Senarai saluran Astro

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan saluran-saluran yang terdapat di Astro mengikuti pakej yang ditawarkan.[1]

Saluran televisyenSunting

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya didapati oleh pelanggan Astro HD (B.yond) dan Astro Ultra; dan tidak boleh diterima oleh pelanggan biasa.

Saluran TempatanSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
104HD 124 Astro Ria    
105HD 125 Astro Prima    
106HD 126 Astro Oasis    
107HD 127 Astro Warna    
108HD 128 Astro Citra    
109HD Naura    
111HD GO Shop    
112HD Astro Rania    
113HD Astro Aura    
115HD Astro Box Office Movies Tayangan Hebat    
118HD GO Shop Ruuma    
120HD GO Shop Gaaya    
122HD TVS    
101 TV1    
102 TV2    
103 TV3    
114 TV AlHijrah    
129 ART Variety    
140 NJOI TV    
146 OKEY    
147 ntv7    
149 TV9    

Saluran 140 untuk pelanggan NJOI sahaja.

Tamil & HindiSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
116HD Colors Hindi    
201HD Astro Vaanavil    
212HD Sun Music    
231HD Astro Vinmeen HD    
232HD 224 Star Vijay    
233HD Colors Tamil    
234HD 211 Sun TV    
235HD Zee Tamil    
241HD Astro Box Office Movies Thangathirai    
251HD Astro Box Office BollyOne HD    
202 Astro Vellithirai*    
203 Makkal TV    
213 Chutti TV    
214 Adithya TV    

Saluran Astro Vellithirai HD Akan Datang.

Saluran CinaSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
300HD iQIYI    
303HD GO Shop Chinese    
304HD 344 Astro Xiao Tai Yang    
305HD TVB Classic    
306HD 346 Astro AEC    
307HD 347 Astro Shuang Xing    
308HD Astro Quan Jia HD    
309HD 349 Celestial Movies    
310HD TVB Jade    
311HD 351 Astro AOD (HD)    
315HD Star Chinese Channel    
316HD CTi Asia    
317HD TVB Entertainment News    
318HD TVB News Channel    
319HD 359 TVB Xing He    
320HD 360 TVBS Asia    
323HD TVBS News    
325HD Phoenix Chinese Channel    
326HD Phoenix Infonews Channel    
333HD 373 Astro Hua Hee Dai    
335HD 375 CCTV-4    
148 8TV    
321 CCM    
352 - 355 Astro AOD    

Korea & JepunSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
392HD 391 KBS World    
393HD ONE    
394HD Oh!K    
395HD tvN Asia    
398HD NHK World Premium    
719HD Animax    

FilemSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
401HD HITS Movies    
404HD BOO    
413HD 433 FOX Movies    
414HD FOX Family Movies    
415HD FOX Action Movies    
416HD tvN Movies    
472HD – 479HD Astro First    
482HD – 489HD Astro Best    

BeritaSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
503HD CGTN    
511HD 531 CNN International    
512HD 532 BBC World News    
513HD 533 Al Jazeera English    
514HD Sky News    
515HD Channel NewsAsia (CNA)    
516HD CNBC Asia    
517HD Bloomberg Television    
501 Astro Awani    
502 BERNAMA TV    
518 ABC Australia    

PembelajaranSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
550HD 570 Nat Geo WILD    
551HD 571 National Geographic    
552HD 572 Discovery    
553HD Discovery Asia    
554HD 574 Discovery Science    
555HD 575 HISTORY    
556HD 576 Animal Planet    

Kanak-kanak & PendidikanSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
611HD 631 Astro Ceria    
612HD Disney XD    
613HD Disney Junior    
614HD 634 Disney Channel    
615HD 635 Cartoon Network    
616HD 636 Nickelodeon    
618HD BabyTV    
601 Astro Tutor TV UPSR    
602 Astro Tutor TV PT3    
603 Astro Tutor TV SPM    
610 Astro TVIQ*    

Astro TVIQ akan taraf siaran ke HD mulai Disember 2020.

