Senarai parti politik menurut ideologi

Berikut merupakan senarai parti politik menurut ideologi.

Senarai parti politik menurut ideologiSunting

Agama (Buddhisme)Sunting

  •   Parti Komeito Baru (Kōmeitō)
  •   Parti Kuasa Dharma (Phak Phalang Tham)
  •   Parti Liberal Demokratik Buddha
  •   Parti Mengekalkan Nasional Kemboja
  •   Parti Norodom Ranaridh
  •   Parti Warisan Nasional (Jathika Hela Urumaya)

Agama (Hinduisme)Sunting

  •   Akhil Bharatiya Jan Sangh
  •   Barisan India Raya (Akhand Hindustan Morcha)
  •   Forum Kerajaan Rama (Ram Rajya Parishad)
  •   Kongres Hindu Seluruh Ceylon (All Ceylon Hindu Congress)
  •   Majlis Hindu Seluruh India (Akhil Bharat Hindu Mahasabha)
  •   Parti Rakyat Hindu (Hindu Makkal Katchi)
  •   Parti Rakyat India (Bharatiya Janata Party)
  •   Perhimpunan Hindu Raya Seluruh India (Akhil Bharatiya Hindu Mahasabha)
  •   Republik Hindu Bengal yang Kuat (Bir Banga Hindu Prajatantra)
  •   Tentera Bengal (Banga Sena)
  •   Tentera Siva (Shiv Sena)
  •   Tentera Siva Nepal (Nepal Shiv Sena)

Agama (Islam)Sunting

Ahlus Sunnah wal JamaahSunting

  •   Afghanistan
    • Barisan Islam Nasional (Hezb-e-Mahaz-e-Mili Islami)
    • Parti Islam (Hezb-i-Islami)
    • Parti Islam Afghanistan (Hezb-i-Islami Afghanistan)
    • Pertubuhan Dakwah Islamiah Afghanistan (Tanzim-e Dahwat-e Islami-ye Afghanistan)
    • Pergerakan Islam Nasional Afghanistan (Jumbish-i-Milli Islami Afghanistan)
  •   Afrika Selatan
    • Parti Muslim Afrika (African Muslim Party)
  •   Albania
    • Parti Negara Albania (Partia Shqiptare Atdheu)
  •   Algeria
    • Barisan Keselamatan Islam - FIS (Front Islamic Salvation/Al Jabhah Al Islamiyyah lil Inqaadh)
  •   Brunei
  •   Bahrain
    • Persatuan Islam Al Asalah (Jam'iyah Al Asalah Al Islamiyah)
    • Persatuan Islam Nasional Al Menbar (Jam'iyah Al Menbar Al Watani Al Islami)
  •   Bangladesh
    • Perhimpunan Islam Bangladesh (Jamaat-e-Islami Bangladesh)
  •   Belgium
    • Parti Demokratik Muslim (Moslim Democratische Partij)
  •   India
    • Barisan Awami (Awami Front)
    • Barisan Minoriti Seluruh India (All India Minorities Front)
    • Forum Muslim Seluruh India (All India Muslim Forum)
    •   Liga Muslim Kesatuan India (Indian Union Muslim League - IUML)
    • Liga Nasional India (Indian National League)
    • Majlis Bachao Tehreek
    • Majlis Kesatuan Muslimin Seluruh India (All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen - AIMIM)
    • Majlis Muslim Seluruh India (All India Muslim Majlis)
    • Parti Demokratik Nasional (National Loktantrik Party)
    • Parti Golongan Minoriti Nasional (National Minorities Party)
    • Parti Parcham India (Parcham Party of India)
    • Pergerakan Menyelamatkan Majlis (Majlis Bachao Tehreek)
    • Perhimpunan Islam India (Jamaat-e-Islami Hind)
    • Persidangan Mukmin Seluruh India (All India Momin Conference)
  •   Indonesia
  •   Iraq
    • Kesatuan Islam Kurdistan (الاتحاد الاسلامي الكوردستاني)
    • Parti Islam Iraq (Hizb Al Islami Al Iraqi)
    • Pergerakan Buruh Islam di Iraq
    • Persatuan Islam Kurdis
  •   Jordan
    • Barisan Tindakan Islam (Jabha Al Amal Al Islami)
    • Pergerakan Demokratik Islam Arab (Al Haraka Al Arabiyya Al Islamiyya Al Dimuqratiyya)
  •   Kosovo
    • Parti Keadilan (Partia e Drejtësisë)
  •   Kuwait
    • Pergerakan Hak untuk Kebebasan dan Demokrasi (Harakah Haqq Harakah Al Hurriyyah wa Al Dimuqratiyyah)
    • Pergerakan Perlembagaan Islam (Al Harakah Al Dustooriyah Al Islamiyah) - HADAS
    • Perikatan Salafi Islamiah
  •   Maghribi
    •   Parti Keadilan dan Pembangunan (Hizb Al Adaalah wa Al Tanmiyyah) - PJD
  •   Malaysia
  •   Mauritania
    • Parti Tawassul (Tawassoul Party)
  •   Mauritius
    • Parti Tuhan (Hizbullah)
  •   Mesir
    • Parti Al-Nour (Hizb al-Nur)
    • Parti Al Takaful (Hizb Al Takaful)
    • Parti Buruh (Hizb al-a'mal)
    • Parti Haluan Tengah (Hizb Al-Wasat)
    •  Persatuan Persaudaraan Muslimin (Jama'at al-ikhwan al-muslimin)
    •   Parti Kebebasan dan Keadilan (Ḥizb al-Hurriyah wal-’Adalah) - FJP
  •   Pakistan
  •   Palestin
  •   Rwanda
    • Parti Demokratik Islam (Parti Démocratique Islamique)
  •   Singapura
  •   Somalia
  •   Sri Lanka
    • Kongres Muslim Sri Lanka (Sri Lanka Muslim Congress)
    • Perikatan Penyatuan Muslim Nasional (Muslim National Unity Alliance)
  •   Tajikistan
  •   Tunisia
  •   Turki
    • Parti Islam Kurdistan (Partiya İslamiya Kurdistan)
    • Parti Keadilan dan Pembangunan (Adalet ve Kalkınma Partisi) - AKP
    • Parti Kesatuan Agung (Büyük Birlik Partisi)
    • Parti Turki Merdeka (Bağımsız Türkiye Partisi)
    •   Parti Saadah (Saadet Partisi)
  •   United Kingdom

SyiahSunting

  •   Afghanistan
    • Parti Penyatuan Islam Afghanistan (Hezb-e Wahdat-e Islami Afghanestan)
    • Parti Penyatuan Islam Nasional Afghanistan (Hezb-e Wahdat-e Milli Islami Afghanestan)
    • Pergerakan Islam Afghanistan (Harakat-e Islami-yi Afghanestan)
  •   Azerbaijan
    •   Parti Islam Azerbaijan (Azərbaycan İslam Partiyası)
  •   Bahrain
    • Persatuan Islam Nasional Al Wefaq (Jam'iyyah Al Wefaq Al Watani Al Islami)
    • Persatuan Tindakan Islam (Jam'iyyah Al Amal Al Islami)
  •   Iraq
    • Majlis Agung Islam Iraq (اﻟﻣﺟﻟﺲ اﻟأﻋﻟى اﻟإﺳﻟاﻣﻲ اﻟﻋﺮاﻗﻲ)
    • Parti Dakwah Islamiah (حزب الدعوة الإسلامية)
    • Perkumpulan Islam Fayli di Iraq (Islamic Fayli Grouping In Iraq) - parti untuk bangsa Kurdis
  •   Iran
    • Barisan Penglibatan Islam Iran (Jebheye Mosharekate Iran-e Eslaami)
    • Parti Buruh Islam
    • Parti Kepercayaan Nasional
    • Pergerakan Kebebasan Iran (Nehzat-e Azadi-e Iran)
    • Persatuan Jurutera Islam (Jame'e-ye Eslaami-e Mohandesin)
    • Persatuan Ulama' Kombatan (Jame'e-ye Rowhaniyat-e Mobarez)
    • Pertubuhan Mujahidin Rakyat Iran (sāzmān-e mojāhedin-e khalq-e irān)
  •   Kuwait
    • Perikatan Islam Nasional
    • Perikatan Keadilan dan Keamanan
  •   Lubnan
  •   Pakistan
    • Tehrik-e-Jafaria Pakistan

