Senarai baka anjing

rencana senarai Wikimedia

Anjing telah dibiakbakakan secara terpilih selama beribu-ribu tahun, kadang-kadang dengan pembiakbakaan dalam anjing daripada jurai keturunan sama, kadang-kadang dengan mengacukkan anjing daripada jurai keturunan sangat berlainan.[1] Proses ini berterusan kini sehingga menghasilkan pempelbagaian penampilan tanpa penspesiesan, "daripada anjing Chihuahua hingga anjing besar Denmark."[2]

Anjing Chihuahua baka kacuk dan anjing besar Denmark ini menunjukkan sebilangan kebolehubahan sangat besar baka anjing.

Senarai berikut menggunakan tafsiran luas untuk "baka". Baka biasanya dikategorikan sebagai jenis fungsi yang daripadanya baka dikembangkan. Jenis yang asasi ialah anjing teman, anjing pengawal, anjing pemburu, anjing gembala, dan anjing pekerja, sungguhpun ada banyak jenis dan subjenis lain. Baka yang disenaraikan di sini mungkin merupakan baka tradisional dengan sejarah panjang sebagai baka terdaftar, baka jarang dengan pejabat pendaftarannya sendiri, atau baka baharu yang mungkin masih dikembangkan.

Dalam sesetengah kes, asal usul baka bertindih dengan sempadan dua buah negara atau lebih; anjing itu biasanya disenaraikan hanya di negara yang dengannya baka itu paling berkaitan (contohnya, mengikut negara tetapannya menurut Persekutuan Kinologi Antarabangsa (FCI)). Sesetengah anjing, seperti anjing singa kecil, mempunyai asal usul tidak tentu dan disenaraikan di bawah beberapa buah negara.

Senarai dengan pengelasan dan piawaianSunting

Baka Asal usul Persekutuan Kinologi Antarabangsa[3] American Kennel Club[4] Australian National Kennel Council[5] Canadian Kennel Club[6] The Kennel Club[7] New Zealand Kennel Club[8] United Kennel Club[9] Imej
Affenpinscher
(Pincer monyet)
Jerman, Perancis Kumpulan 02 Seksyen 01 #186 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Afghan Hound
(Anjing pemburu Afghan)
Afghanistan Kumpulan 10 Seksyen 01 #228 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Afghan Shepherd
(Anjing gembala Afghan)
Afghanistan  
Aidi Maghribi Kumpulan 02 Seksyen 02 #247 Anjing Pengawal  
Airedale Terrier
(Terier Airedale)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #007 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Akbash
(Anjing Akbash)
Turki Anjing Pengawal  
Akita
(Anjing Akita)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #255 Kumpulan Pekerja
Lihat Anjing Akita Amerika
Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja
Lihat Anjing Akita Amerika
Utiliti Utiliti Baka Utara
Alano Español
(Alano Sepanyol)
Sepanyol  
Alaskan Husky
(Husky Alaska)
Amerika Syarikat  
Alaskan Klee Kai
(Klee kai Alaska)
Amerika Syarikat Baka Utara  
Alaskan Malamute
(Malamut Alaska)
Amerika Syarikat Kumpulan 05 Seksyen 01 #243 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Baka Utara  
Alaunt
(Alaunt)
Albania Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Alopekis
(Alopekis)
Greece  
Alpine Dachsbracke
(Anjing pemburu bejar Alp)
Austria Kumpulan 06 Seksyen 02 #254 Anjing Pemburu Bau  
Alpine Mastiff
(Mastif Alp)
Switzerland Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Alpine Spaniel
(Spaniel Alp)
Perancis (Savoy), Switzerland Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
American Akita
(Anjing Akita Amerika)
Amerika Syarikat, Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #344 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Utiliti Utiliti Baka Utara  
American Bulldog
(Buldog Amerika)
Amerika Syarikat Anjing Pengawal  
American Cocker Spaniel
(Cocker spaniel Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Seksyen 02 #167 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
American English Coonhound
(Anjing pemburu rakun Inggeris Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Anjing Pemburu Bau  
American Eskimo Dog
(Anjing Eskimo Amerika)
Jerman Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 5 – Mainan
Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan
Baka Utara  
American Foxhound
(Anjing pemburu rubah Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 06 Seksyen 01 #303 Kumpulan Hound Kumpulan 2 – Hound Anjing Pemburu Bau  
American Hairless Terrier
(Terier tidak berbulu Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Terier  
American Pit Bull Terrier
(Terier pit bull Amerika)
Amerika Syarikat Terier  
American Staffordshire Terrier
(Terier Staffordshire Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 03 Seksyen 03 #286 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier  
American Water Spaniel
(Spaniel air Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Seksyen 03 #301 Kumpulan Sukan Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog  
Anatolian Shepherd Dog
(Anjing gembala Anatolia)
Turki Lihat Kangal Dog
(Anjing Kangal)
Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja, tersenarai Pastoral Utiliti Anjing Pengawal  
Andalusian Hound
(Anjing pemburu Andalusia)
Sepanyol  
Anglo-Français de Petite Vénerie
(Anjing pemburu buruan kecil Inggeris-Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #325 Anjing Pemburu Bau  
Appenzeller Sennenhund
(Anjing gunung Appenzell)
Switzerland Kumpulan 02 Seksyen 03 #046 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Ariegeois
(Anjing pemburu Ariège)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #020 Anjing Pemburu Bau  
Armant
(Anjing Armant)
Mesir  
Armenian Gampr dog
(Anjing gampr Armenia)
Armenia  
Artois Hound
(Anjing pemburu Artois)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #028 Anjing Pemburu Bau  
Australian Cattle Dog
(Anjing lembu Australia)
Australia Kumpulan 01 Seksyen 02 #287 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Australian Kelpie
(Kelpie Australia)
Australia Kumpulan 01 Seksyen 01 #293 Khidmat Ternakan Asasi (Kelpie Pekerja dan Kelpie Australia) Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pekerja Anjing Gembala  
Australian Shepherd
(Anjing gembala Australia)
Amerika Syarikat Kumpulan 01 Seksyen 01 #342 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Australian Silky Terrier
(Terier sutera Australia)
Australia Kumpulan 03 Seksyen 04 #236 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Terier  
Australian Stumpy Tail Cattle Dog[10]
(Anjing lembu ekor kontot Australia)
Australia Kumpulan 01 Seksyen 02 #351 Sementara Khidmat Ternakan Asasi (Lain-lain) Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pekerja Anjing Gembala  
Australian Terrier
(Terier Australia)
Australia Kumpulan 03 Seksyen 02 #008 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Austrian Black and Tan Hound
(Anjing pemburu hitam dan sawo matang Austria)
Austria Kumpulan 06 Seksyen 01 #063 Anjing Pemburu Bau  
Austrian Pinscher
(Pincer Austria)
Austria Kumpulan 02 Seksyen 01 #064 Terier  
Azawakh Mali Kumpulan 10 Seksyen 03 #307 Lain-lain Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Bakharwal Dog
(Anjing Bakharwal)
India
Barbet
(Barbet)
Perancis Kumpulan 08 Seksyen 03 #105 Lain-lain Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog  
Basenji Congo, Republik Demokratik Kumpulan 05 Seksyen 06 #043 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Basque Ratter
(Anjing pemburu tikus Basque)
Sepanyol
Basque Shepherd Dog
(Anjing gembala Basque)
Sepanyol  
Basset Artésien Normand
(Basset Artois Normandie)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #034 Anjing Pemburu Bau  
Basset Bleu de Gascogne
(Basset biru Gascogne)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #035 Hound Anjing Pemburu Bau  
Basset Fauve de Bretagne
(Basset perang kekuning-kuningan Bretagne)
Perancis Kumpulan 01 Seksyen 01 #036 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Basset Griffon Vendéen, Grand
(Basset grifon besar Vendée)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #033 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Basset Griffon Vendéen, Petit
(Basset grifon kecil Vendée)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #067 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Basset Hound
