acheh Barat Daya Pulau Pinang Perkampungan Nelayan
11 Teluk Kumbar Barat Daya Pulau Pinang Bandar
12 Damar Laut Barat Daya Pulau Pinang
13 Teluk Tempoyak Barat Daya Pulau Pinang

PerakSunting

Perak merupakan negeri Pantai Barat yang mempunyai garis pantai yang panjang selain Johor. Namun , perak hanya ada kira-kira 4 sahaja pantai rekreasi untuk beriadah dan rekreasi. Yang lainnya hanyalahperkampungan nelayan. Senarai ini bermula dari Selatan hingga Utara Negeri Perak. Hanyak pantai sahaja yang ada di dalam senarai ini. Pulau Pangkor danpulau yang lain tidak termasuk.

Bilangan Nama Pantai Daerah (Perak) Catatan

-

- Kuala Gula Matang
- Kuala Terong Larut,matang
- Kuala Termeloh
1 Teluk Rubiah Manjung
2 Teluk Batik Manjung Pantai peranginan terkenal di Bumi Perak ini. Peloncong boleh bermandi-manda beriada berehat di pantai ini. Pelbagai kemudahan disediakan.
3 Teluk Senangin Manjung
4 Damai Laut Manjung
5 Pantai Remis(Perak) Larut, Matang dan Selama Perkampungan Nelayan

SelangorSunting

Selangor juga antara negeri pantai barat yang mempunyai pantai yang berselut dan berlumpur. Pantai-pantai di Negeri Selangor hanya sesuai untuk aktiviti riadah. Tidak terlalu sesuai untuk bermandi manda. Berikut senarai pantai di Selangor. Senarai ini bermula dari Bagan Lalang (Selatan) hingga Sabak Bernam(Utara).

Bilangan Nama Pantai Daerah (Selangor) Catatan
1 Pantai Bagan Lalang Sepang Pantai ini terletak di dalam daerah Sepang.
2 Tanjong Sepat Kuala Langat Pekan
3 Pantai Morib Kuala Langat Satu-satunya pantai yang terkenal di Negeri Selangor. Pantai ini agak ramai dikunjungi pelancong kerana terletak tidak telalu jauh dari Kuala Lumpur
4 Pantai Klanang Kuala Langat Terletak berjampiran dengan kawasan bersejarah Jugra.
5 Pantai Remis (Selangor) Kuala Selangor
6 Pantai Jeram Kuala Selangor
7 Tanjong Karang Kuala Selangor Pekan/Bandar
8 Pantai Redang Sabak Bernam Pantai yang terletak berhampiran dengan pekan Sekinchan.
9 Pantai B.N.O Sabak Bernam B.N.O Bermaksud Bagan Nakhoda Omar

Negeri SembilanSunting

Jikalau pantai di N. Sembilan ini sudah tentulah anda fikir Port Dickson?Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak pantai di Negeri Sembilan. Port Dickson adalah nama umum, sebuah pekan dan daerah di Negeri Sembilan. Tetapi nama pantai-pantai di N. Sebilan lebih popular dengan nama P. Dickson. Berikut merupakan senarai pantai di Port Dickson yang Bermula dari Utara hingga Selatan.

Bilangan Nama Pantai Daerah (Port Dickson) Catatan
1 Pantai Tanjong Gemuk Antara pantai yang menjadi tumpuan para pelawat apabila melawat port dickson
2 Pantai Bagan Pinang
3 Pantai Saujana
4 Pantai Cahaya Negeri
5 Pantai Teluk Kemang Pantai peranginan yang paling terkenal di Pantai Barat Malaysia. Terkenal dan sering dilawati pelancong terutama dari Kuala Lumpur dan Pantai Barat Malaysia.
6 Pantai Purnama
7 Pantai Tanjung Biru (Blue Lagoon) Port Dickson/Alor Gajah Sebahagian Pantai ini berada di Negeri Sembilan dan sebahagian lagi berada di dalam Negeri Melaka
8 Pantai Cermin Port Dickson/Alor Gajah Sebahagian pantai ini terletak di Negeri Melaka dan sebahagian lagi di Negeri Sembilan.
9 Pantai Dickson

MelakaSunting

Melaka adalah negeri yang mempunyai warisan sejarah yang sangat banyak.

