Buka menu utama

Senarai negara mengikut kadar pertumbuhan jumlah penduduk

rencana senarai Wikimedia
Anggaran kadar pertumbuhan penduduk (oleh PBB) bagi tempoh 2005–2010 menggunakan varian sederhana.

Senarai negaraSunting

  • Senarai 2009 oleh Bank Dunia (WB 2009)
  • Senarai 2013 oleh CIA World Factbook (CIA WF 2012)
  • Senarai 2013 oleh CIA World Factbook (CIA WF 2014)[1]
  • Senarai 2005–2010 oleh PBB (UN 2005–2010)
  • Senarai 2010–2015 oleh PBB (UN 2010–2015)[2]
.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
Wilayah WB
2009
%
CIA WF
2012
%
CIA WF
2014
%
UN
2005 -
2010
%
UN
2010 -
2015
%
Dunia 1.15 1.17 - 1.22 1.18
  Afghanistan 2.44 2.29 2.29 2.73 3.02
  Albania 0.26 0.30 0.30 -1.21 -0.04
  Algeria 1.89 1.88 1.88 1.60 1.92
  Andorra 0.63 0.17 0.17 0.77 -3.61
  Angola 3.12 2.78 2.78 3.39 3.30
  Antigua dan Barbuda 1.03 1.25 1.25 1.10 1.03
  Argentina 0.88 0.95 0.95 1.03 1.04
  Armenia 0.17 -0.13 -0.13 -0.34 0.36
  Australia 1.60 1.09 1.09 1.78 1.57
  Austria 0.46 0.01 0.01 0.38 0.36
  Azerbaijan 1.35 0.99 0.99 1.22 1.39
  Bahamas 1.52 0.87 0.87 1.83 1.45
  Bahrain 1.92 2.49 2.49 7.50 1.76
  Bangladesh 1.19 1.60 1.60 1.18 1.20
  Barbados 0.50 0.33 0.33 0.40 0.33
  Belarus -0.10 -0.19 -0.19 -0.31 0.01
  Belgium 0.85 0.05 0.05 0.69 0.66
  Belize 2.43 1.92 1.92 2.54 2.22
  Benin 2.73 2.81 2.81 3.01 2.69
  Bhutan 1.68 1.13 1.13 2.02 1.46
  Bolivia 1.65 1.60 1.60 1.67 1.56
  Bosnia dan Herzegovina -0.14 -0.11 -0.11 0.01 -0.13
  Botswana 0.86 1.26 1.26 1.88 1.99
  Brazil 0.87 0.80 0.80 1.05 0.91
  Brunei 1.40 1.65 1.65 1.67 1.47
  Bulgaria -0.60 -0.83 -0.83 -0.73 -0.71
  Burkina Faso 2.86 3.05 3.05 3.05 2.94
  Burma 0.85 1.03 1.03 0.69 0.82
  Burundi 3.19 3.28 3.28 3.52 3.34
Templat:Country data Cabo Verde 0.78 1.39 1.39 0.67 1.19
  Kemboja 1.76 1.63 1.63 1.51 1.62
  Cameroon 2.54 2.60 2.60 2.55 2.51
  Kanada 1.14 0.76 0.76 1.13 1.04
  Republik Afrika Tengah 1.99 2.13 2.13 1.83 1.95
  Chad 3.00 1.92 1.92 3.34 3.31
  Chile 0.90 0.84 0.84 1.11 1.07
  China[3] 0.49 0.44 0.44 0.54 0.52
  Colombia 1.32 1.07 1.07 1.18 0.98
  Comoros[4] 2.44 1.87 1.87 2.43 2.42
  Republik Demokratik Congo 2.74 2.50 2.50 3.24 3.17
  Congo 2.61 1.94 1.94 2.98 2.56
  Costa Rica 1.42 1.24 1.24 1.35 1.12
  Côte d'Ivoire 2.29 1.96 1.96 2.09 2.40
  Croatia -0.32 -0.12 -0.12 -0.28 -0.36
  Cuba -0.05 -0.14 -0.14 0.08 0.14
  Cyprus 1.11 1.48 1.48 1.33 1.09
  Republik Czech 0.18 0.17 0.17 0.53 0.07
  Denmark 0.36 0.22 0.22 0.49 0.42
  Djibouti 1.52 2.23 2.23 1.30 1.33
  Dominika 0.40 0.22 0.22 0.18 0.42
