Buka menu utama

Senarai negara mengikut KDNK (ukuran dasar)

(Dilencongkan dari Senarai negara mengikut KDNK (nominal))
Peta dunia KDNK (Ukuran dasar dan PPP). Perangkaan dipetik dari CIA World Factbook 2007.

Rencana ini menyenaraikan semua negara di dunia yang disusun mengikut keluaran dalam negara kasar (KDNK), iaitu nilai pasaran segala keluaran dan perkhidmatan akhir dari sesebuah negara dalam setahun. Anggaran dolar KDNK yang dipaparkan di sini dihitung dari kadar tukaran pasaran atau rasmi kerajaan.

10 ekonomi terbesar di Dunia dan EU pada tahun 2008, diukur dalam KDNK nominal (jutaan dolar AS), mengikut Tabung Kewangan Antarabangsa.
Kenaikan KDNK, 1990-1998 dan 1990-2006, di negara-negara utama.

Sesetengah ekonomi yang tidak dikira seperti negara (dunia, EU, dan kebergantungan jajahan) tersenarai kerana terdapat dalam sumber. Ekonomi-ekonomi berkenaan tidak diberi kedudukan dalam jadual-jadual berikut, tetapi tersenarai dalam susunan KDNK untuk tujuan perbandingan.

Isi kandungan

SenaraiSunting

Senarai pertama merangkumi data yang diperoleh dari data yang tersedia oleh para anggota Tabung Kewangan Antarabangsa pada tahun 20111, dalam ukuran nilai jutaan dolar Amerika Syarikat semasa. Perangkaan ini tidak merangkumi negara-negara berikut (walau bagaimanapun tersenarai dalam senarai Bank Dunia atau CIA): Somalia, Cuba, Korea Utara, Zimbabwe, Turkmenistan, beberapa negara kecil di Eropah (Andorra, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Kota Vatikan) dan Pasifik (Palau, Kepulauan Marshall, Micronesia, Nauru, Tuvalu) atau jajahan kebergantungan (Greenland).

Senarai kedua memaparkan anggaran oleh Bank Dunia pada tahun 2009, dan senarai ketiga pula menyenaraikan anggaran yang tertera dalam CIA World Factbook pada tahun 2010.