(Anjing pemburu basset)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #163 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Bavarian Mountain Hound
(Anjing pemburu gunung Bavaria)
Jerman Kumpulan 06 Seksyen 02 #217 Khidmat Ternakan Asasi Hound Anjing Pemburu Bau  
Beagle
(Beagle)
United Kingdom (England) Kumpulan 06 Seksyen 01 #161 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Beagle-Harrier
(Beagle-harrier)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #290 Anjing Pemburu Bau  
Bearded Collie
(Collie berjanggut)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 01 Seksyen 01 #271 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Beauceron
(Anjing Beauce)
Perancis Kumpulan 01 Seksyen 01 #044 Kumpulan Gembala Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Bedlington Terrier
(Terier Bedlington)
United Kingdom Kumpulan 03 Seksyen 01 #009 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Belgian Shepherd Dog (Groenendael)
(Anjing gembala Belgium Groenendael)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Belgian Shepherd Dog (Laekenois)
(Anjing gembala Belgium Laeken)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 01 #015 Lain-lain Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Belgian Shepherd Dog (Malinois)
(Anjing gembala Belgium Malines)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Belgian Shepherd (Tervuren)
(Anjing gembala Belgium Tervuren)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Bergamasco Shepherd
(Anjing gembala Bergamo)
Itali Kumpulan 01 Seksyen 01 #194 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Berger Blanc Suisse
(Anjing gembala putih Switzerland)
Switzerland Kumpulan 01 Seksyen 01 #347 Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pastoral Pekerja  
Berger Picard
(Anjing gembala Picardie)
Perancis Kumpulan 01 Seksyen 01 #176 Kumpulan Gembala Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Anjing Gembala  
Bernese Mountain Dog
(Anjing gunung Bern)
Switzerland Kumpulan 02 Seksyen 03 #045 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Bichon Frisé
(Bichon frisé)
Belgium
Sepanyol
Kumpulan 09 Seksyen 01 #215 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Mainan Mainan Anjing Teman  
Biewer Terrier
(Terier Biewer)
Jerman Khidmat Ternakan Asasi
Billy
(Anjing Billy)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #025 Anjing Pemburu Bau  
Black and Tan Coonhound
(Anjing pemburu rakun hitam dan sawo matang)
Amerika Syarikat Kumpulan 06 Seksyen 01 #300 Kumpulan Hound Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Black and Tan Virginia Foxhound
(Anjing pemburu rubah Virginia hitam dan sawo matang)
Amerika Syarikat
Black Norwegian Elkhound
(Anjing pemburu elk hitam Norway)
Norway Kumpulan 05 Seksyen 02 #268  
Black Russian Terrier
(Terier Rusia hitam)
Rusia Kumpulan 02 Seksyen 01 #327 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja, tersenarai Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Black Mouth Cur
(Black mouth cur)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau  
Bleu de Gascogne, Grand
(Anjing pemburu biru besar Gascogne)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #022 Hound Anjing Pemburu Bau  
Bleu de Gascogne, Petit
(Anjing pemburu biru kecil Gascogne)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #031 Anjing Pemburu Bau  
Bloodhound
(Anjing pemburu darah)
Belgium, Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #084 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Blue Heeler
(Anjing penggigit tumit biru)
Australia lihat Anjing lembu Australia  
Blue Lacy
(Blue Lacy)
Amerika Syarikat  
Blue Paul Terrier
(Terier biru Paul)
United Kingdom (Scotland) Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Blue Picardy Spaniel
(Spaniel biru Picardie)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #106 Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog  
Bluetick Coonhound
(Bluetick coonhound)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Hound Anjing Pemburu Bau  
Boerboel
(Boerboel)
Afrika Selatan Kumpulan Pekerja Anjing Pengawal  
Boerboel
(Boerboel)
Afrika Selatan Khidmat Ternakan Asasi (Lain-lain)  
Bohemian Shepherd
(Anjing gembala Bohemia)
Czech, Republik  
Bolognese
(Anjing Bologna)
Itali Kumpulan 09 Seksyen 01 #196 Khidmat Ternakan Asasi Mainan Mainan Anjing Teman  
Border Collie
(Collie sempadan)
United Kingdom (England, Scotland, Wales) Kumpulan 01 Seksyen 01 #297 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Border Terrier
(Terier sempadan)
United Kingdom (England, Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 01 #010 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Borzoi Rusia Kumpulan 10 Seksyen 01 #193 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Bosnian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Bosnia)
Bosnia dan Herzegovina Kumpulan 06 Seksyen 01 #155 Anjing Pemburu Bau
Boston Terrier
(Terier Boston)
Amerika Syarikat Kumpulan 09 Seksyen 11 #140 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Bouvier des Ardennes
(Anjing lembu Ardenne)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 02 #171 Anjing Gembala  
Bouvier des Flandres
(Anjing lembu Flandre)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 02 #191 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pekerja Pekerja Anjing Gembala  
Boxer
(Boxer)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 02 #144 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Boykin Spaniel
(Spaniel Boykin)
Amerika Syarikat Kumpulan Sukan Gundog  
Bracco Italiano
(Anjing penuding Itali)
Itali Kumpulan 07 Seksyen 01 #202 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 3 (Gundog) Gundog Gundog Gundog  
Braque d'Ariège
(Anjing penuding Ariège)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #177 Gundog  
Braque d'Auvergne
(Anjing penuding Auvergne)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #180 Kumpulan 1 – Anjing Sukan, tersenarai Gundog Gundog  
Braque du Bourbonnais
(Anjing penuding Bourbonnais)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #179 Khidmat Ternakan Asasi Gundog  
Braque du Puy
(Anjing penuding du Puy)
Perancis Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Braque Francais
(Anjing penuding Perancis)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #133 (Gascogne)
Kumpulan 07 Seksyen 01 #134 (Pyrénées)
Khidmat Ternakan Asasi (Anjing Pyrénées) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog (besar dan kecil)  
Braque Saint-Germain
(Anjing penuding Saint-Germain)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #115 Gundog  
Brazilian Dogo
(Dogo Brazil)
Brazil  
Brazilian Terrier
(Terier Brazil)
Brazil Kumpulan 03 Seksyen 01 #341  
Briard
(Anjing Brie)
Perancis Kumpulan 01 Seksyen 01 #113 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Briquet Griffon Vendéen
(Grifon sederhana Vendée)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #019 Anjing Pemburu Bau  
Brittany
(Anjing Bretagne)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #095 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Broholmer
(Anjing Broholm)
Denmark Kumpulan 02 Seksyen 02 #315 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Bruno Jura Hound
(Anjing pemburu Jura Bruno)
Perancis, Switzerland  
Bucovina Shepherd Dog
(Anjing gembala Bukovina)
Romania Kumpulan 02 Seksyen 02 #357 Sementara  
Bull and Terrier
(Bull dan terrier)
United Kingdom  
Bull Terrier
(Bulterier)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 03 #011 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Bull Terrier (Miniature)
(Bulterier kecil)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 03 #359 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Bulldog
(Buldog)
United Kingdom (England) Kumpulan 02 Seksyen 02 #149 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Bullenbeisser
(Bullenbeisser)
Jerman Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Bullmastiff
(Bulmastif)
United Kingdom (England) Kumpulan 02 Seksyen 02 #157 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Bully Kutta
(Anjing Bully)
Pakistan, India  
Cairn Terrier
