Senarai kerajaan tempatan di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai kerajaan tempatan di Malaysia.


Majlis BandarayaSunting

Majlis Bandaraya merupakan pihak kuasa tempatan yang mentadbir kawasan bandar yang besar.

No. Negeri Dewan / Majlis Bandaraya Tarikh Sebagai Bandaraya Nama lama
1 Johor Majlis Bandaraya Johor Bahru 1 Januari 1994 Majlis Perbandaran Johor Bahru
2 Johor Majlis Bandaraya Iskandar Puteri 22 November 2017 Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah
3 Kedah Majlis Bandaraya Alor Setar 21 Disember 2003 Majlis Perbandaran Kota Setar
4 Wilayah Persekutuan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 1 Februari 1972 Pesuruhjaya Ibu Kota Kuala Lumpur
5 Melaka Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah 15 April 2003 Majlis Perbandaran Melaka Bandaraya Bersejarah
6 Negeri Sembilan Majlis Bandaraya Seremban 1 Januari 2020 Majlis Perbandaran Seremban
Majlis Perbandaran Nilai
7 Pulau Pinang Majlis Bandaraya Pulau Pinang 1 Januari 2015 Majlis Perbandaran Pulau Pinang
8 Pulau Pinang Majlis Bandaraya Seberang Perai 16 September 2019 Majlis Perbandaran Seberang Perai
9 Perak Majlis Bandaraya Ipoh 12 Mei 1988 Majlis Perbandaran Kinta Tengah
10 Sabah Dewan Bandaraya Kota Kinabalu 2 Februari 2000 Majlis Perbandaran Kota Kinabalu
11 Sarawak Dewan Bandaraya Kuching Utara 1 Ogos 1988 Majlis Perbandaran Kuching
12 Sarawak Majlis Bandaraya Kuching Selatan 1 Ogos 1988
13 Sarawak Majlis Bandaraya Miri 20 Mei 2005 Majlis Perbandaran Miri
14 Selangor Majlis Bandaraya Shah Alam 10 Oktober 2000 Majlis Perbandaran Shah Alam
15 Selangor Majlis Bandaraya Petaling Jaya 20 Jun 2006 Majlis Perbandaran Petaling Jaya
16 Terengganu Majlis Bandaraya Kuala Terengganu 1 Januari 2008 Majlis Perbandaran Kuala Terengganu

Majlis PerbandaranSunting

Majlis Perbandaran ialah nama bagi sebuah kerajaan tempatan atau pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mentadbir sebuah kawasan bertaraf perbandaran.

No. Negeri Majlis Perbandaran Tarikh Penubuhan Nama lama
1   Johor Majlis Perbandaran Batu Pahat
2 Majlis Perbandaran Kluang 8 Mei 2001 Majlis Daerah Kluang Utara
3 Majlis Perbandaran Kulai
4 Majlis Perbandaran Muar 1 Januari 2001 Majlis Daerah Muar Selatan
5 Majlis Perbandaran Segamat
6 Majlis Perbandaran Pasir Gudang
7 Majlis Perbandaran Pengerang 1 Januari 2020 Pihak Berkuasa Tempatan Pengerang
8   Kedah Majlis Perbandaran Kulim
9 Majlis Perbandaran Sungai Petani
10 Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan
11 Majlis Perbandaran Kubang Pasu
12   Kelantan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam
13   Melaka Majlis Perbandaran Alor Gajah
14 Majlis Perbandaran Jasin
15 Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya
16   Negeri Sembilan Majlis Perbandaran Port Dickson
17 Majlis Perbandaran Jempol
18   Pahang Majlis Perbandaran Kuantan
19 Majlis Perbandaran Temerloh 15 Januari 1997 Majlis Daerah Temerloh
20 Majlis Perbandaran Bentong
21   Perak Majlis Perbandaran Manjung
22 Majlis Perbandaran Kuala Kangsar
23 Majlis Perbandaran Taiping
24 Majlis Perbandaran Teluk Intan
25   Perlis Majlis Perbandaran Kangar
26   Selangor Majlis Perbandaran Ampang Jaya
27 Majlis Perbandaran Kajang
28 Majlis Perbandaran Klang
29 Majlis Perbandaran Selayang
30 Majlis Perbandaran Subang Jaya
31 Majlis Perbandaran Sepang
32 Majlis Perbandaran Kuala Langat 1 Mac 2020[1] Majlis Daerah Kuala Langat
33   Terengganu Majlis Perbandaran Kemaman
34 Majlis Perbandaran Dungun
35   Sabah Majlis Perbandaran Sandakan
36 Majlis Perbandaran Tawau
37   Sarawak Majlis Perbandaran Padawan
38 Majlis Perbandaran Sibu
39 Majlis Perbandaran Kota Samarahan
40 Lembaga Kemajuan Bintulu (Perbandaran)

Majlis DaerahSunting

Majlis Daerah ialah nama bagi sebuah kerajaan tempatan atau pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mentadbir kawasan luar bandar di Malaysia. Berikut ialah senarai Majlis Daerah di Malaysia mengikut negeri.