Senarai Tabung Kewangan Antarabangsa 2011[1] Senarai Bank Dunia 2009[2] Senarai CIA World Factbook 2010[3]
Ked Negara KDNK (juta USD)
  Dunia 61,963,429[4]
  Kesatuan Eropah 16,106,896[4]
1   Amerika Syarikat 15,157,285
2   Republik Rakyat China 6,422,276[2][5]
3   Jepun 5,683,292
4   Jerman 3,358,242
5   Perancis 2,590,787
6   United Kingdom 2,395,483
7   Brazil 2,192,958
8   Itali 2,054,902
9   Rusia 1,678,107
10   Kanada 1,632,894
11   India 1,598,394
12   Sepanyol 1,366,093
13   Australia 1,297,831
14   Mexico 1,041,089
15   Korea Selatan 986,256
16   Turki 789,601
17   Indonesia 776,976
18   Belanda 776,091
19   Switzerland 544,067
20   Arab Saudi 475,987
21   Sweden 474,686
22   Belgium 469,133
23   Poland 468,822
24   Republik China (Taiwan) 455,418
25   Norway 425,040
26   Afrika Selatan 366,174
27   Austria 366,021
28   Argentina 362,990
29   Iran 342,255
30   Thailand 334,026
31   Denmark 313,928
32   Colombia 308,574
33   Venezuela 298,344
34   Yunani 291,398
35   Emiriah Arab Bersatu 255,082
  Hong Kong 243,184
36   Mesir 239,241
37   Malaysia 236,555
38   Finland 234,717
39   Singapura 233,166
40   Nigeria 232,969
41   Portugal 222,033
42   Chile 222,788
43   Republik Czech 213,847
44   Filipina 212,657
45   Israel 212,401
46   Ireland 207,494
47   Pakistan 190,204
48   Algeria 171,606
49   Peru 162,479
50   Romania 158,393
51   Qatar 157,919
52   Ukraine 157,659
53   New Zealand 147,754
54   Kazakhstan 147,640
55   Hungary 134,316
56   Kuwait 127,803
57   Bangladesh 115,222
58   Vietnam 113,627
59   Angola 97,378
60   Maghribi 96,326
61   Iraq 92,858
62   Slovakia 89,037
63   Libya 85,316
64   Sudan 73,825
65   Syria 65,703
66   Ecuador 64,831
67   Croatia 61,441
68   Belarus 59,661
69   Oman 58,999
70   Azerbaijan 57,915
71   Luxembourg 55,185
72   Republik Dominica 53,916
73   Sri Lanka 52,552
74   Slovenia 47,809
75   Bulgaria 45,593
76   Tunisia 45,543
77   Uruguay 43,199
78   Guatemala 42,628
79   Lubnan 42,539
80   Uzbekistan 41,696
81   Serbia 41,307
82   Costa Rica 38,413
83   Burma 36,953
84   Kenya 36,922
85   Lithuania 36,734
86   Yaman 33,153
87   Habsyah 29,963
88   Panama 29,944
89   Jordan 29,699
90   Latvia 23,878
91   Tanzania 23,739
92   Côte d'Ivoire 23,573
93   Bahrain 24,384
94   Ghana 23,415
95   Trinidad dan Tobago 23,326
96   Cyprus 23,300
97   El Salvador 22,953
98   Cameroon 22,485
99   Bolivia 20,762
100   Estonia 19,893
101   Afghanistan 18,654
102   Paraguay 18,221
103   Uganda 17,595
104   Zambia 17,339
105   Bosnia dan Herzegovina 16,631
106   Honduras 16,308
107   Guinea Khatulistiwa 15,427
108     Nepal 15,170
109   Jamaica 14,682
110   Republik Demokratik Congo 13,633
111   Republik Congo 13,479
112   Iceland 13,524
113   Gabon 13,470
114   Senegal 13,239
115   Botswana 12,943
116   Kemboja 12,932
117   Brunei 12,593
118   Albania 12,003
119   Georgia 11,927
120   Namibia 11,767
121   Mozambique 10,750
122   Macedonia 10,097
123   Mauritius 9,715
124   Mali 9,548
125   Burkina Faso 9,297
126   Papua New Guinea 8,922
127   Armenia 8,860
128   Madagascar 8,644
129   Chad 7,960
130   Malta 7,952
131   Bahamas 7,757
132   Haiti 7,669
133   Mongolia 7,216
134   Laos 6,946
135   Benin 6,678
136   Nicaragua 6,659
137   Zimbabwe 6,204
138   Kosovo 6,176
139   Rwanda 6,124
140   Tajikistan 6,146
141   Niger 5,900
142   Moldova 5,800
143   Malawi 5,487
144   Kyrgyzstan 4,697
145   Barbados 4,153
146   Guinea 4,052
147   Montenegro 3,960
148   Mauritania 3,796
149   Suriname 3,575
150   Fiji 3,306
151   Swaziland 3,238
152   Togo 3,141
153   Eritrea 2,654
154   Guyana 2,307
155   Republik Afrika Tengah 2,227
156   Sierra Leone 1,901
157   Lesotho 1,875
158   Cape Verde 1,660
159   Burundi 1,587
160   Maldives 1,566
161   Belize 1,500
162   Bhutan 1,500
163   Djibouti 1,248
164   Antigua dan Barbuda 1,159
165   Liberia 1,061
166   Gambia 1,040
167   Saint Lucia 1,000
168   Seychelles 975
169   Guinea-Bissau 851
170   Vanuatu 749
171   Kepulauan Solomon 703
172   Timor Leste 690
173   Grenada 677
174   Saint Vincent dan Grenadines 606
175   Samoa 602
176   Comoros 583
177   Saint Kitts dan Nevis 578
178   Dominica 386
179   Tonga 309
180   São Tomé dan Príncipe 190
181   Kiribati 153
Ked Negara KDNK (juta USD)
  Dunia 58,133,309
1   Amerika Syarikat 14,119,000
   Eurozone 12,455,979[3]
2   Jepun 5,068,996
3   Republik Rakyat China 4,985,461[2]
4   Jerman 3,330,032
5   Perancis 2,649,390[4]
6   United Kingdom 2,174,530