(Terier batu tanda)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 02 #004 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Canaan Dog
(Anjing Kanaan)
Lubnan, Israel Kumpulan 05 Seksyen 06 #273 Kumpulan Gembala Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Utiliti Bukan Sukan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Canadian Eskimo Dog
(Anjing Eskimo Kanada)
Kanada Kumpulan 05 Seksyen 01 #211 Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Baka Utara  
Cane Corso
(Cane corso)
Itali Kumpulan 02 Seksyen 02 #343 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja, tersenarai Utiliti Anjing Pengawal  
Cantabrian Water Dog
(Anjing air Cantabria)
Sepanyol 200px
Cão da Serra de Aires
(Anjing Serra de Aires)
Portugal Kumpulan 01 Seksyen 01 #093 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Anjing Gembala  
Cão de Castro Laboreiro
(Anjing Castro Laboreiro)
Portugal Kumpulan 02 Seksyen 02 #170 Anjing Pengawal  
Cão de Gado Transmontano
(Anjing ternakan Trás-os-Montes)
Portugal
Cão Fila de São Miguel
(Fila São Miguel)
Portugal Kumpulan 02 Seksyen 02 #340  
Carolina Dog
(Anjing Carolina)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Carpathian Shepherd Dog
(Anjing gembala Karpatos)
Romania Kumpulan 01 Seksyen 01 #350 Sementara Anjing Gembala  
Catahoula Leopard Dog
(Anjing Harimau Bintang Catahoula)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala  
Catalan Sheepdog
(Anjing gembala Catalonia)
Sepanyol Kumpulan 01 Seksyen 01 #087 Pastoral Anjing Gembala  
Caucasian Shepherd Dog
(Anjing gembala Kaukasus)
Armenia, Azerbaijan, Georgia Kumpulan 02 Seksyen 02 #328 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Cavalier King Charles Spaniel
(Cavalier King Charles spaniel)
United Kingdom (England) Kumpulan 09 Seksyen 07 #136 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Central Asian Shepherd Dog
(Anjing gembala Asia Tengah)
Rusia Kumpulan 02 Seksyen 02 #335 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 6 (Utiliti) Utiliti Anjing Pengawal  
Cesky Fousek
(Fousek Czech)
Czech, Republik Kumpulan 07 Seksyen 01 #245 Gundog Gundog  
Cesky Terrier
(Terier Czech)
Czech, Republik Kumpulan 03 Seksyen 02 #246 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Chesapeake Bay Retriever
(Anjing pengutip Teluk Chesapeake)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Seksyen 01 #263 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Chien Français Blanc et Noir
(Anjing pemburu putih dan hitam Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #220 Anjing Pemburu Bau  
Chien Français Blanc et Orange
(Anjing pemburu putih dan jingga Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #316 Anjing Pemburu Bau
Chien Français Tricolore
(Anjing pemburu triwarna Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #219 Anjing Pemburu Bau  
Chien-gris
(Chien-gris)
Perancis Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Chihuahua
(Anjing Chihuahua)
Mexico Kumpulan 09 Seksyen 06 #218 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Chilean Fox Terrier
(Terier rubah Chile)
Chile  
Chinese Chongqing Dog
(Anjing Chongqing China)
China  
Chinese Crested Dog
(Anjing berjambul China)
China Kumpulan 09 Seksyen 04 #288 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Chinese Imperial Dog
(Anjing maharaja China)
China  
Chinook
(Chinook)
Amerika Syarikat Kumpulan Pekerja Baka Utara  
Chippiparai
(Anjing Chippiparai)
India  
Chow Chow
(Chow chow)
China Kumpulan 05 Seksyen 05 #205 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Baka Utara  
Cierny Sery
(Čierny šery)
Slovakia  
Cimarrón Uruguayo
(Anjing jalang Uruguay)
Uruguay Kumpulan 02 Seksyen 02 #353 Anjing Pengawal  
Cirneco dell'Etna
(Anjing pemburu Etna)
Itali Kumpulan 05 Seksyen 07 #199 Kumpulan Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Clumber Spaniel
(Spaniel Clumber)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 02 #109 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Collie, Rough
(Collie kasar)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 01 Seksyen 01 #156 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Collie, Smooth
(Collie licin)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 01 Seksyen 01 #296 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Combai
(Anjing Kombai)
India  
Cordoba Fighting Dog
(Anjing laga Cordoba)
Argentina Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Coton de Tulear
(Anjing kapas Tuléar)
Madagaskar Kumpulan 09 Seksyen 01 #283 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan, tersenarai Mainan Mainan Anjing Teman  
Cretan Hound
(Anjing pemburu Crete)
Greece  
Croatian Sheepdog
(Anjing gembala Croatia)
Croatia Kumpulan 01 Seksyen 01 #277 Khdimat Ternakan Asasi Anjing Gembala  
Cumberland Sheepdog
(Anjing gembala Cumberland)
United Kingdom (England) Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Curly-coated Retriever
(Anjing pengutip berbulu keriting)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 01 #110 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Cursinu
(Anjing Corse)
Perancis (Corse)  
Czechoslovakian Wolfdog
(Anjing serigala Czechoslovak)
Czechoslovakia Kumpulan 01 Seksyen 01 #332 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala  
Dachshund
(Dachshund)
Jerman Kumpulan 04 Seksyen 01 #148 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Dalmatian
(Anjing Dalmatia)
Croatia Kumpulan 06 Seksyen 03 #153 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Dandie Dinmont Terrier
(Terier Dandie Dinmont)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 02 #168 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Danish-Swedish Farmdog
(Anjing ladang Denmark-Sweden)
Denmark, Sweden Kumpulan 02 Seksyen 01 #356 Sementara Khidmat Ternakan Asasi Terier  
Deutsche Bracke
(Anjing pemburu Jerman)
Jerman Kumpulan 06 Seksyen 01 #299 Anjing Pemburu Bau  
Deutscher Stichelhaariger Vorstehhund
(Deutscher stichelhaariger Vorstehhund)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #232  
Doberman Pinscher
(Pincer Doberman)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #143 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Dogo Argentino
(Dogo Argentina)
Argentina Kumpulan 02 Seksyen 02 #292 Lain-lain Anjing Pengawal  
Dogo Cubano
(Dogo Cuba)
Cuba Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Dogue de Bordeaux
(Dogue Bordeaux)
Perancis Kumpulan 02 Seksyen 02 #116 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja, tersenarai Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Drentse Patrijshond
(Drentsche patrijshond)
Belanda Kumpulan 07 Seksyen 01 #224 Khidmat Ternakan Asasi Gundog  
Drever
(Drever)
Sweden Kumpulan 06 Seksyen 01 #130 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 2 – Hound Anjing Pemburu Bau  
Dunker
(Anjing Dunker)
Norway Kumpulan 06 Seksyen 01 #203 Anjing Pemburu Bau  
Dutch Shepherd
(Anjing gembala Belanda)
Belanda Kumpulan 01 Seksyen 01 #223 Lain-lain Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pekerja Anjing Gembala  
Dutch Smoushond
(Smoushond Belanda)
Belanda Kumpulan 02 Seksyen 01 #308 Terier  
East Siberian Laika
(Laika Siberia Timur)
Rusia Kumpulan 05 Seksyen 02 #305 Baka Utara  
East European Shepherd
(Anjing gembala Eropah Timur)
Rusia  
Elo Jerman  
English Cocker Spaniel
(Cocker spaniel Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 02 #005 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
English Foxhound
(Anjing pemburu rubah Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 06 Seksyen 01 #159 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
English Setter
(Seter Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 07 Seksyen 02 #002 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
English Shepherd
(Anjing gembala Inggeris)
United Kingdom Anjing Gembala  
English Springer Spaniel
(Springer spaniel Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 02 #125 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
English Toy Terrier (Black & Tan)
(Terier mainan hitam dan sawo matang Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 04 #013 Kumpulan 1 (Mainan) Mainan Mainan  
English Water Spaniel
