Azzam Sham

Penyanyi lelaki Malaysia

Muhammad Azzammuddin Lop Hisham atau lebih dikenali sebagai Azzam Sham (lahir 29 Jun 1997) ialah seorang penyanyi lelaki Malaysia.[1] Beliau ialah Naib Juara bagi rancangan realiti nyanyian kanak-kanak Idola Kecil musim kedua 2009 dan Idola Kecil Ultra pada 2014 di TV9. Pada tahun 2020, Azzam merupakan salah seorang peserta Big Stage musim ketiga di mana beliau berjaya merangkul gelaran juara.[2][3]

Azzam Sham
Azzam sham.jpg
Kelahiran
Muhammad Azzammuddin bin Lop Hisham

(1997-06-29) 29 Jun 1997 (umur 23)
PendidikanDiploma Muzik (Vokal)
Pusat pendidikanAkademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA)
PekerjaanPenyanyi, pelakon
Tahun aktif2009–kini
Kerjaya muzik
Genre
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
MVM Production, Rusa Music
Pengkarya berkait
The BeeSings, Ai Wahida, Sheryl Shazwanie

Kehidupan awalSunting

Azzam Sham dilahirkan pada 29 Jun 1997. Menetap di Sungai Besi, Kuala Lumpur dan bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi. Azzam merupakan anak sulung daripada enam orang adik beradik. Hobinya ialah menyanyi dan melukis. Semasa melanjutkan pelajarannya di ASWARA dalam Diploma Muzik (Vokal),[4] Azzam berjaya menjadi Pelajar Terbaik Fakulti dan mendapat Anugerah Dekan.

KerjayaSunting

Pada usia 12 tahun, Azzam telah menyertai pertandingan Idola Kecil 2 pada 2009 yang disiarkan di TV9 dan berjaya mara ke peringkat akhir. Di peringkat akhir, Azzam menyanyikan lagu sulungnya yang bertajuk "Kekasihku" dan berjaya mendapat tempat kedua. Pada 2012, Azzam meneruskan kerjayanya dengan menyertai kumpulan The BeeSings[5] yang dianggotai bersama Haqiem Rusli, Fimie Don, Didi Astillah dan Aida Ross. The BeeSings telah berjaya menghasilkan dua single yang bertajuk "Luar Biasa" dan "Pentas Dunia".[6]

Pada tahun 2014, Azzam mengikuti pertandingan Idola Kecil Ultra yang mana pertandingan ini menampilkan bekas juara Idola Kecil dari musim pertama hingga musim keenam. Dalam pertandingan ini, Azzam sekali lagi berjaya mara ke peringkat akhir dan membawa lagunya sendiri yang bertajuk "Dengar" yang dinyanyi bersama tetamu jemputan Awi Rafael. Azzam berjaya mendapat tempat kedua dan telah menerima Anugerah Idola Ultra Paling Popular.[7]

Azzam juga mengeluarkan beberapa single antaranya single keduanya pada tahun 2015 yang berjudul "Cinta Sejatiku". Selepas itu, pada tahun 2017, Azzam sekali lagi mengeluarkan single ketiganya yang berjudul "Cinta Gila". Azzam juga mempertaruhkan single seterusnya pada Mac 2019 iaitu "Biar Saja" yang menjadi OST Setelah Ku Dimiliki. Lagu duet beliau bersama Ai Wahida yang pertama bertajuk "Selamat Pengantin Baru" dikeluarkan pada Ogos 2019. Pada April 2020, Azzam mempersembahkan lagu duetnya yang terbaharu bersama Sheryl Shazwanie yang bertajuk "Jika Ini Takdirnya". Lagu ini ialah kesinambungan daripada Rusa After Class Series.

Selain bernyanyi, Azzam juga berlakon dalam Idola Kecil The Series yang menampilkan peserta-peserta Idola Kecil musim 1 dan 2. Azzam juga turut berlakon dalam drama Elly & Epit pada sebanyak dua musim yang disiarkan di Astro Ceria. Beliau juga pernah terlibat dalam bidang lakonan dalam drama siri popular iaitu Destinasi G4[8] lakonan bersama Afieq Shazwan, Harris Alif dan Danial Chuer yang ditayangkan di TV9 dan sebuah rancangan pendidikan bersiri popular iaitu Oh My English! Class of 2015 yang ditayangkan di Astro TVIQ dan Astro Maya HD.