Saluran InggerisSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
411HD 431 HBO    
412HD 432 Cinemax    
701HD 721 AXN    
702HD Hello    
703HD 723 FOXlife    
704HD FOX TV    
705HD KIX    
706HD HITS TV    
707HD 727 TLC    
708HD Food Network    
709HD 729 Asian Food Network (AFN)    
710HD Nat Geo People    
712HD Warner TV    
713HD FX    
714HD 734 Crime + Investigation    
715HD HGTV    
716HD 736 DMAX    
717HD Comedy Central    
718HD MTV Asia    

SukanSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
800HD eGG Network    
802HD 801 Astro Arena    
811HD 831 Astro SuperSport    
812HD 832 Astro SuperSport 2    
813HD 833 Astro SuperSport 3    
814HD 834 Astro SuperSport 4    
815HD FOX Sports    
816HD FOX Sports 2    
817HD FOX Sports 3    
818HD beIN Sports    
819HD beIN Sports MAX    
820HD Eurosport    
821HD 841 WWE Network    
822HD Golf Channel    
823HD RugbyPass TV    
824HD Astro Cricket    

Saluran UHDSunting

Saluran Nama
498UHD – 499UHD Astro PPV Movies
780UHD Astro UHD

Astro GO EksklusifSunting

  • Saluran-saluran ini tersedia untuk ditonton secara eksklusif di aplikasi Astro GO, mengikut langganan pakej sedia ada.
  • Penafian: Nombor saluran yang dipaparkan di bawah tidak boleh diakses di Astro TV Box (Astro B.yond & Astro Ultra), memandangkan ia hanya boleh ditonton di aplikasi Astro GO buat masa ini.
Saluran Nama On Demand
396HD K-PLUS  
521HD DW  
522HD France 24 (Bahasa Inggeris)  
617HD Nickelodeon Jr.  
720HD ANIPLUS  