Bilangan Nama Pantai Daerah(Melaka Catatan
01 Pantai Tanjung Biru(Blue Lagoon) Port Dickson/Alor Gajah Sebahagian pantai ini terletak di daerah Port Dickson, Negeri Sembilan manakala bakinya di Negeri Sembilan
02 Tanjung Tuan Alor Gajah Di sini terletaknya Rumah Api Tg.Tuan( Cape Rachado) dan Hutan Lipur Tanjung Tuan
03 Pantai Cermin Alor Gajah/Port Dickson Pantai ini terletak di kedua-dua sempadan negeri iaitu Melaka dan Negeri Sembilan.
04 Kampung Sungai Baru Melaka Tengah Perkampungan Nelayan
05 Teluk Gong Melaka Tengah
06 Pantai Angkat Melaka Tengah
07 Pantai Pengkalan Balak Melaka Tengah
08 Pantai Kemunting Melaka Tengah
09 Pantai Tanjung Bidara Melaka Tengah Pantai Terkenal di negeri bersejarah ini.
10 Pantai Puteri Melaka Tengah
11 Pantai Kundor Melaka Tengah
12 Tanjung Kling Melaka Tengah Zon Bebas Industeri
13 Pantai Klebang Melaka Tengah Pantai terkena di Melaka.
14 Marina Melaka Tengah
15 Banda Hilir Melaka Tengah Pusat Bandar Melaka
16 Pantai Siring Jasin

JohorSunting

Johor negeri yang mempunyai kedua-dua bahagian pantai iaitu Pantai Timur dan Pantai Barat malahan ada Persisiran pantai di kawasan selatan yang selatya dikenali sebagai Selat Selatan

Pantai Barat:Bermula dari sempadan Johor-Melaka hingga Tanjung Piai(Utara-Selatan)

Bilangan Nama Pantai Daerah Catatan
01 Tanjung Emas Muar
02 Muar Muar Bandar
03 Pantai Leka Muar Perkampungan Nelayan
04 Pantai Mesra, Sri Menanti Muar
05 Pantai Teluk Wawasan Batu Pahat
06 Pantai Minyak Beku Batu Pahat Di sini terletaknya pantai Minyak Beku. Dikatakan namanya sempena nama Telaga Mintak Beku(Perigi Batu Pahat) yang terletak di pantai ini (Batu Pahat 11 km→)
07 Kukup Pontian Jeti untuk KE Pulau Kukup
08 Taman Negara Tanjung Piai Pontian Kawasan paling selatan di Asia

Pantai bahagian Selatan:Dari Tanjung Piai-Tg. Pengelih/Pengerang(Barat-Timur)

Bilangan Nama Pantai Daerah(Johor) Catatan
009 Tanjung Bin Pontian
010 Tanjung Pelepas(PTP) Johor Bahru Di sini terletaknya Perlabuhan Tanjung Pelepas (PTP), antara perlabuhan utama di Iskandar Malaysia
011 Tanjung Adang Johor Bahru
012 Tanjung Kupang Johor Bahru
013 Teluk Danga
"(Dahulunya dikenali sebagai Pantai Lido)"
Johor Bahru
014 Tanjung Putri Johor Bahru
015 Tanjung Buai Kota Tinggi
016 Tanjung Belungkor Kota Tinggi

Pantai Timur:Dari Pengerang hingga Tg. Gemok(Utara-Selatan)

Bil Nama Pantai Daerah (Pantai Timur Johor) Catatan
17 Tanjung Pengelih Kota Tinggi
18 Pengerang Kota Tinggi
20 Tg. Merak Kota Tinggi
21 Tlk. Ramunia Kota Tinggi
22 Desaru Kota Tinggi Pantai peranginan dan rekreasi terkenal di Negeri Johor di sebelah Pantai Timur. Terdapat pelbagai kemudahan seperti Hotel dan Resort.
23 Tanjung Sedili Kota Tinggi
24 Tanjung Leman Kota Tinggi
25 Taman Rekreasi Mersing Mersing
26 Pantai Air Papan Mersing
27 Pantai Rekreasi Mersing
28 Teluk Gorek Mersing
29 Tanjung Resang Mersing
30 Pantai Penyabong Mersing
31 Teluk Lipat Mersing
32 Pantai Semanyir Mersing
33 Pantai Belukar Juling Mersing
34 Tanjong Gemok Mersing Sempadan negeri Johor-Pahang

KelantanSunting

Kelantan merupakan negeri Pantai Timur yang mempunyai garis pantai yang paling pendek di Wilayah Pantai Timur. Berikut merupakan senarai pantai yang terdapat di negeri Kelantan. Senarai ini bermula dari Selatan hingga Utara.