Agama (Kristian)Sunting

  •   Barisan Kristian India (Indian Christian Front)
  •   Christian Agape (Gidok Sarang Silcheondang)
  •   Kongres Kerala (Kerala Congress)
  •   Parti Demokratik Goa Bersatu (United Goans Democratic Party)
  •   Parti Warisan Kristian Kanada (Christian Heritage Party of Canada)

Agama (Kristian Demokratik)Sunting

  •   Barisan Demokratik Kristian (Christian Democratic Front)
  •   Kebangkitan Semula Demokratik (Dimokratiki Anagenissi)
  •   Kesatuan Kristian Demokrat Albania (Unioni Shqiptare DemoKristiane)
  •   Kristian Demokrat (Demokršćani)
  •   Parti Bersatu Rakyat (People's United Party)
  •   Parti Buruh Demokratik (Democratic Labour Party)
  •   Parti Damai Sejahtera (Partai Damai Sejahtera)
  •   Parti Demokratik Kristian (Partido Demócrata Cristiano)
  •   Parti Demokratik Kristian (Christian Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Kristian (Partido Demócrata Cristiano)
  •   Parti Demokratik Kristian
  •   Parti Demokratik Kristian (Partido Democrata Cristão)
  •   Parti Demokratik Kristian Albania (Partia Demokristiane e Shqipërisë)
  •   Parti Demokratik Kristian Albania Kosovo (Partia Shqiptare Demokristane e Kosovës)
  •   Parti Demokratik Kristian Pertama (First Christian Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Kristian Serbia (Demohrišćanska stranka Srbije)
  •   Parti Demokratik Kristian Timor (Partido Democrata-Cristão de Timor)
  •   Parti Haluan Tengah (Partia Centrum)
  •   Parti Kasih Demokrasi Indonesia (Partai Kasih Demokrasi Indonesia - PKD Indonesia)
  •   Parti Rakyat (Narodna Stranka)
  •   Parti Rakyat Aruba (Arubaanse Volkspartij/Partido di Pueblo Arubano)
  •   Parti Rakyat Austria (Österreichische Volkspartei)
  •   Parti Rakyat Poland (Polskie Stronnictwo Ludowe)
  •   Parti Reform Nasional (National Reform Party)
  •   Parti Tindakan Nasional (Partido Acción Nacional)
  •   Pergerakan Demokratik Kristian Albania (Albanian Christian Democratic Movement)
  •   Pergerakan Katolik Nasional (Ruch Katolicko-Narodowy)
  •   Pergerakan Rakyat Nasional (Ruch Ludowo-Narodowy)
  •   Platform Sivik (Platforma Obywatelska)
  •   Pusat Demokratik Andorra (Centre Demòcrata Andorrà)
  •   Ralli Demokratik (Dimokratikós Sinayermós)
  •   Ralli Ortodoks Rakyat (Laïkós Orthódoxos Synagermós)

Agama (Kristian Sosialisme)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Kristian (Unión Demócrata Cristiana)
  •   Kristian Sosial (Cristiano Sociali)
  •   Parti Kesatuan Kristian Sosial (Partido de Unidad Socialcristiana)
  •   Parti Kristian Haluan Kiri Chile (Partido Izquierda Cristiana de Chile)
  •   Parti Kristian Sosial (Christlich-soziale Partei/Parti chrétien-social)
  •   Parti Kristian Sosial (Partido Social Cristiano)
  •   Pertahan Diri Republik Poland (Samoobrona RP)

Agama (Sikhisme)Sunting

  •   Barisan Popular Punjab (Punjab Janata Morcha)
  •   Parti Agama Akali (Shiromani Akali Dal)
  •   Sarb Hind Shiromani Akali Dal
  •   Sehajdhari Sikh Federation
  •   Persekutuan Sikh (Sikh Federation)

Agraria/PertanianSunting

  •   Parti Agraria Rusia (Agrarnaya Partiya Rossii)
  •   Parti Petani (Nóngmíndǎng)
  •   Parti Petani-Petani Butil (Butil Farmers Party)

Alam SekitarSunting

  •   Australian Greens
  •   Ekologis Hijau (Oikologoi Prasinoi)
  •   Greens of Bosnia and Herzegovina (Zeleni Bosne i Herzegovine)
  •   Hijau Montenegro (Zeleni Crne Gore)
  •   Konfederasi Hijau (Green Confederation)
  •   Korea Greens (Chorok Jeongchi Yeondae)
  •   Parti Ekologis Hijau Mexico (Partido Verde Ecologista de México)
  •   Parti Ekologis Mali (Parti Ecologiste du Mali)
  •   Parti Hijau (Sakartvelo's mtsvaneta partia)
  •   Parti Hijau (Hizb Al-khodr)
  •   Parti Hijau Afrika Selatan (Green Party of South Africa)
  •   Parti Hijau Aotearoa New Zealand (Green Party of Aotearoa New Zealand)
  •   Parti Hijau Arab Saudi (Green Party of Saudi Arabia)
  •   Parti Hijau Filipina (Green Party of the Philippines)
  •   Parti Hijau Iran (Hezb-e-sabz Hayeh Iran)
  •   Parti Hijau Kanada (Green Party of Canada)
  •   Parti Hijau Mazingira Kenya (Mazingira Green Party of Kenya)
  •   Parti Hijau Nigeria (The Green Party of Nigeria)
  •   Parti Hijau Nepal (Green Nepal Party)
  •   Parti Hijau Pakistan (Green Party of Pakistan)
  •   Parti Hijau Somalia (Somalia Green Party)
  •   Parti Hijau Taiwan (Green Party Taiwan)
  •   Parti Hijau Uganda (Uganda Green Party)
  •   Parti Nasional Rakyat (People's National Party)
  •   Pelangi dan Kehijauan (Niji to Midori)
  •   Pergerakan Ekologikal dan Alam Sekitar (Kinima Oikologon Perivallontiston)
  •   Pergerakan Hijau (Meimad)
  •   Pergerakan Hijau Sri Lanka (Green Movement of Sri Lanka)
  •   Ralli Para Ekologis Senegal (Rassemblement des écologistes du Sénégal)
  •   The Greens (HeYerukim)
  •   The Greens (Les Verts)

