Senarai stesen televisyen di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Stesen televisyen di Malaysia boleh dibahagi kepada stesen yang dimiliki kerajaan Malaysia dan stesen swasta.

Penyiaran televisyen di Malaysia disediakan oleh kerajaan Malaysia dan syarikat penyiaran swasta masing-masing. Saluran televisyen diterima melalui format analog atau digital kerana kebanyakan pemilik TV Malaysia melanggani membayar perkhidmatan TV. Kerajaan Malaysia komited untuk menyediakan televisyen digital kepada setiap isi rumah di Malaysia menjelang akhir 2019.

Saluran televisyen di Malaysia boleh didapati dalam definisi tinggi piawai atau HD melalui pembekal perkhidmatan TV berbayar. Stesen TV tempatan dapat menyediakan suapan piawai HD sebaik sahaja digitalisasi sistem penyiaran televisyen dilakukan. Sesetengah saluran TV tempatan sudah menunjukkan siaran di HD untuk majlis-majlis khas sejak 2008. Siaran percubaan pertama TV digital bermula pada tahun 2006 oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Televisyen sepenuhnya milik kerajaanSunting

Radio Televisyen Malaysia (RTM)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV1 101HD Digital 28 Disember 1963 (1963-12-28) Seluruh Negara 24 jam Melayu & Inggeris
TV2 102HD 17 November 1969 (1969-11-17) Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin & Kantonis), India (Tamil & Hindi), Korea & Turki
OKEY 110HD 21 Mac 2018 (2018-03-21) Melayu, Inggeris, Iban (Bumiputera Sarawak) & Kadazandusun (Bumiputera Sabah)
RTM Sports 111HD 13 Jun 2018 (2018-06-13) Melayu & Inggeris
Berita RTM 123HD 31 Disember 2018 (2018-12-31) Melayu, Inggeris, Cina & Tamil

Platform penstriman / OTTSunting

Televisyen separa kerajaanSunting

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Bernama TV 121 Digital 28 Februari 2008 (2008-02-28) Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Cina & Tamil

Alhijrah Media Corporation (Alhijrah Media)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV AlHijrah 114HD Digital 7 Disember 2010 (2010-12-07) Seluruh Negara 24 jam Melayu, Arab & Inggeris

Platform penstriman / OTTSunting

Televisyen swastaSunting

Televisyen swasta percumaSunting

Media Prima BerhadSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV3 103HD Digital 1 Jun 1984 (1984-06-01) Seluruh Negara 24 jam Melayu & Inggeris
NTV7 107 7 April 1998 (1998-04-07) 07:00 - 00:30 Cina, Melayu & Inggeris
8TV 108 8 Januari 2004 (2004-01-08) 07:00 - 01:30 Cina
TV9 109 22 April 2006 (2006-04-22) 24 jam Melayu
CJ WOW Shop Malay 104(Malay) 1 April 2016 (2016-04-01) Melayu
CJ WOW Shop Chinese 106(Chinese) Cina
Drama Sangat 105 27 Oktober 2017 (2017-10-27) Melayu

AstroSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Astro GO Shop Malay 120HD Digital 1 September 2019 (2019-09-01) Seluruh Negara 24 jam Melayu

Awesome Media Network BerhadSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Awesome TV 112HD Digital 3 Ogos 2020 (2020-08-03) Seluruh Negara 24 jam Melayu

Televisyen satelit percumaSunting

Televisyen satelit berbayarSunting

Televisyen kabel berbayarSunting

Televisyen dalam talianSunting

  • Unifi TV (siaran IPTV pelanggan TM Unifi dan TM Streamyx)

Televisyen Terrestrial DVB-T2Sunting

Platform penstriman / OTTSunting

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting