Mizal Zaini

Penyanyi, pengacara, pelawak dan pelakon Malaysia
(Dilencongkan dari AC Mizal)
"AC Mizal" dilencongkan di sini. Jangan dikelirukan dengan AC Milan.

Dato' Mizal Dato' Zaini atau lebih dikenali sebagai AC Mizal (lahir 21 Disember 1971) merupakan seorang pelakon, penyanyi, pelawak, pengacara dan penyampai radio Malaysia. Beliau dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang yang membawa gelaran Dato' daripada Sultan Ahmad Shah, Sultan Pahang pada penghujung tahun 2009.[1]

Dato'
AC Mizal
DIMP
KelahiranMizal bin Zaini
(1971-12-21) 21 Disember 1971 (umur 48)
Johor Bharu, Johor, Malaysia
WarganegaraMalaysia
PekerjaanPelakon, penyanyi, pelawak
Tahun aktif1991–kini
PasanganDatin Emylia Rosnaida (k. 2004)
Shafnie Zainuddin (k. 1995; c. 2001)
AnakMuhammad Shafiq Iman
Muhammad Shabil Iman
Muhammad Reeve Damien
Fea Eryssa
Ibu bapa
  • Dato' Zaini Md. Hasim (bapa)
  • Datin Madzinah Mansor (ibu)
SaudaraRokiah Ibrahim (ibu mertua)
Abdul Hamid Md. Ally (bapa mertua)

Bekas pengacara Akademi Fantasia itu mengakui telah menerima surat penganugerahan tersebut pada awal Ramadan tahun 2009 Masihi dan telah menerima secara rasmi gelaran berkenaan mengikut adat istiadat istana pada akhir tahun 2009.[perlu rujukan]

Kehidupan awal

AC Mizal dilahirkan di Johor Bharu, Johor pada 21 Disember 1971.[2]

Kerjaya

Muzik

Mizal mula membabitkan diri dalam dunia seni pada tahun 1991 dengan menganggotai kumpulan rap 4U2C. Setelah kumpulan itu berpecah, AC lebih menumpukan kerjayanya terhadap bidang pengacaraan sebelum terbabit dalam bidang lakonan.

Lakonan

AC Mizal memulakan kerjaya lakonan pada 1999 menerusi drama kepolisan Gerak Khas bersama barisan pelakon terawalnya termasuk Yusof Haslam, Deen Maidin, Abby Abadi, Farid Amirul, dan Shahron Anuar. Beliau memegang watak sebagai ASP Mazlan dan kemudiannya berlakon dalam dua siri filemnya, Gerak Khas The Movie (2001) dan Gerak Khas The Movie II.

Dengan kejayaan dua siri filem Gerak Khas, pembabitan AC dalam bidang lakonan semakin meningkat.

Pengacara

Dalam kerjayanya sebagai pengacara, beliau dilihat semakin popular sejak menjadi hos bagi rancangan Akademi Fantasia,[3]RM 1,000,000 Money Drop dan AC Di Sini di Astro Ria.

Cabang lain

AC Mizal terlibat dalam bidang perniagaan menjual gelang magnet melalui syarikat AC Konsortium Sdn Bhd.[4][5] Terdapat kontroversi mengenai penjualan gelang ini, namun telah dijawab beliau melalui temubual Harian Metro.[4]

Kehidupan peribadi

Beliau berkahwin dengan Shafnie Zainuddin pada 24 Jun 1995. Hasil perkongsian hidup tersebut, AC telah dikurniakan dua orang anak iaitu Muhammad Shafiq Iman dan Muhammad Shabil Iman. Mizal dan Shafnie bercerai pada 17 Oktober 2001[3]

Hasil perkahwinannya bersama Datin Emylia Rosnaida (kakak Emelda Rosmila), beiau memiliki 2 orang anak Muhammad Reeve Damien dan Fea Eryssa.[6]

Filemografi

Filem

Tahun Tajuk Watak Pengarah Catatan
1999 Bara Hisham Yusof Haslam Filem pertama
2000 Pasrah Zamri
2001 Gerak Khas The Movie Inspektor Mazlan
2002 Gerak Khas The Movie II
2004 Makar Aiman Silver Chung
Buli Rudy Afdlin Shauki
2005 Baik Punya Cilok Wak
2006 Buli Balik Rudy
Cicak-Man Ginger 2 Yusry Abdul Halim
2007 Diva Rudy Sharad Sharan
Zombi Kampung Pisang Mat Karan Mamat Khalid
2008 Cicakman 2 - Planet Hitam Ginger Ghost 2 Yusry Abdul Halim
Cuci Tan Hans Isaac
Apa Kata Hati? Bomoh Saw Teong Hin
2009 My Spy AJ Afdlin Shauki
2017 Abang Long Fadil 2 King Kong/Cobra Syafiq Yusof
TBA Zaara Krishna Roy Pos-produksi