(Spaniel air Inggeris)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
English White Terrier
(Terier putih Inggeris)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Entlebucher Mountain Dog
(Anjing gunung Entlebuch)
Switzerland Kumpulan 02 Seksyen 03 #047 Kumpulan Gembala Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Anjing Pengawal  
Estonian Hound
(Anjing pemburu Estonia)
Estonia  
Estrela Mountain Dog
(Anjing gunung Estrela)
Portugal Kumpulan 02 Seksyen 02 #173 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 6 (Utiliti) Pastoral Utiliti Anjing Pengawal  
Eurasier
(Anjing Eurasia)
Jerman Kumpulan 05 Seksyen 05 #291 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Utiliti Bukan Sukan Baka Utara  
Eurohound
(Eurohound)
Skandinavia  
Field Spaniel
(Spaniel padang)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 02 #123 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Fila Brasileiro
(Fila Brazil)
Brazil Kumpulan 02 Seksyen 02 #225  
Finnish Hound
(Anjing pemburu Finland)
Finland Kumpulan 06 Seksyen 01 #051 Anjing Pemburu Bau  
Finnish Lapphund
(Anjing Lap Finland)
Finland Kumpulan 05 Seksyen 03 #189 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pastoral Pekerja Baka Utara  
Finnish Spitz
(Spits Finland)
Finland Kumpulan 05 Seksyen 02 #049 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Baka Utara  
Flat-coated Retriever
(Anjing pengutip berbulu rata)
United Kingdom Kumpulan 08 Seksyen 01 #121 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Fox Terrier, Smooth
(Terier rubah licin)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #012 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Fox Terrier, Wire
(Terier rubah dawai)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #169 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
French Brittany
(Anjing Bretagne Perancis)
Perancis Gundog  
French Bulldog
(Buldog Perancis)
Perancis, United Kingdom (England) Kumpulan 09 Seksyen 11 #101 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
French Spaniel
(Spaniel Perancis)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #175 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog  
Gaddi Dog
(Anjing Gaddi)
India
Galgo Español
(Greyhound Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 10 Seksyen 03 #285 Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Galician Cattle Dog
(Anjing lembu Galicia)
Sepanyol  
Garafian Shepherd Dog
(Anjing gembala Garafía)
Sepanyol  
Gascon Saintongeois
(Anjing pemburu Gascogne Saintonge)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #021 Anjing Pemburu Bau  
Georgian Shepherd Dog
(Anjing gembala Georgia)
Georgia  
German Longhaired Pointer
(Anjing penuding berbulu panjang Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #117 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog  
German Pinscher
(Pincer Jerman)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #184 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Pekerja Utiliti Terier  
German Rough-haired Pointer
(Anjing penuding berbulu kasar Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #232 Gundog  
German Shepherd Dog
(Anjing gembala Jerman)
Jerman Kumpulan 01 Seksyen 01 #166 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
German Shorthaired Pointer
(Anjing penuding berbulu pendek Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #119 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
German Spaniel
(Spaniel Jerman)
Jerman Kumpulan 08 Seksyen 02 #104 Khidmat Ternakan Asasi Gundog  
German Spitz
(Spits Jerman)
Jerman Kumpulan 05 Seksyen 04 #097 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 (Bukan Sukan) (kecil dan sederhana sahaja) Utiliti (kecil dan sederhana sahaja) Bukan Sukan (kecil dan sederhana sahaja) Baka Utara  
German Wirehaired Pointer
(Anjing penuding berbulu dawai Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #098 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Giant Schnauzer
(Schnauzer besar)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #181 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Glen of Imaal Terrier
(Terier Glen of Imaal)
Ireland Kumpulan 03 Seksyen 01 #302 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier, tersenarai Terier Terier Terier  
Golden Retriever
(Anjing pengutip keemasan)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 08 Seksyen 01 #111 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Gordon Setter
(Seter Gordon)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 07 Seksyen 02 #006 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Gran Mastín de Borinquen
(Mastif besar Borinquen)
Puerto Rico
Grand Anglo-Français Blanc et Noir
(Anjing pemburu putih dan hitam besar Inggeris-Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #323 Anjing Pemburu Bau  
Grand Anglo-Français Blanc et Orange
(Anjing pemburu putih dan jingga besar Inggeris-Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #324 Anjing Pemburu Bau  
Grand Anglo-Français Tricolore
(Anjing pemburu triwarna besar Inggeris-Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #322 Anjing Pemburu Bau  
Grand Griffon Vendéen
(Grifon besar Vendée)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #282 Anjing Pemburu Bau  
Great Dane
(Anjing besar Denmark)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 02 #235 Kumpulan Pekerja Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Bukan Sukan Anjing Pengawal  
Great Pyrenees
(Anjing besar Pyrénées)
Perancis, Sepanyol Kumpulan 02 Seksyen 02 #137 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pastoral Utiliti Anjing Pengawal  
Greater Swiss Mountain Dog
(Anjing gunung besar Switzerland)
Switzerland Kumpulan 02 Seksyen 03 #058 Kumpulan Pekerja Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Hellenic Hound
(Anjing pemburu Yunani)
Greece Kumpulan 06 Seksyen 01 #214 Anjing Pemburu Bau  
Greenland Dog
(Anjing Greenland)
Greenland Kumpulan 05 Seksyen 01 #274 Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Baka Utara  
Greyhound
(Greyhound)
Timur Tengah United Kingdom Kumpulan 10 Seksyen 03 #158 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Griffon Bleu de Gascogne
(Grifon biru Gascogne)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #032 Anjing Pemburu Bau  
Griffon Bruxellois
(Grifon Brussel)
Belgium Kumpulan 09 Seksyen 03 #080
Kumpulan 09 Seksyen 03 #081
Kumpulan 09 Seksyen 03 #082
Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Griffon Fauve de Bretagne
(Grifon perang kekuning-kuningan Bretagne)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #066 Hound Anjing Pemburu Bau  
Griffon Nivernais
(Grifon Nivernais)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #017 Anjing Pemburu Bau  
Guatemalan Dogo
(Dogo Guatemala)
Guatemala  
Haldenstøvare
(Anjing pemburu Halden)
Norway Kumpulan 06 Seksyen 01 #267 Anjing Pemburu Bau
Hamiltonstövare
(Anjing pemburu Hamilton)
Sweden Kumpulan 06 Seksyen 01 #132

Khidmat Ternakan Asasi || Kumpulan 4 (Hound) || || Hound || Hound || Anjing Pemburu Bau ||  

Hanover Hound
(Anjing pemburu Hanover)
Jerman Kumpulan 06 Seksyen 02 #213 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Hare Indian Dog
(Anjing Orang Asli Hare)
Amerika Syarikat, Kanada Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Harrier
(Harrier)
United Kingdom Kumpulan 06 Seksyen 01 #295 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Havanese
(Anjing Havana)
Cuba Kumpulan 09 Seksyen 01 #250 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman
Hawaiian Poi Dog
(Anjing Poi Hawaii)
Amerika Syarikat Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Himalayan Sheepdog
(Anjing gembala Himalaya)
Nepal  
Hokkaido
(Anjing Hokkaido)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #261 Khidmat Ternakan Asasi Baka Utara  
Hortaya Borzaya
(Hortaya borzaya)
Belarus, Rusia (Selatan), Ukraine  
Hovawart
(Hovawart)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 02 #190 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Anjing Pengawal  
Huntaway
(Huntaway)
New Zealand Pekerja  
Hygenhund
(Anjing pemburu Hygen)