Bilangan Nama Pantai Daerah (Kelantan) Catatan Tambahan
1 Pantai Bisikan Bayu Pasir Puteh Pantai yang terletak di daerah Pasir Putih ini merupakan pantai yang terkenal di Kelantan selain Pantai Cinta Berahi(Cahaya Bulan)
2 Tok Bali Pasir Puteh
3 Pantai Melawi Bachok Pantai ini tidak seberapa terkenal seperti pantai lain di Kelantan.
4 Pantai Irama Bachok Juga antara pantai terkenal di Kelantan.
5 Pantai Kemayang Bachok
6 Pantai Kemasin Bachok Pantai ini bukan di laut terbuka tetapi di muara Sungai Kemasin
7 Pantai Senok Bachok Pantai ini terkenal dengan Pokok Rhu yang lurus dan tersusun seakan-akan di suatu tempat di Korea.
8 Pantai Sabak Kota Bharu
9 Pantai Cahaya Bulan (Pantai Cinta Berahi) Kota Bharu Antara pantai terkenal di Negeri Cik Siti Wang Kembang.
10 Pantai Kundur Kota Bharu
11 Pantai Mek Mas Kota Bharu
12 Pantai Seri Tujuh Tumpat
13 Pantai Geting Tumpat

TerengganuSunting

Senarai ini menunjukkan pantai di negeri Terengganu bermula dari Selatan(Daerah Kemaman) hingga Utara(Besut). Terengganu mempunyai garis pantai sepanjang 225 km dan Terengganu antara negeri yang mempunyai pantai yang banyak, tetapi kebanyakannya tidak boleh mandi kerana ombaknya agak kuat.

Bilangan Nama Pantai Daerah Catatan
1 Pantai Teluk Mak Nik
(Monica Bay)
Kemaman
2 Kawasan Rekreasi Telaga Simpul
(Telaga Simpul/Pantai Marina)
Kemaman Sebuah kawasan rekreasi yang terdapat telaga yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri dan pantai yang terletak hampir dengan muara Sungai Kemaman. Pantai ini agak jarang diketahui pelancong kerana lokasinya yang terpencil dari jalan utama ( ) kerana asalnya,   Jalan Kuantan-Kuala Terengganu melalui Telok Kalong sebelum jajaran ini dipotong berikutan pembinaan Kawasan Perindustrian Telok Kalong.
3 Pantai Teluk Kalung Kemaman Pantai ini mempunyai teluk di hujung utaranya.
4A Bandar Pelancongan Pantai Kijal Kemaman Kawasan Pelancongan
4B Pantai Penunjuk (Kijal) Kemaman
5 Pantai Rekreasi Kuala Kemasik (Pantai Kemasik) Kemaman Pantai Rekreasi
5A Pantai Taping, Kemasik Kemaman
6 Pantai Rantau Petronas Kemaman
7 Pantai Kuala Kertih Kemaman Pantai ini terletak betul betul dengan muara Sg. Kertih
8 Pantai Paka Dungun
9 Hutan Lipur Tanjung Gadung Dungun Hutan lipur dan pantai peranginan. Hutan ini merupakan hutan dipterokarp pantai dan tereltak dalam Hutan Simpan Bukit Bauk
10 Pantai Teluk Gadung Dungun
11 Pantai Sura Dungun
12 Pantai Teluk Lipat Dungun
13 Pantai Rekreasi Teluk Bidara Dungun Juga dikenali sebagai Pantai Teluk Bidara
14 Pantai Tanjung Jara Dungun
15 Pantai Batu Pelanduk/Pantai Kuala Abang Dungun Pantai ini mendapat nama dari batu yang berbentuk seperti pelanduk yang tereletak di tepi pantai ini. Pantai ini betul betul terletak di tepi Jalan Kuantan-Kuala Terengganu di mana jalan ini berada di titik paling hampir dengan pantai dalam keseluruhan jajaran  . Pantai ini juga dikenali sebagai Pantai Kuala Abang
16 Rantau Abang Dungun
17 Rhu Madu Dungun
18 Pantai Peranginan Kelulut Marang
19 Pantai Rusila Marang
20 Pantai Rhu Rendang Marang
21A Pantai Pandak Kuala Terengganu
21B Taman Rekreasi Chendering Kuala Terengganu
22 Taman Rekreasi Kuala Ibai Kuala Terengganu
23 Pantai Batu Buruk Kuala Terengganu
24 Seberang Takir Kuala Nerus Pekan
25 "Pantai Florida" Kuala Nerus Pantai ini masih belum mempunyai nama rasmi, kawasan pantai ii merupakan kawasan tambak yang terletak di Kg. Sbrg. Takir. Terdapat jalan yang baru dinina di sepanjang kawasan ini, jalan tersebut bersambung dengan Templat:Jambatan Angkat Kuala Terengganu, pantai ini diberi jolokan nama Pantai Florida oleh penduduk tempatan.
26 Pantai Teluk Ketapang Kuala Nerus
27 Pantai Tok Jembal Kuala Nerus
28 Pantai Batu Rakit Kuala Nerus
29 Pantai Merang Setiu
30 Pantai Rhu Sepuloh Setiu
31 Pantai Penarik Setiu
32 Pantai Mangkuk Setiu
33 Pantai Beting Lintang Setiu
34 Pantai Dendong Besut
35A Bukit Keluang Besut
35B Pantai Bukit Keluang Besut
36 Pantai Demong Besut Pantai ini tidak diketahui pelancong kerana tiada kemudahan. Pantai ini juga kurang pelancong kerana tidak tahu kewujudan pantai ini.
37 Pantai Air Tawar Besut