BuruhSunting

  •   Parti Buruh (Partido ng Manggagawa)
  •   Parti Buruh (Partido del Trabajo)
  •   Parti Buruh (Labour Party)
  •   Parti Buruh Antigua (Antigua Labour Party)
  •   Parti Buruh Barbados (Barbados Labour Party)
  •   Parti Buruh Georgia (Sakartvelos Leoboristuli Partia)
  •   Parti Buruh Israel (Mifleget Ha'Avoda HaIsra'elit)
  •   Parti Buruh Mauritius (Mauritian Labour Party)
  •   Parti Buruh Nasional (National Labour Party)
  •   Parti Buruh Tanzania (Tanzania Labour PArty)
  •   Parti Kerja Kurang (Work Less Party)
  •   Parti Pekerja-Pekerja (Rabotnička partija)
  •   Parti Pekerja Malaysia - PPM

DemokratikSunting

  •   Inisiatif Kebangsaan Palestin (Al Mubadara Al Wataniyya al Filastiniyya)
  •   Parti Arab Demokratik Jordan (AL Hizb Al Arabi Al Dimuqrati Al Urduni)
  •   Parti Belia Mesir
  •   Parti Bersatu Sabah - PBS  
  •   Parti Keadilan Sosial
  •   Pembaharuan Demokratik (Harakat al-tajaddod al-democraty)

Etnik (Afar)Sunting

  •   Barisan Kesatuan Demokratik Revolusi Afar (Qafar Uguugumoh Demokrasiyyoh Inkiinoh Fooca (Uguugumo))
  •   Barisan untuk Pemuliharaan Kesatuan dan Demokrasi (Front pour la Restoration de l'Unité et de la Démocratie)
  •   Parti Demokratik Nasional Afar (Afar National Democratic Party)

Etnik (Afrikaner)Sunting

  •   Barisan Pembebasan + (Vryheidsfront +)

Etnik (Albania)Sunting

  •   Alternatif Albania (Albanska Alternativa)
  •   Kesatuan Demokratik Albania (Demokratska Unija Albanaca)
  •   Kesatuan Demokratik untuk Integrasi (Demokratska unija za integracija)
  •   Liga Demokratik di Montenegro (Demokratski Savez u Crnoj Gori)
  •   Liga Persatuan Albania Romania (Asociaţia Liga Albanezilor din România)
  •   Parti Demokratik Etnik Albania (Demokratska Partija na Albancite)
  •   Parti untuk Kemakmuran Demokratik (Партија за демократски просперитет)
  •   Parti untuk Tindakan Demokratik (Partija za demokratsko delovanje)

Etnik (Amhara)Sunting

  •   Pergerakan Demokratik Nasional Amhara (Amhara National Democratic Movement)
  •   Pertubuhan Rakyat Seluruh Amhara (All-Amhara People's Organization)

Etnik (Anuak)Sunting

  •   Pergerakan Demokratik Rakyat Gambella (Gambella Peoples’ Democratic Movement)

Etnik (Arab)Sunting

  •   Barisan Popular Demokratik Rakyat Arab Ahwaz
  •   Parti Demokratik Arab (Miflaga Demokratit Aravit/Al Hizb Al Dimuqrati Al Arabi)
  •   Pergerakan Arab untuk Pembaharuan - TA'AL
  •   Perhimpunan Demokratik Kebangsaan (Brit Le'umit Demokratit/Al Tajammu' Al Watani Al Dimuqrati - BALAD)
  •   Pertubuhan Pembebasan Ahwaz
  •   Senarai Arab Bersatu (Reshima Aravit Meuhedet/Al Qaimah Al Arabiyah Al Muwahadah)

Etnik (Argobba)Sunting

  •   Pertubuhan Demokratik Warganegara Argobba (Argoba National Democratic Organization)

Etnik (Armenia)Sunting

  •   Kesatuan Armenia Romania (Uniunea Armenilor din România)
  •   Parti Ramgavar

Etnik (Assyria)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Kaldani (Chaldean Democratic Union)
  •   Parti Demokratik Bet-Nahrain (Bet-Nahrain Democratic Party)
  •   Parti Nasionalis Progresif Assyria (Assyrian Progressive Nationalist Party)
  •   Parti Patriotik Assyria (Assyrian Patriotic Party)
  •   Parti Pembebasan Assyria (Gabo d-Furqono d-Ashur)
  •   Parti Sosialis Assyria (Gaba Shawtapaya Atouraya)
  •   Pergerakan Demokratik Assyria (Al Haraka Al Dimuqratiya Al Ashouriya)
  •   Persidangan Umum Assyria (Assyrian General Conference)
  •   Pertubuhan Demokratik Aramiyah (Tanzim Al-Arami Al-Democraty)
  •   Pertubuhan Demokratik Assyria (Mtakasta)

Etnik (Baluchi)Sunting

  •   Barisan Bersatu Baluchistan (Balochistan United Front)
  •   Barisan Rakyat Baluchistan (Balochistan People's Front)
  •   Parti Rakyat Baluchistan (Balochistan People's Party)
  •   Parti Republikan Baloch (Baloch Republican Party)
  •   Parti Republikan Nasional (Jamhoori Watan Party)
  •   Pergerakan Jamote Qaumi (Jamote Qaumi Movement)
  •   Pergerakan Nasional Baluchistan (Baluchistan National Movement)

Etnik (Bengali)Sunting

  •   Kami Adalah Orang Bengali (Amra Bangalee)

Etnik (Berber)Sunting

  •   Parti Demokratik Berber Maghribi (Akabar Amagday Amazigh Amghrabi)

Etnik (Bosnia)Sunting

  •   Liga Demokratik Etnik Bosnia (Demokratska Liga na Bošnjacite)
  •   Parti Bosnia (Bošnjačka Stranka)
  •   Parti Demokratik Bosnia Montenegro (Bošnjačka demokratska partija Crne Gore)
  •   Parti Demokratik Bosnia Sandzak (Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka)
  •   Parti Demokratik Sandzak (Sandžačka demokratska partija)
  •   Parti Sosial Liberal Sandzak (Socijalno-liberalna stranka Sandžaka)
  •   Parti Tindakan Demokratik (Stranka Demokratske Akcije)
  •   Parti Tindakan Demokratik (Stranka Demokratske Akcije)
  •   Parti Tindakan Demokratik Croatia (Stranka Demokratske Akcije Hrvatske)
  •   Parti Tindakan Demokratik Sandzak (Stranka Demokratske Akcije Sandžaka)

Etnik (Bulgaria)Sunting

  •   Kesatuan Bulgaria Banat - Romania (Uniunea Bulgară din Banat – România)

Etnik (Bumiputera Sabah)Sunting

Etnik (Bumiputera Sarawak)Sunting

Etnik (Cina)Sunting

Etnik (Croat)Sunting

  •   Inisiatif Sivik Croatia (Hrvatska građanska inicijativa)
  •   Kesatuan Croatia Romania (Uniunea Croaţilor din România)
  •   Liga Demokratik Etnik Croat di Vojvodina (Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini)
  •   Parti Croatia-Bunjevac-Šokač (Hrvatsko-Bunjevačko-Šokačka stranka)

Etnik (Czech)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Slovak dan Czech di Romania (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România)

Etnik (Denmark)Sunting

  •   Persekutuan Pengundi-Pengundi Schleswig Selatan (Südschleswigscher Wählerverband)

Etnik (Frisian)Sunting

  •   Parti Nasional Frisian (Friese Nationale Partij)
  •   Persekutuan Pengundi-Pengundi Schleswig Selatan (Südschleswigscher Wählerverband)

Etnik (Garo)Sunting

  •   Majlis Kebangsaan Garo (Garo National Council)