Norway Kumpulan 06 Seksyen 01 #266 Anjing Pemburu Hygen  
Ibizan Hound
(Anjing pemburu Ibiza)
Sepanyol Kumpulan 05 Seksyen 07 #089 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Icelandic Sheepdog
(Anjing gembala Iceland)
Iceland Kumpulan 05 Seksyen 03 #289 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pekerja Anjing Gembala  
Indian Pariah Dog
(Anjing paria India)
India  
Indian Spitz
(Spits India)
India  
Irish Red and White Setter
(Seter merah dan putih Ireland)
Ireland Kumpulan 07 Seksyen 02 #330 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Irish Setter
(Seter Ireland)
Ireland Kumpulan 07 Seksyen 02 #120 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Irish Terrier
(Terier Ireland)
Ireland Kumpulan 03 Seksyen 01 #139 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier
Irish Water Spaniel
(Spaniel air Ireland)
Ireland Kumpulan 08 Seksyen 03 #124 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Irish Wolfhound
(Anjing pemburu serigala Ireland)
Ireland Kumpulan 10 Seksyen 02 #160 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Istrian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Istria)
Croatia Kumpulan 06 Seksyen 01 #152 Anjing Pemburu Bau  
Istrian Shorthaired Hound
(Anjing pemburu berbulu pendek Istria)
Croatia Kumpulan 06 Seksyen 01 #151 Anjing Pemburu Bau  
Italian Greyhound
(Greyhound Itali)
Itali Kumpulan 10 Seksyen 03 #200 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Jack Russell Terrier
(Terier Jack Russell)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 02 #345 Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier Terier  
Jagdterrier
(Terier pemburu)
Jerman Kumpulan 03 Seksyen 01 #103 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier  
Jämthund
(Anjing Jämtland)
Sweden Kumpulan 05 Seksyen 02 #042 Baka Utara  
Japanese Chin
(Chin Jepun)
Jepun Kumpulan 09 Seksyen 08 #206 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Japanese Spitz
(Spits Jepun)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #262 Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Baka Utara  
Japanese Terrier
(Terier Jepun)
Jepun Kumpulan 03 Seksyen 02 #259 Terier  
Kaikadi
(Anjing Kaikadi)
India
Kai Ken
(Anjing Kai)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #317 Khidmat Ternakan Asasi Baka Utara  
Kangal Dog
(Anjing Kangal)
Turki Kumpulan 02 Seksyen 02 #331 Pastoral Utiliti Anjing Pengawal  
Kanni
(Kanni)
India  
Karakachan Dog
(Anjing Karakachan)
Bulgaria  
Karelian Bear Dog
(Anjing beruang Karelia)
Finland Kumpulan 05 Seksyen 02 #048 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Baka Utara  
Karst Shepherd
(Anjing gembala Karst)
Slovenia Kumpulan 02 Seksyen 02 #278 Anjing Pengawal  
Keeshond
(Anjing Kees)
Belanda, Jerman Kumpulan 05 Seksyen 04 #097 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Baka Utara  
Kerry Beagle
(Beagle Kerry)
Ireland  
Kerry Blue Terrier
(Terier biru Kerry)
Ireland Kumpulan 03 Seksyen 01 #003 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
King Charles Spaniel
(King Charles spaniel)
United Kingdom (England) Kumpulan 09 Seksyen 07 #128 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
King Shepherd
(King shepherd)
Amerika Syarikat  
Kintamani
(Anjing Kintamani)
Indonesia  
Kishu Ken
(Anjing Kishu)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #318 Khidmat Ternakan Asasi Baka Utara  
Komondor
(Komondor)
Hungary Kumpulan 01 Seksyen 01 #053 Kumpulan Pekerja Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pastoral Pekerja Anjing Pengawal  
Kooikerhondje
(Anjing Kooiker)
Belanda Kumpulan 08 Seksyen 02 #314 Kumpulan Sukan Utiliti Gundog  
Koolie
(Koolie)
Australia  
Korean Jindo
(Anjing Jindo Korea)
Korea Selatan Kumpulan 05 Seksyen 05 #334 Khidmat Ternakan Asasi Utiliti Baka Utara  
Kromfohrländer
(Kromfohrländer)
Jerman Kumpulan 09 Seksyen 10 #192 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Teman  
Kumaon Mastiff
(Mastif Kumaon)
India
Kunming Wolfdog
(Anjing serigala Kunming)
China  
Kurī
(Kurī)
New Zealand Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Kuvasz
(Kuvasz)
Hungary Kumpulan 01 Seksyen 01 #054 Kumpulan Pekerja Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pastoral Pekerja Anjing Pengawal  
Kyi-Leo
(Kyi-leo)
Amerika Syarikat  
Labrador Husky
(Husky Labrador)
Kanada  
Labrador Retriever
(Anjing pengutip Labrador)
Kanada, United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 01 #122 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Lagotto Romagnolo
(Anjing tasik Romagna)
Itali Kumpulan 08 Seksyen 03 #298 Kumpulqn Sukan Kumpulan 1 – Anjing Sukan, tersenarai Gundog Gundog Gundog  
Lakeland Terrier
(Terier Lakeland)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #070 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Lancashire Heeler
(Anjing penggigit tumit Lancashire)
United Kingdom (England) Kumpulan 01 Seksyen 01 #360 Lain-lain Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pastoral Anjing Gembala  
Landseer
(Anjing Landseer)
Kanada Kumpulan 02 Seksyen 02 #226  
Lapponian Herder
(Anjing gembala Lapland)
Finland Kumpulan 05 Seksyen 03 #284 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala  
Leonberger
(Anjing Leonberg)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 02 #145 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Lhasa Apso
(Lhasa apso)
Tibet Kumpulan 09 Seksyen 05 #227 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Lithuanian Hound
(Anjing pemburu Lithuania)
Lithuania
Löwchen
(Anjing singa kecil)
Belanda, Jerman, Perancis, Sepanyol Kumpulan 09 Seksyen 01 #233 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Mainan Mainan Anjing Teman  
Mackenzie River Husky
(Husky Sungai Mackenzie)
Kanada dan Alaska  
Magyar Agár
(Greyhound Hungary)
Hungary, Romania (Transilvania) Kumpulan 10 Seksyen 03 #240 Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Mahratta Greyhound
(Greyhound Mahratta)
India
Majorca Ratter
(Anjing pemburu tikus Mallorca)
Sepanyol  
Majorca Shepherd Dog
(Anjing gembala Mallorca)
Sepanyol Kumpulan 01 Seksyen 01 #321 Anjing Gembala  
Maltese
(Anjing Malta)
Itali Kumpulan 09 Seksyen 01 #065 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Manchester Terrier
(Terier Manchester)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #071 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Maremma Sheepdog
(Anjing gembala Maremma)
Itali Kumpulan 01 Seksyen 01 #201 Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pastoral Pekerja Anjing Pengawal  
Mastiff
(Mastif)
United Kingdom (England) Kumpulan 02 Seksyen 02 #264 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
McNab
(Anjing McNab)
Amerika Syarikat  
Mexican Hairless Dog
(Anjing tidak berbulu Mexico)
Mexico Kumpulan 05 Seksyen 06 #234 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 5 – Mainan
Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan
Utiliti Bukan Sukan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Miniature Australian Shepherd
(Anjing gembala kecil Australia)
Amerika Syarikat  
Miniature American Shepherd
(Anjing gembala kecil Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan Gembala Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Anjing Gembala  
Miniature Fox Terrier
(Terier rubah kecil)
Australia  
Miniature Pinscher
(Pincer kecil)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #185 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Miniature Schnauzer
(Schnauzer kecil)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #183 Kumpulan Terier Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 4 – Terier Utiliti Utiliti Terier  
Miniature Shar Pei
(Shar pei kecil)
China  
Romanian Mioritic Shepherd Dog
(Anjing gembala miorița Romania)
Romania Kumpulan 01 Seksyen 01 #349 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala  
Molossus
(Anjing Molossus)
Greece Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Molossus of Epirus
(Molossus Epirus)
Greece Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Montenegrin Mountain Hound
(Anjing pemburu gunung Montenegro)
Montenegro Kumpulan 06 Seksyen 01 #279 Anjing Pemburu Bau  