PersembahanSunting

Idola Kecil (musim 2)Sunting

Azzam memulakan kerjaya muziknya dalam bidang nyanyian dengan menyertai pertandingan Idola Kecil Musim 2 pada 2009. Alif Satar selaku pengacara dengan juri tetap ialah Atilia Haron. Di konsert akhir, Azzam menyanyikan lagu sulungnya yang bertajuk "Kekasihku" yang dicipta oleh Ajai dan lirik oleh Rumie Booty.

Persembahan dan keputusan Idola Kecil (musim 2)
Minggu konsert Lagu Penyanyi asal Kedudukan
Minggu 1 "Rahsia Pohon Cemara" Exists Ke-9
Minggu 2 "Lagu Untukmu" Meet Uncle Hussain Ke-5
Minggu 3 "Matahariku" Agnes Monica Ke-3
Minggu 4 "Cek Mek Molek" M. Daud Kilau Ke-3
Minggu 5 "Pelangi Petang" Sudirman Ke-3
Minggu 6 "Keliru" (duet bersama Nurul IK2) Ajai & Nurul Ke-4
"My Heart" (duet bersama Jiha IK2) Irwansyah & Acha Septriasa
Minggu 7 "Azura" Jamal Abdillah Ke-3
Minggu 8 (Separuh akhir) "Malam Pesta Muda Mudi" Saloma Ke-2
Minggu 9 (Akhir) "Aku Rindu Sayang Kamu" Black Naib Juara
"Kekasihku" Dirinya sendiri

Idola Kecil UltraSunting

Idola Kecil Ultra menampilkan 12 peserta terbaik daripada bekas pemenang Idola Kecil dari musim pertama hingga musim keenam. Ujibakat pertama telah dijalankan pada 26 Mac 2014 dan ujibakat kedua dijalankan pada 29 Mac 2014. Pengacara: Alif Satar. Antara barisan juri adalah Akim Ahmad, Tomok dan Elfira Loy. Di pentas final, Azzam menyanyikan lagunya sendiri yang bertajuk Dengar yang dikompos oleh AG Coco. Azzam berjaya merebut tempat kedua atau naib johan dalam pertandingan ini.

Persembahan Idola Kecil Ultra
Konsert Lagu Penyanyi asal
Minggu 1 "Kesedihanku" Sammy Simorangkir
"Akhiri Penantianku" (vs Haqiem Rusli) Alif Satar
Minggu 2 "Setelah Kau Tiada" (vs Danial Chuer) Cakra Khan
"When I Was Your Man" Bruno Mars
Minggu 3 (Separuh akhir) "Salam Terakhir" (vs Syuhada) Sudirman
"Hanya Aku" Hyper Act
Minggu 4 (Akhir) Kelibat Si Penyair Azlan & The Typewriter
"Dengar" (duet bersama Awi Rafael) Dirinya sendiri

Big Stage (musim 3)Sunting

Beliau juga merupakan salah seorang peserta Big Stage musim ketiga pada tahun 2020. Beliau telah dinobatkan sebagai Juara Big Stage Musim 3, sekaligus memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM100,000.[9]

Persembahan dan keputusan Big Stage (musim 3)
Konsert Tema Lagu Penyanyi asal Keputusan
Minggu 1 Starter Pack "Salam Sejahtera" Samudera Pertama
Minggu 2 Hype Beat "Sinar" Megat Rahim Kedua
Minggu 3 Duominasi "Canggung" (duet bersama Khai Bahar) Wany Hasrita Ketiga
Minggu 4 Baby Bash "Mengintai Dari Tirai Kamar" Exists Ketiga
Minggu 5
#SandraDalamKenangan
Minggu 6 (Suku akhir) Rotasi 36T "Numb" Linkin Park Ke-4
Battle Round "Merisik Khabar" (vs Qody Rany) Sudirman
Minggu 7 (Separuh akhir) Duominasi Platinum "Gundah" (duet bersama Bob Yusof) Ernie Zakri Pertama
Veto Juri "Tak Mungkin Bersama" Judika
Minggu 8 (Konsert akhir) Ultimatum Slow Beat: "Aku Bidadari Syurgamu"[10] Siti Nurhaliza Juara
Fast Beat: "Grenade" Bruno Mars

