Buka menu utama

Senarai kod negara FIFA

rencana senarai Wikimedia

Kod FIFA adalah kod tiga huruf yang diletakkan oleh FIFA (dikenali sebagai FIFA Trigramme) kepada setiap ahlinya samada ahli atau bukan ahli. Terdapat kod-kod rasmi yang digunakan oleh FIFA dan badan-badan bersekutunya (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC dan UEFA) sebagai satu singkatan negara dan kawasan-kawasan jajahannya, di dalam pertandingan-pertandingan rasmi.

Isi kandungan

Keahlian FIFASunting

Pada masa ini terdapat 209 ahli FIFA, setiap satu dengan kod negara yang unik.[1]

Negara Kod
  Afghanistan AFG
  Albania ALB
  Algeria ALG
  Samoa Amerika ASA
  Andorra AND
  Angola ANG
  Anguilla AIA
  Antigua dan Barbuda ATG
  Argentina ARG
  Armenia ARM
  Aruba ARU
  Australia AUS
  Austria AUT
  Azerbaijan AZE
  Bahamas BAH
  Bahrain BHR
  Bangladesh BAN
  Barbados BRB
  Belarus BLR
  Belgium BEL
  Belize BLZ
  Benin BEN
  Bermuda BER
  Bhutan BHU
  Bolivia BOL
  Bosnia dan Herzegovina BIH
  Botswana BOT
  Brazil BRA
  Kepulauan Virgin British VGB
  Brunei BRU
  Bulgaria BUL
  Burkina Faso BFA
  Burundi BDI
  Kemboja CAM
  Cameroon CMR
  Kanada CAN
  Tanjung Verde CPV
  Kepulauan Cayman CAY
  Republik Afrika Tengah CTA
  Chad CHA
  Chile CHI
  China CHN
  Taipei Cina TPE
  Colombia COL
  Comoros COM
  Congo CGO
  Republik Demokratik Congo COD
  Kepulauan Cook COK
  Costa Rica CRC
  Croatia CRO
  Cuba CUB
  Curaçao CUW
Negara Kod
  Cyprus CYP
  Republik Czech CZE
  Denmark DEN
  Djibouti DJI
  Dominika DMA
  Republik Dominika DOM
  Ecuador ECU
  Mesir EGY
  El Salvador SLV
  England ENG
  Guinea Khatulistiwa EQG
  Eritrea ERI
  Estonia EST
  Habsyah ETH
  Kepulauan Faroe FRO
  Fiji FIJ
  Finland FIN
  Perancis FRA
  Gabon GAB
  Gambia GAM
  Georgia GEO
  Jerman GER
  Ghana GHA
  Greece GRE
  Grenada GRN
  Guam GUM
  Guatemala GUA
  Guinea GUI
  Guinea-Bissau GNB
  Guyana GUY
  Haiti HAI
  Honduras HON
  Hong Kong HKG
  Hungary HUN
  Iceland ISL
  India IND
  Indonesia IDN
  Iran IRN
  Iraq IRQ
  Israel ISR
  Itali ITA
  Ivory Coast CIV
  Jamaica JAM
  Jepun JPN
  Jordan JOR
  Kazakhstan KAZ
  Kenya KEN
  Kuwait KUW
  Kyrgyzstan KGZ
  Laos LAO
  Latvia LVA
  Lubnan LIB
Negara Kod
  Lesotho LES
  Liberia LBR
  Libya LBY
  Liechtenstein LIE
  Lithuania LTU
  Luxembourg LUX
  Makau MAC
  Macedonia MKD
  Madagaskar MAD
  Malawi MWI
  Malaysia MAS
  Maldives MDV
  Mali MLI
  Malta MLT
  Mauritania MTN
  Mauritius MRI
  Mexico MEX
  Moldova MDA
  Mongolia MNG
  Montenegro MNE
  Montserrat MSR
  Maghribi MAR
  Mozambique MOZ
  Myanmar MYA
  Namibia NAM
  Nepal NEP
  Belanda NED
  New Caledonia NCL
  New Zealand NZL
  Nicaragua NCA
  Niger NIG
  Nigeria NGA
  Korea Utara PRK
  Ireland Utara NIR
  Norway NOR
  Oman OMA
  Pakistan PAK
  Palestin PLE
  Panama PAN
  Papua New Guinea PNG
  Paraguay PAR
  Peru PER
  Filipina PHI
  Poland POL
  Portugal POR
  Puerto Rico PUR
  Qatar QAT
  Ireland IRL
  Romania ROU
  Rusia RUS
  Rwanda RWA
  Saint Kitts dan Nevis SKN
Negara Kod
  Saint Lucia LCA
  Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine VIN
  Samoa SAM
  San Marino SMR
  São Tomé dan Príncipe STP
  Arab Saudi KSA
  Scotland SCO
  Senegal SEN
  Serbia SRB
  Seychelles SEY
  Sierra Leone SLE
  Singapura SIN
  Slovakia SVK
  Slovenia SVN
  Kepulauan Solomon SOL
  Somalia SOM
  Afrika Selatan RSA
  Korea Selatan KOR
  Sudan Selatan SSD
  Sepanyol ESP
  Sri Lanka SRI
  Sudan SDN
  Suriname SUR
  Swaziland SWZ
  Sweden SWE
  Switzerland SUI
  Syria SYR
  Tahiti TAH
  Tajikistan TJK
  Tanzania TAN
  Thailand THA
  Timor-Leste TLS
  Togo TOG
  Tonga TGA
  Trinidad dan Tobago TRI
  Tunisia TUN
  Turki TUR
  Turkmenistan TKM
  Kepulauan Turks dan Caicos TCA
  Uganda UGA
  Ukraine UKR
  Emiriah Arab Bersatu UAE
  Amerika Syarikat USA
  Uruguay URU
  U.S. Virgin Islands VIR
  Uzbekistan UZB
  Vanuatu VAN
  Venezuela VEN
  Vietnam VIE
  Wales WAL
  Yaman YEM
  Zambia ZAM
  Zimbabwe ZIM

