Nabila Razali

Penyanyi dan pelakon wanita Malaysia

Nur Nabila binti Mohd Razali (lahir 13 November 1992)[1] merupakan seorang penyanyi dan pelakon wanita Malaysia. Kerjayanya bermula selepas menyertai Akademi Fantasia Musim 10 pada 2013.[2]

Nabila Razali
Kelahiran
Nur Nabila binti Mohd Razali

(1992-11-13) 13 November 1992 (umur 27)
PendidikanIjazah Sarjana Muda Senibina
Pusat pendidikan
PekerjaanPenyanyi, pelakon
Tahun aktif2013—kini
Ketinggian162 cm (5 ka 4 in)
Kerjaya muzik
GenrePop
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Seventeen Eleven Music (2016–20)
Nabila Razali Entertainment (2020–kini)

Kehidupan awalSunting

Nabila dilahirkan pada 13 November 1992 di Petaling Jaya, Selangor dan dibesarkan di Selayang.[1] Anak kepada pasangan Shamsidah Abd Rahman dan Mohd Razali Mura, beliau merupakan graduan jurusan Ijazah Sarjana Muda Senibina di Universiti Sains Malaysia (USM) di Pulau Pinang. Beliau seterusnya menyambung pengajian peringkat sarjana dalam bidang sama di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Nabila juga merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah St. Mary Kuala Lumpur.

KerjayaSunting

Nabila memulakan kerjaya sebagai penyanyi melalui rancangan Akademi Fantasia Musim 10 atau AF2013, sebaris dengan penyanyi seperti Faizul, Azhael, Amira Othman dan Indah Ruhaila. Menurut beliau dalam temuramah: "Saya suka menyanyi sejak kecil. Di universiti, saya dan rakan-rakan pernah menjadi pemuzik jalanan".[3] Lagu single pertama beliau iaitu "Katakan Saja" mendapat sambutan yang menggalakkan dari pendengar. Namun, Nabila mula memperlahankan aktiviti seni beliau kerana masih menuntut di sebuah universiti awam tempatan.[4] Selepas menamatkan pengajian, beliau kembali menumpukan ke bidang seni semula apabila mengeluarkan single "Cemburu" yang juga mendapat sambutan hangat dari peminat pada tahun 2016.

Nabila juga menjinakkan diri dalam bidang lakonan melalui dua telefilem iaitu Bibik Aku Nak Kahwin (2013) dan Ustaz Baru Nak Start (2016). Pada tahun 2017, Nabila mengembangkan sayapnya melalui drama rantaian Hikayat Cinta Si Pematah Hati lakonan bersama Alif Satar.[5] Menggalas watak utama Wafeen Wardah, lakonannya mendapat reaksi positif dari peminat.[6]

Pada November 2017, Nabila telah mengeluarkan single terbaru berjudul "Pematah Hati"[7] dan menjadi kejayaan komersial. Muzik videonya diarahkan oleh The Storytellrs dan menampilkan Aedy Ashraf, Yaya Zahir dan Adriana Adnan.[8]

Pada tahun 2018, beliau bersama selebriti YouTube kelahiran Sarawak, Priscilla Abby menyanyikan lagu tema filem biopik 2018, Lee Chong Wei: Rise of the Legend yang bertajuk "Cahaya Juara". Rakaman lagu ini dijalankan pada 13 Februari 2018 di Kuala Lumpur, Malaysia dan Bangkok, Thailand.[9][10]

Beliau turut menjadi pelakon utama bersama Hefny Sahad dan Raysha Rizrose dalam siri drama online Cintaku di Bumi Izmir yang disiarkan di Unifi TV. Beliau memegang watak sebagai Fara.[11]

Pada Januari 2019, Nabila melancarkan single terbarunya, "Vroom Vroom" dengan muzik videonya menampilkan pelakon Fendy Bakry. Ia menerima lebih sejuta tontonan selepas empat hari dilancarkan dan turut menduduki tangga kedua sohor kini Malaysia dengan 38,000 tanda suka.[12][13][14]

Pada tahun 2020, Nabila muncul dengan single terbaharu "Peluang Kedua" dengan menampilkan MK K-Clique. Video muzik yang dimuatnaik ke YouTube ini meraih satu juta tontonan dalam sehari, yang dianggap berjaya kerana menampilkan alunan rap MK dalam video itu.[15][16]

Kehidupan peribadiSunting

Pada 24 Jun 2018, Nabila dhantar ke Pusat Perubatan Tawakal akibat keracunan makanan setelah mengadu sakit perut dan lemah selama dua hari, beliau berada dalam keadaan stabil.[17]

Nabila ialah seorang pencinta alam sekitar dan aktif mengitar semula barangan terpakai.[18]

DiskografiSunting

Single
Tahun Tajuk Catatan
2013
"Katakan Saja"
2016
"Cemburu"
Lagu runut drama Arluna
2017
2018 Duet bersama Priscilla Abby
OST Lee Chong Wei: Rise of the Legend
2019
2020