Kehidupan peribadiSunting

Ia telah dihebahkan di media pada awal 2020 bahawa Azzam telah menjalin hubungan cinta dengan penyanyi Sheryl Shazwanie (yang kemudian menjadi peserta Big Stage musim kedua), namun bersepakat untuk tidak berahsia mengenai hubungan mereka.[11]

FilemografiSunting

TelevisyenSunting

Tahun Tajuk Watak Catatan
2009 Misteri Rumah Tua Azzam Utama
2010 Idola Kecil The Series
2011 Elly & Epit (Musim 1) Khairil Sampingan
2013 Elly & Epit (Musim 2)
2015 Destinasi G4 Azzam Utama
Oh My English! (Class of 2015) Sayur Sampingan

IklanSunting

Tahun Tajuk Catatan
2008 Kempen Kejiranan FINAS
2010 Konsert Suarasa TV9 TV9
2012 Enak Bersama Ramly Daripada Chef Liza TV3
2013 Konsert Anak Dunia RTM TV1
2014 Program Alhamdulillah TV AlHijrah

DiskografiSunting

SingleSunting

  • Kekasihku (2009)
  • Rindu Raya Ayah Dan Bonda (2012)
  • Salam Dan Maaf Di Hari Raya (2012)
  • Luar Biasa (2012)
  • Pentas Dunia (2012)
  • Dengar (2014)
  • Damaikan Rusuh Hati (2015)
  • Cinta Sejatiku (2016)
  • Cinta Gila (2017)
  • Anak Merdeka (2018)
  • Biar Saja (2019)
  • Selamat Pengantin Baru (2019)
  • Jika Ini Takdirnya (2020)
  • Dikir Joget Cinta (2020)

AnugerahSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2011 My Kids Awards TV3 Favourite Kids Male Singer Menang
2014 Idola Kecil Ultra Anugerah Idola Ultra Paling Popular Menang
2020 Big Stage Musim 3 BBNU Paling Gempak Menang

RujukanSunting

  1. ^ Mohd Haikal Isa (24 September 2020). Jalan Terang Azzam Sham. Kosmo!. Dicapai pada 4 Oktober 2020.
  2. ^ Big Stage 2020: Pernah jatuh, kini Azzam Sham buktikan dia layak bergelar juara Astro Awani. 5 Oktober 2020. Dicapai pada 15 November 2020.
  3. ^ Azzam Sham tebus maruah Berita Harian. 5 Oktober 2020. Dicapai pada 15 November 2020.
  4. ^ Farhan Karim (30 Julai 2019). Azzam Sham lewat sertai BBNU kerana fokus belajar mStar Online. Dicapai pada 4 Ogos 2020.
  5. ^ Budiey (7 Januari 2013). Gambar kumpulan The BeeSings di Karpet Merah AJL27 Sensasi Selebriti. Dicapai pada 12 November 2013.
  6. ^ Mohd Aizat Shamsuddin (6 Januari 2013). Agenda The Beesings Berita Minggu. Dicapai pada 12 November 2013.
  7. ^ Anugerah Idola Ultra Paling Popular mStar Online. 15 Jun 2014. Dicapai pada 12 November 2014.
  8. ^ Rudy Imran Shamsuddin (12 April 2015). Aksi berani Azzam Harian Metro. Dicapai pada 4 Oktober 2015.
  9. ^ Tahniah! Azzam Sham juara Big Stage 2020, bawa pulang RM100,000. Dicapai pada 5 Oktober 2020.
  10. ^ Big Stage: Bawa lagu Aku Bidadari Syuegamu, Azzam Sham dapat pujian Siti Nurhaliza Astro Awani. 4 Oktober 2020. Dicapai pada 15 November 2020.
  11. ^ Nur Asyikin Mayudin (9 Mei 2020). "Sheryl Shazwanie mengaku lama simpan perasaan terhadap Azzam Sham - "Ciri-ciri lelaki idaman saya ada pada dia"". mStar Online. Dicapai pada 2 November 2020.

Pautan luarSunting