Drama

Tahun Tajuk Watak Saluran TV
1999–2002 Gerak Khas Inspektor Mazlan TV1
2007 Dakollin Dakkosi Dakkosi Astro Prima
2019 Pop Yeah Yeah Jefri Dom TV3

Telefilem

Tahun Tajuk Watak Saluran TV Catatan
2003 Neon Karim Pelakon undangan
2006 Kantoi Astro Ria

Televisyen

Tahun Tajuk Peranan Saluran TV
2006–2009 AC Di Sini Dirinya sendiri / pengacara Astro Ria
2008 Akademi Fantasia Musim 6 Dirinya sendiri / pengacara
2009 Akademi Fantasia Musim 7 Dirinya sendiri / pengacara
2011–2012 RM1,000,000 Money Drop Dirinya sendiri / pengacara
2011 Maharaja Lawak Dirinya sendiri / pengacara Astro Warna
Maharaja Lawak Mega Dirinya sendiri / pengacara
2012 Maharaja Lawak Mega 2012 Dirinya sendiri / pengacara
2013 Maharaja Lawak Mega 2013 Dirinya sendiri / pengacara
Raja Lawak Astro (Musim 7) Juri tetap
2013–2015 Sembang Teh Tarik Dirinya sendiri / pengacara
2014 Maharaja Lawak Mega 2014 Dirinya sendiri / pengacara
Havocwarna Dirinya sendiri / pengacara
Terbaik Toqq Dirinya sendiri / pengacara
2015 Super Spontan All Star Dirinya sendiri / pengacara
2015–2016 Dalang Prank Dirinya sendiri / pengacara
2016 Maharaja Lawak Mega 2016 Dirinya sendiri / pengacara
Super Spontan Superstar Dirinya sendiri / pengacara
Sembang Teh Tarik Kaw Dirinya sendiri / pengacara
Kaunter Kebaboom! Pengacara bersama Atu Zero Astro Ria
Akademi Fantasia Musim 13 Juri tetap
Duo Star Dirinya sendiri / pengacara
2017 Maharaja Lawak Mega 2017 Dirinya sendiri / pengacara Astro Warna
Super Spontan Superstar 2017 Dirinya sendiri / pengacara
2018 Super Spontan Xtravaganza Dirinya sendiri / pengacara
Maharaja Lawak Mega 2018 Dirinya sendiri / pengacara
2019 I Can See Your Voice Malaysia (Musim 2) Artis jemputan (Episod 9) TV3
Maharaja Lawak Mega 2019 Dirinya sendiri / pengacara Astro Warna

Diskografi

Single
Tahun Tajuk Penyanyi undangan Rujukan
2004 "Tassamaqu"
2012 "Apo Kono Eh Jang" Rafidah Ibrahim
2013 "Al-Haq.....Yang Satu" Mawi
2014 "Paranoid" Luna Maya
2017 "Senonita" Syamsul Yusof & Shuib Sepahtu (OST Abang Long Fadil 2)
"Itu Saja"

Anugerah dan pencalonan

Tahun Anugerah Kategori Pencalonan Keputusan
1993 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 1993 Penyanyi Berkumpulan Popular 4U2C Menang
2000-2001 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2000/01 Pelakon TV Lelaki Popular Gerak Khas Menang
2013 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012 Pengacara TV Lelaki Popular Dato AC Mizal Dicalonkan
2014 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2013 Pengacara TV Lelaki Popular Dato AC Mizal Menang
2015 Anugerah MeleTOP Era 2015 Hos MeleTOP Dato AC Mizal (Maharaja Lawak Mega 2013) Menang
Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014 Pengacara TV Lelaki Popular Dato AC Mizal Dicalonkan
Anugerah Lawak Warna 2015 Pengacara Lawak Paling Popular Dato AC Mizal Menang
2016 Anugerah MeleTOP Era 2016 Hos MeleTOP Dato AC Mizal "(Super Spontan All Stars)" Menang
2018 Anugerah Bintang Popular Berita Harian Pengacara TV Popular N/A Dicalonkan
Artis Versatil Popular N/A Dicalonkan

Rujukan

  1. ^ AC Mizal Sahkan Terima Gelaran Dato', MyStar.
  2. ^ Mizal Zaini
  3. ^ a b Utusan Malaysia Online, [1], 5 Oktober 2010, diakses 11 November 2010.
  4. ^ a b AC jawab dakwaan myMetro
  5. ^ Tuah gelang AC KOSMO! Online
  6. ^ (Gambar) Anak kedua Ac-Mizal dan Emylia Rosnaida.

Pautan luar