Moscow Watchdog
(Anjing pengawal Moscow)
Rusia  
Moscow Water Dog
(Anjing air Moscow)
Rusia Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Mountain Cur
(Mountain cur)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Mucuchies
(Anjing Mucuchíes)
Venezuela  
Mudhol Hound
(Anjing pemburu Mudhol)
India  
Mudi
(Mudi)
Hungary Kumpulan 01 Seksyen 01 #238 Lain-lain Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Anjing Gembala  
Münsterländer, Large
(Anjing besar Münster)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #118 Kumpulan 3 (Gundog) Gundog Gundog Gundog  
Münsterländer, Small
(Anjing kecil Münster)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #102 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 1 – Anjing Sukan, tersenarai Gundog Gundog  
Neapolitan Mastiff
(Mastif Napoli)
Itali Kumpulan 02 Seksyen 02 #197 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Newfoundland
(Anjing Newfoundland)
Kanada Kumpulan 02 Seksyen 02 #050 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
New Zealand Heading Dog
(Anjing ketua New Zealand)
New Zealand  
Norfolk Spaniel
(Spaniel Norfolk)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Norfolk Terrier
(Terier Norfolk)
United Kingdom Kumpulan 03 Seksyen 02 #272 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Norrbottenspets
(Spits Norrbotten)
Sweden Kumpulan 05 Seksyen 02 #276 Lain-lain Kumpulan 2 – Hound Baka Utara  
North Country Beagle
(Beagle desa utara)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Northern Inuit Dog
(Anjing Inuit Utara)
United Kingdom (England)  
Norwegian Buhund
(Buhund Norway)
Norway Kumpulan 05 Seksyen 03 #237 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Baka Utara  
Norwegian Elkhound
(Anjing pemburu elk Norway)
Norway Kumpulan 05 Seksyen 02 #242 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Baka Utara  
Norwegian Lundehund
(Anjing pufin Norway)
Norway Kumpulan 05 Seksyen 02 #265 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 2 – Hound Baka Utara  
Norwich Terrier
(Terier Norwich)
United Kingdom Kumpulan 03 Seksyen 02 #072 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Nova Scotia Duck-tolling Retriever
(Anjing pengutip pemburu itik Nova Scotia)
Kanada Kumpulan 08 Seksyen 01 #312 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Old Croatian Sighthound
(Anjing pemburu penglihatan lama Croatia)
Croatia
Old Danish Pointer
(Anjing penuding lama Denmark)
Denmark Kumpulan 07 Seksyen 01 #281 Gundog  
Old English Sheepdog
(Anjing gembala lama Inggeris)
United Kingdom (England) Kumpulan 01 Seksyen 01 #016 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Old English Terrier
(Terier lama Inggeris)
United Kingdom (England)  
Old German Shepherd Dog
(Anjing gembala biri-biri lama Jerman)
Jerman  
Old Time Farm Shepherd
(Old time farm shepherd)
Amerika Syarikat  
Olde English Bulldogge
(Buldog lama Inggeris)
Amerika Syarikat Anjing Pengawal  
Otterhound
(Anjing pemburu berang-berang)
United Kingdom (England) Kumpulan 06 Seksyen 01 #294 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau  
Pachon Navarro
(Anjing penuding Navarra)
Sepanyol
Paisley Terrier
(Terier Paisley)
United Kingdom (Scotland) Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Pandikona Hunting Dog
(Anjing pemburu Pandikona)
India  
Papillon
(Papillon)
Belgium, Perancis, Sepanyol Kumpulan 09 Seksyen 09 #077 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Parson Russell Terrier
(Terier Parson Russell)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 01 #339 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier, tersenarai Terier Terier Terier  
Patterdale Terrier
(Terier Patterdale)
United Kingdom (England) Terier  
Pekingese
(Anjing Peking)
China Kumpulan 09 Seksyen 08 #207 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Perdiguero de Burgos
(Anjing penuding Burgos)
Sepanyol Kumpulan 07 Seksyen 01 #090 Gundog  
Perro de Presa Canario
(Anjing tangkap Canaria)
Sepanyol Kumpulan 02 Seksyen 02 #346 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Perro de Presa Mallorquin
(Anjing tangkap Mallorca)
Sepanyol Kumpulan 02 Seksyen 02 #249 Anjing Pengawal  
Peruvian Hairless Dog
(Anjing tidak berbulu Peru)
Peru Kumpulan 05 Seksyen 06 #310 Lain-lain Kumpulan 4 (Hound) Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Phalène
(Phalène)
Belgium, Sepanyol Kumpulan 09 Seksyen 09 #077  
Pharaoh Hound
(Anjing pemburu firaun)
Malta Kumpulan 05 Seksyen 06 #248 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Phu Quoc Ridgeback
(Anjing belakang permatang Phú Quốc)
Vietnam  
Picardy Spaniel
(Spaniel Picardie)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #108 Gundog  
Plott Hound
(Anjing pemburu Plott)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Anjing Pemburu Bau  
Plummer Terrier
(Terier Plummer)
United Kingdom  
Podenco Canario
(Anjing pemburu Canaria)
Sepanyol Kumpulan 05 Seksyen 07 #329 Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Pointer
(Anjing penuding)
United Kingdom (England) Kumpulan 07 Seksyen 02 #001 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Poitevin
(Anjing pemburu Poitou)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #024 Anjing Pemburu Bau  
Polish Greyhound
(Greyhound Poland)
Poland Kumpulan 10 Seksyen 03 #333 Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Polish Hound
(Hound Poland)
Poland Kumpulan 06 Seksyen 01 #052 Anjing Pemburu Bau  
Polish Hunting Dog
(Anjing pemburu Poland)
Poland Kumpulan 06 Seksyen 01 #354  
Polish Lowland Sheepdog
(Anjing gembala tanah pamah Poland)
Poland Kumpulan 01 Seksyen 01 #251 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Polish Tatra Sheepdog
(Anjing gembala Tatra Poland)
Poland Kumpulan 01 Seksyen 01 #252 Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Pekerja Anjing Pengawal  
Pomeranian
(Anjing Pomerania)
Jerman, Poland Kumpulan 05 Seksyen 04 #097 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Pont-Audemer Spaniel
(Spaniel Pont-Audemer)
Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #114 Gundog  
Poodle
(Pudel)
Jerman, Perancis Kumpulan 09 Seksyen 02 #172 Kumpulan Bukan Sukan
Kumpulan Mainan
Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 5 – Mainan
Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan
Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman
Gundog
 
Porcelaine
(Porcelaine)
Perancis Kumpulan 06 Seksyen 01 #030 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Portuguese Podengo
(Anjing pemburu Portugis)
Portugal Kumpulan 05 Seksyen 07 #094 Kumpulan Hound (kecil)
Lain-lain (besar dan sederhana)
Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Portuguese Pointer
(Anjing penuding Portugis)
Portugal Kumpulan 07 Seksyen 01 #187 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Gundog  
Portuguese Water Dog
(Anjing air Portugis)
Portugal Kumpulan 08 Seksyen 03 #037 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Gundog  
Posavac Hound
(Anjing pemburu Posavac)
Croatia Kumpulan 06 Seksyen 01 #154 Anjing Pemburu Bau  
Pražský Krysařík
(Anjing pemburu tikus Praha)
Czech, Republik  
Pudelpointer
(Anjing penuding pudel)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #216 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog  
Pug
(Pug)
China Kumpulan 09 Seksyen 11 #253 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Puli
(Puli)
Hungary Kumpulan 01 Seksyen 01 #055 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Pumi
(Pumi)
Hungary Kumpulan 01 Seksyen 01 #056 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Pungsan Dog
(Anjing Pungsan)
Korea Utara  
Pyrenean Mastiff
(Mastif Pyrénées)
Sepanyol Kumpulan 02 Seksyen 02 #092 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 6 (Utiliti) Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Pyrenean Shepherd
(Anjing gembala Pyrénées)
Perancis Kumpulan 01 Seksyen 01 #138 (Licin)
Kumpulan 01 Seksyen 01 #141 (Panjang)
Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) (berbulu panjang sahaja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral (berbulu panjang sahaja) Pekerja (berbulu panjang sahaja) Anjing Gembala  