FilemografiSunting

FilemSunting

Tahun Tajuk Watak Catatan
2020 Keluarga Iskandar The Movie Filem pertama, pelakon undangan

DramaSunting

Tahun Tajuk Watak Saluran TV Catatan
2017 Hikayat Cinta Si Pematah Hati Wafeen Wardah Astro Ria
2018 Cintaku di Bumi Izmir Fara Unifi TV
Matahari Cerah Lagi Suha TV Okey
Sunsilk #SISCUBA Mawar TV3 Drama pendek
2019 Pesan Pada Hati Zulaika
2020 Seindah Tujuh Warna Pelangi Aira Tihani
Kebaya Kasut Kanvas Suria Juliana

TelefilemSunting

Tahun Tajuk Watak Saluran TV
2013 Bibik Aku Nak Kahwin Astro Ria
2016 Ustaz Baru Nak Start
2018 Pengantin Lari Culik Artis Fammy Astro Citra
2019 Lelaki Kelas Sebelah Nona TV3
Nana Dan Jam Atok Cikgu Liza
Cik Reen & Encik Ngok Ngek Raya Siti Astro Ria

TelevisyenSunting

Tahun Tajuk Peranan Saluran TV Catatan
2013 Akademi Fantasia Musim 10 Peserta Astro Ria
2016 Hot TV Artis Pilihan TV9 Akustik Hot
2017 Wanita Hari Ini
Tetamu Jemputan
TV3
Bismillah Ad-Dhuha Astro Oasis & Astro Maya HD
2018 Ketuk-Ketuk Ramadan TV1
2019 Senang Terhibur Artis Jemputan TV3
O KIDS Pengacara ASTRO

Anugerah dan pencalonanSunting

Tahun Anugerah Kategori Pencalonan Keputusan
2018 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2017 Penyanyi Wanita Popular N/A Tercalon
Pelakon TV Wanita Popular N/A Tercalon

RujukanSunting

  1. ^ a b Mohd Haikal Isa (1 Jun 2017). Nikmat peluang kedua Nabila Razali Kosmo. Dicapai pada 1 Jun 2017.
  2. ^ Tiada niat mainkan perasaan - Nabila AF13 Utusan Malaysia (12 Jun 2016). Dicapai pada 12 Jun 2016.
  3. ^ Kenneth Chaw (13 Jun 2017). Nabila Razali – singer, actress, architect Star2. Dicapai pada 13 Jun 2017.
  4. ^ Nabila lebih bersedia Harian Metro (26 April 2016). Dicapai pada 26 April 2016.
  5. ^ Nabila teruja tapi takut Utusan Online (17 Mei 2017). Dicapai pada 17 Mei 2017.
  6. ^ Jadual Nabila Padat Selepas 'Hikayat Cinta Si Pematah Hati' mStar Online (20 Mei 2017). Dicapai pada 20 Mei 2017.
  7. ^ Aref Omar (6 December 2017). "(Showbiz) Singer Nabila Razali's Pematah Hati MV scores 2mil views in less than a week". New Straits Times. Dicapai pada 18 December 2017.
  8. ^ "Pematah Hati 'trending' dalam tempoh 24 Jam". Sinar Harian. 30 November 2017. Dicapai pada 18 Disember 2017.
  9. ^ Zaidi Mohamad (9 Februari 2018). "Nabila Razali nyanyi lagu tema filem Lee Chong Wei". Berita Harian. Dicapai pada 26 Mei 2018.
  10. ^ Aref Omar (11 Februari 2018). "Showbiz: Singer Nabila Razali to record theme song for Lee Chong Wei biopic". New Straits Times. Dicapai pada 26 Mei 2018.
  11. ^ "Bukan sengaja tak tegur". Harian Metro. 4 April 2018. Dicapai pada 4 April 2018.
  12. ^ Zaidi Mohamad (27 Januari 2019). "Vroom Vroom capai sejuta tontonan". Berita Harian. Dicapai pada 14 April 2019.
  13. ^ Zaidi Mohamad (24 Januari 2019). "Kecoh 'no view' klip video Vroom Vroom". Berita Harian. Dicapai pada 14 April 2019.
  14. ^ Mohd Haikal Isa (28 Januari 2019). "Nabila Razali sedar diri". Kosmo!. Dicapai pada 14 April 2019.
  15. ^ "Nabila Razali's 'confusing' song gets millions of views – and haters". Coconuts (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 13 September 2020.
  16. ^ "Nabila Razali akui MK jadi 'pelaris' MV Peluang Kedua, cecah 1 juta tontonan sehari - "Saya percaya dia jadi faktor orang tonton berulang kali"". mstar.com.my. 20 Ogos 2020. Dicapai pada 13 September 2020.
  17. ^ Najiy Jefri (25 Jun 2018). "Nabila Razali keracunan makanan". Harian Metro. Dicapai pada 25 Jun 2018.
  18. ^ SS Kanesan (7 September 2018). "Oh, Nabila! A singer who cares for the environment". Star2. Dicapai pada 7 September 2018.

Pautan luarSunting