Etnik (Gipsi)Sunting

  •   Euroroma
  •   Inisiatif Demokratik Baru Kosovo (Iniciativa e re Demokrarike e Kosovës)
  •   Kesatuan Roma di Macedonia (Sojuz na Romite na Makedonija)
  •   Kesatuan Roma Serbia (Унија Рома Србије)
  •   Kesatuan Sivil "Roma" (Graždansko Obedinenie "Roma")
  •   Parti Demokratik Ashkali Kosovo (Partia Demokratike e Ashkanlive të Kosovës)
  •   Parti Etnik Roma Bersatu di Macedonia (Obedineta partija na Romite vo Makedonija)
  •   Parti Roma (Partida Romilor)
  •   Parti Roma (Romani partija)
  •   Ralli Bebas Warganegara untuk Pengenalan Diri yang Khas (Anexartiti Sispirosi Idieterou Autoprosdiorismou)

Etnik (Harari)Sunting

  •   Liga Nasional Harari (Harari National League)

Etnik (Hazara)Sunting

  •   Parti Demokratik Hazara (Hazara Democratic Party)

Etnik (Hungary)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Etnik Hungary Croatia (Demokratska zajednica Mađara Hrvatske)
  •   Kesatuan Demokratik Etnik Hungary Romania (Uniunea Democrată Maghiară din România)
  •   Komuniti Demokratik Etnik Hungary Vojvodina (Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara)
  •   Majlis Kebangsaan Szekler (Consiliul Naţional Secuiesc)
  •   Parti Demokratik Etnik Hungary Vojvodina (Demokratska stranka vojvođanskih Mađara)
  •   Parti Gabungan Hungary (Strana maďarskej koalície)
  •   Parti Sivik Hungary (Partidul Civic Maghiar)
  •   Perikatan Etnik Hungary Vojvodina (Savez vojvođanskih Mađara)

Etnik (India)Sunting

Etnik (Itali)Sunting

  •   Persatuan Itali Romania (Asociaţia Italienilor din România)

Etnik (Jawa)Sunting

  •   Parti untuk Penyatuan Nasional dan Permuafakatan (Kerukanan Tulodo Pranatan Ingit)
  •   Pertjajah Luhur

Etnik (Jerman)Sunting

  •   Forum Demokratik Jerman di Romania (Forumul Democrat al Germanilor din România)
  •   Kesatuan Rakyat Jerman - Persatuan Nasional Swabia Danube di Croatia (Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj)
  •   Kesatuan untuk Tyrol Selatan (Union für Südtirol)
  •   Minoriti Jerman (Mniejszość Niemiecka)
  •   Parti Rakyat Tyrol Selatan (Südtiroler Volkspartei)
  •   Parti Schleswigsche (Schleswigsche Partei)

Etnik (Kannada)Sunting

  •   Kannada Chalavali Vatal Paksha

Etnik (Kanuri)Sunting

  •   Pergerakan Belia Borno (Borno Youth Movement)

Etnik (Kashmiri)Sunting

  •   Parti Demokratik Rakyat Jammu dan Kashmir (Jammu and Kashmir People's Democratic Party)
  •   Persidangan Nasional Jammu dan Kashmir (Jammu & Kashmir National Conference)

Etnik (Kurdis)Sunting

  •   Parti Demokratik Kurdis
  •   Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  •   Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  •   Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  •   Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  •   Parti Demokratik Kurdistan Iran (Hîzbî Dêmokiratî Kurdistanî Êran)
  •   Parti Masyarakat Demokratik (Demokratik Toplum Partisi)
  •   Parti Penyelesaian Demokratik Kurdistan (Kurdistani Democratic Solution Party)
  •   Parti Razkari
  •   Pergerakan Masa Depan Yazidi (Yezidi Future Movement)

Etnik (Lapp)Sunting

  •   Parti Rakyat Sami (Samefolkets Parti)

Etnik (Latino/Hispanik)Sunting

  •   Parti Bangsa Bersatu (Raza Unida Party)

Etnik (Macedonia)Sunting

  •   Parti Macedonia (Makedoneska Partija)
  •   Pelangi (Ouránio Tóxo)
  •   Persatuan Macedonia Romania (Asociaţia Macedonenilor din România)

Etnik (Manipuri)Sunting

  •   Parti Persekutuan Manipur (Federal Party of Manipur)
  •   Parti Rakyat Manipur (Manipur Peoples Party)

Etnik (Marathi)Sunting

  •   Maharashtra Navnirman Sena

Etnik (Melayu)Sunting

Etnik (Mizo)Sunting

  •   Barisan Demokratik Maraland (Maraland Democratic Front)
  •   Barisan Nasional Mizo (Mizo National Front)
  •   Parti Nasionalis Zoram (Zoram Nationalist Party)
  •   Persidangan Rakyat Mizoram (Mizoram People's Conference)

Etnik (Naga)Sunting

  •   Barisan Rakyat Nagaland (Nagaland People's Front)
  •   Parti Nasional Naga (Naga National Party)

Etnik (Nepali/Gurkha)Sunting

  •   Akhil Bharatiya Gorkha League
  •   Barisan Pembebasan Nasional Gurkha (Gorkha National Liberation Front )
  •   Gorkha Jan Mukti Morcha

Etnik (Occitan)Sunting

  •   Parti Occitan (Partit Occitan)

Etnik (Oromo)Sunting

  •   Kongres Rakyat Oromo (Oromo People's Congress)
  •   Pergerakan Demokratik Federalis Oromo (Oromo Federalist Democratic Movement )
  •   Pertubuhan Demokratik Rakyat Oromo (Oromo Peoples' Democratic Organization)

Etnik (Pashtun)Sunting

  •   Negara Afghan (Afğān Mellat)
  •   Parti Pakhtun-khwa Milli Awami (Pakhtun-khwa Milli Awami Party)
  •   Parti Sosial Demokratik Pastun (د پښتنو ټولنیز ولسولیز ګوند)

Etnik (Poland)Sunting

  •   Kesatuan Poland Romania (Uniunea Polonezilor din România)
  •   Tindakan Pengundian Etnik Poland di Lithuania (Lietuvos lenkų rinkimų akcija)

Etnik (Portugis)Sunting

  •   Harapan Baru (Nova Esperança)
  •   Untuk Macau (Por Macau)

Etnik (Pribumi Amerika)Sunting

  •   Parti Bangsa Pertama (First Peoples Party)
  •   Parti Nasional Bangsa Pertama (First Peoples National Party)
  •   Parti Rakyat Pribumi (Aboriginal People's Party)
  •   Pergerakan Pribumi Pachakuti (Movimiento Indígena Pachakuti)

Etnik (Punjabi)Sunting

  •   Parti Punjabi Malaysia (PPM)

Etnik (Rusia)Sunting

  •   Kesatuan Rusia Lithuania (Union of the Russians of Lithuania)
  •   Komuniti Rusia Lipova di Romania (Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România)
  •   Parti Perlembagaan (Konstitutsioonierakond)
  •   Parti Rusia di Estonia (Vene Erakond Eestis)
  •   Untuk Hak Asasi Manusia Bersatu di Latvia (Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā)

Etnik (Ruthenia)Sunting

  •   Kesatuan Kebudayaan Ruthenia Romania (Uniunea Culturală a Rutenilor din România)