  Republik Dominika 1.26 1.25 1.25 1.38 1.24
  Ecuador 1.60 1.37 1.37 1.67 1.56
  Mesir 1.66 1.84 1.84 1.81 2.18
  El Salvador 0.66 0.27 0.27 0.30 0.29
  Guinea Khatulistiwa 2.80 2.54 2.54 3.04 2.96
  Eritrea 3.28 2.30 2.30 2.25 2.17
  Estonia -0.04 -0.68 -0.68 -0.35 -0.30
  Habsyah 2.58 2.89 2.89 2.67 2.53
  Fiji 0.78 0.70 0.70 0.91 0.74
  Finland 0.48 0.05 0.05 0.46 0.50
  Perancis[5] 0.50 0.45 0.45 0.55 0.45
  Gabon 2.39 1.94 1.94 2.25 2.25
  Gambia 3.19 2.23 2.23 3.23 3.24
  Georgia 0.63 -0.11 -0.11 -1.03 -1.21
  Jerman 0.11 -0.18 -0.18 -0.20 0.06
  Ghana 2.17 2.19 2.19 2.57 2.39
  Greece -0.18 0.01 0.01 0.19 -0.40
  Grenada 0.39 0.50 0.50 0.33 0.41
  Guatemala 2.53 1.86 1.86 2.22 2.08
  Guinea 2.56 2.63 2.63 2.60 2.71
  Guinea-Bissau 2.39 1.93 1.93 2.22 2.42
  Guyana 0.57 -0.11 -0.11 0.29 0.36
  Haiti 1.39 1.08 1.08 1.53 1.38
  Honduras 2.03 1.74 1.74 1.74 1.47
  Hungary -0.28 -0.21 -0.21 -0.16 -0.32
  Iceland 0.35 0.65 0.65 1.39 0.70
  India 1.26 1.25 1.25 1.46 1.26
  Indonesia 1.25 0.95 0.95 1.31 1.28
  Iran 1.32 1.22 1.22 1.15 1.27
  Iraq 2.54 2.23 2.23 2.67 3.31
  Ireland 0.26 1.20 1.20 1.88 0.31
  Israel 1.81 1.46 1.46 2.33 1.66
  Itali 0.32 0.30 0.30 0.32 0.07
  Jamaica 0.21 0.69 0.69 0.47 0.38
  Jepun -0.20 -0.13 -0.13 0.05 -0.12
  Jordan 2.19 3.86 3.86 4.01 3.06
  Kazakhstan 1.43 1.17 1.17 1.08 1.55
  Kenya 2.70 2.11 2.11 2.64 2.65
  Kiribati 1.54 1.18 1.18 2.12 1.82
  Korea Utara 0.53 0.53 0.53 0.57 0.53
  Korea Selatan 0.45 0.16 0.16 0.61 0.48
  Kuwait 3.95 1.70 1.70 6.03 4.81
  Kyrgyzstan 1.22 1.04 1.04 1.32 1.67
  Laos 1.89 1.59 1.59 1.72 1.66
  Latvia -1.60 -0.62 -0.62 -1.27 -1.18
  Lubnan 0.96 9.73 9.37 1.68 5.99
  Lesotho 1.08 0.34 0.34 0.86 1.20
  Liberia 2.68 2.52 2.52 3.82 2.58
  Libya 0.84 3.08 3.08 1.54 0.04
  Liechtenstein 0.73 0.82 0.82 0.80 0.68
  Lithuania -1.48 -0.29 -0.29 -1.36 -1.63
  Luxembourg 2.49 1.12 1.12 2.08 2.21
  Macedonia 0.08 0.21 0.21 0.19 0.16
  Madagaskar 2.80 2.62 2.62 2.84 2.79
  Malawi 2.86 3.33 3.33 2.94 3.06
  Malaysia 1.66 1.47 1.47 1.73 1.51
  Maldives 1.93 -0.09 -0.09 1.73 1.79
  Mali 2.99 3.00 3.00 3.27 2.98
  Malta 0.40 0.33 0.33 0.74 0.32
  Kepulauan Marshall 0.11 1.72 1.72 0.14 0.21
  Mauritania 2.49 2.26 2.26 2.60 2.49
  Mauritius 0.42 0.66 0.66 0.42 0.40
  Mexico 1.24 1.21 1.21 1.55 1.37
  Micronesia -0.03 -0.42 -0.42 -0.49 0.16
  Moldova -0.04 -1.02 -1.02 -0.36 -0.08
  Monaco 0.85 0.06 0.06 1.72 0.48
  Mongolia 1.52 1.37 1.37 1.42 1.74
  Montenegro 0.07 -0.49 -0.49 0.18 0.12
  Maghribi 1.43 1.02 1.02 1.10 1.37
  Mozambique 2.50 2.45 2.45 2.82 2.80
  Namibia 1.87 0.67 0.67 1.58 2.28
  Nauru 0.56 0.56 -0.18 0.39
    Nepal 1.16 1.82 1.82 1.05 1.18
  Belanda 0.45 0.42 0.42 0.36 0.35
  New Zealand[6] 0.63 0.83 0.83 1.10 0.72
  Nicaragua 1.46 1.02 1.02 1.29 1.17
  Niger 3.84 3.28 3.28 3.78 4.00
  Nigeria 2.79 2.47 2.47 2.65 2.67
  Norway 1.32 1.19 1.19 1.12 1.27
  Oman 9.13 2.06 2.06 3.21 8.45
  Pakistan 1.69 1.49 1.49 2.07 2.11
  Palau 0.72 0.37 0.37 0.56 0.79
  Palestine/Gaza Strip 3.01 2.91 2.91 2.56 2.75
  Panama 1.64 1.35 1.35 1.74 1.64
  Papua New Guinea 2.17 1.84 1.84 2.36 2.14
  Paraguay 1.72 1.19 1.19 1.38 1.34
  Peru 1.25 0.99 0.99 1.24 1.32
  Filipina 1.72 1.81 1.81 1.54 1.58
  Poland 0.02 -0.11 -0.11 0.06 0.02
  Portugal -0.29 0.12 0.12 0.20 -0.45
  Qatar 7.05 3.58 3.58 14.93 4.72
  Romania -0.27 -0.29 -0.29 -1.06 -0.79
  Rusia 0.40 -0.03 -0.03 -0.07 0.04
  Rwanda 2.77 2.63 2.63 2.67 2.41
  Saint Kitts dan Nevis 1.15 0.78 0.78 1.27 1.19
  Saint Lucia 0.89 0.35 0.35 1.40 0.84
  Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine 0.01 -0.29 -0.29 0.10 0.03
  Samoa 0.78 0.59 0.59 0.67 0.76
  San Marino 0.64 0.87 0.87 0.97 0.70
  São Tomé dan Príncipe 2.65 1.89 1.89 2.19 2.16
  Arab Saudi 1.88 1.49 1.49 2.54 2.32
  Senegal 2.92 2.48 2.48 2.79 3.10
  Serbia -0.48 -0.46 -0.46 -0.28 -0.47
  Seychelles 0.39 0.87 0.87 0.95 0.72
  Sierra Leone 1.91 2.33 2.33 2.60 2.22
  Singapura 2.45 1.92 1.92 2.44 1.97
  Slovakia 0.22 0.03 0.03 0.08 0.07
  Slovenia 0.26 -0.23 -0.23 0.55 0.15
  Kepulauan Solomon 2.13 2.07 2.07 2.29 2.07
  Somalia 2.86 1.75 1.75 2.47 2.37
  Afrika Selatan 1.18 -0.48 -0.48 1.31 1.08
  Sudan Selatan 4.30 4.12 4.33 4.09
  Sepanyol 0.09 0.81 0.81 1.22 -0.21
  Sri Lanka 1.04 0.86 0.86 0.68 0.50
  Sudan 2.08 1.78 1.78 2.43 2.16
  Suriname 0.90 1.12 1.12 1.04 0.94
  Swaziland 1.54 1.14 1.14 1.54 1.51
  Sweden 0.71 0.79 0.79 0.77 0.83
  Switzerland 1.07 0.78 0.78 1.11 1.16
  Syria 1.97 -9.73 -9.73 2.67 -2.27
  Taiwan 0.25 0.25
  Tajikistan 2.45 1.75 1.75 2.16 2.24
  Tanzania 3.04 2.80 2.80 3.12 3.16
  Thailand 0.31 0.35 0.35 0.25 0.38
  Timor-Leste 2.88 2.44 2.44 1.32 2.28
  Togo 2.60 2.71 2.71 2.72 2.67
  Tonga 0.37 0.09 0.09 0.60 0.42
  Trinidad dan Tobago 0.33 -0.11 -0.11 0.48 0.48
  Tunisia 0.97 0.92 0.92 1.04 1.12
  Turki 1.28 1.12 1.12 1.27 1.69
  Turkmenistan 1.29 1.14 1.14 1.20 1.27
  Tuvalu 0.16 0.80 0.80 0.27 0.18
  Uganda 3.35 3.24 3.24 3.35 3.27
  Ukraine -0.25 -0.64 -0.64 -0.50 -0.36
  Emiriah Arab Bersatu 3.10 2.71 2.71 12.40 1.89
  United Kingdom 0.75 0.54 0.54 0.82 0.63
  Amerika Syarikat 0.74 0.77 0.77 0.91 0.75