Rafeiro do Alentejo
(Anjing kacuk Alentejo)
Portugal Kumpulan 02 Seksyen 02 #096 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Rajapalayam
(Anjing Rajapalayam)
India  
Rampur Greyhound
(Greyhound Rampur)
India  
Rastreador Brasileiro
(Anjing penjejak Brazil)
Brazil Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Ratonero Bodeguero Andaluz
(Anjing pemburu tikus bilik bawah tanah wain Andalusia)
Sepanyol  
Ratonero Murciano de Huerta
(Anjing pemburu tikus Huerta Murcia)
Sepanyol
Ratonero Valenciano
(Anjing pemburu tikus Valencia)
Sepanyol  
Rat Terrier
(Terier tikus)
Amerika Syarikat Kumpulan Terier Kumpulan 4 – Terier, tersenarai Terier  
Redbone Coonhound
(Redbone coonhound)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Anjing Pemburu Bau  
Rhodesian Ridgeback
(Anjing belakang permatang Rhodesia)
Zimbabwe Kumpulan 06 Seksyen 03 #146 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Rottweiler
(Anjing Rottweil)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 02 #147 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Russell Terrier
(Terier Russell)
United Kingdom (England) Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier  
Russian Spaniel
(Spaniel Rusia)
Rusia  
Russian Toy
(Anjing mainan Rusia)
Rusia Kumpulan 09 Seksyen 09 #352 Lain-lain Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan, tersenarai Maianan Mainan Anjing Teman  
Russian Tracker
(Anjing penjejak Rusia)
Rusia Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Russo-European Laika
(Laika Rusia-Eropah)
Rusia Kumpulan 05 Seksyen 02 #304 Baka Utara  
Saarloos Wolfdog
(Anjing serigala Saarloos)
Belanda, Jerman Kumpulan 01 Seksyen 01 #311 Anjing Gembala  
Sabueso Español
(Anjing pemburu bau Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 06 Seksyen 01 #204 Anjing Pemburu Bau  
Sabueso Fino Colombiano
(Sabueso fino colombiano)
Colombia  
Saint-Usuge Spaniel
(Spaniel Saint-Usuge)
Perancis Fail:EpagneulPastoralintUsuge.jpg
Sakhalin Husky
(Husky Sakhalin)
Jepun
Saluki Hilal Subur Kumpulan 10 Seksyen 01 #269 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Samoyed
(Anjing Samoyed)
Rusia Kumpulan 05 Seksyen 01 #212 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pastoral Utiliti Baka Utara  
Sapsali
(Sapsali)
Korea  
Šarplaninac
(Anjing gunung Šar)
Macedonia, Serbia Kumpulan 02 Seksyen 02 #041 Anjing Pengawal  
Schapendoes
(Schapendoes)
Belanda Kumpulan 01 Seksyen 01 #313 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 – Anjing Gembala Anjing Gembala  
Schillerstövare
(Anjing pemburu Schiller)
Sweden Kumpulan 06 Seksyen 01 #131 Anjing Pemburu Bau  
Schipperke
(Schipperke)
Belgium Kumpulan 01 Seksyen 01 #083 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Standard Schnauzer
(Schnauzer piawai)
Jerman Kumpulan 02 Seksyen 01 #182 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Utiliti Utiliti Anjing Pengawal  
Schweizer Laufhund
(Anjing pemburu Switzerland)
Switzerland Kumpulan 06 Seksyen 01 #059 Anjing Pemburu Bau  
Schweizerischer Niederlaufhund
(Anjing pemburu kecil Switzerland)
Switzerland Kumpulan 06 Seksyen 01 #060 Anjing Pemburu Bau  
Scotch Collie
(Collie Scotland)
United Kingdom (Scotland)  
Scottish Deerhound
(Anjing pemburu rusa Scotland)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 10 Seksyen 02 #164 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Scottish Terrier
(Terier Scotland)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 02 #073 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Sealyham Terrier
(Terier Sealyham)
United Kingdom (Wales) Kumpulan 03 Seksyen 02 #074 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Segugio Italiano
(Anjing pemburu Itali)
Itali Kumpulan 06 Seksyen 01 #198
Kumpulan 06 Seksyen 01 #337
Hound Anjing Pemburu Bau  
Seppala Siberian Sleddog
(Anjing tarikan Siberia Seppala)
Kanada  
Serbian Hound
(Anjing pemburu Serbia)
Serbia Kumpulan 06 Seksyen 01 #150 Anjing Pemburu Bau  
Serbian Tricolour Hound
(Anjing pemburu triwarna Serbia)
Serbia Kumpulan 06 Seksyen 01 #229 Anjing Pemburu Bau  
Seskar Seal Dog
(Anjing anjing laut Seskar)
Finland Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Shar Pei
(Shar pei)
China Kumpulan 02 Seksyen 02 #309 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Baka Utara  
Shetland Sheepdog
(Anjing gembala Shetland)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 01 Seksyen 01 #088 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Shiba Inu
(Shiba inu)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #257 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Utiliti Baka Utara  
Shih Tzu
(Shih tzu)
China Kumpulan 09 Seksyen 05 #208 Kumpulan Mainan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Shikoku
(Anjing Shikoku)
Jepun Kumpulan 05 Seksyen 05 #319 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 2 – Hound, tersenarai Baka Utara  
Shiloh Shepherd
(Anjing gembala Shiloh)
Amerika Syarikat  
Siberian Husky
(Husky Siberia)
Rusia Kumpulan 05 Seksyen 01 #270 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Baka Utara  
Silken Windhound
(Windhound sutera)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Sinhala Hound
(Anjing pemburu Sinhala)
Sri Lanka
Skye Terrier
(Terier Skye)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 02 #075 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Sloughi
(Sloughi)
Maghribi Kumpulan 10 Seksyen 03 #188 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Slovak Cuvac
(Čuvač Slovak)
Slovakia Kumpulan 01 Seksyen 01 #142 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Slovakian Rough-haired Pointer
(Anjing penuding berbulu kasar Slovakia)
Slovakia Kumpulan 07 Seksyen 01 #320 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Gundog  
Slovenský Kopov
(Anjing pemburu Slovakia)
Slovakia Kumpulan 06 Seksyen 01 #244 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Smålandsstövare
(Anjing pemburu Småland)
Sweden Kumpulan 06 Seksyen 01 #129 Anjing Pemburu Bau  
Small Greek Domestic Dog
(Anjing bela jinak kecil Yunani)
Greece  
Soft-Coated Wheaten Terrier
(Terier gandum berbulu lembut)
Ireland Kumpulan 03 Seksyen 01 #040 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
South Russian Ovcharka
(Anjing gembala Rusia Selatan)
Rusia Kumpulan 01 Seksyen 01 #326 Anjing Gembala  
Southern Hound
(Anjing pemburu selatan)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Spanish Mastiff
(Mastif Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 02 Seksyen 02 #091 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 6 (Utiliti) Utiliti Anjing Pengawal  
Spanish Water Dog
(Anjing air Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 08 Seksyen 03 #336 Kumpulan Gembala Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 7 – Anjing Gembala, tersenarai Gundog Gundog Anjing Gembala  
Spinone Italiano
(Spinone Itali)
Itali Kumpulan 07 Seksyen 01 #165 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Sporting Lucas Terrier
(Sporting Lucas terrier)
United Kingdom (England) Terier  
St. Bernard
(Anjing Santo Bernard)
Itali, Switzerland Kumpulan 02 Seksyen 02 #061 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
St. John's water dog
(Anjing air St. John's)
Kanada (Newfoundland) Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Stabyhoun
(Stabyhoun)
Belanda Kumpulan 07 Seksyen 01 #222 Khidmat Ternakan Asasi Gundog  
Staffordshire Bull Terrier
(Bulterier Staffordshire)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 03 #076 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
Stephens Cur
(Stephens cur)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau  
Styrian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Stiria)
Austria Kumpulan 06 Seksyen 01 #062 Anjing Pemburu Bau  
Sussex Spaniel
(Spaniel Sussex)
United Kingdom (England) Kumpulan 08 Seksyen 02 #127 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Swedish Lapphund
(Anjing Lap Sweden)
Sweden Kumpulan 05 Seksyen 03 #135 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pastoral Baka Utara  
Swedish Vallhund
(Anjing gembala Sweden)