Etnik (Serb)Sunting

  •   Inisiatif Sivik Gora (Građanska Inicijativa Gore)
  •   Inisiatif Sivik Serbia (Građanska Inicijativa Srbija)
  •   Kesatuan Serb Romania (Uniunea Sârbilor din România)
  •   Parti Bebas Demokratik Serbia (Samostalna demokratska srpska stranka)
  •   Parti Demokratik Serb di Macedonia (Demokratska Partija na Srbite vo Makedonija)
  •   Parti Radikal Serb (Stranka srpskih radikala)
  •   Parti Rakyat Serb (Srpska narodna stranka)
  •   Parti Rakyat Serbia (Srpska narodna stranka)

Etnik (Sindhi)Sunting

  •   Barisan Nasional Sindh (Sindh National Front)
  •   Jeay Sindh Qaumi Mehaz
  •   Perikatan Demokratik Sindh (Sindh Democratic Alliance)
  •   Sindh Taraqi Pasand Party

Etnik (Slovak)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Slovak dan Czech di Romania (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România)

Etnik (Slovenia)Sunting

  •   Kesatuan Slovenia (Unione Slovena)
  •   Senarai Penyatuan (Einheitsliste)

Etnik (Somali)Sunting

  •   Parti Demokratik Rakyat Somali (Somali People's Democratic Party)

Etnik (Sweden)Sunting

  •   Parti Rakyat Sweden (Ruotsalainen kansanpuolue)

Etnik (Tamil)Sunting

  •   Barisan Rakyat Barat (Western People's Front)
  •   Parti Rakyat Bumi Tamil (Makkal Tamil Desam Katchi)

Etnik (Tatar)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Turki-Tatar Muslim Romania (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România)

Etnik (Telugu)Sunting

  •   Parti Anna Desam Telugu (Anna Desam Telugu Party)
  •   Parti Jai Telenggana (Jai Telanggana Party)
  •   Parti Nava Telanggana Praja (Nava Telanggana Praja Party)
  •   Parti Negara Telugu (Telugu Desam Party)
  •   Telangana Rashtra Samithi

Etnik (Tigray)Sunting

  •   Barisan Pembebasan Rakyat Tigray (Hizbāwī weyānē Hārinet tigrāy)

Etnik (Tripuri)Sunting

  •   Parti Nasionalis Pribumi Twipra (Indigenous Nationalist Party of Twipra)

Etnik (Turki)Sunting

  •   Kesatuan Demokratik Turki Romania (Uniunea Democrată Turcă din România)
  •   Kesatuan Demokratik Turki-Tatar Muslim Romania (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România)
  •   Parti Demokratik Turki (Demokratska Partija ne Turcite)
  •   Parti Demokratik Turki Kosovo (Kosova Demokratik Türk Partisı)
  •   Pergerakan untuk Hak-Hak dan Kebebasan (Hak ve Özgürlükler Hareketı)

Ethnik (Turkmen)Sunting

  •   Parti Rakyat Turkmen (Türkmen Halk Partisi)
  •   Pergerakan Nasional Turkmen Iran
  •   Pergerakan Turkmen Nasional (National Turkomen Movement)

Etnik (Ukraine)Sunting

  •   Kesatuan Ukraine Romania (Uniunea Ucrainenilor din România)

Etnik (Wendish)Sunting

  •   Parti Rakyat Wendish (Serbska Ludowa Strona)

Etnik (Yahudi)Sunting

  •   Kesatuan Efraim (Ephraim Union - EU)
  •   Kesatuan Israel (Agudat Israel)
  •   Panji Taurat (Degel HaTorah)
  •   Persatuan Penjaga Taurat Sefardim Antarabangsa - SHAS
  •   Persekutuan Komuniti-Komuniti Yahudi Romania (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)

Etnik (Yahudi Afrika)Sunting

  •   Satu Masa Depan (Atid Ekhad)

Etnik (Yahudi Asia Tengah)Sunting

  •   Hati untuk Para Imigran (Lev LaOlim)

Etnik (Yunani)Sunting

  •   Kesatuan Yunani Romania (Uniunea Elenă din România)
  •   Parti Hak Asasi Manusia untuk Penyatuan (Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut)

Etnik (Zulu)Sunting

  •   Parti Kebebasan Inkatha (Inkatha Freedom Party)

FasismeSunting

  •   Barisan Nasional New Zealand (New Zealand National Front)
  •   Memori (Pamyat)
  •   Parti Mesir Muda (Hizb Misr Al Fata)
  •   Parti Pergerakan Nasionalis (Miliyetçi Hareket Partisi)

FeudalismeSunting

  •   Parti Demokratik Lubnan (Hizb al-lubnany al-democraty)

Haluan Tengah/SederhanaSunting

KomunismeSunting

  •   Barisan Demokratik untuk Pembebasan Palestin (Al Jabha Al Dimuqratiya li Tahrir Filastin)
  •   Barisan Rakyat untuk Pembebasan Palestin (Al Jabha Al Sha'abiyya li Tahrir Filastin)
  •   Kumpulan Revolusi Komunis (Tajammu' Al Shuyu'i Al Thawri)
  •   Lalit
  •   Parti Bolshevik India (Bolshevik Party of India)
  •   Parti Bolshevik Nasional Israel
  •   Parti Kemerdekaan Afrika (Parti Africain de l'Indépendance)
  •   Parti Kemerdekaan dan Buruh (Parti de l'Indépendence et du Travail)
  •   Parti Komunis Abkhazia (Afkhazetis Komunisturi Partia)
  •   Parti Komunis Baru Georgia (Sakartvelos Achali Komunisturi Partia)
  •   Parti Komunis Bersatu Georgia (Sakartvelos Ertiani Komunisturi Partia)
  •   Parti Komunis Bersatu India (United Communist Party of India)
  •   Parti Komunis Israel (haMiflega haKomunistit haYisraelit - MAKI)
  •   Parti Komunis Jepun (Nihon Kyōsan-tō)
  •   Parti Komunis Jordan (Al Hizb Al Shuyu'i Al Urduni)
  •   Parti Komunis Kanada (Communist Party of Canada)
  •   Parti Komunis Kazakhstan (Qazaqstan Kommunistik Partiyasi)
  •   Parti Komunis Kurdistan (Partiya Komuníst Kurdistan)
  •   Parti Komunis Lubnan (Al Hizb Al Shuyu'i Al Lubnani)  
  •   Parti Komunis Marxist (Marxist Communist Party)
  •   Parti Komunis Mesir (al-hezb al-sheo'ey al-masry)
  •   Parti Komunis Nigeria (Communist Party of Nigeria)
  •   Parti Komunis Orissa (Orissa Communist Party)
  •   Parti Komunis Persekutuan Rusia (Komunisticheskaya Partiya Rossiskoy Federatsii - KPRF)
  •   Parti Komunis Rakyat Kazakhstan (Qazaqstan Khalyk Kommunistik Partiyasi)
  •   Parti Komunis Turki (Türkiye Komünist Partisi)
  •   Parti Komunis Yunani (Kommounistikó Kómma Elládas)
  •   Parti Komunis (Maoist) Afghanistan (Hizb Komunist (Maoist) Afghanistan)
  •   Parti Pekerja Barbados (Workers Party of Barbados)
  •   Parti Progresif untuk Rakyat yang Bekerja (Anorthotikó Kómma Ergazómenou Laoú)
  •   Pertubuhan Komunis Yunani (Komounistiki Organosi Elladas)
  •   Pertubuhan Pembebasan Afghanistan (Sazman-i Rihayi Afghanistan - ALO)
  •   Pertubuhan Tindakan Komunis di Lubnan (Munadzama Al Amali Al Shuyu'i fi Lubnan)