7   Itali 2,112,780
8   Brazil 1,573,409
9   Sepanyol 1,460,250
10   Kanada 1,336,068
11   India 1,310,171
12   Rusia 1,231,893
13   Australia 924,843
14   Mexico 874,902
15   Korea Selatan 832,512
16   Belanda 792,128
17   Turki 617,099
18   Indonesia 540,277
19   Switzerland 500,260
20   Belgium 468,522
21   Poland 430,079
22   Sweden 406,072
23   Austria 384,908
24   Norway 381,766
25   Arab Saudi 369,179
26   Iran 331,015
27   Yunani 329,924
28   Venezuela 326,498
29   Denmark 309,596
30   Argentina 308,741
31   Afrika Selatan 285,983
32   Thailand 263,856
33   Emiriah Arab Bersatu 261,348
34   Finland 237,512
35   Colombia 230,844
36   Portugal 227,676
37   Ireland 227,193
  Hong Kong 215,355
38   Israel 194,790
39   Malaysia 191,601
40   Republik Czech 190,274
41   Mesir 188,334
42   Singapura 182,232
43   Nigeria 168,994
44   Pakistan 166,545
45   Chile 163,670
46   Romania 161,110
47   Filipina 160,476
48   Kuwait 148,024
49   Algeria 140,577
50   Hungary 128,964
51   Peru 126,734
52   New Zealand 125,160
53   Ukraine 113,545
54   Kazakhstan 109,115
55   Vietnam 91,854
56   Maghribi 90,859[9]
57   Bangladesh 89,378
58   Slovakia 87,642
59   Qatar 71,041
60   Angola 69,067
61   Iraq 65,837
62   Croatia 63,034
63   Libya 62,360
64   Oman 60,299
65   Ecuador 57,249
66   Sudan 54,677
67   Luxembourg 52,449
68   Syria 52,177
69   Belarus 48,984
70   Slovenia 48,477
71   Bulgaria 47,100
72   Republik Dominica 46,598
73   Azerbaijan 43,019
74   Serbia 42,594
75   Sri Lanka 41,979
76   Tunisia 39,561
77   Lithuania 37,206
78   Guatemala 36,788
79   Uruguay 36,093
80   Lubnan 34,450
81   Uzbekistan 32,817
82   Kenya 30,200
83   Costa Rica 29,225
84   Ethiopia 28,537
85   Yaman 26,365
86   Latvia 26,195
87   Cyprus 24,910[10]
88   Panama 24,711
89   Côte d'Ivoire 23,042
90   Jordan 22,788
91   El Salvador 22,174
92   Bahrain 21,903
93   Cameroon 21,837
94   Tanzania 21,623[11]
95   Trinidad dan Tobago 21,097
96   Turkmenistan 19,947
97   Estonia 19,084
  Macau 18,599
98   Bolivia 17,340
99   Bosnia dan Herzegovina 17,122
100   Uganda 15,736
101   Ghana 15,619
102   Paraguay 15,015
103   Jamaica 14,681
104   Honduras 14,632
105   Senegal 13,059
106   Zambia 12,748
107     Nepal 12,531
108   Iceland 12,133
109   Albania 11,834
110   Botswana 11,630
Kepulauan Channel 11,515
111   Gabon 11,602
112   Republik Demokratik Congo 10,779
113   Georgia 10,737[12]
114   Afghanistan 10,624
115   Guinea Khatulistiwa 10,413
116   Kemboja 10,028
117   Mozambique 9,790
118   Namibia 9,419
119   Macedonia 9,221
120   Madagascar 9,052
121   Mali 8,996
122   Armenia 8,714
123   Republic of the Congo 8,695
124   Mauritius 8,599
125   Burkina Faso 8,141
126   Papua New Guinea 7,893
127   Malta 7,449
128   The Bahamas 7,234
129   Monaco 6,919
130   Haiti 6,693
131   Chad 6,680
132   Benin 6,656
133   Nicaragua 6,297
  Bermuda 6,093
134   Laos 5,939
135   Moldova 5,405[13]
136   Niger 5,384
137   Kosovo 5,352
138   Rwanda 5,064
139   Liechtenstein 5,028
140   Tajikistan 4,978
141   Malawi 4,975
142   Kyrgyzstan 4,578
143   Mongolia 4,202
144   Guinea 4,103
145   Montenegro 4,086
  Isle of Man 4,076
146   Andorra 3,712
147   Barbados 3,682
148   Fiji 3,034
149   Suriname 3,033
150   Mauritania 3,031
151   Swaziland 2,936
152   Togo 2,855
  Kepulauan Faroe 2,198
153   Republik Afrika Tengah 2,006
154   Sierra Leone 1,942
155   San Marino 1,900
  Greenland 1,740
156   Eritrea 1,654
157   Lesotho 1,602
158   Cape Verde 1,549
159   Belize 1,359
160   Maldives 1,356
161   Burundi 1,325
162   Bhutan 1,277
163   Guyana 1,159
164   Antigua dan Barbuda 1,132
165   Djibouti 1,049
166   Saint Lucia 946
167   Liberia 876
168   Guinea-Bissau 837
169   Seychelles 764
170   The Gambia 733
171   Kepulauan Solomon 658
172   Vanuatu 653
173   Grenada 627
174   Saint Vincent dan Grenadines 583
175   Timor Leste 558
176   Comoros 549
177   Saint Kitts dan Nevis 545
178   Samoa 496
179   Dominica 378
180   Tonga 311
181   Persekutuan Micronesia 257
182   São Tomé dan Príncipe 193
183   Palau 191
184   Kepulauan Marshall 153
185   Kiribati 130
Ked Negara GDP (juta USD)
  Dunia 62,220,000
  Kesatuan Eropah 15,900,000
1   Amerika Syarikat 14,620,000
2   Republik Rakyat China 5,879,100[2]
3   Jepun 5,391,000
4   Jerman 3,306,000
5   Perancis 2,555,000
6   United Kingdom 2,259,000
7   Itali 2,037,000
8   Brazil 2,024,000
9   Kanada 1,564,000
10   Rusia 1,477,000
11   India 1,430,000