  Uruguay 0.35 0.26 0.26 0.29 0.34
  Uzbekistan 1.47 0.93 0.93 1.36 1.50
  Vanuatu 2.24 2.01 2.01 2.42 2.27
  Kota Vatikan 0.00 0.00 0.03 0.03
  Venezuela 1.53 1.42 1.42 1.60 1.41
  Vietnam 1.06 1.00 1.00 0.96 1.12
  Sahara Barat (Sahrawi) 2.89 2.89 3.60 2.23
  Yaman 2.33 2.72 2.72 2.81 2.57
  Zambia 3.19 2.88 2.88 2.89 3.05
  Zimbabwe 2.70 4.36 4.36 1.47 2.21
  Anguilla (UK) 2.06 2.06 1.71 1.19
  Aruba (Belanda) 0.44 1.36 1.36 0.31 0.45
  Bermuda (UK) 0.37 0.52 0.52 -0.36 -0.62
Caribbean Netherlands 7.49 3.43
  Kepulauan Cayman (UK) 1.70 2.14 2.14 2.65 1.55
Channel Islands (UK) [7] 0.51 0.58 0.36 0.67 0.51
  Pulau Krismas (Australia) 1.11
  Kepulauan Cook (NZ) -3.00 -3.00 0.89 0.53
  Curaçao (Belanda) 0.73 2.63 1.26
  Kepulauan Faroe (Denmark) 0.01 0.01 -0.59 0.33
  Kepulauan Falkland -0.09 0.49 0.49 0.10 -0.15
  Gibraltar (UK) 0.25 0.25 1.11 0.94
  Greenland (Denmark) -0.11 0.02 0.02 -0.14 -0.13
  Guadeloupe (Perancis) 0.27 0.50
  Guam (AS) 1.21 0.44 0.44 0.13 1.27
  Guiana Perancis 2.78 2.78
  Hong Kong 1.17 0.41 0.41 0.44 0.83
  Isle of Man (UK) 0.74 0.80 0.80 0.97 0.80
  Kosovo 0.86
  Makau 1.90 0.83 0.83 2.66 1.89
  Martinique (Perancis) -0.12 0.09
  Mayotte (Perancis) 3.17 2.79
  Montserrat (UK) 0.48 0.48 0.72 0.68
  New Caledonia (Perancis) 1.60 1.42 1.42 1.49 1.32
  Niue (New Zealand) -0.03 -0.03 -0.79 -0.14
  Pulau Norfolk (Australia) 0.01
  Kepulauan Mariana Utara (AS) 0.14 1.13 1.13 -3.57 0.44
  Kepulauan Pitcairn (UK) 0.00 0.00
  Polinesia Perancis 1.08 0.97 0.97 1.01 1.07
  Puerto Rico (AS) -0.73 -0.65 -0.65 -0.28 -0.14
  Réunion (Perancis) 0.96 0.73
  Saint Helena & dependencies (UK) 0.27 0.27 -0.48 -1.04
  Saint Pierre dan Miquelon (Perancis) -1.02 -1.02 0.05 0.05
  Samoa Amerika -0.26 -0.35 -0.35 -1.21 -0.04
  Sint Maarten (Belanda) 1.51 0.36 3.13
  Svalbard (Norway) -0.03
  Tokelau (NZ) -0.01 -0.01 -1.28 1.93
  Kepulauan Turks dan Caicos (UK) 2.19 2.58 2.58 3.17 2.05
  Kepulauan Virgin British 2.36 2.36 3.23 2.02
  U.S. Virgin Islands -0.48 -0.56 -0.56 -0.26 -0.02
Templat:Country data Wallis and Futuna (Perancis) 0.33 0.33 -0.98 -0.62
Asia/Area lain yang tidak ditentukan 0.43 0.16

RujukanSunting

  1. ^ CIA The World Factbook: Population growth rate. Retrieved 11/08/2015.
  2. ^ UN World Population Prospects, the 2015 Revision. Population Growth Rate. Retrieved 11/08/2015.
  3. ^ Tanah besar sahaja.
  4. ^ Includes Mayotte
  5. ^ Hanya Perancis Metropolitan
  6. ^ Recent official estimates show a growth rate of 1.00 per Statistics New Zealand
  7. ^ Terdiri daripada   Jersey dan   Guernsey