KonservatifSunting

  •   Demokrasi Baru (Néa Dimokratía)
  •   Industri Akan Menyelamatkan Georgia (Mretsveloba Gadaarchens Sak'art'velos)
  •   Kesatuan Demokratik Timor (União Democrática Timorense)
  •   Liga Liberal (Jiyū Rengō)
  •   Parti Baru (Xīn Dăng)
  •   Parti Baru Daichi (Shintō Daichi)
  •   Parti Baru Rakyat (Kokumin Shintō)
  •   Parti Demokratik (Demokrat Parti)
  •   Parti Demokratik (Democratic Party)
  •   Parti Demokratik (Demokrat Parti)
  •   Parti Demokratik Albania (Partia Demokratike e Shqipërisë)
  •   Parti Demokratik Baru (Partia Demokrate e Re)
  •   Parti Demokratik Liberal (Jiyū Minshu-tō)
  •   Parti Hak-Hak Baru Georgia (Akhali Memarjveneebi)
  •   Parti Jalan yang Benar (Doĝru Yol Partisi)
  •   Parti Kebangkitan Bangsa (Partai Kebangkitan Bangsa - PKB)
  •   Parti Konservatif Georgia (sak’art’velos konservatiuli partia)
  •   Parti Konservatif Kanada (Conservative Party of Canada)
  •   Parti Konservatif Kurdistan (Kurdistani Conservative Party)
  •   Parti Nasional Agung (Hannara-dang)
  •   Parti Negara Ibunda (Anavatan Partisi)
  •   Parti Penyatuan Nasional (Ulusal Birlik Partisi)
  •   Parti Progresif Serbia (Srpska napredna stranka)
  •   Parti Rakyat Timor (Partido do Povo de Timor)
  •   Parti Republikan Albania (Partia Republikane e Shqipërisë)
  •   Parti untuk Demokrasi dan Kemajuan (Chama cha Demokrasia na Maendeleo)
  •   Persatuan Wira-Wira Timor (Klibur Oan Timor Asuwain)
  •   Pertubuhan Mujahidin Rakyat Iran

LiberalismeSunting

  •   Barisan Bersatu Sivik (Chama Cha Wananchi)
  •   Blok Ekonomis
  •   Demokrat Bersatu (Enomeni Dimokrates)
  •   Kongres Tindakan (Action Congress)
  •   Kumpulan Tindakan (Action Group)
  •   Parti Barisan Demokratik (Hizb al-Gabha al-Democrati)
  •   Parti Bebas India (Swatantra Bharat Paksh)
  •   Parti Delegasi Baru (Hizb al-Wafd al-Jadid)
  •   Parti Demokratik (mín zhǔ dǎng)
  •   Parti Demokratik Bersatu (United Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Jepun (Minshutō)
  •   Parti Demokratik Liberal (Liberalno-Demokratska Partija)
  •   Parti Demokratik Liberal (Liberalno-demokratska partija)
  •   Parti Demokratik Liberal (Liberal Demokrat Parti)
  •   Parti Demokratik Rakyat (People's Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Senegal (Parti Démocratique Sénégalais)
  •   Parti Demokratik Warganegara (Građanska Demokratska Stranka)
  •   Parti Gerakan Rakyat Malaysia - GERAKAN  
  •   Parti Hari Esok (Hizb el-Ghad)
  •   Parti Keadilan (Adalet Partiyası)
  •   Parti Keamanan Demokratik
  •   Parti Kebangsaan Liberal (Hizb Al Wataniyyi Al Ahrar)
  •   Parti Kebebasan dan Pembaharuan (Özgürlük ve Reform Partisi)
  •   Parti Kesatuan Demokratik (Hizb al-Itahadi al-democrati)
  •   Parti Kongres Nasional Afghanistan (Hezb-e Kongrā-ye Mīllī-ye Afghānestān)
  •   Parti Kreatif Korea (Changjo Hanguk-dang)
  •   Parti Liberal (Hizb Al Ahrar)
  •   Parti Liberal (Partai Liberal)
  •   Parti Liberal Demokratik Afghanistan
  •   Parti Liberal Filipina (Partido Liberal ng Pilipinas)
  •   Parti Liberal Kanada (Liberal Party of Canada)
  •   Parti Liberal Macedonia (Liberalna partija na Makedonija)
  •   Parti Liberal Progresif (Progressive Liberal Party)
  •   Parti Liberal Senegal (Parti libéral sénégalais)
  •   Parti Penyatuan untuk Hak-hak Asasi Manusia (Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut)
  •   Parti Perikatan Baru (Partido Nueva Alianza)
  •   Parti Perikatan Demokratik (Partia Aleanca Demokratike)
  •   Parti Progresif Demokratik (民主進步黨)
  •   Parti Rakyat Singapura (Singapore People's Party - SPP)
  •   Parti Republikan Georgia (sak’art’velos respublikuri partia)
  •   Parti Sivik Montenegro (Građanska Partija Crne Gore)
  •   Parti Tindakan Sosial (Phak Khit Sangkhom)
  •   Pergerakan Demokratik Bahamas (Bahamas Democratic Movement)
  •   Pergerakan Nasional Bersatu (Ertiani Natsionaluri Modzraoba)
  •   Pergerakan Rakyat (Al Haraka Al Sha'biyya)
  •   Perikatan Demokratik Nasional
  •   Tindakan Demokratik (Aksyon Demokratiko)

NasionalismeSunting

  •   Barisan Nasional (Jebhe Melli)
  •   Barisan Nasional
  •   Ke Hadapan (Kadima)
  •   Kuasa-Kuasa Lubnan (al-Quwat al-Lubnāniyya)
  •   Parti Azerbaijan Baru (Yeni Azərbaycan Partiyası)
  •   Parti Barisan Nasional Albania (Partia Balli Kombëtar Shqiptar)
  •   Parti Belia (Genç Parti)
  •   Parti Demokrasi Indonesia - Perjuangan (Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan - PDI-P)  
  •   Parti Demokrasi Kebangsaan (Partai Demokrasi Kebangsaan)
  •   Parti Demokrasi Pembaharuan (Partai Demokrasi Pembaruan - PDP)
  •   Parti Demokratik Serbia (Demokratska stranka Srbije)
  •   Parti Gerakan Indonesia Raya (Partai Gerakan Indonesia Raya - GERINDRA)
  •   Parti Golongan Karya (Partai Golongan Karya - GOLKAR)  
  •   Parti Hati Nurani Rakyat (Partai Hati Nurani Rakyat - Partai HANURA)
  •   Parti Keadilan dan Persatuan Indonesia (Partai Keadilan dan Persatuan Indonesia - PKP Indonesia)
  •   Parti Liberal Mesir (el Hizb el Masri el Liberali)
  •   Parti Mesir 2000 (Hizb Masr 2000)
  •   Parti Nasional Benteng Kerakyatan Indonesia (Partai Nasional Kerakyatan Indonesia - PNBK Indonesia)
  •   Parti Nasionalis China (Guómíndǎng)
  •   Parti Nasionalis Sosial Syria (Al Hizb Al Suuri Al Qawmi Al Ijtima'i)
  •   Parti Nasionalis Sosial Syria (Al Hizb Al Suuri Al Qawmi Al Ijtima'i)
  •   Parti Nasionalis Timor (Partido Nacionalista Timorense)
  •   Parti Negara (Yurt Partisi)
  •   Parti Negara Jepun (kokumin-tō)
  •   Parti Pelopor (Partai Pelopor)
  •   Parti Penegak Demokrasi Indonesia (Partai Penegak Demokrasi Indonesia)
  •   Parti Pergerakan Nasionalis (Milliyetçi Hareket Partisi)
  •   Parti Permuafakatan Nasional (Hizb Al-Wifak)
  •   Parti Radikal Serbia (Srpska radikalna stranka)
  •   Parti Rakyat Republik (Cumhuriyet Halk Partisi)
  •   Parti Tindakan Kanada (Canadian Action Party)
  •   Pergerakan Keadilan Nasional (Harakah Al Adalah Al Wataniyyah)
  •   Pergerakan Masa Hadapan (Tayyar Al Mustaqbal)  
  •   Pergerakan Masyarakat Baru (Kilusan Bagong Lipunan)
  •   Pergerakan Nasionalis Arab (Harakat Al-qawmiyin Al-Arab)  
  •   Pergerakan Pembebasan Palestin - FATAH (Harakat Al Tahrir Al Filastini)
  •   Serbia Baru (Nova Srbija)
  •   Serbia Bersatu (Jedinstvena Srbija)