Saluran-saluran terdahuluSunting

  • Senarai saluran terdahulu di bawah adalah berdasarkan kronologi penutupan siaran.
Nama Huraian Status
STAR Asian Movies Saluran filem Asia kendalian STAR TV Disiarkan sejak pembukaan Astro, ditamatkan siaran pada tahun 1998.
MGM Gold Saluran filem klasik Hollywood Disiarkan sejak pembukaan Astro, digantikan kepada Cinemax pada tahun 1998.
Astro News Saluran berita terbitan sendiri Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2009.
Astro @Play Saluran interaktif yang membolehkan pelanggan bermain permainan video secara atas-permintaan Ditamatkan pada 1 Mei 2009 kerana kurang sambutan.
BBC Entertainment Saluran hiburan kendalian BBC Disiarkan pada tahun 2007, digantikan kepada bio. pada 1 Disember 2009.
ETTV Asia Saluran hiburan Cina Digantikan kepada CTi Asia pada 1 Januari 2010.
Astro Aruna Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Februari 2010.
Channel [V] Saluran muzik berbahasa Inggeris Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, ditamatkan siaran pada 16 Jun 2010.
STAR Movies Saluran filem blokbuster Hollywood Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, dijenamakan semula sebagai FOX Movies Premium pada 1 Januari 2012.
WaTV Saluran hiburan Mandarin Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2012; kesemua rancangan telah diambil oleh Astro AEC.
B4U Saluran hiburan Bollywood Ditamatkan siaran pada 5 Mac 2012, digantikan kepada Astro Bella.
Astro @15 Saluran hiburan interaktif Ditamatkan siaran pada 1 Mei 2012.
ESPN Saluran sukan Dijenamakan semula sebagai FOX Sports pada 28 Januari 2013.
bio. Saluran hiburan berasaskan biografi Ditamatkan siaran pada 14 Jun 2013.
BeTV HD Saluran hiburan Hollywood Ditamatkan siaran pada 26 Ogos 2013.
Jia Yu Channel Saluran hiburan Kantonis Ditamatkan siaran pada 31 Mac 2014, 31 hari selepas untuk digantikan kepada Kah Lai Toi.
Discovery Turbo Saluran gaya hidup kaum lelaki Dijenamakan semula sebagai DMAX pada 7 Julai 2014.
Discovery Home & Health Saluran gaya hidup kaum wanita Dijenamakan semula sebagai Eve pada 1 Ogos 2014.
STAR Sports Saluran sukan Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, dijenamakan semula sebagai FOX Sports 2 pada 15 Ogos 2014.
FOX Sports News Saluran berita sukan Ditamatkan siaran pada 15 Ogos 2014.
Astro Zhi Zun HD Saluran hiburan Kantonis dalam HD Dijenamakan semula sebagai Astro Wah Lai Toi (HD) pada 6 Oktober 2014.
iView Saluran pratonton saluran Cina daripada Astro Ditamatkan siaran pada 12 Januari 2015, digantikan kepada versi siaran NJOI pada 20 Januari 2015.
Golf Channel (SD) Saluran sukan golf Diberhentikan pada 26 Februari 2015 dalam versi SD, 10 hari selepas Golf Channel versi HD dimulakan siaran. Golf Channel (HD) tiada lagi dalam pakej Sports dan menjadi saluran à la carte.
Astro Hitz Saluran aneka muzik tempatan dan antarabangsa Ditamatkan siaran pada 16 Mei 2016.
Astro Supersport Plus Saluran sukan Dijenamakan semula pada eGG Network pada 7 Jun 2016.
Sundance Channel Saluran filem Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2016. digantikan pada BOO Pada 31 Oktober 2016.
Variasi TV Saluran hiburan Hindi Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2016, digantikan kepada Tara HD pada 19 Oktober 2016.
ITV Choice Saluran hiburan Inggeris dari U.K. Ditamatkan siaran pada 16 Januari 2017.
GOASEAN Saluran travelog Ditamatkan siaran pada 12 Jun 2017.
Kah Lai Toi Saluran hiburan Kantonis Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2017.
StarWorld Saluran hiburan dan gaya hidup Dijenamakan semula sebagai FOX Life pada 1 Oktober 2017.
Life Inspired Saluran gaya hidup Ditamatkan siaran pada 7 Oktober 2017, digantikan pada TLC (HD) pada 18 Mei 2019.
ZooMoo Saluran hiburan kanak-kanak Ditamatkan siaran pada 1 April 2018, Digantikan pada versi siaran Unifi TV pada 1 Januari 2021, kini bersiaran dalam HD.
Astro Bella Saluran telenovela Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2018, digantikan kepada Naura (HD).
Astro Mustika HD Saluran hiburan Melayu Ditamatkan pada 1 Oktober 2018, digantikan kepada Astro Citra (HD).
Eve Saluran gaya hidup kaum wanita Ditamatkan siaran pada 1 November 2018.
Lifetime Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran pada 14 Disember 2018. Kandungan terpilih Lifetime boleh didapati di saluran Hello 702.
FYI Saluran gaya hidup Ditamatkan siaran pada 14 Disember 2018.
Astro Maya HD Saluran hiburan Melayu Ditamatkan siaran pada 14 Januari 2019.
Disney XD (SD) Saluran hiburan kanak-kanak Siaran SD ditamatkan pada 1 Mac 2019.
Zee Tamil (HD) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2019, sehingga dilancarkan semula pada 1 Jun 2020.
Astro Xi Yue HD Saluran hiburan Cina Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2019, digantikan kepada iQIYI (HD) pada 17 Julai 2019.
A-List Saluran filem antarabangsa Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 2 Ogos 2019.
Tara HD Saluran hiburan Hindi Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2019, digantikan kepada Colors (HD).
DIVA Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 1 Januari 2020.
E! Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand dan digantikan kepada Comedy Central pada 1 Januari 2020.
Setanta Sports Saluran sukan ragbi Dijenamakan semula sebagai RugbyPass TV pada 29 Januari 2020.
Astro Wah Lai Toi (SD) Saluran hiburan Kantonis Siaran SD ditamatkan pada 1 April 2020.
Asian Action Channel Saluran aksi berbahasa Cina Ditamatkan siaran pada 5 April 2020, termasuklah Pek Jade secara keseluruhan.
TVB Classic Movies Saluran filem Kantonis klasik Ditamatkan siaran pada 5 April 2020, termasuklah Pek Jade secara keseluruhan.
Astro Wah Lai Toi (HD) Saluran hiburan Kantonis Beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 1 Mei 2020.
Bintang Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020 dan digantikan kepada Astro Rania dilancarkan bermula siaran pada 23 Mei 2020.
Pelangi Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020 dan digantikan kepada Astro Aura dilancarkan bermula siaran pada 23 Mei 2020.
Jaya TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Raj TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Kalaignar TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Astro Vellithirai (Singtel TV) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020, Digantikan pada Sun Music.
Astro Vinmeen HD (Singtel TV) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020, Digantikan pada KTV (HD).
Astro First (SD) Saluran filem pay-per-view Siaran SD ditamatkan pada 30 Jun 2020, jam 11:59 malam.
Phoenix Chinese Channel Saluran hiburan Cina Saluran 318 (HD) Dan 358 (SD) Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020 dan digantikan kepada TVB News Channel; kesemua saluran 325 (HD) dilancarkan pada 9 Julai 2020.
Phoenix InfoNews Channel Saluran berita berbahasa Cina Saluran 323 (SD) Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020 dan digantikan kepada TVBS News; kesemua Saluran 326 (HD) dilancarkan pada 9 Julai 2020.
Astro Best (SD) Saluran filem pay-per-view Siaran SD ditamatkan pada 29 Julai 2020.
Fox Sports (SD) Saluran Sukan Oleh Star TV Siaran SD ditamatkan pada 16 November 2020.
Eurosport (SD) Saluran Sukan Oleh Discovery Networks Asia-Pacific Siaran SD ditamatkan pada 16 November 2020.