Kod bukan ahli FIFA yang digunakan FIFA atau konfederasinyaSunting

Berikut adalah kod-kod yang merujuk kepada negara-negara atau kawasan jajahan yang tidak bersekutu dengan FIFA, tetapi kod-kod samada timbul di pangkalan data, atau ia biasanya digunakan oleh laman-laman konfederasi.

Negara Kod
  Guiana Perancis 2 GYF
  Guadeloupe 2 GPE
  Martinique 2 MTQ3
Country Code
  Réunion 1 REU
  Sint Maarten 2 SXM
  Zanzibar 1 ZAN

Kod-kod asingSunting

Kod-kod ini merujuk kepada negara-negara dan kawasan jajahannya yang tidak bersekutu dengan negara. Walaupun mereka adalah ahli atau ahli bersekutu dengan konfederasi kawasannya, kod-kod ini tidak digunakan secra meluas di dalam komunikasinya dengan FIFA.

Negara Kod
  Mikronesia 2 FSM
  Niue 2 NIU
  Kepulauan Mariana Utara 2 NMI
  Palau 2 PLW
  Saint Martin1 SMT
  Tuvalu 2 TUV
  • 1 Ahli CONCACAF (Saint Martin)
  • ² Ahli bersekutu OFC (Mikronesia, Niue, Kepulauan Mariana Utara, Palau, Tuvalu)

Kod negara usangSunting

Kod-kod berikut sudah lapuk kerana sesbuah negara itu tidak lagi wujud, menukar namanya, menukar kodnya, atau telah bergabung dengan negara lain.

Negara Kod
  Aden ADE
  British Guiana BGU
  British Honduras BHO
  British India BIN
  Bohemia BOH
  Burma BUR
  Republik Afrika Tengah CAF
  Ceylon CEY
  Komanwel Negara-Negara Merdeka CIS
  Congo-Kinshasa CKN
  Congo-Brazzaville COB
  Curaçao CUR
  Czechoslovakia TCH
  Dahomey DAH
  Hindia Timur Belanda DEI
  Jerman Timur DDR

  Gold Coast

GOC
  Suriname NGY
  New Hebrides HEB
  Borneo Utara NBO
Negara Kod
  Vietnam Utara VNO
  Yaman Utara NYE
  Rhodesia Utara NRH
  Palestin/Eretz Israel PAL
  Rhodesia RHO
  Saar SAA
  Serbia dan Montenegro SCG
  Siam SIA
  Rhodesia Selatan SRH
  Vietnam Selatan VSO
  Yaman Selatan SYE
  Kesatuan Soviet URS
  Tanganyika TAA
  Taiwan TAI
  Mesir UAR
  Upper Volta UPV
  Jerman Barat FRG
  Samoa Barat WSM
  Yugoslavia YUG
  Zaire ZAI

Perbezaan antara FIFA dan IOCSunting

Walaupun kebanyakan Kod FIFA adalah sama seperti yang kod negara Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa yang digunakan untuk Sukan Olimpik, masih terdapat beberapa percanggahan:

Negara FIFA IOC ISO
Antigua dan Barbuda ATG ANT ATG
Bahrain BHR BRN BHR
Barbados BRB BAR BRB
Belize BLZ BIZ BLZ
Kepulauan Virgin British VGB IVB VGB
Burkina Faso BFA BUR BFA
Republik Afrika Tengah CTA CAF CAF
Croatia CRO CRO HRV
El Salvador SLV ESA SLV
Equatorial Guinea EQG GEQ EQG
Guinea-Bissau GNB GBS GNB
Indonesia IDN INA IDN
Iran IRN IRI IRN
Latvia LVA LAT LVA
Libya LBY LBA LBY
Malawi MWI MAW MWI
Belanda NED NED NLD
Antillen Belanda ANT AHO ANT
Nigeria NGA NGR NGA
Palestin PLE PLE PSE
Slovenia SVN SLO SVN
Kepulauan Virgin Amerika Syarikat VIR ISV VIR
Vietnam VIE VIE VMN

Terdapat juga beberapa negara-negara yang bergabung dengan FIFA dan tidak kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, dan sebaliknya:

RujukanSunting

  1. ^ "Associations". FIFA.com. Dicapai 14 November 2015. 

Pautan luarSunting


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.