Neo-NazismeSunting

  •   Barisan Sosialis Nasional (Nationalsocialistisk front)
  •   Fajar Keemasan (Chrysi Avyi)
  •   Kesatuan Nasional Rusia (Русское Национальное Единство)
  •   Kumpulan Pekerja Nasional-Sosialis Iran (Hezb-e Sosialist-e Melli-ye Kargaran-e Iran)
  •   Parti Kebajikan dan Pekerja Sosialis Nasional Jepun (Kokka Shakaishugi Nippon Rōdōsha-Tō)
  •   Parti Kebebasan Austria (Freiheitliche Partei Österreichs)
  •   Parti Kemenangan Baru (Partido del Nuevo Triunfo)
  •   Parti Nasional-Sosialis Kanada (National-Socialist Party of Canada)
  •   Parti Rakyat British (British People's Party)
  •   Parti Sosialis Nasional Amerika (National Socialist Party of America)
  •   Parti Sosialis Nasional Rusia (Русская Национальная Социалистическая Партия)
  •   Pergerakan Penentangan Afrikaner (Afrikaner Weerstandsbeweging)
  •   Pergerakan Penentangan Sweden (Svenska Motståndsrörelsen)
  •   Pergerakan Sosialis Nasional Denmark (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse)
  •   Pergerakan Sosialis Nasional Norway (Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse)
  •   Persatuan Sosialisme Nasional (國家社會學會)
  •   Pergerakan Sosialis Nasional Turki (Nasyonel Sosyalist Türk Hareketi)
  •   Türk Gençliği

PopulismeSunting

  •   Anna Dravida Munnetra Kazhagam Seluruh India (All India Dravida Munnetra Kazhagam)
  •   Blok Tindakan Popular
  •   Kongres Nasional India (Indian National Congress - INC)
  •   Kuasa Politik Rakyat Kanada(People's Political Power of Canada)
  •   Parti Bosnia (Bosanska Stranka)
  •   Rakan Kongsi Filipina yang Bebas (Kabalikat ng Malayang Pilipino)

Pro Hak-hak LelakiSunting

  •   Keadilan untuk Semua (Tzedek laKol)

Pro Hak-hak WanitaSunting

  •   Gabungan Wanita Ireland Utara (Northern Ireland Women's Coalition)
  •   Inisiatif Feminis (Feministiskt initiativ - F!)
  •   Inisiatif Feminis Kanada (FemINist INitiative of Canada - FemINit-CA)
  •   Parti Feminis Jerman (Feministische Partei Die Frauen)
  •   Parti Tindakan Wanita Namibia untuk Kesamaan (Namibia Women's Action for Equality Party)
  •   Parti Wanita (Women's Party)
  •   Parti Wanita (Arnat Partiiat)
  •   Parti Wanita (Josei Tō)
  •   Parti Wanita India (Bharatiya Streevadi Paksh)
  •   Persatuan Revolusi Wanita-Wanita Afghanistan (Jamiyate Enqelabiye Zanane Afghanestan - RAWA)
  •   Senarai Wanita (Samtök un kvennalista)
  •   Puak Ke-Enam (Sixth Clan)
  •   Wanita untuk Masa Hadapan (Žinky za Majbutnie)

Pro-KeamananSunting

  •   Dunia Bersekutu (Brit Olam)

Pro-Marijuana/Penggunaan DadahSunting

  •   Daun Hijau (Ale Yarok)
  •   Parti Marijuana Kanada (Marijuana Party of Canada)

Pro-MonarkiSunting

  •   Barisan Bersatu Nasional untuk Kemerdekaan, Neutral, Keamanan dan Kerjasama Kemboja (Front Uni National pour un Cambodge Indépendant, Neutre, Pacifique, et Coopératif - Funcinpec)
  •   Kesatuan Rakyat Rusia (Soiuz russkogo naroda)
  •   Kesatuan Tradisionalis Georgia (ქართველ ტრადიციონალისტთა კავშირი)
  •   Kesatuan Politik Sebenar (Unia Polityki Realnej)
  •   Mahkota Czech (Koruna česká)
  •   Monarki Berperlembagaan Iraq (Iraqi Constitutional Monarchy)
  •   Parti Carlist (Partido carlista)
  •   Parti Kemakmuran dan Keamanan Bhutan (Druk Phuensum Tshogpa)
  •   Parti Kemerdekaan (Hizb Al Istiqlal)
  •   Parti Pembangunan Bangsa (National Development Party) - NDP
  •   Parti Pergerakan Monarki Demokratik Albania (Partia Lëvizja Monarkiste Demokrate Shqiptare)
  •   Parti Pergerakan Sah (Partia Lëvizja e Legalitetit)
  •   Parti Perlembagaan Iran (Hezb Mashrouteh Iran)
  •   Parti Pertabalan Semula Monarki dan Dialog di Burundi (Party for the Restoration of Monarchy and Dialogue in Burundi)
  •   Pergerakan Pembaharuan Demokratik Serbia (Srpski Demokratski Pokret Obnove)
  •   Pergerakan Pembaharuan Serbia (Srpski pokret obnove)
  •   Perikatan Hitam-Kuning (Schwarz-Gelbe Allianz)

Pro-Orang Kurang Upaya (OKU)Sunting

  •   Kuasa untuk Mempengaruhi (Koah LeHashpi'a)

Pro-Orang-orang BersaraSunting

  •   Orang-orang Pencen Israel ke Knesset (Gimla'ey Yisrael LaKnesset - GIL)
  •   Parti Orang-orang Pencen Bersatu Serbia (Partija ujedinjenih penzionera Srbije)

Pro-VegetarianSunting

  •   Parti Piramid India (Pyramid Party of India)

ProgresifSunting

  •   Kesatuan Demokratik Palestin (Al Ittihad Al Dimuqrati Al Filastini - FIDA)
  •   Parti Progresif Demokratik Jordan (Al Hizb Al Taqaddumi Al Dimuqrati Al Urduni)
  •   Parti Amanah Negara - AMANAH  
  •   Parti Progresif Sabah - SAPP