PahangSunting

Berikut merupakan pantai di negeri Pahang yang bermula dari Rompin hingga Cherating. Pahang antara yang mempunyai garis pantai yang panjang selepas Terengganu dan Johor.

Bilangan Nama Pantai Daerah (Pahang) Catatan
1 Pantai Hiburan Rompin
2 Pantai Rompin Rompin
3 Pantai Bernas Rompin
4 Pantai Lanjut Rompin
5 Pantai Sepat Kuantan
6 Pantai Rekreasi Teluk Cempedak Kuantan Pantai rekreasi & peranginan paling terkenal di negeri Pahang. Terdapat pelbagai kemudahan seperti Surau dan Tandas Awam
7 Teluk Penyamun Kuantan Pantai ini boleh diakses melalui laluan pejalan kaki di Telok Chempedak
7 Pantai Batu Hitam Kuantan
8 Pusat Rekreasi Air Balok [[Kuantan
9 Tanjung Gelang Kuantan
9 Cherating Kuantan
10 Pantai Chendor Kuantan Berhampiran dengan Negeri Terengganu

SarawakSunting

      • Rencana ini merupakan recana tunas, anda boleh membantu untuk mengembangkannya***
Bilangan Nama Pantai Pekan/Daerah (Sarawak) Catatan
1 Pantai Damai Kuching
2 Pantai Pasir Panjang Kuching
3 Pantai Puteri Kuching
4 Pantai Pandan Lundu
5 Pantai Tanjung Kembang Kabong
6 Pantai Tanjung Batu Bintulu
7 Pantai Tusan Bekenu
8 Pantai Tanjung Lobang Miri

SabahSunting

      • Rencana ini merupakan recana tunas, anda boleh membantu untuk mengembangkannya***
Bilangan Nama Pantai Daerah/Pekan (Sabah) Catatan
1 Pantai Merintaman Sipitang
2 Pantai Tanjung Aru Kota Kinabalu
3 Pantai Karambunai Kota Kinabalu
4 Pantai Sabandar Tuaran
5 Pantai Rampayan Laut Kota Belud
6 Pantai Pasir Putih Sandakan
7 Pantai Batu Payung Tawau
8 Pantai Sabindo Tawau
9 Pantai Makuau Lahad Datu
10 Pantai Pulau Mabul
11 Pantai Pulau Sipadan
12 Pantai Pulau Ligitan

||13||Pantai Batu Luang||Kuala Penyu||

LabuanSunting

Bilangan Nama Pantai Catatan
1 Pantai Batu Manikar
2 Pantai Layang-Layangan
3 Pantai Pancur Hitam