No. Negeri Majlis Perbandaran Tarikh Penubuhan Nama lama
1   Johor Majlis Daerah Kota Tinggi
2 Majlis Daerah Labis
3 Majlis Daerah Mersing
4 Majlis Daerah Pontian
5 Majlis Daerah Simpang Renggam
6 Majlis Daerah Yong Peng
7 Majlis Daerah Tangkak 1 April 2001 Majlis Daerah Muar Utara
8   Kedah Majlis Daerah Baling
9 Majlis Daerah Bandar Baharu
10 Majlis Daerah Padang Terap
11 Majlis Daerah Pendang
12 Majlis Daerah Sik
13 Majlis Daerah Yan
14   Kelantan Majlis Daerah Bachok Bandar Pelancongan Islam
15 Majlis Daerah Gua Musang
16 Majlis Daerah Jeli
17 Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam
18 Majlis Daerah Dabong
19 Majlis Daerah Kuala Krai
20 Majlis Daerah Machang
21 Majlis Daerah Pasir Mas
22 Majlis Daerah Pasir Puteh
23 Majlis Daerah Tanah Merah
24 Majlis Daerah Tumpat
25   Negeri Sembilan Majlis Daerah Jelebu
26 Majlis Daerah Kuala Pilah
27 Majlis Daerah Rembau
28 Majlis Daerah Tampin
29   Pahang Majlis Daerah Bera
30 Majlis Daerah Cameron Highlands
31 Majlis Daerah Jerantut
32 Majlis Daerah Kuala Lipis
33 Majlis Daerah Maran
34 Majlis Daerah Pekan
35 Majlis Daerah Raub
36 Majlis Daerah Rompin
37   Perak Majlis Daerah Gerik
38 Majlis Daerah Kerian
39 Majlis Daerah Batu Gajah 26 Mac 2009 Majlis Daerah Kinta Barat
40 Majlis Daerah Kampar 25 Februari 2009 Majlis Daerah Kinta Selatan
41 Majlis Daerah Lenggong
42 Majlis Daerah Pengkalan Hulu
43 Majlis Daerah Perak Tengah
44 Majlis Daerah Selama
45 Majlis Daerah Tanjong Malim
46 Majlis Daerah Tapah
47   Sabah Majlis Daerah Beaufort
48 Majlis Daerah Beluran
49 Majlis Daerah Keningau
50 Majlis Daerah Kinabatangan
51 Majlis Daerah Kota Belud
52 Majlis Daerah Kota Marudu
53 Majlis Daerah Kuala Penyu
54 Majlis Daerah Kunak
55 Majlis Daerah Lahad Datu
56 Majlis Daerah Nabawan
57 Majlis Daerah Papar
58 Majlis Daerah Penampang
59 Majlis Daerah Ranau
60 Majlis Daerah Semporna
61 Majlis Daerah Sipitang
62 Majlis Daerah Tambunan
63 Majlis Daerah Tenom 1 Januari 1962
64 Majlis Daerah Tuaran
65 Majlis Daerah Putatan
66 Majlis Daerah Pitas
67   Sarawak Majlis Daerah Bau
68 Majlis Daerah Betong
69 Majlis Daerah Dalat & Mukah
70 Majlis Daerah Kanowit
71 Majlis Daerah Kapit
72 Majlis Daerah Lawas
73 Majlis Daerah Luar Bandar Sibu
74 Majlis Daerah Lubok Antu
75 Majlis Daerah Maradong & Julau
76 Majlis Daerah Lundu
77 Majlis Daerah Marudi
78 Majlis Daerah Matu & Daro
79 Majlis Daerah Saratok
80 Majlis Daerah Sarikei
81 Majlis Daerah Serian
82 Majlis Daerah Simunjan
83 Majlis Daerah Sri Aman
84 Majlis Daerah Subis
85 Majlis Daerah Limbang
86   Selangor Majlis Daerah Hulu Selangor
87 Majlis Daerah Kuala Selangor
88 Majlis Daerah Sabak Bernam
89   Terengganu Majlis Daerah Besut
90 Majlis Daerah Marang
91 Majlis Daerah Hulu Terengganu
92 Majlis Daerah Setiu

Pihak Berkuasa Tempatan KhasSunting

Pihak Berkuasa Tempatan Khas di Malaysia ialah satu badan khas yang diberi peranan mentadbir satu kawasan khas sebagai kerajaan tempatan. Kawasan tersebut biasanya adalah sebuah kawasan penempatan baru yang dirancang yang tidak sesuai untuk diklasifikasikan sebagai Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran.

No. Negeri PBT Khas Tarikh Penubuhan Nama lama
1   Kedah PBT Taman Perindustrian Hi-Tech Kulim
2   Wilayah Persekutuan Perbadanan Putrajaya
3 Perbadanan Labuan
4   Pahang Lembaga Pembangunan Tioman

Lihat jugaSunting

RujukanSunting