12   Sepanyol 1,375,000
13   Australia 1,220,000
14   Mexico 1,004,000
15   Korea Selatan 986,300
16   Belanda 770,300
17   Turki 729,100
18   Indonesia 695,100
19   Switzerland 522,400
20   Belgium 461,300
21   Sweden 444,600
22   Poland 438,900
23   Arab Saudi 434,400
24   Republik China (Taiwan) 427,000
25   Norway 413,500
26   Austria 366,300
27   Afrika Selatan 354,400
28   Argentina 351,000
29   Iran 337,900
30   Thailand 312,600
31   Denmark 305,600
32   Yunani 302,000
33   Venezuela 285,200
34   Colombia 283,100
35   Emiriah Arab Bersatu 239,700
36   Finland 232,000
37   Portugal 223,700
  Hong Kong 226,500
38   Malaysia 219,000
39   Singapura 217,400
40   Mesir 216,800
41   Nigeria 206,700
42   Ireland 204,100
43   Israel 201,300
44   Chile 199,200
45   Republik Czech 195,200
46   Filipina 189,100
47   Pakistan 174,800
48   Algeria 159,000
49   Romania 158,400
50   Peru 153,500
51   New Zealand 138,000
52   Ukraine 136,600
53   Hungary 132,300
54   Kazakhstan 129,800
55   Qatar 126,500
56   Kuwait 117,300
57   Bangladesh 105,400
58   Vietnam 102,000
59   Maghribi 91,700
60   Slovakia 86,260
61   Angola 85,810
62   Iraq 84,140
63   Libya 77,910
64   Sudan 65,930
65   Ecuador 61,490
66   Croatia 59,920
67   Syria 59,630
68   Cuba 57,490
69   Oman 53,780
70   Belarus 52,890
71   Luxembourg 52,430
72   Azerbaijan 52,170
73   Republik Dominica 50,870
74   Sri Lanka 48,240
75   Slovenia 46,440
76   Bulgaria 44,840
77   Tunisia 43,860
78   Guatemala 40,770
79   Uruguay 40,710
80   Lubnan 39,150
81   Serbia 38,920[5]
82   Uzbekistan 37,720
83   Lithuania 35,730
84   Burma 35,650
85   Costa Rica 35,020
86   Kenya 32,420
87   Ethiopia 30,940
88   Yaman 30,020
89   Korea Utara 28,000
90   Turkmenistan 27,960
91   Panama 27,200
92   Jordan 27,130
93   Latvia 23,390
94   Cyprus 22,750
95   Tanzania 22,430
96   Côte d'Ivoire 22,380
  Macau 22,100
97   Cameroon 21,880
98   El Salvador 21,800
99   Bahrain 21,730
100   Trinidad dan Tobago 21,200
101   Estonia 19,220
102   Bolivia 19,180
103   Ghana 18,060
104   Paraguay 17,170
105   Uganda 17,120
106   Afghanistan 16,630
107   Bosnia dan Herzegovina 16,200
108   Zambia 15,690
109   Honduras 15,340
110     Nepal 15,110
111   Guinea Khatulistiwa 14,550
112   Jamaica 13,740
113   Iceland 12,770
114   Senegal 12,660
115   Republik Demokratik Congo 12,600
116   Gabon 12,560
117   Botswana 12,500
118   Brunei 11,960
119   Republik Congo 11,880
120   Albania 11,580
121   Namibia 11,450
122   Kemboja 11,360
123   Georgia 11,230
124   Mozambique 10,210
125   Macedonia 9,580
126   Mauritius 9,427
127   Mali 9,077
128   Armenia 8,830
129   Burkina Faso 8,672
130   Madagascar 8,330
131   Papua New Guinea 8,809
132   Malta 7,801
133   Chad 7,592
134   Bahamas 7,538
  Tebing Barat dan Gaza 6,641
135   Haiti 6,495
136   Benin 6,494
137   Nicaragua 6,375
138   Laos 6,341
  French Polynesia 6,100
139   Mongolia 5,807
140   Rwanda 5,693
141   Niger 5,603
142   Tajikistan 5,578
143   Zimbabwe 5,574[6]
144   Moldova 5,357[8]
  Jersey 5,100
145   Malawi 5,053
146   Liechtenstein 4,603
147   Kyrgyzstan 4,444
148   Guinea 4,344
149   Barbados 3,963
150   Montenegro 3,884
151   Mauritania 3,486
  New Caledonia 3,300
152   Suriname 3,297
  Kosovo 3,237
153   Swaziland 3,165
154   Fiji 3,154
155   Togo 3,074
  Guam 2,773
  Guernsey 2,742
  Isle of Man 2,719
  Kepulauan Faroe 2,450
156   Somalia 2,372
  Aruba 2,258
157   Eritrea 2,254
158   Sierra Leone 2,254
  Kepulauan Cayman 2,250
159   Guyana 2,197
160   Republik Afrika Tengah 2,113
  Greenland 2,030
161   Lesotho 1,799
162   Cape Verde 1,573
163   Maldives 1,433
164   Burundi 1,431
165   Bhutan 1,397
166   Belize 1,336
167   Djibouti 1,139
  Gibraltar 1,106
168   Antigua dan Barbuda 1,099
  Kepulauan Virgin British 1,095
169   San Marino 1,048
170   The Gambia 1,040
171   Saint Lucia 1,000
172   Liberia 977
173   Seychelles 919
174   Guinea-Bissau 825
175   Vanuatu 721
176   Kepulauan Solomon 674
177   Grenada 645
  Kepulauan Mariana Utara 633.4
178   Timor Leste 616
179   Saint Vincent dan Grenadines 583
180   Saint Kitts dan Nevis 562
181   Comoros 557
182   Samoa 550
  Samoa Amerika 462.2
183   Dominica 375
184   Tonga 301
185   Federated States of Micronesia 238.1
186   São Tomé dan Príncipe 187
  Kepulauan Cook 183.2
  Anguilla 175.4
187   Palau 164
188   Kepulauan Marshall 161.7
189   Kiribati 152
  Kepulauan Falkland 105.1
190   Tuvalu 14.94
  Niue 10.01