Sweden Kumpulan 05 Seksyen 03 #014 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Tahltan Bear Dog
(Anjing beruang Tahltan)
Kanada Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Taigan
(Taigan)
Kyrgyzstan  
Taiwan Dog
(Anjing Taiwan)
Taiwan Kumpulan 05 Seksyen 07 #348 Khidmat Ternakan Asasi  
Talbot
(Anjing Talbot)
Belgium, Perancis, United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Tamaskan Dog
(Anjing Tamaskan)
Finland  
Teddy Roosevelt Terrier
(Terier Teddy Roosevelt)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Terier  
Telomian
(Anjing Telom)
Malaysia  
Tenterfield Terrier
(Terier Tenterfield)
Australia Kumpulan 2 (Terier) Terier  
Terceira Mastiff
(Mastif Terceira)
Portugal  
Thai Bangkaew Dog
(Anjing Bangkaew Thai)
Thailand Kumpulan 05 Seksyen 05 #358 Sementara
Thai Ridgeback
(Anjing belakang permatang Thai)
Thailand Kumpulan 05 Seksyen 07 #338 Khidmat Ternakan Asasi Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
Tibetan Mastiff
(Mastif Tibet)
Tibet Kumpulan 02 Seksyen 02 #230 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Utiliti) Kumpulan 3 – Anjing Pekerja, tersenarai Pekerja Utiliti Anjing Pengawal  
Tibetan Spaniel
(Spaniel Tibet)
Tibet Kumpulan 09 Seksyen 05 #231 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Tibetan Terrier
(Terier Tibet)
Tibet Kumpulan 09 Seksyen 05 #209 Kumpulan Bukan Sukan Kumpulan 7 (Bukan Sukan) Kumpulan 6 – Anjing Bukan Sukan Utiliti Bukan Sukan Anjing Teman  
Tornjak
(Tornjak)
Bosnia dan Herzegovina, Croatia Kumpulan 02 Seksyen 02 #355 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal
Tosa
(Anjing Tosa)
Jepun Kumpulan 02 Seksyen 02 #260 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal  
Toy Bulldog
(Buldog mainan)
United Kingdom (England) Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Toy Fox Terrier
(Terier rubah mainan)
Amerika Syarikat Kumpulan Mainan Kumpulan 5 – Mainan Terier  
Toy Manchester Terrier
(Terier Manchester mainan)
Amerika Syarikat, United Kingdom (England) Kumpulan Mainan Kumpulan 5 – Mainan Terier  
Toy Trawler Spaniel
(Spaniel pemukat mainan)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Transylvanian Hound
(Anjing pemburu Transilvania)
Hungary Kumpulan 06 Seksyen 01 #241 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Treeing Cur
(Treeing cur)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau
Treeing Tennessee Brindle
(Treeing Tennessee brindle)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau  
Treeing Walker Coonhound
(Treeing walker coonhound)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Anjing Pemburu Bau  
Trigg Hound
(Anjing pemburu Trigg)
Amerika Syarikat (Kentucky)  
Tweed Water Spaniel
(Spaniel air Tweed)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus  
Tyrolean Hound
(Anjing pemburu Tirol)
Austria Kumpulan 06 Seksyen 01 #068 Anjing Pemburu Bau  
Vanjari Hound
(Anjing pemburu Vanjari)
India  
Villano de las Encartaciones
(Villano de las Encartaciones)
Sepanyol  
Vizsla
(Anjing penuding Hungary)
Hungary Kumpulan 07 Seksyen 01 #057 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Volpino Italiano
(Anjing rubah kecil Itali)
Itali Kumpulan 05 Seksyen 04 #195 Baka Utara  
Weimaraner
(Anjing Weimar)
Jerman Kumpulan 07 Seksyen 01 #099 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Welsh Corgi, Cardigan
(Corgi Wales Cardigan)
United Kingdom (Wales) Kumpulan 01 Seksyen 01 #038 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Welsh Corgi, Pembroke
(Corgi Wales Pembroke)
United Kingdom (Wales) Kumpulan 01 Seksyen 01 #039 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 – Anjing Gembala Pastoral Pekerja Anjing Gembala  
Welsh Hound
(Anjing pemburu Wales)
United Kingdom (Wales) Anjing Pemburu Bau
Welsh Sheepdog
(Anjing gembala Wales)
United Kingdom (Wales)  
Welsh Springer Spaniel
(Springer spaniel Wales)
United Kingdom (Wales) Kumpulan 08 Seksyen 02 #126 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Welsh Terrier
(Terier Wales)
Wales Kumpulan 03 Seksyen 01 #078 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
West Highland White Terrier
(Terier putih Tanah Tinggi Barat)
United Kingdom (Scotland) Kumpulan 03 Seksyen 02 #085 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 – Terier Terier Terier Terier  
West Siberian Laika
(Laika Siberia Barat)
Rusia Kumpulan 05 Seksyen 02 #306 Baka Utara  
Westphalian Dachsbracke
(Anjing pemburu bejar Westfalia)
Jerman Kumpulan 06 Seksyen 01 #100 Anjing Pemburu Bau  
Wetterhoun
(Anjing air Friesland)
Belanda Kumpulan 08 Seksyen 03 #221 Gundog  
Whippet
(Whippet)
United Kingdom (England) Kumpulan 10 Seksyen 03 #162 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria  
White Shepherd
(Anjing gembala putih)
Amerika Syarikat Anjing Gembala  
Wirehaired Pointing Griffon
(Grifon penuding berbulu dawai)
Belanda, Perancis Kumpulan 07 Seksyen 01 #107 Kumpulan Sukan Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Wirehaired Vizsla
(Anjing penuding berbulu dawai Hungary)
Hungary Kumpulan 07 Seksyen 01 #239 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog Gundog  
Wirehaired Vizsla
(Anjing penuding berbulu dawai Hungary)
Hungary Kumpulan 07 Seksyen 01 #239 Kumpulan Sukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 – Anjing Sukan Gundog Gundog  
Xiasi Dog
(Anjing Xiasi)
China  
Yorkshire Terrier
(Terier Yorkshire)
United Kingdom (England) Kumpulan 03 Seksyen 04 #086 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 5 – Mainan Mainan Mainan Anjing Teman  
Baka Asal usul Persekutuan Kinologi Antarabangsa American Kennel Club Australian National Kennel Council Canadian Kennel Club The Kennel Club New Zealand Kennel Club United Kennel Club Imej

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Rice, Dan (1996). The Complete Book of Dog Breeding. Barron's Educational Series. ISBN 978-0-8120-9604-0.
  2. ^ Swaminathan, Nikhil (5 Mac 2008). "Why are different breeds of dogs all considered the same species?". Scientific American. Dicapai pada 14 Julai 2008. Dogs are highly unusual in their variation...
  3. ^ "FCI breeds nomenclature". Persekutuan Kinologi Antarabangsa. Dicapai pada 30 Jun 2015.
  4. ^ "Breed Matters". American Kennel Club. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  5. ^ "Breeds". Australian National Kennel Council. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  6. ^ "CKC Breed Standards". Canadian Kennel Club. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  7. ^ "Breed Standards". The Kennel Club. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  8. ^ "Breed Search". New Zealand Kennel Club. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  9. ^ "Breed Standards". United Kennel Club. Dicapai pada 4 Februari 2013.
  10. ^ New Zealand Kennel Club dan United Kennel Club mengiktiraf baka ini sebagai anjing lembu ekor kontot lebih daripada anjing lembu ekor kontot Australia

Bacaan lanjutSunting

  • Alderton, David (September 2008). Encyclopedia of Dogs (Hardcover). Bath: Parragon Inc. m/s. 384. ISBN 9781407524382.
  • Coile, D. Caroline (1 April 2005). Encyclopedia of Dog Breeds: Profiles of More than 150 Breeds (ed. ke-2). Barron's Educational Series, Incorporated. m/s. 368. ISBN 9780764157004.
  • De Prisco, Andrew; Johnson, James B. (1993). Canine Lexicon. T. F. H. Publications. m/s. 886. ISBN 978-3-929545-60-9.
  • De Vito, Dominique (2009) [2005]. World Atlas of Dog Breeds (Kulit keras) (dalam bahasa Inggeris) (ed. ke-6). Neptune City, New Jersey, Amerika Syarikat dan Lanham, Maryland, Amerika Syarikat: TFH Publications, Inc. Distributed in the U.S. to the Bookstore and library trade by National Book Network. m/s. 960. ISBN 978-0793806560.
  • DK Publishing (15 Julai 2013). The Dog Encyclopedia (Hardcover) (dalam bahasa Inggeris) (ed. ke-1). DK Adult. m/s. 360. ISBN 978-1465408440.
  • Wilcox, Bonnie; Walkowicz, Chris (Mac 1995). Atlas of Dog Breeds of the World (Print) (ed. ke-5). Neptune City, New Jersey, Amerika Syarikat dan Lanham, Maryland, Amerika Syarikat: TFH Publications, Inc. Distributed in the U.S. to the Bookstore and library trade by National Book Network. m/s. 912. ISBN 9780793812844.