Sosial DemokratikSunting

  •   Barisan Revolusi untuk Kemerdekaan Timor Leste (Frente Revolucionária de Timor-Leste Independente - FRETILIN)
  •   Kesatuan Sosial Demokratik (Socijaldemokratska unija)
  •   Kesatuan Sosial Demokratik Macedonia (Socijaldemokratski sojuz na Makedonija)
  •   Kongres Nasional untuk Pembangunan Semula Timor (Conselho Nacional de Reconstrução do Timor)
  •   Liga Sosial Demokrat Vojvodina (Liga socijaldemokrata Vojvodine)
  •   Meretz-Yachad
  •   Parti Buruh Demokratik (Democratic Labour Party)
  •   Parti Cyprus Baru (Yeni Kıbrıs Partisi)
  •   Parti Demokratik (Demokratska stranka)
  •   Parti Demokratik (Partido Democrático)
  •   Parti Demokratik Baru (New Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Bersatu (United Democratic Party)
  •   Parti Demokratik Haluan Kiri (Demokratik Sol Parti)
  •   Parti Demokratik Malaysia - MDP  
  •   Parti Demokratik Nasional (Al Hizb Al Watani Al Dimuqrati)
  •   Parti Kesatuan Progresif Nasional (Hizb al Tagammu' al Watani al Taqadomi al Wahdawi)
  •   Parti Kommunal Demokrasi (Toplumcu Demokrasi Partisi)
  •   Parti Rakyat (Janata Dal)
  •   Parti Rakyat Malaysia - PRM  
  •   - Parti Rakyat Republik (Cumhuriyet Halk Partisi)  
  •   Parti Republikan Turki (Cumhuriyetçi Türk Partisi)
  •   Parti Revolusi Demokratik (Partido de la Revolución Democrática)
  •   Parti Sosial Demokrasi Albania (Partia Demokracia Sociale e Shqipërisë‎)
  •   Parti Sosial Demokrat Hunchakian - etnik Armenia
  •   Parti Sosial Demokrat Mauritius (Mauritian Social Democrat Party)
  •   Parti Sosial Demokratik (Shakai Minshutō)
  •   Parti Sosial Demokratik (Partido Socialdemócrata)
  •   Parti Sosial Demokratik (Partido Social Democrata)
  •   Parti Sosial Demokratik Albania (Partia Socialdemokrate e Shqipërisë)
  •   Parti Sosial Demokratik Baru (Nova socijaldemokratska partija)
  •   Parti Sosial Demokratik Montenegro (Socijaldemokratska Partija Crne Gore)
  •   Parti Sosial Demokratik Rakyat (Parti Populaire Social Démocrate)
  •   Parti Sosial Demokratik Seluruh Negara (Жалпыұлттық Социал-Демократиялық Партия)
  •   Parti Sosialis (Samajwadi Party)
  •   Parti Sosialis Albania (Partia Socialiste e Shqipërisë)
  •   Parti Sosialis Demokratik China (Zhōngguó shèhuì mínzhǔdǎng)
  •   Parti Sosialis Macedonia (Socijalistička Partija na Makedonija)
  •   Parti Sosialis Rakyat Montenegro (Socijalistička narodna partija Crne Gore)
  •   Parti Tindakan Demokratik - DAP  
  •   Parti Tindakan Rakyat (People's Action Party - PAP)
  •   Parti Ummah (Hizb Al-Umma)
  •   Pergerakan Demokratik Haluan Kiri (Harakat Al Yasari Al Dimuqrati)
  •   Pergerakan Sosial Demokratik (Dimokratiko Koinoniko Kinima)
  •   Pergerakan Sosialis Se-Yunani (Panellinio Sosialistikó Kínima)
  •   Pergerakan Sosialis untuk Integrasi (Lëvizja Socialiste për Integrim)
  •   Persatuan Sosial Demokratik Timor (Associação Social-Democrata Timorense )
  •   Pertubuhan Majoriti Rakyat Iran (Sazman Fadaian Khalgh Iran Aktareet)
  •   Ralli Rakyat untuk Kemajuan (Rassemblement populaire pour le Progrès)

SosialismeSunting

  •   Blok Kehadapan Seluruh India (All India Forward Bloc)
  •   Kesatuan Sosialis untuk Angkatan Rakyat (Al Ittihad Al Ishtiraki lil Quwwat Al Shu'ubiyya)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  •   Parti Bahujan Samaj
  •   Parti Demokratik Arab Nasseriyah (Al Hizb Al Arabi Al Dimuqrati Al Nassiri)
  •   Parti Kemuliaan (Hizb al-Karama)
  •   Parti Pekerja-Pekerja Da'am (Da'am Mifleget Poalim)
  •   Parti Pemuda Mesir (Hizb Misr El-Fata)
  •   Parti Progresif Sosialis (Al Hizb Al Taqaddumi Al Ishtiraki)  
  •   Parti Rakyat Palestin (Hizb Al Sha'ab Al Filastini)
  •   Parti Revolusi (Chama Cha Mapinduzi)
  •   Parti Sosialis (Sahoe-dang)
  •   Parti Sosialis Arab Mesir (Hizb Misr al-arabi al-ishtaraki‎)
  •   Parti Sosialis Baru (Shin Shakai Tō)
  •   Parti Sosialis Malaysia - PSM  
  •   Parti Sosialis Rakyat Montenegro (Narodna socijalistička stranka Crne Gore)
  •   Parti Sosialis Senegal (Parti Socialiste du Sénégal)
  •   Parti Sosialis Serbia (Socijalistička partija Srbije)
  •   Parti Sosialis Timor (Partido Socialista de Timor)
  •   Parti Sosialis Yugoslavia (Socijalistička partija Jugoslavije)
  •   Pergerakan Militan Mauritius (Mauritian Militant Movement - MMM)
  •   Pergerakan Militan Sosialis Mauritius (Mauritian Militant Socialist Movement)
  •   Perikatan Patriotik Baru (Bagong Alyansang Makabayan)
  •   Persatuan Ralli Demokratik Nasional (Jam'iyyah Al Tijma' Al Qawmi Al Dimuqrati)
  •   Persatuan Tindakan Nasional Demokratik (Jam'iyah Al Amal Al Watani Al Dimuqrati - WA'AD)
  •   Persekutuan Revolusi Armenia (Hay Heghapokhakan Dashnaktsutiun)
  •   Ralli Angkatan Demokratik (Regroupement des Forces Démocratiques)
  •   Tindakan 5hb April (Sì-Wǔ xíngdòng)

ZionismeSunting

  •   Barisan Kebangsaan Yahudi (Hazit Yehudit Leumit)
  •   Hati untuk Para Penghijrah (Lev LaOlim)
  •   Israel, Rumah Kita (Yisrael Beiteinu)
  •   Kebangkitan Semula (Tkuma)
  •   Negara Asal (Moledet)
  •   Negara Yahudi, Negara Demokratik - MEIMAD
  •   Orang-orang Ibrani untuk Zionis Sekular (Hilonit Tzionit - HETZ)
  •   Pahlawan-Pahlawan Masyarakat Bersatu (Lokhamey Khevra Meukhadim - LEKHEM)
  •   Parti Agama Kebangsaan Zionis yang Diperbaharui (Mifleget Tzionut Datit Leumit Mitkhadeshet)
  •   Parti Agama Kebangsaan (Miflega Datit Leumit - MAFDAL)
  •   Parti Likud
  •   Pergerakkan Kebangsaan (HaTenoa'a HaLeumit - HERUT)
  •   Persekutuan Zionis Great Britain dan Ireland (Zionist Federation of Great Britain and Ireland)
  •   Persekutuan Zionis Great Britain dan Ireland (Zionist Federation of Great Britain and Ireland)
  •   Pertubuhan Zionis Amerika (Zionist Organization of America - ZOA)

Lihat jugaSunting