CatatanSunting

  Zon euro pada tahun 2008 merangkumi 17 daripada 27 negara Kesatuan Eropah: Austria, Belanda, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Ireland, Itali, Jerman, Luxembourg, Malta, Perancis, Portugal, Sepanyol, Slovakia, Slovenia dan Yunani pada 1 Januari 2009.
  Anggaran kakitangan IMF
  Perangkaan tidak termasuk Republik China (Taiwan) dan kawasan pentadbiran khas Hong Kong dan Macau.
  Data merangkumi wilayah-wilayah seberang laut Perancis iaitu Guiana Perancis, Guadeloupe, Martinique, dan Réunion
  Tidak termasuk Kosovo
  Hiperinflasi dan nilai dolar Zimbabwe yang menjunam menyebabkan perangkaan KDNK nominal Zimbabwe menjadi amat tidak tepat.
  Data dari tanah besar Tanzania sahaja
  Tidak termasuk data dari Transnistria

RujukanSunting

  1. ^ International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, October 2010: Nominal GDP list of countries. Data for the year 2011.
  2. ^ "Gross domestic product (2009)" (PDF). The World Bank: World Development Indicators database. World Bank. 27 September 2010. Dicapai 2011-01-01. 
  3. ^ Field listing - GDP (official exchange rate), CIA World Factbook
  4. ^ a b "Nominal 2010 GDP for the world and the European Union". World economic outlook database, October 2010. International Monetary Fund. Dicapai 2010-01-01. 
  5. ^ National Bureau of Statistics of China:《National Economy Showed Good Momentum of Development in 2010》:According to preliminary estimation, the gross domestic product (GDP) for the year 2010 was CNY 39,798.3 billion or USD58,791 billion

Lihat jugaSunting