Saluran radioSunting

Astro menawarkan pelbagai saluran radio dengan pelbagai bahasa; meliputi Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Melayu, Bahasa Tamil, Bahasa Hindi, Bahasa Kadazan, dan Bahasa Iban. Semua saluran radio terbitan Astro juga boleh didengari di aplikasi SYOK.

Saluran Nama Bahasa Aplikasi SYOK
852 HITZ Inggeris  
853 MY Cina  
854 Lite Inggeris  
855 Mix Inggeris  
856 ERA Melayu  
857 Sinar Melayu  
858 Melody Mandarin  
859 Raaga Tamil  
860 SYOK Classic Rock Inggeris  
861 SYOK Gold Inggeris  
862 SYOK Opus Inggeris  
863 Gegar Melayu  
864 SYOK India Beat Hindi  
865 SYOK Jazz Inggeris  
866 SYOK Osai Tamil  
867 SYOK Bayu Kadazan, Melayu  
868 SYOK Kenyalang Iban, Melayu  
869 Nasional FM Melayu  
870 Sabah V FM Kadazan  
871 Wai FM Iban  
872 TraXX FM Inggeris  
873 Minnal FM Tamil  
874 Ai FM Cina  
875 Asyik FM Asal, Melayu  
876 Zayan Melayu  
877 GO Xuan Cina  
882 Astro Arena Radio Melayu  

Perkhidmatan interaktifSunting

Saluran Nama
200 Astro Self Service
480 Astro First
481 Astro Best

RujukanSunting

Pautan luarSunting